Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Retinopatia diabetica: de ce apare, simptome, cum se poate preveni

Retinopatia diabetica: de ce apare, simptome, cum se poate preveni

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 ianuarie 2023 Ultima actualizare: 18 ianuarie 2023

Principalele cauze care conduc la aparitia tulburarilor de vedere sunt afectiunile oculare, procesul natural de imbatranire sau anumite leziuni la nivelul ochiului. Astfel, printre cele mai frecvent intalnite afectiuni oculare se afla cataracta, manifestata prin aparitia unei zone tulburi sau opace in cristalinul ochiului, glaucomul, boala care conduce la deteriorarea progresiva a nervului optic, degenerescenta maculara, afectiune aflata in stransa legatura cu inaintarea in varsta, dezlipirea de retina si prezbiopia, de asemenea, o afectiune legata de procesul natural de imbatranire care se manifesta prin pierderea flexibilitatii cristalinului, ceea ce presupune dificultate in concentrare asupra obiectelor aflate la distanta mica.

Totodata, retinopatia diabetica este o cauza care conduce la aparitia tulburarilor de vedere, aceasta intalnindu-se la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Afectiunea provoaca deteriorarea progresiva a retinei si, din pacate, conduce in timp la pierderea totala a vederii. De asemenea, pe langa diabet, mai exista o serie de afectiuni care pot provoca tulburari de vedere, in aceasta categorie intrand accidentul vascular cerebral, tumorile craniene, arterita temporala, hipertensiunea si hipotensiunea arteriala, migrenele puternice, hipertiroidismul si boala Basedow Graves. Pe de alta parte, tulburarile de vedere pot fi cauzate de anxietate, intemperiile vremii, in special vantul puternic, oboseala accentuata si administrarea anumitor medicamente, de exemplu antihistaminicele.

Care sunt simptomele retinopatiei diabetice?

Stadiile incipiente ale retinopatiei diabetice, de obicei, nu au niciun simptom. Unii oameni observa schimbari in vederea lor, cum ar fi probleme cu citirea sau a vedea obiectele indepartate. Aceste schimbari pot veni si dispar. Nici macar nu simti nevoia sa mergi la oftalmolog pentru un control ca sa vezi daca ai nevoie de ochelari si crezi ca e doar o oboseala sau cel mult, daca lucrezi la birou simti nevoia sa cauti ochelari cu protectie pentru ecran.

In stadiile ulterioare ale bolii, vasele de sange din retina incep sa sangereze in corpul vitros (lichid asemanator unui gel care umple ochiul). Daca se intampla acest lucru, este posibil sa vedeti pete intunecate, plutitoare sau dungi care arata ca panze de paianjen. Uneori, petele se limpezesc de la sine - dar este important sa primiti un tratament imediat. Fara tratament, se pot forma cicatrici in partea din spate a ochiului. De asemenea, vasele de sange pot incepe sa sangereze din nou sau sangerarea se poate agrava.

Ce alte probleme poate cauza retinopatia diabetica?

Retinopatia diabetica poate duce la alte afectiuni grave ale ochilor precum:

Edemul macular diabetic (DME) - In timp, aproximativ 1 din 15 persoane cu diabet va dezvolta DME. DME apare atunci cand vasele de sange din retina scurg lichid in macula (o parte a retinei necesara pentru o vedere centrala ascutita). Acest lucru provoaca vedere incetosata;
Glaucom neovascular - Retinopatia diabetica poate determina cresterea vaselor de sange anormale din retina si blocheaza scurgerea lichidului din ochi. Aceasta provoaca un tip de glaucom (un grup de boli oculare care pot provoca pierderea vederii si orbire);
Dezlipire de retina - Retinopatia diabetica poate provoca formarea de cicatrici in partea din spate a ochiului. Cand cicatricile iti trage retina departe de partea din spate a ochiului, se numeste detasare de retina de tractiune;

Oricine are orice tip de diabet poate face retinopatie diabetica, inclusiv persoanele cu diabet de tip 1, tip 2 si diabet gestational (un tip de diabet care se poate dezvolta in timpul sarcinii). Femeile cu diabet zaharat care raman insarcinate – sau femeile care dezvolta diabet gestational – prezinta un risc ridicat de a face retinopatie diabetica. Daca aveti diabet si sunteti insarcinata, faceti-va cat mai curand posibil un examen oftalmologic cuprinzator.

Ce cauzeaza retinopatia diabetica?

Retinopatia diabetica este cauzata de cresterea zaharului din sange din cauza diabetului. De-a lungul timpului, daca aveti prea mult zahar in sange, va poate afecta retina - partea a ochiului care detecteaza lumina si trimite semnale catre creier printr-un nerv din spatele ochiului (nervul optic).  Diabetul afecteaza vasele de sange de pe tot corpul. Deteriorarea ochilor incepe atunci cand zaharul blocheaza vasele de sange mici care ajung la retina, determinandu-le sa curga lichid sau sa sangereze. Pentru a compensa aceste vase de sange blocate, ochii tai cresc apoi noi vase de sange care nu functioneaza bine. Aceste noi vase de sange se pot scurge sau sangera cu usurinta.

Medicii oftalmologului pot verifica daca exista retinopatie diabetica ca parte a unui examen oftalmologic dilatat. Examenul este simplu si nedureros - medicul dumneavoastra va va administra niste picaturi pentru ochi pentru a va dilata (largi) pupila si apoi va va verifica ochii pentru retinopatie diabetica si alte probleme oculare. Daca aveti diabet, este foarte important sa faceti examene regulate de ochi. Daca dezvoltati retinopatie diabetica, tratamentul precoce poate opri deteriorarea si poate preveni orbirea.

Daca medicul dumneavoastra oftalmolog considera ca ati putea avea retinopatie diabetica severa sau DME, acesta poate face un test numit angiografie cu fluoresceina. Acest test ii permite medicului sa vada imagini ale vaselor de sange din retina.

Gestionarea diabetului este cea mai buna modalitate de a reduce riscul de retinopatie diabetica. Aceasta inseamna sa va mentineti nivelul de zahar din sange intr-un interval sanatos. Puteti face acest lucru facand activitate fizica regulata, mancand sanatos si urmand cu atentie instructiunile medicului dumneavoastra pentru insulina sau alte medicamente pentru diabet.

Pentru a va asigura ca planul dumneavoastra de tratament pentru diabet functioneaza, veti avea nevoie de un test special de laborator numit test A1C. Acest test arata nivelul mediu de zahar din sange in ultimele 3 luni. Puteti colabora cu medicul dumneavoastra pentru a stabili un obiectiv personal pentru A1C. Atingerea obiectivului dvs. de A1C poate ajuta la prevenirea sau gestionarea retinopatiei diabetice.

Care este tratamentul pentru retinopatia diabetica?

In stadiile incipiente ale retinopatiei diabetice, medicul dumneavoastra de ochi va tine, probabil, evidenta modului in care va desfasoara ochii. Unele persoane cu retinopatie diabetica pot avea nevoie de un examen oftalmologic dilatat cuprinzator la fiecare 2 pana la 4 luni.

In etapele ulterioare, este important sa incepeti imediat tratamentul - mai ales daca aveti modificari ale vederii. Desi nu va anula nicio deteriorare a vederii dvs., tratamentul va poate opri vederea sa se inrautateasca. De asemenea, este important sa luati masuri pentru a va controla diabetul, tensiunea arteriala si colesterolul.

Articole similare
Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru

Colesterolul este un tip de substanta grasa care se gaseste in majoritatea alimentelor de origine animala, insa poate fi produs si de organismul nostru. Acesta are rolul de a mentine integritatea celulara, de a sustine buna functionare a sistemului nervos si imunitar si de a participa la sinteza anumitor hormoni, dar si a bilei. Colesterolul se imparte in doua mari categorii: colesterol „bun”, HDL, si colesterol „rau”, LDL.

31 mai 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
NATURES AID: Beneficii pentru detoxifiere si diete de slabit NATURES AID: Beneficii pentru detoxifiere si diete de slabit

Daca ai decis sa te angajezi in lupta cu kilogramele in plus si ai nevoie de ajutor, suplimentul Green Coffee Plus este solutia de care ai nevoie. Disponibil sub forma de plicuri si capsule, Green Coffee Plus are un efect dublu asupra excesului ponderal: accelereaza metabolismul pentru a topi grasimile si combate suparatoarea senzatie de foame.

17 mai 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Urinarea nocturna frecventa: cauze Urinarea nocturna frecventa: cauze

Urinarea frecventa nocturna (mai mult de o data in decursul a 6-8 ore) se numeste nicturie. Aceasta apare din cauza ca organismul produce prea multa urina sau din cauza ca vezica urinara nu poate tine urina. Uneori pot fi ambele cauze prezente.

12 aprilie 2016
Edited 15 septembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina