Parazitoza intestinala: cauze, simptome și tratamente
Te confrunti cu dureri de stomac inexplicabile, greata sau chiar varsaturi? Daca astfel de simptome apar la cateva zile dupa ce ai consumat anumite alimente, este posibil sa fie vorba de paraziti intestinali. Parazitozele intestinale sunt cauzate de microorganisme precum protozoarele (organisme unicelulare) sau helmintii (viermi si larve). Desi suna ingrijorator, aceste infectii sunt mai comune decat ai crede si pot fi tratate eficient, daca sunt descoperite la timp.
Citeste articolul si afla ce sunt parazitozele intestinale, cum ajung acesti „oaspeti nedoriti” in organism, care sunt semnele de alarma si ce poti face pentru a preveni astfel de infectii.
- Ce sunt parazitozele intestinale?
- Cum apar parazitozele si cine este expus riscului
- Tipuri de paraziti intestinali si cum provoaca infectii
- Parazitii intestinali adulti simptome
- Simptome paraziti intestinali copii
- Diagnosticul parazitozelor intestinale
- Cel mai bun tratament pentru viermi intestinali
- Paraziti intestinali tratament naturist
- Cum putem preveni infectiile parazitare?
Ce sunt parazitozele intestinale?
Parazitozele intestinale sunt infectii cauzate de paraziti care ajung sa traiasca si sa se inmulteasca in sistemul digestiv al oamenilor. Aceste organisme folosesc resursele corpului uman pentru a se hrani si multiplica. In urma acestei relatii, apar unele simptome care creeaza disconfort.
Studiile au evidentiat ca aproximativ 25% din populatia globului prezinta infectii parazitare, iar acest procent poate creste, in zonele tropicale. Cea mai raspandita infectie parazitara este ascarioza, care afecteaza pana la un miliard de persoane.
Cum apar parazitozele si cine este expus riscului
Parazitozele intestinale apar, de cele mai multe ori, in urma ingerarii apei sau a alimentelor contaminate. Principalele surse de infectare cu paraziti intestinali sunt reprezentate de:
- apele contaminate - in zonele in care apa nu este curatata si filtrata corespunzator, aceasta poate contine paraziti. Aceeasi problema poate aparea si in piscinele publice. De asemenea, apa marii, desi e sanatoasa pentru organism, datorita continutului de saruri si minerale, daca e ingerata in timpul inotului, poate determina parazitoze. Riscul infectarii creste exponential, daca inoti in mare in apropiere de locurile unde stapanii de caini ii lasa liberi pe acestia, in valurile marii.
- alimentele contaminate - daca te numeri printre cei carora le place carnea mai putin gatita, in sange, retine ca ar putea sa nu fie tocmai cea mai buna optiune, daca vrei sa eviti o infectie parazitara. Prin ingerarea carnii de porc ori de vita cruda sau insuficient preparata termic, se poate ajunge la infectia cu tenii. Este important sa fii atent la modul de gatire, chiar si cand prepari carne pe gratar. Sansele de infectare sunt mai mari in cazul gratarului, fata de alte metode de gatire, deoarece prepararea termica poate sa nu fie uniforma. Daca, insa, consumi peste crud, ai un risc mai crescut de infectie cu Diphyllobothrium latum, un tip de vierme lat intestinal.
- lipsa igienei corespunzatoare a mainilor - lipsa spalarii mainilor dupa folosirea toaletei, inainte de masa ori dupa contactul cu animale poate favoriza transmiterea oualor de paraziti. Foloseste apa si sapun si asigura-te ca realizezi o curatare optima a pielii, timp de cel putin 30 de secunde.
- contactul cu suprafate contaminate - jucariile, mobilierul sau alte obiecte care au fost contaminate cu oua de paraziti pot deveni surse de infectie, mai ales in locurile aglomerate, cum ar fi gradinitele. Invata-l pe cel mic sa nu atinga fata si sa nu consume alimente inainte de a se spala pe maini.
- animalele de companie - de obicei, animalele de companie isi ling blana, pentru a se ingriji. De multe ori, parazitii si ouale lor sunt pe blana acelor animale. De aceea, este esential sa te speli pe maini de fiecare data dupa ce-ti mangai blanosul.
- vizitele in tari tropicale - sansele de a contacta paraziti prin intermediul apei cresc si mai mult, daca ai vizitat recent o tara exotica sau ai baut apa din rauri sau din spatii nu tocmai igienice. Indicat ar fi sa bei doar apa imbuteliata, in zonele cu un risc crescut de contaminare a apei. De asemenea, evita baile sau dusurile in zone unde nu esti sigur daca apa este filtrata si purificata.
- un sistem imunitar slabit - un sistem imunitar compromis ar putea sa afecteze capacitatea organismului de a lupta contra parazitilor.
Este important de cunoscut faptul ca oricine poate dezvolta parazitoze, insa anumite categorii de persoane au un risc mai crescut. Printre acestea se afla.
- copiii;
- varstnicii;
- femeile insarcinate;
- angajatii din centrele de ingrijire,
- persoanele care au urmat un transplant de organe;
- pacientii ce au tratament pentru reflux gastroesofagian.
De asemenea, anumite afectiuni pot afecta capacitatea de functionare a sistemului imunitar. Astfel de boli sunt:
- diabetul zaharat;
- HIV (virusul imunodeficientei umane);
- cancerul.
Tipuri de paraziti intestinali si cum provoaca infectii
Principalele doua tipuri de paraziti intestinali care determina infectii sunt:
- protozoarele - acestea cresc si se reproduc in organismul uman. Pot elibera oua in scaun, modalitate prin care apare autoinfectarea sau transmiterea la alte persoane.
- helmitii sau viermii - organismul reprezinta un mediu propice pentru crestere, insa majoritatea nu se pot reproduce in corpul uman. In schimb, pe masura ce cresc, formeaza oua, care sunt eliberate, ulterior, in scaun.
Giardia - giardioza
Infectia cu Giardia lamblia, Giardia intestinalis sau giardioza este o infectie intestinala cu simptome digestive. Infectia cu Giardia este provocata de un parazit microscopic prezent in intreaga lume, in special in zonele unde igiena este deficitara, iar apa nu este potabila. Parazitii mai pot fi prezenti in piscine, spa-uri, lacuri. Transmiterea infectiei se face prin mancare contaminata si in urma contactului cu o alta persoana.
De cele mai multe ori, parazitoza trece in cateva saptamani, cu tratament, insa poti prezenta disconfort abdominal mult timp dupa eliminarea parazitilor. Unele persoane infectate sunt asimptomatice, dar purtatoare si, astfel, pot raspandi infectia catre alte persoane, prin intermediul fecalelor. Giardia la copii se transmite in special in cadrul gradinitelor.
Oxiuri
Oxiurul sau Enterobius vermicularis este un parazit uman care se transmite pe cale fecal-orala sau prin contactul cu obiecte contaminate. Ouale, odata ingerate, ajung la maturitate in 2 saptamani si traiesc aproximativ 2 luni, in intestin. Femela depune ouale la nivelul perineului (zona dintre anus si organele genitale), in general, in timpul noptii. Acest comportament genereaza adesea prurit (mancarime). Ouale devin infectante in aproximativ 6-8 ore si raman cu aceasta capacitate timp de 3 saptamani.
Infectia este intalnita in toate zonele globului, afectand in principal copiii din grupa de varsta 5-11 ani, dar nu numai. Statisticile arata ca peste 250 de milioane de oameni sunt infectati, iar cele mai frecvente cazuri sunt de oxiuri la copii.
Limbrici - ascaridioza
Limbricii (Ascaris lumbricoides) sunt cunoscuti si sub numele de viermi rotunzi. Au culoarea alb-galbuie si, adesea, pot ajunge la dimensiuni impresionante, intre 15-35 de centimetri lungime. Aceasta ii face usor de recunoscut in cazurile de infestare severa, deoarece pot fi vazuti limbrici in scaun.
O infectie cu limbrici (ascaridioza) poate trece, uneori, neobservata, mai ales daca este usoara. Insa, in cazuri severe de limbrici la copii, apar manifestari digestive.
Tenia
Tenia este un vierme parazit plat, din clasa cestodelor. Are un ciclu de viata complex si, in functie de stadiul care cauzeaza afectiunea, pot aparea doua boli la individul afectat:
- teniaza - boala este produsa de teniile adulte, cand se instaleaza in intestinul gazdei finale.
- cisticercoza - cauza este reprezentata de infectia cu formele larvare si juvenile. Afectiunea se caracterizeaza prin localizarea acestor forme evolutive ale parazitului in diferite organe si tesuturi.
In forma lor adulta, viermii sunt clar segmentati si aplatizati. La nivelul capului (scolexului) au o serie de carlige care le permit sa-si ataseze aparatul oral de peretii intestinali ai gazdei si sa se hraneasca cu alimentele care trec prin acestia.
Trichinella
Trichinella sau trichineloza este o boala parazitara, contractata de om prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, ce contine larvele infestante ale unui nematod, Trichinella spiralis. Pe langa agentul clasic, T. spiralis, trichineloza poate fi produsa si de T. pseudospiralis, T. nativa, T. nelsoni si T. britovi.
Oamenii se infecteaza prin prelucrarea sau consumul de carne cruda, insuficient preparata termic, a animalelor infestate, cel mai frecvent porci, mistreti. Larvele eclozeaza in intestinul subtire, penetreaza mucoasa si devin adulti in 6-8 zile. Femelele mature elibereaza larve vii in decurs de 4-6 saptamani, apoi mor sau sunt eliminate. Larvele noi migreaza prin fluxul sanguin si prin corp, ajungand la celulele striate ale muschilor scheletici sau ale sistemului nervos central (paraziti in creier). Larvele se inchisteaza complet 1-2 luni si raman viabile timp de cativa ani ca paraziti intracelulari. Larvele moarte sunt, in cele din urma, resorbite sau calcificate. Ciclul continua doar daca larvele inchistate sunt ingerate de un alt carnivor.
Amiba
Amoebiaza sau amibiaza este o boala infectioasa cauzata de specii de amibe, de obicei, din grupul Entamoeba. Simptomele apar, de regula, in timpul infectiilor cauzate de amiba Entamoeba histolytica. Este important de mentionat ca Entamoeba histolytica are tulpini patogene si nepatogene. Tulpinile patogene produc frecvent infectii invazive, in timp ce tulpinile neinvazive produc doar infectii intestinale asimptomatice.
Infectia este consecinta ingestiei de alimente contaminate cu fecale (precum legumele de gradina) sau a transmiterii directe fecal-orala. Cele mai multe persoane sunt asimptomatice sau prezinta simptome diareice minime. La unele persoane este prezenta infectia intestinala sau extraintestinala invaziva (hepatica, renala, cutanata, pulmonara, cerebrala, a vezicii urinare, a organelor genitale masculine si feminine). In faza acuta a infectiei sau la 1-3 luni dupa aceasta, apare abcesul amibian hepatic. Acesta se poate caracteriza printr-un debut abrupt (brusc) sau insidios (simptomele apar treptat).
Exista un tip de infectie cu amiba Balamuthia mandrillaris, ce poate conduce chiar si la deces, daca nu este diagnosticata in timp util. Aceasta specie traieste in apele calde din zonele calde temperate. Dupa ce e ingerata, ajunge in sange si se hraneste cu celulele sistemului nervos, ceea ce determina aparitia stopului cardio-respirator.
Parazitii intestinali adulti simptome
Unele tipuri de viermi intestinali pot disparea de la sine, daca persoana are un sistem imunitar puternic si un stil de viata sanatos. Cu toate acestea, in functie de tipul de infectie cu viermi intestinali, este posibil sa fie nevoie de tratament cu un medicament antiparazitar.
In cazul unei infectii parazitare, poti observa mai multe simptome, adesea nespecifice. Asadar, printre manifestarile nespecifice se afla:
- durere abdominala;
- diaree;
- stare de greata;
- varsaturi;
- meteorism (balonare);
- dizenterie (scaune moi sau diaree cu sange si mucus);
- eruptie cutanata in zona genitala;
- prurit in jurul anusului (mancarime);
- stare de oboseala;
- pierdere in greutate;
- eliminarea de viermi intestinali in scaun.
Balonarea este un simptom frecvent intalnit, care poate duce la scaderea calitatii vietii. Citeste articolul Balonarea: de ce apare, cum se manifesta si cum se trateaza, pentru a afla mai multe despre ce este balonarea si cum poate fi remediata.
Simptome paraziti intestinali copii
Parazitii intestinali pot fi o problema neplacuta, pentru copii. Simptomele pot varia in functie de tipul de parazit. La unii copii, simptomele pot sa apara destul de tarziu in evolutia bolii.
Printre cele mai intalnite manifestari se afla:
- durerea abdominala;
- lipsa poftei de mancare;
- scaderea nivelului de energie;
- dezechilibrul tranzitului intestinal;
- tulburarile de somn (adesea, date de prurit).
Tulburarile de somn afecteaza atat starea de spirit, cat si interactiunile sociale din viata de zi cu zi. Consulta lista de produse pe baza de melatonina, puse la dispozitie de Springfarma.
Diagnosticul parazitozelor intestinale
Identificarea parazitozelor intestinale poate parea complicata, mai ales ca simptomele sunt adesea asemanatoare cu ale altor afectiuni digestive si majoritatea sunt nespecifice. De aceea, medicul realizeaza o anamneza detaliata, in cadrul consultului, care cuprinde urmatoarele:
- simptomele prezente;
- debutul acestora;
- evolutia simptomelor;
- factorii care agraveaza sau reduc aceste semnale.
Ulterior, daca medicul suspecteaza prezenta unei parazitoze, recomanda efectuarea unor teste precum:
- examenul coproparazitologic (din scaun);
- analizele paraziti intestinali de sange;
- testul de amprentare anala;
- investigatiile imagistice;
- colonoscopia.
Cel mai bun tratament pentru viermi intestinali
Un tratament potrivit elimina nu doar parazitii, ci si simptomele neplacute. De asemenea, previne complicatiile si reinfectarea.
Tratamentul viermilor intestinali la adulti
Infectiile cu Tenia si alti paraziti sunt, de obicei, tratate cu un medicament oral, cum ar fi Praziquantel, care paralizeaza viermii adulti, determinand desprinderea din intestin si eliminarea acestora. Tratamentele obisnuite pentru o infectie cu viermi rotunzi includ Mebendazol si Albendazol. Nu exista cel mai bun medicament pentru paraziti intestinali, insa unele preparate sunt mai eficiente, in cazul anumitor tipuri de infectii.
Pastilele pentru viermi intestinali sunt indicate pentru o perioada de pana la 3 zile. Insa, in functie de substanta utilizata, cura de deparazitare la adulti poate dura si 2-3 saptamani. Adesea, simptomele incep sa se reduca in cateva saptamani. La sfarsitul tratamentului, medicul recomanda efectuarea unui examen coproparazitologic, pentru evaluarea eficientei medicamentelor.
Tratamentul parazitilor intestinali la copii
La copii, tratamentul de viermisori este personalizat, in functie de:
- tipul de infectie;
- severitatea simptomelor;
- varsta;
- alte afectiuni diagnosticate.
De asemenea, preparatele pentru copii sunt mai usor de administrat. Astfel, medicul poate indica siropuri pentru tratarea viermisorilor intestinali. Daca iti doresti cel mai bun sirop pentru viermisori la copii, consulta medicul pediatru sau medicul de familie si afla care este potrivit pentru micutul tau.