Parazitozele intestinale: de ce apar, cum se pot evita, metode de tratament

Atunci cand ai dureri de stomac inexplicabile, stari de greata, de voma, mai ales daca simptomele apar la cateva zile dupa ce ai mancat ceva, e posibil sa ai parazitoza. Parazitii intestinali (parazitozele intestinale) sunt cauzati de obicei de protozoare (organisme unicelulare) sau helminti (viermi si larve). Cele mai comune tipuri de protozoare sau viermi intestinali includ Giardia si Cryptosporidium. Cei mai obisnuiti helminti sunt oxiurii, anchilostomosii, tenia si viermii rotunzi. In multe cazuri, acesti viermi ajung in sol in diferite gunoaie, resturi de fecale de la animale si intra in contact in organismul uman prin contact cu materiale infectate sau daca anumite alimente nu sunt spalate corect sau nu sunt gatite corespunzator.
Riscul de a gazdui in intestin o specie de viermi intestinali este mai mare daca locuiti sau vizitati o zona in care parazitii sunt obisnuiti sau in care deseurile umane sau animale nu sunt tratate corespunzator. Unitatile de ingrijire a copiilor si de ingrijire pe termen lung sunt locuri in care exista un risc mai mare de aparitie a parazitilor, mai ales in gradinite, spitale cu centre de pediatrie unde nu se face dezinfectie in mod corespunzator.
Riscul este, de asemenea, mai mare daca nu folositi igiena adecvata sau sistemul dumneavoastra imunitar nu functioneaza asa cum ar trebui. Trebuie stiut totodata ca animalele de companie sunt o sursa majora de paraziti. Multi oameni nu isi dau seama ca ar trebui sa se spele pe maini dupa ce isi ating animalele de companie. De obicei, animalele de companie isi ling blana pentru a se ingriji. De multe ori, parazitii si ouale lor sunt pe blana acelor animale. Cum apar infectiile cu viermi intestinali si ce trebuie sa facem ca sa prevenim aceste probleme descopera in acest material.
Ce este boala numita parazitoza? Tipuri de paraziti intestinali
Simptome paraziti in corp. Parazitoza la copii. Viermisori la adulti
Parazitoza intestinala adulti simptome. Paraziti intestinali simptome
Tratament parazitoza adulti si copii. Eliminarea parazitilor si a viermilor
Ce este boala numita parazitoza? Tipuri de paraziti intestinali
Ce este boala numita parazitoza si cum apare ea, sau care sunt tipurile de paraziti intestinali, de viermi intestinali care se instaleaza in intestinul subtire sau intestinul gros descopera in cest capitol.
Infectia cu giardia (giardioza)
Infectia cu giardia este o infectie intestinala cu manifestari precum crampele abdominale, balonarea, greata si episoadele de diaree apoasa. Infectia cu giardia este provocata de un parazit microscopic prezent in intreaga lumea, in special in zonele unde igiena este deficitara, iar apa nu este potabila. Parazitii mai pot fi prezenti in piscine, spa-uri, lacuri. Infectia cu giardia poate fi transmisa prin mancare si in urma contactului cu o alta persoana.
Infectia cu giardia trece de obicei in cateva saptamani, insa poti avea probleme intestinale mult timp dupa eliminarea parazitilor. Anumite medicamente sunt eficiente impotriva parazitilor giardia, insa nu toate persoanele raspund la acestea. In plus, unele persoane infectate cu giardia nu dezvolta niciodata semne sau simptome, insa raman purtatoare si pot raspandi infectia catre alte persoane prin intermediul fecalelor.
Infectia de tip Ascaridioza (limbricii)
Ascaridioza este produsa de Ascaris lumbricoides, unul dintre cei mai frecventi paraziti. Acesti viermi folosesc corpul uman drept gazda in procesul maturizarii de la larve sau oua la viermi adulti. Viermii adulti, care se reproduc, pot depasi 30 cm lungime. Majoritatea persoanelor infestate reprezinta cazuri moderate, asimptomatice. Infestarea masiva poate insa sa determine simptome si complicatii severe. Majoritatea persoanelor nu au simptome. Infestarea moderata spre masiva determina diferite simptome, in functie de zona corpului care este afectata.
Teniile adulte produc teniaza atunci cand se instaleaza in intestinul gazdei finale. Formele larvare si juvenile produc cisticercoza, o afectiune grava care apare atunci cand acestea sunt localizate in diferite organe si tesuturi ale persoanei afectate. In forma lor adulta, viermii sunt clar segmentati si aplatizati. In cap sau scolex, au o serie de carlige, care le permit sa-si ataseze aparatul oral de peretii intestinali ai pacientului si sa se hraneasca cu alimentele care trec prin acestia.
Oamenii se infecteaza prin prelucrarea sau consumul de carne cruda, insuficient preparata termic, a animalelor infestate, cel mai frecvent porci, mistreti sau ursi. Larvele eclozeaza in intestinul subtire, penetreaza mucoasa si devin adulti in 6-8 zile. Femelele mature elibereaa larve vii in decurs de 4-6 saptamani, apoi mor sau sunt eliminate. Larvele noi migreaza prin fluxul sanguin si corp, dar supravietuiesc in cele din urma doar celulele striate ale muschilor scheletici. Larvele se inchisteaza complet 1-2 luni si raman viabile timp de cativa ani ca paraziti intracelulari. Larvele moarte sunt in cele din urma, reasorbite sau calcificate. Ciclul continua doar daca larvele inchistate sunt ingerat de un alt carnivor.
Infectia este consecinta ingestiei de alimente contaminate cu fecale, precum legumele de gradina, sau consecinta transmiterii directe fecal-orala. Cele mai multe persoane sunt asimptomatice, sau prezinta simptome diareice minime. La unii pacienti este prezenta infectia intestinala sau extraintestinala invaziva (ex. hepatica si renala, a vezicii urinare, organelor genitale masculine si feminine, cutanata, pulonara, cerebrala).
Simptome paraziti in corp. Parazitoza la copii. Viermisori la adulti
Atunci cand vorbim de viermii intestinali sau de simptome paraziti in corp sau parazitoza la copii, trebuie sa intelegem taxonomia acelor specii de viermi si trebuie sa intelegem ca exista cazuri de boli si de viermisori la adulti. In urmatorul capitol cateva insight-uri care sa te ajute sa raspunzi la intrebarea Cum stii ca poti sa suferi de parazitoza?
Ai inghitit apa la mare sau ai inotat in lacuri nu tocmai curate
Apa marii desi e sanatoasa pentru organism si benefica datoritat continutului de saruri si minerale, daca e ingerata in timpul unor momente de inot poate contine si paraziti daca in acea apa alte persoane o folosesc ca si toaleta publica. Inclusiv riscul creste exponential daca inoti in mare in apropiere de locuri unde stapanii de caini ii lasa liberi pe acestia in valurile marii. Aceeasi situatie si in cazul unor lacuri de acumulare sau alte zone de agrement urbane unde apa nu e filtrata si curatata. Aceeasi problema poate aparea si in piscinele publice unde din cauza aglomeratiei nu se pot curata la timp bazinele.
Iar sansele de a contacta paraziti prin intermediul apei cresc si mai mult daca ai vizitat recent o tara exotica si ai baut apa din rauri sau din spatii nu tocmai igienice. De altfel, ingerarea apei contaminate reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale infectiilor cu paraziti. Indicat ar fi sa bei doar apa imbuteliata atunci cand te afli intr-o zona geografica unde riscul ca apa de la robinet sau din alte surse sa fie contaminata este mare si sa nu faci baie sau dus in zone unde nu esti sigur daca apa este filtrata si purificata.
Observi ca scazi in greutate desi nu ai luat nicio masura
Exista multe boli care pot cauza pierderea inexplicabila in greutate, insa slabirea inexplicabila este si unul dintre principalele simptome ale unui parazit, mai ales in anumite cazuri. Viermii plati, de exemplu, vor cauza scaderea in greutate, dar acest simptom este de cele mai multe ori insotit de pierderea poftei de mancare si de stomac deranjat. Explicatia e simpla. Acesti paraziti se hranesc cu vitaminele si substantele nutritive care ajung in intestinul subtire si nu mai raman resurse si pentru organism.
Ai mancat carne de porc sau de la alte animale gatita superficial
Daca te numeri printre cei carora le place carnea mai putin gatita, in sange, retine ca aceasta ar putea sa nu fie tocmai cea mai buna optiune, daca vrei sa eviti o infectie cu anumiti paraziti intestinali. Prin ingerarea carnii de porc sau de vita care este cruda sau prea putin preparata termic, se poate ajunge la infectia cu un tip de viermi lati paraziti, asa cum este tenia. Daca, insa, o persoana mananca un anumit tip de peste crud, acest aliment poate duce la o infectie cu Diphyllobothrium latum, un tip de vierme lat intestinal. In plus, persoanele care obisnuiesc sa manance carne facuta pe gratar trebuie sa aiba grija pentru ca cele mai multe infectii cu acesti paraziti apar din cauza carnii gatite prost in diferite ocazii la diferite gratare.
Ai observat ca petreci foarte mult timp in baie, pe toaleta
Si acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome care pot fi observate la pacientii care sunt gazdele unor paraziti intestinali. Spre exemplu, infectia cu parazitul Giardia este una dintre cele mai des intalnite boli parazitare. Daca ai giardiaza (numita si giardioza), vei observa destul de repede ca ceva nu este in regula in organism. Infectia cu acest parazit cauzeaza scaune apoase (diaree), acumularea gazelor in intestine, crampe abdominale si deshidratare intr-un interval de 1 pana la 3 saptamani de la expunere.
Stii ca ai sistemul imunitar compromis
Un sistem imunitar compromis ar putea sa afecteze capacitatea organismului de a lupta contra parazitilor. De exemplu, pacientii cu diabet sau cei cu HIV, cat si persoanele care au fost supuse unei operatii de transplant (si care urmeaza tratamente cu medicamente imunosupresoare) sunt si categoriile de persoane cu cel mai mare risc de a face o boala parazitara. La fel de mare este riscul pentru persoanele care urmeaza tratament de reflux acid si iau medicamente antiacide care scad puterea sucului gastric de a distruge si a dezvolta diferiti agenti parazitari.
Parazitoza intestinala adulti simptome. Paraziti intestinali simptome
Unele tipuri de viermi intestinali pot disparea de la sine daca persoana are un sistem imunitar puternic si un stil de viata sanatos. Cu toate acestea, in functie de tipul de infectie cu viermi intestinali, este posibil sa fie nevoie de tratament cu un medicament antiparazitar.
Infectiile cu tenia sunt de obicei tratate cu un medicament oral, cum ar fi praziquantel, care paralizeaza teniile adulte, determina desprinderea teniei din intestin si eliminarea acesteia prin procesele metabolice normale. Tratamentele obisnuite pentru o infectie cu viermi rotunzi includ mebendazol si albendazol.
Medicamentele pentru viermi intestinali sunt indicate de obicei sa fie luate timp de una pana la 3 zile. Simptomele incep de obicei sa se reduca in cateva saptamani. Cel mai probabil, medicul va cere o proba de scaun dupa terminarea tratamentului pentru a vedea daca parazitii au disparut.
Pe scurt, atunci cand vorbim de parazitoza intestinala la adulti sau paraziti intestinali ca simptome avem in vedere urmatoarele aspecte:
- Durere abdominala
- Diaree
- Greata sau varsaturi
- Gaze sau balonare
- Dizenterie (scaune moi care contin sange si mucus)
- Eruptie cutanata sau mancarime in jurul rectului sau vulvei
- Dureri de stomac sau sensibilitate
- Senzatie de oboseala
- Pierdere in greutate
- Eliminarea unui vierme in scaun
Tratament parazitoza adulti si copii. Eliminarea parazitilor si a viermilor
Pe langa medicamentele clasice, exista o multime de suplimente farmaceutice care au la baza extracte de plante care s-au dovedit ca au actiune puternica impotriva viermilor intestinali. Totodata, exista unele dovezi potrivit carora o dieta bogata in vitamina A si minerale precum seleniu si zinc poate imbunatati apararea naturala a organismului impotriva infectiilor cu paraziti. Ce plante s-au dovedit in ultimii ani ca ajuta organismul sa lupte cu diferite specii de viermi paraziti?
Berberina
Acest compus poate fi gasit in ierburi precum arpasul european (Berberis vulgaris). Mai multe studii au descoperit ca berberina poate reduce inmultirea viermilor intestinali si le blocheaza sistemul reproducator. Intr-un raport din Jurnalul Britanic de Parazitologie din 2014, de exemplu, berberina din arpac a ajutat la protejarea impotriva infectiei cu teniei. De asemenea, puteti gasi berberina in ierburi precum goldenseal si coptis.
Berberina este un compus bioactiv extras din diverse tipuri de plante, majoritatea fiind din familia de arbusti Berberis. Berberina se gaseste si in Hydrastis canadensis (goldenseal), Berberis aristrata, Berberis vulgaris (dracila), sau Curcuma longa (turmenic). La nivel de extract Berberina se gaseste adesea sub forma de clorhidrat de berberina (HCL), cu puritate de 97% pentru a avea un efect benefic intens asupra organismului.
Berberina face parte din clasa de compusi naturali numiti alcaloizi. Acestea se gasesc in scoarta plantei, in tulpina, radacina sau rizomi. Berberina se remarca pentru ca are o culoare galbena intensa.
Seminte de dovleac
Semintele de dovleac sunt bogate in aminoacizi si acizi grasi. In special, sunt bogate in berberina, cucurbitina si palmatina. Toti acestia sunt aminoacizi despre care se stie ca dauneaza anumitor paraziti. Intr-un studiu publicat in Jurnalul International de Stiinte Moleculare in 2016, cercetatorii au descoperit ca extractele din seminte de dovleac au redus numarul de oua si de paraziti la adulti si copii.
Sursa: https://www.mountsinai.org/health-library/condition/intestinal-parasites
Bibliografie:
- Alum A, Rubino JR, Ijaz MK. The global war against intestinal parasites--should we use a holistic approach?. Int J Infect Dis. 2010;
- Betti L, Trebbi G, Majewsky V, et al. Use of homeopathic preparations in phytopathological models and in field trials: a critical review. Homeopathy. 2009 Oct;
- Dinleyici EC, Eren M, Dogan N, Reyhanioglu S, Yargic ZA, Vandenplas Y. Clinical efficacy of Saccharomyces boulardii or metronidazole in symptomatic children with Blastocystis hominis infection. Parasitol Res. 2011;
- El-On J. Current status and perspectives of the immunotherapy of leishmaniasis. Isr Med Assoc J. 2009 Oct;
- Farthing MJ. Treatment options for the eradication of intestinal protozoa. Nat Clin Pract Gastroenterol Hepatol. 2006;
- Guarner F. Prebiotics, probiotics and helminths: the 'natural' solution? Dig Dis. 2009;
- Lima AA, Soares AM, Lima NL, et al. Effects of vitamin A supplementation on intestinal barrier function, growth, total parasitic, and specific Giardia spp infection;
- Mishra PK, Palma M, Bleich D, Loke P, Gause WC. Systemic impact of intestinal helminth infections. Mucosal Immunol. 2014;
- Missaye A, Dagnew M, Alemu A, Alemu A. Prevalence of intestinal parasites and associated risk factors among HIV / AIDS patients with pre-ART and on-ART attending dessie hospital ART clinic, Northeast Ethiopia;
- Okeniyi JA, Ogunlesi TA, Oyelami OA, Adeyemi LA. Effectiveness of dried Carica papaya seeds against human intestinal parasitosis: a pilot study. J Med Food. 2007;
- Ottenhof M, Baidjoe A, Mbugi EV, et al. Protection against diarrhea associated with Giardia intestinalis Is lost with multi-nutrient supplementation: a study in Tanzanian children. PLoS Negl Trop Dis. 2011;
- Ritchie BK, Brewster DR, Tran CD, Davidson GP, McNeil Y, Butler RN. Efficacy of Lactobacillus GG in aboriginal children with acute diarrhoeal disease: a randomised clinical trial. J Pediatr Gastroenterol Nutrition;