Hepatita alcoolica: simptome, complicatii, preventie si tratament
Hepatita alcoolica este inflamatia ficatului care apare din cauza consumului de alcool. Ea poate degenera in ciroza. Afectiunea apare in special la persoanele care beau mult timp, insa cu toate acestea, relatia dintre consumul de alcool si hepatita alcoolica este complexa. Nu toti consumatorii de alcool dezvolta hepatita alcoolica, iar boala poate aparea si la persoanele care beau moderat. Daca ati fost diagnosticat cu hepatita alcoolica, ar trebui sa incetati sa mai consumati alcool, deoarece in caz contrar, va veti confrunta cu un risc ridicat de leziuni hepatice, ba chiar se poate ajunge si la deces.
Simptome ale hepatitei alcoolice
Cel mai frecvent semn al hepatitei alcoolice este ingalbenirea pielii si albirea ochilor (icter). Totodata la hepatita alcoolica mai apar si alte simptome precum: Pierderea apetitului, Greata si varsaturi, Sensibilitate abdominala, Febra, Oboseala si slabiciune. Totodata, malnutritia este frecventa la persoanele cu hepatita alcoolica. Consumul de cantitati mari de alcool suprima apetitul, iar cei care consuma alcool in exces isi iau majoritatea caloriilor sub forma de alcool, iar astfel intervine senzatia de satietate, insa fara a se fi consumat nutrienti luati din alimente. Primele stadii ale bolii includ urmatoarele simptome: Acumularea de lichid in abdomen, Confuzie si modificari ale comportamentului din cauza acumularii de toxine pe care ficatul nu le mai poate distruge sau le elimina, Insuficienta renala si hepatica.
Hepatita alcoolica apare atunci cand alcoolul pe care il beti dauneaza ficatului. Procesul organismului de descompunere a alcoolului produce substante chimice extrem de toxice, iar aceste substante chimice activeaza inflamatia care distruge celulele hepatice. In timp, cicatricile inlocuiesc tesutul hepatic sanatos si interfereaza cu functia hepatica. Aceasta cicatrizare ireversibila (ciroza) este stadiul final al bolii hepatice alcoolice.
Riscuri asociate cu hepatita alcoolica
Cel mai mare factor de risc pentru hepatita alcoolica este cantitatea de alcool pe care o consumati. Nu se stie cat de mult alcool trebuie sa fie ingerat pentru ca afectiunea sa apara, insa cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu aceasta boala au un istoric de a bea mai mult de sapte pahare de vin, sapte beri sau sapte doze de alcool de inalta calitate pe zi, in ultimii 20 de ani. Specialistii recomanda un consum zilnic moderat, echivalentul a 2 doze de 350 ml de bere (pentru barbati), iar pentru femei, o singura portie de 350 ml de bere. Vinul se poate consuma intr-o cantitate de 118 ml, iar bauturile alcoolice tari (tariile) intr-o cantitate de 30 ml. Dar asa cum am spus la inceput, hepatita alcoolica e legata si de alti factori, multi mai complexi, si care n-au neaparat legatura directa cu cantitatea de alcool metabolizata de organism.
Sexul - Femeile par sa aiba un risc mai mare de a dezvolta hepatita alcoolica, iar acest lucru se poate datora diferentelor in modul in care alcoolul este procesat la femei;
Obezitate - Consumatorii de alcool supraponderali sunt expusi unui risc cu pana la 40% mai mare, deoarce acestia sunt mai susceptibili de a dezvolta hepatita alcoolica si de a progresa la ciroza;
Factori genetici - Studiile sugereaza ca poate exista o componenta genetica a bolii hepatice induse de alcool, desi este dificil sa se separe factorii genetici de factorii de mediu.
Complicatii ale hepatitei alcoolice
Complicatiile hepatitei alcoolice, care rezulta din leziuni hepatice severe, sunt legate de tesutul cicatricial. Tesutul cicatricial poate incetini circulatia sangelui prin ficat si poate creste presiunea dintr-un vas de sange important si acumularea de toxine. Complicatiile includ urmatoarele:
Dilatarea venelor - Sangele care nu poate curge liber prin vena portala se poate intoarce la alte vase de sange din stomac si esofag. Aceste vase de sange au pereti subtiri si sunt predispuse de a sangera fara a se umple cu prea mult sange. Sangerarea abundenta in partea superioara a stomacului sau a esofagului pune viata in pericol si necesita asistenta medicala imediata.
Ascita (marirea in volum a abdomenului) - Fluidele care se acumuleaza in abdomen si necesita tratament cu antibiotice pot deveni infectate. Ascita nu pune viata in pericol, dar este, de obicei, un semn de hepatita alcoolica avansata sau ciroza.
Confuzie, somnolenta si dificultati de vorbire (encefalopatie hepatica) - Un ficat deteriorat are probleme in eliminarea substantelor toxice din organism, iar acumularea de substante toxice poate afecta creierul. Encefalopatia hepatica severa poate duce la coma.
Insuficienta renala - Un ficat deteriorat poate afecta circulatia sangelui la rinichi, provocand deteriorarea acestor organe.
Ciroza - Aceasta cicatrizare a ficatului poate duce la insuficienta hepatica.
Preventie si tratament pentru diagnosticul de hepatita alcoolica
Tratamentul pentru hepatita alcoolica necesita oprirea consumului de alcool si tratamente pentru ameliorarea semnelor si simptomelor de leziuni hepatice. Daca ati fost diagnosticat cu hepatita alcoolica, ar trebui sa incetati sa beti alcool pentru totdeauna. Este singura modalitate posibila de a inversa deteriorarea ficatului sau de a preveni agravarea bolii. Persoanele care nu se opresc din baut vor dezvolta probabil o varietate de probleme de sanatate potential fatale. Daca sunteti dependent de alcool si doriti sa incetati sa beti, medicul dumneavoastra va poate recomanda un tratament care se potriveste nevoilor dumneavoastra. Deoarece poate fi periculos sa incetati brusc sa beti, daca sunteti dependent, asigurati-va ca discutati cu medicul despre planul dumneavoastra. Dincolo de renuntarea la alcool, in functie de stadiile de instalare a bolii sau de leziunile hepatice, medicul mai poate recomanda urmatoarele tratamente:
Corticosteroizi - Aceste medicamente s-au dovedit a avea beneficii pe termen scurt in cresterea supravietuirii anumitor persoane cu hepatita alcoolica severa. Cu toate acestea, corticosteroizii au efecte secundare grave si, de obicei, nu sunt prescrise daca suferiti de insuficienta renala, sangerare gastrointestinala sau o infectie.
Pentoxifilina - Medicul va poate recomanda acest medicament antiinflamator daca terapia cu corticosteroizi nu a dat rezultate.
Transplant de ficat - Pentru unele persoane cu hepatita alcoolica severa, daca nu se efectueaza un transplant de ficat, riscul de deces este ridicat.
Pentru a reduce riscul de a dezvolta hepatita alcoolica, daca consumati alcool, este important sa o faceti cu moderatie. Singura modalitate de a preveni hepatita alcoolica este de a evita consumul de alcool. Fara tratament adecvat, hepatita alcoolica poate duce la ciroza. Nu in ultimul rand, nu beti alcool daca luati medicamente care avertizeaza asupra complicatiilor daca sunt combinate cu alcool, in special analgezice.
In ce conditii se poate regenera si nu se poate regenera ficatul
Cum am spus de la inceput, spre deosebire de celelalte organe esentiale, ficatul se poate regenera, ca o salamandra, dupa ce a suferit daune. Adica, pana la un anumit punct, abuzul de droguri, fumatul, abuzul de alcool, medicamente, poate fi remediat, dar asta nu inseamna ca il poti abuza in mod repetat fara sa suporti consecinte care pot fi ireversibile. Ca sa ai un ficat sanatos si sa eviti daune majore, e foarte important cum alegi momentul in care iesi din perioada de abuzuri alimentare, alcool, etc.
„Daca o persoana are 25 de ani si a consumat bauturi spirtoase in ultimii cinci ani, cu o recurenta de cateva ori pe saptamana si se lasa de alcool, are sanse mici de a dezvolta o boala cronica a ficatului. Dar daca face asta in perioada 25 - 35 ani si consuma trei-patru bauturi alcoolice pe zi sau in weekenduri, si vorbim de sticle de diferite tarii, sansele sa dezvolte o boala cronica a ficatului cresc si cu 80-90, a declarat pentru o publicatie medicala doctorul Steven Flamm, director al programului de transplant de ficat din cadrul Spitalului Northwestern Memorial din Chicago.
Iar daca mai sus am vorbit despre diferite simptome care se vad pe corp din cauza bolilor de ficat, acele semne apar in faze avansate de boala pentru ca, daca nu consulti medicul specialist periodic sau nu iti faci analize, poti depista bolile de ficat dupa ani. Exista si cazuri medicale documentate cand o singura zi de abuz de alcool poate cauza o problema numita hepatita alcoolica acuta, care consta intr-o inflamatie a ficatului,si a carei simptomele includ dureri abdominale, greata si voma. Dar nu doar alcoolul poate cauza probleme la ficat. Abuzul de droguri, fumatul excesiv si alimentatia bogata in grasimi si carbohidrati pot periclita capacitatea celulelor hepatice pentru regenerare.
Persoanele care si-au facut un obicei din a consuma multe calorii la fiecare masa, dincolo de riscul de obezitate si alte boli cardiovasculare, cu timpul in ficat se depune grasime, iar organului ii e tot mai dificil sa-si indeplineasca functiile, cum ar fi descompunerea medicamentelor sau absorbtia nutrientilor din mancare. Altfel spus, supraponderalitatea creste riscul de ingrasare a ficatului, iar daca vorbim de obezitate infantila, lucrurile sunt si mai problematice.
Bibliografie:
Alcohol's effect on the body. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body. Accessed April 1, 2022;
Understanding the dangers of alcohol overdose. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/understanding-dangers-of-alcohol-overdose. Accessed April 1, 2022;
Frequently asked questions: About alcohol. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/alcohol/faqs.htm. Accessed April 1, 2022;
Harmful interactions: Mixing alcohol with medicines. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/harmful-interactions-mixing-alcohol-with-medicines. Accessed April 1, 2022;
Parenting to prevent childhood alcohol use. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/parenting-prevent-childhood-alcohol-use. Accessed April 1, 2022;
Tetrault JM, et al. Risky drinking and alcohol use disorder: Epidemiology, pathogenesis, clinical manifestations, course, assessment, and diagnosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed April 1, 2022;