Neisseria meningitides: Cum apare aceasta infectie, preventie, complicatii ale bolii
Boala meningococica este o boala grava cauzata de o bacterie. Poate provoca meningita, care este o infectie a creierului si a maduvei spinarii. De asemenea, poate provoca infectii ale sangelui. Infectia poate provoca moartea sau invaliditatea pe viata. O persoana cu boala meningococica se poate imbolnavi grav foarte repede. Antibioticele pot trata infectiile meningococice, dar adesea nu pot fi administrate suficient de repede pentru a ajuta.
Oricine poate face boala meningococica, dar este cel mai frecvent la sugarii cu varsta sub 1 an. Adolescentii sunt mai putin probabil sa fie infectati decat sugarii. Dar nivelul bolii creste in adolescenta incepand cu varsta de 11 ani si atinge varful in jurul varstei de 19 ani. Boala meningococica este cauzata de o bacterie numita Neisseria meningitides (numita adesea meningococ). Multe persoane poarta aceste bacterii in nas sau in gat, dar nu se imbolnavesc niciodata.
Care sunt simptomele infectiei cu bacteria Neisseria meningitides?
Simptomele bolii meningococice sunt adesea confundate cu alte boli mai putin grave, cum ar fi gripa. Simptomele comune includ: Febra (de obicei peste 38,6 °C); O eruptie plata, de la roz pana la rosu pana la violet, este vizibila pe orice parte a pielii. Cu toate acestea, eruptia se evidentiaza cel mai mult pe picioarele inferioare si picioarele, precum si pe antebrate si maini. Alte simptome: Greata; Varsaturi; Dureri musculare generalizate; Cefalee brusca, severa; Confuzie; Sensibilitate la lumina.
Gat intepenit, impreuna cu dureri de cap si sensibilitate la lumina (poate semnala forma bolii de meningita si nu trebuie ignorata niciodata). Este important sa primiti imediat tratament medical. Meningococemia sau meningita se pot agrava foarte repede, chiar si in cateva ore de la debutul simptomelor. Daca nu este tratata, infectia poate fi fatala (pana la 20% dintre adolescenti mor). Poate provoca insuficienta renala, pierderea auzului, amputare a membrelor sau probleme de-a lungul vietii cu sistemul nervos. Exista multe tulpini diferite de bacterii si virusi care pot provoca meningita.
Nu exista vaccinuri pentru prevenirea tuturor formelor de boala. Exista mai multe imunizari care sunt disponibile in mod obisnuit in intreaga lume pentru a oferi protectie impotriva celor mai frecvente cauze ale bolii. De asemenea, pentru a reduce semnificativ sansa de infectie. Chiar daca cineva este complet vaccinat, nu putem imuniza pe toata lumea impotriva tuturor formelor de boala. Este foarte important sa fim constienti de ele si simptomele meningitei si septicemiei. Constientizarea si prevenirea imunizarii sunt esentiale pentru prevenirea acestor boli.
Cum este tratata boala meningococica?
Boala meningococica este tratata cu antibiotice. Atunci cand sunt administrate la scurt timp dupa debutul simptomelor, aceste antibiotice pot preveni agravarea bolii. Aceasta infectie se raspandeste la altii aflati in contact strans. Toti cei care au fost in contact cu cineva diagnosticat ca avand infectie meningococica ar trebui sa-si contacteze medicul.
Unei persoane care a fost in contact cu cineva cu infectie meningococica i se poate administra un antibiotic pentru a ajuta la prevenirea bolii meningococice. In mod ideal, acest antibiotic ar trebui administrat in 24 de ore de la expunerea la persoana cu infectie meningococica.
Sunt vaccinurile impotriva meningitei sigure?
Siguranta vaccinurilor este stabilita cu atentie in studiile clinice inainte de introducerea vaccinurilor si printr-o monitorizare atenta pe parcursul utilizarii acestora. Exista boli grave care pun viata in pericol, cum ar fi meningita si septicemia. Dobandirea imunitatii prin imunizare este o modalitate mult mai sigura de a fi protejat decat riscul expunerii la boli.
Introducerea primului vaccin impotriva meningitei a fost in urma cu mai bine de 30 de ani. Milioane de doze au fost administrate oamenilor din intreaga lume, salvand nenumarate vieti. Vaccinarile au schimbat, de asemenea, cursul istoriei. Informand raspunsul nostru la controlul si prevenirea bolilor, cu constatarile cercetarii si supravegherea continua modeland programele de imunizare de rutina.
Care sunt vaccinurile folosite pentru a preveni imbolnavirea cu meningita?
Exista 3 tipuri de vaccinuri meningococice disponibile, care pot proteja impotriva anumitor serotipuri. Doua tipuri de vaccinuri meningococice sunt administrate adolescentilor si adultilor tineri.
Vaccinuri meningococice conjugate (MCV4) - Licentiate pentru persoanele cu varsta de 55 de ani si mai mici. Poate proteja impotriva serogrupurilor A, C, W si Y sau C si Y.
Vaccinuri meningococice de serogrup B (MenB) - Licentiate pentru persoanele cu varsta de 10 ani sau mai mult care prezinta un risc crescut de infectii meningococice de serogrup B. Poate proteja impotriva serogrupului B. Vaccin polizaharidic meningococic (MPSV4) - Licentiat pentru persoane de toate varstele, dar nu este recomandat copiilor mai mici de 2 ani. Poate proteja impotriva serogrupurilor A, C, W si Y.
Medicul dumneavoastra va va recomanda tipul de vaccin in functie de varsta si starea dumneavoastra de sanatate si daca aveti un risc crescut de infectie. Aceste vaccinuri sunt sigure. Cu toate acestea, pot exista reactii adverse usoare, cum ar fi roseata si umflare la locul injectarii sau o usoara febra. Aceste simptome sunt de obicei usoare si se rezolva in cateva zile. Adolescentii si adultii tineri care primesc orice vaccin au un risc crescut de lesin. Adolescentii care primesc orice vaccin meningococic ar trebui sa stea timp de aproximativ 15 minute dupa ce au primit vaccinul.
Cum putem preveni infectia cu meningita?
Reduceti riscul de a face meningita simplu. Prin reducerea expunerii la fumat, consumul de alcool, stres excesiv si infectii ale tractului respirator superior. Chiar daca nu fumezi, a fi intr-un mediu de fumat (fumatul pasiv) poate creste riscul de a face boala meningococica. Intareste-ti sistemul imunitar printr-un stil de viata sanatos, care include suficient somn, exercitii fizice si o dieta echilibrata.
Evitati sa impartiti ustensile de mancare sau pahare de baut, acoperiti-va gura cand tusiti sau stranutati si spalati-va des pe maini. Amintiti-va ca medicul pediatru este disponibil pentru a va raspunde la orice intrebari pe care le puteti avea despre sanatatea dumneavoastra.
Exista anumite efecte adverse asociate vaccinului meningococic?
Majoritatea persoanelor care primesc un vaccin meningococic nu au probleme serioase cu acesta. Cu orice medicament, inclusiv cu vaccinuri, exista o sansa de reactii adverse. Acestea sunt de obicei usoare si dispar de la sine in cateva zile, dar sunt posibile reactii grave.
Ce este E. coli si cum ne putem infecta? Simptome comune cu infectia cu Neisseria
Echerichia coli (E. coli) este o bacterie prezenta de obicei in intestinul oamenilor si animalelor sanatoase, facand parte din flora bacteriana. Cele mai multe tulpini sunt inofensive, dar unele pot provoca intoxicatii alimentare grave prin consumul de alimente. Intr-o minoritate, poate fi transmisa si prin contact direct cu purtatorii sau persoanele infectate.
In cele mai multe cazuri, infectia dispare spontan, dar in cele mai sensibile grupuri de populatie (copii sub 5 ani, persoane peste 65 de ani si imunocompromisii) boala poate provoca sindrom hemolitic-uremic, provocand leziuni renale cronice grave. Cele mai multe infectii cauzate de E.coli apar la domiciliu, in principal, sunt asociate cu consumul de carne cruda sau insuficient gatita, lapte crud si derivati facuti cu acesta, fructe si legume crude si seminte germinate. Tipurile de E. coli care pot provoca simptome neplacute au drept modalitate de raspandire apa, alimente contaminate, precum si contactul cu animale sau oameni.
Pentru a evita acest risc, se recomanda bunele practici de igiena si manipulare in prepararea alimentelor, precum si gatirea lor bine, deoarece E.coli este distrusa prin tratament termic. De asemenea, este foarte important sa nu rupeti lantul rece in transportul si conservarea alimentelor de la cumparare la domiciliu.
Tot ce ai nevoie sa afli despre infectia cu E. Coli