Nutritie: Piersicile, sursa de aminoacizi si vitamine pentru organism
Piersicile sunt, intr-adevar, o sursa delicioasa de nutrienti benefici pentru sanatate. Acestea contin o varietate de vitamine, minerale si antioxidanti, care pot ajuta la mentinerea sanatatii si la prevenirea unor boli. Piersicile sunt ideale pentru dietele ce vizeaza scaderea in greutate, datorita continutului lor ridicat de apa, intre 86% si 89% in functie de varietate si a fibrelor. Sunt recomandate si pentruꓽ
Cresterea osoasa, tesuturi si sistemul nervos
Guta
Previn problemele cardiovasculare si degenerative
Anemie
Pentru vedere, par, unghii, dinti
Pentru colesterol
Sistemul imunitar
Constipatie
Controlul sistemului de zahar din sange
De ce sa consumi piersici?
Nutrienti importanti: Piersicile sunt o sursa buna de vitamina C, vitamina A, potasiu si fibre alimentare. Vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar, vitamina A este importanta pentru sanatatea ochilor, potasiul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale si a ritmului cardiac si fibrele alimentare ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Gust delicios: Piersicile au un gust dulce si aromat, ceea ce le face o gustare delicioasa si sanatoasa pentru oricine.
Rehidratare: Piersicile sunt bogate in apa si pot ajuta la hidratarea corpului, mai ales in timpul zilelor calde de vara.
Sunt o sursa buna de antioxidanti: Piersicile contin antioxidanti, care pot ajuta la protejarea celulelor corpului impotriva stresului oxidativ si a bolilor.
Ajuta la mentinerea sanatatii pielii: Vitamina C din piersici poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii prin promovarea productiei de colagen, care ajuta la mentinerea elasticitatii pielii.
Sunt o sursa buna de fibre: Consumul de piersici poate ajuta la mentinerea sanatatii intestinale si la prevenirea constipatiei, deoarece aceste fructe contin fibre solubile si insolubile.
Pot ajuta la mentinerea sanatatii oaselor: Piersicile sunt o sursa buna de vitamina C, care ajuta la absorbtia calciului si la mentinerea sanatatii oaselor.
Promoveaza sanatatea digestiva: Piersicile sunt bogate in fibre solubile si insolubile, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii tractului intestinal si la prevenirea constipatiei.
Imbunatatesc sanatatea inimii: Piersicile contin potasiu, un mineral care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase si la reducerea riscului de boli de inima.
Protejeaza impotriva radicalilor liberi: Aceste fructe sunt bogate in antioxidanti, cum ar fi vitamina C si compusii fenolici, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si protejeaza celulele impotriva daunelor oxidative. Promoveaza pierderea in greutate: Deoarece sunt bogate in fibre si apa, ceea ce le face o alegere sanatoasa si satisfacatoare pentru cei care isi doresc sa slabeasca sau sa mentina greutatea.
Piersicile au un continut ridicat de apa
Continutul ridicat de apa (aproximativ 86% din greutatea sa) fac piersicile un aliment ideal pentru a evita deshidratarea. In plus fata de cantitatea mare de apa pe care o contine, piersica are putina grasime, deci este un aliment utilizat pe scara larga in diete.
Fructe bogate in fibre
Ca majoritatea fructelor si legumelor, piersica, datorita continutului sau de fibre, piersicile va ajuta sa imbunatatiti tranzitul intestinal si sa evitati constipatia. In acest caz, pentru fiecare 100 grame de piersica pe care consumati, veti ingera aproximativ 1,4 g fibre.
Sursa de beta-caroten
Beta-carotenii sunt pigmenti care, de obicei, ofera nuanta galbuie sau rosiatica alimentelor. De asemenea, acesti compusi ofera proprietati antioxidante piersicilor si, de asemenea, contribuie la sanatatea sistemului imunitar.
Continut ridicat de potasiu
Potasiul dezvolta functii importante pentru corpul nostru la nivelul sistemului nervos si al muschilor. Prin urmare, piersicile sunt un fruct ideal pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala, fiind recomandate pentru a preveni bolile cardiovasculare. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de potasiu si continutului scazut de sodiu.
Sursa de minerale, cum ar fi magneziu, fosfor, zinc, seleniu
Piersica ne ofera un numar mare de minerale si, pe langa potasiu, este bogata in magneziu, fosfor, zinc si seleniu. Mineralele care ne ajuta sa ramanem sanatosi, protejeaza organismul de infectii si daune cauzate de radicalii liberi. Alimentele diuretice promoveaza eliminarea excesului de apa si saruri din corpul nostru. Acest proces prin care rinichii curata si filtreaza toxinele contribuie la o stare optima de sanatate.
Vitaminele C si E
Vitamina C (acidul ascorbic) si vitamina E sunt esentiale pentru procesele corpului nostru. Cea dintai ajuta la absorbtia fierului si ambele vitamine au proprietati antioxidante, care ajuta la blocarea daunelor cauzate de radicalii liberi.
Imbunatatirea digestiei
Piersicile ofera, impreuna cu apa sa abundenta, o doza buna de fibre, care este benefica pentru flora intestinala si de mare valoare in constipatia cronica. Dar, in plus, stimuleaza productia de secretii gastrice (este indicat in caz de dispepsie si pentru a evita aparitia ulcerelor), deschide apetitul si contribuie la drenarea canalelor hepatice si biliare. Prin favorizarea diurezei la nivel renal, piersicile sunt un fruct recomandat in hipertensiunea arteriala. Exercita o actiune favorabila in inflamatiile rinichilor si in litiaza urinara (ajuta la eliminarea pietrelor).
Mare aliat al ochilor sanatosi
Prezenta carotenilor si luteinei promoveaza sanatatea ochilor, in special a retinei, deoarece ajuta la prevenirea formarii cataractei. Lipsa lor se poate manifesta prin asa-numita "orbire nocturna", o scadere a acuitatii vizuale atunci cand lumina soarelui piere la asfintit.
Actiune antioxidanta de protectie si intinerire
Atat seleniul, cat si zincul, precum si vitaminele pe care le contine piersica, dar si o substanta antioxidanta numita acid clorogenic, fac din piersici un protector impotriva bolilor degenerative, cum ar fi cancerul, in special cel de colon, plamani si prostata.Piersicile isi au originea in China, unde se numesc fructul nemuririi. De fapt, in China piersicile sunt foarte prezente in picturile si mestesugurile care sunt oferite in dar pentru zilele de nastere.
Ceea ce este cunoscut ca fructul nemuririi provine dintr-o veche legenda chineza, dar ceea ce se stie este ca piersicile sunt pline de proprietati benefice pentru corpul nostru. Acestea contin vitaminele A, C, B1, B2 si B6, minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, mangan, cupru si fier) si beta-caroten, nutrienti ce au roluri importante in buna functionare a organismului. Pentru a beneficia pe deplin de proprietatile acestor fructe, se recomanda consumul acestora in stare cruda, fie ca atare, fie in salate.
Dieta Rina si consumul de piersici
Si pentru dieta Rina perioadele cele mai bune pentru a activa aceasta dieta sunt lunile de primavara martie, aprilie, mai si lunie de vara iunie, iulie si august. Care este principiul acestei diete? Dieta Rina are la baza principiile alimentatiei disociate, ce implica separarea si apoi asocierea specifica a unor grupe alimentare. Filosofia din spatele acestei diete este evitarea combinarii glucidelor (paste, cartofi etc.) cu proteine (carne, oua etc.). De ce? Pentru ca aceste substante nutritive sunt digerate diferit, iar atunci cand le consumam impreuna nu facem decat sa ne ingreunam digestia si sa ne expunem unui risc mai mare de a avea probleme cu sanatatea, dar si cu greutatea.
Practic, pe parcursul dietei Rina, organismul este scutit de efortul suplimentar necesar procesarii simultane a mai multor tipuri de alimente si astfel este ajutat sa functioneze mai bine si chiar sa-si recalibreze anumite procese metabolice. Consumand toata ziua doar alimente dintr-o singura grupa alimentara, beneficiezi de o digestie mai usoara si mai eficienta. Si, evident, de toate avantajele care decurg de aici.
Pe de alta parte, dieta Rina functioneaza atat de bine si pentru ca nu impune restrictii insurmontabile, ceea ce reprezinta un mare plus pentru mobilizarea psihica si aderenta la regim. De fapt, secretul foarte simplu al dietei Rina este ca promoveaza reducerea consumului de calorii intr-un mod natural, fara ca tu sa fii nevoit/a sa le calculezi. In definitiv, nu poti consuma o cantitate foarte mare din acelasi aliment, oricat de mult ai incerca. Pur si simplu, ajungi sa mananci mai putin fara sa te fortezi si… slabesti!
Bibliografie:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;
Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;
"Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum";
Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2012). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies;