Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii

Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii

Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 27 august 2024 Ultima actualizare: 27 august 2024

Sangele este un tesut viu format atat din elemente lichide, cat si solide. Acesta circula prin venele, arterele si capilarele vertebratelor si joaca un rol principal pentru supravietuire: transportul oxigenului si nutrientilor in toate partile corpului. De asemenea, colecteaza dioxidul de carbon si substantele reziduale, astfel incat acestea sa poata fi excretate in strainatate. Oamenii au intre 4,5 si 6 litri de sange circulant in organism. Caracteristicile sangelui dau o multime de informatii utile pentru profesionistii din domeniul sanatatii. De la cancer la insuficienta renala, testele de sange sunt unul dintre primii pasi in diagnosticarea multor patologii. Aici sunt colectate tipurile, caracteristicile si utilizarile hemogramei.

In domeniul medicinei, hemograma este conceputa ca un set de teste efectuate intr-un laborator medical pentru a obtine informatii despre numarul, compozitia si proportiile componentelor celulare ale sangelui. Este una dintre procedurile de baza in ingrijirea primara si permite detectarea diferitelor dezechilibre organice sau patologii inainte ca acestea sa apara simptomatic.

Hemograma masoara mai multi parametri din sangele pacientului. Cresteri sau scaderi anormale ale numarului de celule si a componentelor sanguine pot indica prezenta unei boli nediagnosticate, care trebuie evaluata in continuare. De exemplu, un numar scazut de celule albe din sange poate fi cauzat de o afectiune a sistemului imunitar, de o tulburare a maduvei osoase sau de un anumit tip de cancer. In timp ce un numar mai mare decat normal de celule rosii din sange, hemoglobina si hematocritul pot fi responsabile pentru patologii care provoaca deshidratare, precum si unele boli de inima. In schimb, daca valorile celulelor rosii din sange, hemoglobinei si hematocritului sunt mai mici decat in mod normal, este vorba, in general, despre o anemie, pentru care trebuie studiata cauza.

Numarul de celule rosii din sange

Celulele rosii din sange sunt celule sanguine care, datorita hemoglobinei, transporta sange din plamani in toate partile corpului. Astfel, oxigenarea tesuturilor depinde in mare masura de numarul si functionalitatea celulelor rosii din sange circulante. Valorile normale ale celulelor rosii din sange sunt urmatoarele:

intre 4,7 si 6,1 milioane de celule pe microlitru (celule/μl) la barbati.
intre 4,2 si 5,4 milioane de celule/μl la femei.

Un nivel mai mic decat normal al celulelor rosii din sange poate fi cauzat de mai multe conditii:

Anemia este un sindrom caracterizat printr-o scadere a numarului sau dimensiunii celulelor rosii din sange. Exista multe tipuri de simptome anemice si se pot datora mai multor cauze, cum ar fi deficitul de fier in dieta, lipsa vitaminelor, tulburari autoimune, printre multe altele. Sangerare: O rana deschisa intr-un organ intern, cancer si multe alte patologii pot provoca sangerari continue. Insuficienta maduvei osoase: Poate fi cauzata de radiatii, toxine sau tumori, printre multe alte lucruri.

Numarul de celule albe din sange (numarul de leucocite)

Celulele albe din sange sunt corpuri sanguine si limfatice care sunt produse in maduva osoasa. Ele fac parte din sistemul imunitar al organismului, apara organismul de infectii si ajuta la eliminarea deseurilor si a reziduurilor de tesut. Intervalele de celule albe din sange care circula depind de tip, dar valorile normale totale sunt stabilite intre 4500 si 11.000 de celule pe microlitru de sange. Cifrele specifice sunt urmatoarele:

Bazofilele: Functia lor principala este eliberarea de histamina, astfel incat raspunsul inflamator sa fie efectuat. Ele reprezinta 0,4% din celulele albe din sange la adulti, iar intervalul normal este intre 0 si 200 unitati pe microlitru de sange.

Eozinofile: Joaca un rol in apararea gazdei impotriva microorganismelor non-fagocitabile si moduleaza raspunsul inflamator alergic, printre multe alte functii. Ele reprezinta 2,3% din total, iar intervalul normal este intre 40 si 500 de celule pe microlitru de sange.Limfocitele sunt celulele sistemului imunitar cel mai bine cunoscute si impartite in 2 tipuri (B si T) in functie de functionalitatea lor. Ele reprezinta 30% din totalul sangelui, iar valorile normale sunt intre 1000 si 4800 pe microlitru de sange.

Neutrofilele sunt una dintre primele celule imune care reactioneaza atunci cand microorganismele patogene intra in organism. Ele reprezinta 62% din celulele albe din sange circulante, iar intervalul normal este intre 2000 si 7500 pe milimetru cub de sange. Monocitele sunt celule imune care calatoresc prin sange catre tesuturile corpului, unde devin macrofage sau celule dendritice. Ele reprezinta 5,3% din total, iar valorile lor normale sunt intre 300 si 900 pe milimetru cub de sange.

O cantitate mai mica decat cea normala de celule albe din sange este cunoscuta sub numele de leucopenie. Aceasta poate fi cauzata de o deficienta a maduvei osoase, anumite tulburari autoimune, boli bacteriene foarte grave, patologii hepatice sau splinice, printre altele.  Pe de alta parte, o concentratie excesiva de celule albe din sange este cunoscuta clinic sub numele de leucocitoza. Consumul de tutun, infectii bacteriene, leucemie, leziuni tisulare, sarcina, si multe alte boli pot provoca leucocitoza.

Hemoglobina

Hemoglobina este o proteina din celulele rosii din sange care transporta oxigenul de la plamani la restul corpului. Intervalele normale depind de parametrul specific analizat, dar in general variaza de la 13,8 la 17,2 grame pe decilitru (g / dl) de sange la barbati si de la 12,1 la 15,1 g / dl la femei. La sugari si copii, rezultatele intelese in mod normal pot varia oarecum mai mult.

Hemoglobina scazuta poate fi cauzata de mai multe cauze. Acestea includ anemia hemolitica, sangerarea din tractul digestiv, boala renala cronica, leucemia, alimentatia necorespunzatoare si diverse boli care se extind in timp. Pe de alta parte, o cantitate mare de hemoglobina din sange isi gaseste aproape intotdeauna cauza in nivelurile scazute de oxigen din sange, fie din cauza bolilor de inima, a insuficientei sau a bolilor pulmonare obstructive cronice severe.

Hematocrit

Hematocritul este procentul care ocupa fractiunea solida a unei probe de sange anticoagulante atunci cand este separata de partea lichida, adica plasma. Exprimat rapid si simplu, acest parametru cuantifica cantitatea de volum de sange ocupata de celulele rosii din sange, comparativ cu cea ocupata de sangele total. Valorile medii variaza intre 41-53% pentru barbati si 36-46% pentru femei. Cu toate acestea, numerele se pot schimba din cauza diferitilor factori fiziologici care nu sunt neaparat asociati cu boala. Varsta, conditia fizica, altitudinea si postura sunt parametri capabili sa modifice hematocritul. In plus fata de acesti 4 parametri principali, hemograma evidentiaza si:

  • Dimensiunea medie a celulelor rosii din sange (MCV)
  • Cantitatea de hemoglobina per globule rosii (MCH)
  • Concentratia de hemoglobina eritrocitara (corpusculara) medie (MCHC)
  • Largimea distributiei eritrocitare (RDW)

Pentru ce se utilizeaza hemograma?

Aceasta este un tip de analiza de rutina in cadrul clinic, deoarece are multe utilizari:

Monitorizarea starii generale de sanatate a pacientului: Toata lumea ar trebui sa aiba cel putin un test de sange de baza pe an. Desi nu este o metoda exclusiva de diagnosticare, poate detecta problemele inainte ca simptomele sa apara sau starea sa fie cronica.

Monitorizarea tratamentului medical: Unele medicamente afecteaza numarul de celule sanguine. Hemogramele sunt foarte utile in acest caz pentru a controla progresia pacientului.
Diagnosticarea si controlul unei boli: Oboseala, sangerarea neobisnuita, extremitatile reci si pielea palida sunt unele dintre cele mai frecvente simptome care necesita o analiza a sangelui.  

Trebuie remarcat faptul ca hemograma nu este aproape niciodata un proces definitiv de diagnosticare. Rezultatele ar trebui interpretate de un profesionist din domeniul sanatatii si el va determina daca este necesar (sau nu) ca pacientul sa faca si alte teste. Daca se suspecteaza o boala sau o conditie care afecteaza starea pacientului, vor fi necesare investigatii suplimentare pentru a se ajunge la diagnosticul definitiv.

Care este legatura dintre sange si anemie. Cum te poate ajuta o hemograma

Anemia are legatura directa cu hemoglobina. Hemoglobina se formeaza in celulele din maduva osoasa (hematopoieza) si este continuta de celulele rosii din sange (eritrocite). Acestea reprezinta cele mai numeroase celule din sange si sunt extrem de specializate, fiind adaptate perfect la functia de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon. Celulele rosii au un diametru de aproximativ 7,8 μm si au forma unor discuri biconcave, care le ofera cel mai mare raport suprafata-volum, esential pentru functia pe care o indeplinesc. Numarul normal de celule rosii variaza intre patru milioane si sase milioane pe milimetru cub de sange. Aproximativ 95% din greutatea uscata a celulelor rosii din sange consta in hemoglobina, substanta necesara pentru transportul oxigenului.

Pe masura ce anemia se agraveaza, simptomele pot deveni mai agresive: scaune cu sange, ingalbenirea pielii, marirea splinei si aparitia durerilor asociate cu aceasta. Starile de ameteala pot duce chiar si la lesin in astfel de cazuri, pot aparea durerile in piept, iar dificultatile pe care le intampina sistemul respirator si oxigenarea insuficienta a sangelui asociata acestora pot culmina cu un atac de cord.

Mai exista un tip de anemie, anemie pernicioasa, tip de anemie despre care vom vorbi in aceste randuri. Anemia este o afectiune in care organismul nu are suficiente celule rosii din sange, care furnizeaza oxigen tesuturilor corpului. Exista mai multe tipuri de anemie, iar printre acestea regasim anemia pernicioasa. Aceasta afectiune este caracterizata de o scadere a celulelor rosii din sange, care apare atunci cand intestinele nu pot absorbi in mod corespunzator vitamina B12. 

Bibliografie: 

John G. Sotos, The Mary Lincoln Mind-Body Sourcebook: Including a Unifying Diagnosis to Explain Her Public Decay, Manifest Insanity, and Slow Death;
Sotos, JG (2015). ""What an Affliction": Mary Todd Lincoln's Fatal Pernicious Anemia". Perspectives in Biology and Medicine;
Kneiszl, R; Hossain, S; Larsson, P (3 January 2022). "In Silico-Based Experiments on Mechanistic Interactions between Several Intestinal Permeation Enhancers with a Lipid Bilayer Model"; 

Articole similare
Sistemul nervos: Cum sa iti gestionezi corect episoadele de stres cronic Sistemul nervos: Cum sa iti gestionezi corect episoadele de stres cronic

Te enervezi cand cineva trece pe langa tine in trafic? Tensiunea arteriala creste atunci cand copilul refuza sa te ajute? Furia este o emotie normala, chiar sanatoasa, dar este important sa o tratam intr-un mod pozitiv.

28 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Sanatate mentala: Cum te ajuta terapia prin dans sa scapi de stres Sanatate mentala: Cum te ajuta terapia prin dans sa scapi de stres

Dansul este un sport foarte placut si relaxant care are numeroase beneficii pentru corp si minte. Dansul contribuie in mod evident la starea de sanatate si schimba radical starea de spirit, intarindu-ne organismul si facandu-ne mai veseli. Pe langa faptul ca este o modalitate de distractie, ofera beneficii deosebite pentru metabolismul organismului.

20 martie 2023
citește articolul
Longan: Fructul exotic care te ajuta sa lupti cu stresul oxidativ Longan: Fructul exotic care te ajuta sa lupti cu stresul oxidativ

Longan, datorita prezentei vitaminei C, este un fruct antioxidant, care ajuta la prevenirea gripei si racelii, in plus fata de reducerea stresului. Desi apartine familiei din care fac parte litchiile, longan este un fruct cu textura si aroma diferite

21 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina