Punctele negre: de ce apar si cum poti scapa de ele
Ce sunt punctele negre?
Punctele negre apar atunci cand un por este blocat din cauza unei combinatii de sebum si celule moarte ale pielii. Partea cea mai de sus a porului ramane deschisa, in ciuda faptului ca porul este infundat. Prin faptul ca partea deschisa a porului intra in contact cu aerul, zona capata la suprafata culoarea neagra caracteristica - de aici si denumirea de puncte negre.
Altfel spus, punctele negre sunt mici leziuni, inchise la culoare, care apar pe piele, iar de cele mai multe ori le putem observa pe fata (in special pe nas) si pe gat. Punctele negre sunt o trasatura ce caracterizeaza formele blande / usoare de acnee, insa aceste leziuni pot sa apara la unele persoane si fara ca alte semne ale acneei sa fie prezente. Punctele negre contin o versiune oxidata a melaninei, pigmentul negru care este produs de celulele pielii. Este important, spun medicii dermatologi, ca punctele negre sa fie tratate in mod corespunzator, pentru ca in acest fel se previne dezvoltarea unei forme mai severe de acnee.
Care sunt cauzele aparitiei punctelor negre?
Punctele negre se formeaza atunci cand se infunda porii pielii. Fiecare folicul contine un fir de par si o glanda sebacee care produce ulei. Acest ulei, numit sebum, mentine pielea moale si hidratata. Cand celulele moarte ale pielii si sebumul se colecteaza in foliculul pielii, se produce o umflatura numita comedon. Daca pielea din dreptul porului infundat ramane inchisa, se formeaza un punct alb. In schimb, daca pielea ramane deschisa in varf, in urma expunerii la aer capata o culoare neagra si se formeaza puncte negre.
Exista anumiti factori care pot creste riscurile de a dezvolta acnee si puncte negre, cum ar fi:
- productia excesiva de sebum;
- acumularea bacteriilor Propionibacterium acnes la nivelul pielii;
- iritarea foliculilor de par din cauza faptului ca celulele moarte ale pielii nu sunt eliminate in mod regulat;
- modificari hormonale care faciliteaza o productie excesiva de sebum in timpul adolescentei, menstruatiei sau in urma administrarii pilulelor contraceptive;
- administrarea anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii, litiul sau androgeni;
Unii oameni sunt de parere ca acneea poate fi influentata si de alimentatie. Produsele lactate si alimentele care cresc nivelul zaharului din sange, cum ar fi carbohidratii, pot contribui si ele la declansarea acneei, cu toate ca cercetatorii nu sunt convinsi ca exista o legatura puternica intre acestea.
Cate tipuri de puncte pe piele exista?
Daca punctele negre sunt favorizate de secretia de sebum peste celulele moarte ale pielii, punctele albe apar atunci cand porii sunt infundati sub piele, iar contactul cu aerul nu este realizat. Grasimea continuta de acest tip de comedoane este vizibila la suprafata pielii, insa nu poate fi eliminata prin extractie clasica, cum este cazul punctelor negre. Daca observi pe tenul tau puncte albe, nu incerca sa le scoti, ci mergi mai degraba la un dermatolog sau la un salon de cosmetica, unde specialistii vor folosi metode mai eficiente pentru eliminarea acestora.
Cum previn aparitia punctelor negre?
Pentru a evita aparitia de puncte negre este foarte importanta igiena. Altfel spus, tenul trebuie curatat zilnic. Cum poti sa faci asta sanatos si corect? Foloseste un buretel de plasa sau alt material hipoalergenic si care nu irita pielea sau tenul pe care il veti utiliza numai in curatarea tenlui exclusiv. Se alege un sapun sau un gel dermatologic (are un pH special care nu usuca si nici nu ingrasa tenul) si se curata fata (dupa ce tenul a fost demachiat) cu miscari rapide, energice ale buretelului apasand usor . Buretelul plasa are proprietatea de a stimula circulatia subcutanata (efect de minimasaj) si totodata de a curata profund porii fata de un buretel normal. Tenul se curata in fiecare seara inainte de culcare.
De asemenea, la fel de important pentru a evita aparitia punctelor negre este alimentatia. Daca stii ca ai carente de vitamina A, se recomanda fiole care contin retinol sau creme, lotiuni pe baza de retinol pentru a impiedica formarea dopurilor in foliculii tenului si pentru inlocuirea rapida a celulelor moarte de pe fata.
La fel de importanta este odihna si evitarea stresului. De ce? Pentru ca stresul poate declansa productia de sebum si creste riscul aparitiei de puncte negre. Studiile nu au confirmat ca eliminarea cartofilor prajiti sau a ciocolatei din dieta va reduce sau nu sansele de aparitie de puncte negre, dar o dieta echilibrata cu multe fructe si legume proaspete este benefica pentru sanatate in general. In plus, o dieta cu excese in carbohidrati si zaharuri poate dezechilibra PH-ul pielii si implicit al tenului.
Cum se trateaza punctele negre?
In prezent pe piata exista mai multe studii cu privire la tratamentele impotriva punctelor negre.
- Tratamente hormonale - Contraceptivele au fost adesea folosite pentru tratarea punctelor negre si a acneei, cu rezultate bune. Evident aceasta solutie este destinata femeilor. Dar si tenul barbatilor poate suferi din cauza punctelor negre si in cazul lor exista alte tratamente hormonale.
- Curatarea pielii - Una dintre cele mai bune si mai sigure metode de tratament impotriva punctelor negre ramane preventia. In acest context curatarea pielii este vitala. Cu solutii speciale bazate pe retinol si acid acetisalicilic, apa termala, creme care echilibreaza PH-ul tenului.
- Parul - Parul gras care atinge pielea fetei poate raspandi infectia si, in unele cazuri, incurajeaza raspandirea punctelor negre sau aparitia acestora. Pastrarea parului departe de piele ar putea ajuta la mentinerea numarului punctelor negre la un nivel minim. Prin urmare, daca ai parul lung si il stii ca e predispus la exces de sebuum este bine sa il tii cat mai strans si cat mai departe de ten si zona fetei.
Ultimele studii ale unor dermatologi din Occident au descoperit un virus care traieste pe pielea noastra si care pare sa distruga, in mod natural, bacteria responsabila pentru aparitia punctelor negre si a cosurilor. Cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh au aratat ca valorificarea acestui virus ar putea oferi o unealta folositoare in lupta cu afectiunile pielii. Dar studiile sunt in faza incipienta.
Si daca tot am vorbit despre punctele negre si ten, cateva insight-uri prin care poti descoperi tipul de ten chiar de la tine de acasa.
Testul 1. Dimineata, imediat ce te-ai dat jos din pat, ia o hartie de matase sau un servetel uscat si tamponeaza-ti zona T a fetei. Daca aceasta se imbina de sebum, tenul tau este fara indoiala unul gras. Daca este curata, tenul tau este uscat, iar daca urmele de grasime sunt putine si discontinue, tenul tau este mixt.
Testul 2. Pentru a te convinge ca rezultatul de la primul test este sigur, fa acelasi lucru inlocuind hartia de matase sau servetelul cu pudra de talc pe care sa o aplici rapid pe toata fata. Daca in urmatoarele minute aceasta se va umezi integral, atunci tenul tau este gras. Daca se va umezi doar in zona T atunci tenul tau este mixt, iar daca isi va pastra textura, atunci ai tenul uscat.
Testul 3. Pentru acest test ai nevoie de o zi in care sa stai acasa, sa nu te expui aerului de afara, razelor solare sau cosmeticelor. Dimineata te vei spala pe fata doar cu apa si te vei tampona usor cu un prosop moale. Daca pe parcursul zilei, - in general dupa patru ore apare raspunsul, pielea te strange, atunci ai tenul uscat, iar daca devine lucioasa, tenul tau este gras. Daca sebumul apare doar pe zona T, fara indoiala ca ai un ten mixt.
Si pentru ca este vara si canicula afara, trebuie sa avem grija ca tenul sa fie mereu hidratat.
1. <<Tenul uscat>> si <<tenul deshidratat>> Nu sunt notiuni sinonime
Chiar daca poate majoritatea dintre noi fac aceasta confuzie, un ten deshidratat este complet diferit fata de unul uscat. Un ten uscat poate fi cauza unor afectiuni, in timp ce tenul deshidratat este lipsit de apa sau nu este hidratat corespunzator.
2. Hidratarea tenului tau este direct influentata de alimentatie si de obiceiurile alimentare de consum
Ceea ce mananci si bei poate afecta nivelul apei din piele. Este important sa ai o dieta echilibrata si sa consumi alimente bogate in apa, cum ar fi castraveti, rosii, spanac, citrice sau chiar pepene verde. Abuzul de alcool sau tigari, produsele junk-food pot periclita sanatatea tenului. La fel si excesele alimentare precum produse bogate in zaharuri sau sare.
3. Apa foarte fierbinte poate afecta tenul
Dusurile sau baile cu apa foarte fierbinte deshidrateaza tenul. Oricat de relaxant ar fi un dus fierbinte, pentru hidratarea tenului va trebui sa incerci sa folosesti apa la o temperatura nu mai mare de 30 de grade.
4. Pentru hidratarea corecta a tenului este necesar sa folosesti zilnic apa termala sau alte solutii pentru curatare in profunzime
Curatarea tenului tau este importanta pentru a putea sa ii oferi produsele de care are nevoie. Daca tenul tau nu este curatat corespunzator, produsele pe care le vei folosi nu vor fi la fel de eficiente.
5. Consuma Omega-3 pentru hidratarea tenului
Omega-3 este un nutrient esential care sa pastreze tenul sanatos si cu un aspect extraordinar. Consuma alimente care sa contina Omega-3 pentru hidratare. Cateva optiuni ar fi seminte de chia, nuci, peste sau seminte de in.
6. Hidratarea tenului previne aparitia ridurilor de expresie
Un ten hidratat va avea mai putine riduri deoarece hidratarea corespunzatoare imbunatateste aspectul pe termen lung al tenului tau. Si in acelasi timp previne imbatranirea prematura.
7. Hidratarea tenului ajuta la detoxifierea celulara
Celulele sanatoase si hidratate ale pielii au abilitatea de a elimina toxinele care rezulta in piele moarta. Capacitatea de detoxifiere a pielii depinde de hidratarea tenului corespunzatoare.
Sursa foto: shutterstock
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.verywellhealth.com/causes-of-dark-spots-1069545
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/fade-dark-spots
REFERINTE:
- Age spots. (2014, April 10). Mayo Clinic. Retrieved from mayoclinic.org/diseases-conditions/age-spots/basics/definition/con-20030473
- Farris, P. K. (2004, September-October). Combination therapy for solar lentigines [Abstract]. Journal of Drugs in Dermatology 3(5 Suppl), S23-26 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15552596
- Ortonne, J. P., Pandya, A. G., Lui, H., & Hexsel, D. (2006). Treatment of solar lentigines [Abstract]. Journal of the American Academy of Dermatology 54(5 Suppl 2), S262-271.Retrieved from ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16631967