Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Pericolangita: cauze, simptome, diagnostic si tipuri de tratament

Pericolangita: cauze, simptome, diagnostic si tipuri de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 februarie 2025 Ultima actualizare: 28 februarie 2025

Pericolangita, o conditie complexa asociata cu boli inflamatorii intestinale, reprezinta un subiect de studiu continuu in medicina gastroenterologica. Initial considerata o entitate distincta, aceasta este acum inteleasa ca parte a spectrului de colangita sclerozanta, o afectiune ce implica inflamatia si cicatrizarea ductelor biliare. Afectiunea se manifesta frecvent la pacientii cu colita ulcerativa, aproximativ 70-80% dintre cei diagnosticati cu colangita sclerozanta suferind de aceasta forma de boala inflamatorie intestinala, in timp ce o proportie mai mica, peste 13%, prezinta boala Crohn.  Simptomele pericolangitei variaza considerabil, de la absenta simptomelor, detectata in mod accidental prin teste hepatice de rutina, la manifestari mai severe cum ar fi icterul si pruritul, care pot sa apara brusc sau insidios. Tratamentul acestei afectiuni ramane o provocare majora. Optiunile medicamentoase testate, inclusiv penicilamina si corticosteroizii, nu au oferit rezultate concludente. Acidul ursodeoxicolic reprezinta o speranta in managementul terapeutic, dar adesea, transplantul hepatic este singura solutie definitiva, in special in stadiile avansate ale bolii, care pot evolua spre ciroza. Impactul pericolangitei asupra sperantei de viata este semnificativ, cu un risc crescut de dezvoltare a neoplasmelor, inclusiv adenocarcinom si colangiocarcinom, mai ales in contextul unei boli inflamatorii intestinale active. 

Alte complicatii grave includ hipertensiunea portala, varicele esofagiene, ascita, si deficientele nutritionale severe, care contribuie la o calitate redusa a vietii si necesita o gestionare atenta si multidisciplinara. Desi uneori pot aparea modificari in morfologia ductelor biliare mari, pericolangita este mai strans legata de colangita sclerozanta clasica, o afectiune progresiva ce evolueaza frecvent spre fibroza hepatica si, in final, fara interventia unui transplant hepatic, spre complicatii grave cum ar fi ciroza si insuficienta hepatica, care pot duce la deces. Colangita sclerozanta clasica este caracterizata printr-un progres nefavorabil de la fibroza la ciroza, necesitand adesea un transplant hepatic. Durata medie de viata dupa diagnostic este de aproximativ 12 ani, iar pacientii prezinta un risc crescut de a dezvolta diverse forme de cancer, inclusiv colangiocarcinom si carcinom hepatocelular, mai ales in contextul bolilor inflamatorii intestinale. In ceea ce priveste etiologia pericolangitei, mai multe teorii sunt in curs de evaluare, incluzand autoimunitatea, bacteriemia portala, absorbtia de toxine din colon, leziunile ischemice ale arborelui biliar, infectiile virale si expunerea la acizi biliari toxici, in special la persoane cu predispozitie genetica.

Cum poti gestiona aceasta afectiune

Pericolangita ramane o provocare terapeutica majora, intrucat nu exista un tratament unanim recunoscut ca fiind eficient. De-a lungul timpului, s-au testat multiple medicamente in incercarea de a gasi o solutie viabila.  Printre acestea, s-au numarat colchicina, penicilamina, corticosteroizii, azatioprina, pentoxifilina, nicotina si metotrexatul, insa niciunul nu a demonstrat o eficacitate consistenta. Acidul ursodeoxicolic a aratat promisiuni in ameliorarea simptomelor acestei boli. Aceasta substanta activeaza anumite procese biologice care pot influenta pozitiv evolutia pericolangitei.

Terapia chirurgicala

Transplantul hepatic se prezinta ca singura solutie terapeutica eficace in cazul colangitei sclerozante, o afectiune hepatica serioasa. Datele preliminare sugereaza ca pacientii diagnosticati cu pericolangita in stadii tardive au, de obicei, un prognostic favorabil dupa efectuarea transplantului. Prezenta colangiocarcinomului, un tip de cancer biliar, poate complica semnificativ situatia si adesea conduce la rezultate nefavorabile. Pacientii care sufera de colangita sclerozanta se confrunta cu o rata mai mare de respingere cronica ductopenica post-transplant, comparativ cu cei care primesc un transplant hepatic pentru alte afectiuni.  Pacientii care se confrunta cu stadiul terminal al afectiunilor hepatice intampina diverse complicatii severe, necesitand o atentie medicala specializata. 

Printre aceste complicatii se numara ascita, care implica acumularea de lichid in abdomen, peritonita bacteriana spontana, o infectie periculoasa a membranei care captuseste abdomenul, hemoragia asociata cu hipertensiunea portala, si encefalopatia hepatica, o deteriorare a functiei cerebrale cauzata de insuficienta ficatului de a elimina toxinele din sange.

gastrita_tratamentgastrita_tratament

Semne si simptome pentru pericolangita

Simptomele asociate pot varia considerabil, de la cazuri asimptomatice pana la manifestari clinice severe. Unii pacienti pot experimenta simptome colestatice, cum ar fi icterul si pruritul, care pot aparea fie insidios, fie in episoade acute si intermitente. In cazurile mai grave, simptomatologia poate include febra, icter si dureri abdominale intense, tipice colangitei acute. Pe masura ce boala progreseaza, o minoritate a pacientilor poate dezvolta fibroza severa si ciroza hepatica, marcand o deteriorare semnificativa a functiei hepatice. Aceste stadii avansate se manifesta prin simptome de decompensare hepatica, precum ascita, edeme, hemoragii din varice esofagiene si encefalopatie hepatica.

Desi examenul fizic poate sa nu releve modificari semnificative initial, anumite semne pot fi totusi prezente, inclusiv icter, hepatomegalie, splenomegalie, ascita, si stigmate ale bolii hepatice cronice, cum ar fi angioamele stelate, leuconichia, casexia, ginecomastia, atrofia testiculara, si eritemul palmar. Complicatiile asociate cu pericolangita includ hipertensiunea portala, care poate duce la formarea varicelor esofagogastrice si la gastropatie portala hipertensiva. Alte complicatii grave includ colangiocarcinomul si deficientele de vitamine liposolubile, precum vitaminele A, D, K si E. Pacientii cu boala inflamatorie intestinala asociata sunt la risc crescut de osteopenie si osteoporoza.

Studii imagistice

Ultrasonografia abdominala ocupa un rol esential in evaluarea sanatatii ficatului. Acest test neinvaziv este frecvent utilizat pentru a exclude diverse patologii hepatice precum ficatul gras si colelitiaza. Aceste conditii pot aparea si la pacientii care sufera de boli inflamatorii intestinale, complicand diagnosticul. Desi ultrasonografia are limitele sale, ea poate indica semne ale cirozei, inclusiv modificarile structurale ale ficatului, cum ar fi aspectul nodular sau micsorarea acestuia. Alte semne cum ar fi splenomegalia si modificarile fluxului sanguin in portalul hepatic pot sugera prezenta hipertensiunii portale, o complicatie grava a bolilor hepatice avansate.

Colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica (MRCP) reprezinta o tehnica avansata care isi cauta locul in diagnosticarea afectiunilor specifice, cum ar fi pericolangita. Desi rolul sau exact este inca in curs de evaluare, studiile initiale indica faptul ca MRCP poate fi la fel de eficace ca colangiopancreatografia retrograda endoscopica pentru a detecta modificarile colangiografice caracteristice colangitei sclerozante. Atat ultrasonografia abdominala cat si MRCP sunt instrumente valoroase in arsenalul diagnostic al medicilor, oferind informatii esentiale care pot ghida managementul clinic al pacientilor.

preventie_gastritapreventie_gastrita

Diagnosticul afectiunii

In evaluarea bolilor hepatice, testele de laborator joaca un rol foarte important, oferind o imagine detaliata asupra functionarii ficatului. Unul dintre cele mai relevante seturi de teste include masurarea enzimelor hepatice, cum ar fi alanina aminotransferaza (ALT), fosfataza alcalina, aspartat aminotransferaza (AST) si gamma-glutamil transpeptidaza (GGT). Aceste enzime pot indica natura afectarii hepatice, fie ea de origine inflamatorie sau colestatica. In cazurile cu profil colestatic, observam o crestere predominanta a fosfatazei alcaline si a GGT. Aceasta crestere poate fi insotita de variatii ale nivelului de bilirubina serica, de la valori in limite normale pana la valori crescut semnificativ, sugerand obstructie biliara sau alte disfunctii hepatobiliare. Bilirubina tinde sa creasca rapid pe masura ce boala progreseaza sau in episoadele acute, manifestate prin febra si durere abdominala.

In stadiile initiale ale bolii hepatice, testele pentru albumina si timpul de protrombina (un indicator al coagularii sangelui) pot ramane in limite normale. Pe masura ce boala evolueaza, se observa o crestere a timpului de protrombina si o scadere a nivelului de albumina, reflectand deteriorarea sintezei hepatice. Prezenta anumitor anticorpi poate oferi indicii valoroase despre natura afectarii hepatice. Anticorpii antineutrofilici perinucleari citoplasmici pot aparea in diverse boli autoimune, in timp ce absenta anticorpilor antimitocondriali ajuta in excluderea cirozei biliare primare. Aproximativ 28% dintre pacientii cu anumite afectiuni hepatice pot prezenta anticorpi antinucleari si anti-muschi neted. Alte aspecte relevante in diagnosticul extins al bolilor hepatice includ evaluarea hipergammaglobulinemiei, hipercolesterolemiei si anemiei, in special in contextul bolilor inflamatorii intestinale. Testele serologice pentru virusurile hepatitice A, B si C sunt esentiale, ele contribuind la profilul complet de evaluare a sanatatii hepatice a pacientului.

Bibliografie:

Madhwal S, Rajagopal V, Bhatt DL, Bajzer CT, Whitlow P, Kapadia SR. Predictors of difficult carotid stenting as determined by aortic arch angiography. J Invasive Cardiol. 2022 May;

Tavakol M, Ashraf S, Brener SJ. Risks and complications of coronary angiography: a comprehensive review. Glob J Health Sci. 2022;

Mintz GS, Popma JJ, Pichard AD, Kent KM, Satler LF, Chuang YC, Ditrano CJ, Leon MB. Patterns of calcification in coronary artery disease. A statistical analysis of intravascular ultrasound and coronary angiography in 1155 lesions. Circulation. 2024 Apr 01;

Ali ZA, Karimi Galougahi K, Nazif T, Maehara A, Hardy MA, Cohen DJ, Ratner LE, Collins MB, Moses JW, Kirtane AJ, Stone GW, Karmpaliotis D, Leon MB. Imaging- and physiology-guided percutaneous coronary intervention without contrast administration in advanced renal failure: a feasibility, safety, and outcome study. Eur Heart J. 2023 Oct 21;

Parviz Y, Fall K, Stone GW, Maehara A, Ben-Yehuda O, Mintz GS, Ali ZA. Imaging and Physiology to Guide Venous Graft Interventions Without Contrast Administration in Advanced Renal Failure. J Invasive Cardiol. 2024 Nov;

Articole similare
Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii

Sangele este un tesut viu format atat din elemente lichide, cat si solide. Acesta circula prin venele, arterele si capilarele vertebratelor si joaca un rol principal pentru supravietuire: transportul oxigenului si nutrientilor in toate partile corpului. De asemenea, colecteaza dioxidul de carbon si substantele reziduale, astfel incat acestea sa poata fi excretate in strainatate. Oamenii au intre 4,5 si 6 litri de sange circulant in organism.

27 august 2024
Edited 27 august 2024
citește articolul
Neisseria meningitides: Cum apare aceasta infectie, preventie, complicatii ale bolii Neisseria meningitides: Cum apare aceasta infectie, preventie, complicatii ale bolii

Meningococemia sau meningita se pot agrava foarte repede, chiar si in cateva ore de la debutul simptomelor. Daca nu este tratata, infectia poate fi fatala (pana la 20% dintre adolescenti mor). 

3 mai 2023
Edited 3 mai 2023
citește articolul
Transaminazele: De ce sunt importante, cum le masuram, ce boli ascund Transaminazele: De ce sunt importante, cum le masuram, ce boli ascund

Transaminazele, cunoscute si sub numele de aminotransferaze, sunt un set de enzime regasite in celulele organelor, cum ar fi inima, ficatul, muschii si rinichii. Functia sa principala este de a cataliza o reactie de transaminare intre un aminoacid si un α-ketacid, care este important in procesul de sinteza al proteinelor.

2 mai 2023
Edited 2 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.