Rozmarinul: proprietati si beneficii pentru sanatate
Rozmarinul este o planta cunoscuta pe toata planeta, cu o indelungata istorie in ceea ce priveste utilizarea sa in bucatariile din lumea intreaga din antichitate pana in prezent. Planta este cunoscuta totodata pentru proprietatile sale curative si in aromaterapie, pe langa utilizarea sa in zona gourmet. Rosmarinus officinalis isi are originea in America de Sud si regiunea mediteraneana si este inrudita cu menta, oregano, cimbrul, busuiocul si lavanda.
Rozmarinul este folosit inca din vremurile antice, datorita proprietatilor sale medicinale. Grecii antici si romanii foloseau cu precadere rozmarinul in tot felul de ocazii si ritualuri, dar si la bucatarie sau in diferite tratamente medicinale. Aceasta planta era folosita in mod traditional pentru a ameliora durerile musculare, pentru a sustine sistemul imunitar si pe cel circulator, dar si pentru a ajuta la imbunatatirea memoriei sau la cresterea parului. Cum trebuie consumat rozmarinul si ce trebuie sa stim despre aceasta planta descopera in acest material.
Ce este rozmarinul? Primele utilizari ale plantei de rozmarin
Ce contine rozmarinul? Ce boli trateaza rozmarinul?
La ce se foloseste rozmarinul. Apa de rozmarin beneficii
Ceai de rozmarin beneficii. Tinctura de rozmarin beneficii
Contraindicatii consum rozmarin
Ce este rozmarinul? Primele utilizari ale plantei de rozmarin
Daca vrei sa afli ce este rozmarinul si care au fost primele utilizari ale plantei de rozmarin este suficient sa citesti aceste randuri. Pe scurt, rozmarinul este o planta cu o istorie extrem de bogata ale carei frunze sunt folosite pentru aromatizarea alimentelor. Originar din regiunea mediteraneana, rozmarinul s-a naturalizat in mare parte in Europa si este cultivat pe scara larga in gradinile cu clima calda.
Frunzele au un gust intepator, usor amar si, uscate sau proaspete, sunt folosite in general pentru condimentarea alimentelor, in special miel, rata, pui, carnati, fructe de mare, umpluturi, tocane, supe, cartofi, rosii, napi si alte legume, ca precum si bauturi.
Rozmarinul este un arbust peren si de obicei creste pana la aproximativ 1 metru inaltime, desi unele plante pot ajunge pana la 2 metri inaltime. Frunzele liniare ca niste ace ca la conifere sunt de culoare verde inchis si stralucitoare deasupra, cu partea inferioara alba si marginile frunzelor ondulate. Florile mici albastrui sunt purtate in ciorchini axilari si sunt atractivi pentru albine. Rozmarinul este destul de rezistent la majoritatea daunatorilor si bolilor plantelor, desi este susceptibil la anumite infectii fungice, cum ar fi mucegaiul praf, in climatele umede.
Planta de rozmarin alaturi de menta, sau fructele de maslin sunt una dintre plantele cu o istorie la fel de bogata ca insasi umanitatea. In antichitate se credea ca rozmarinul ajuta la imbunatatirea memoriei, iar in medicina traditionala chineza a fost un element omniprezent in preparea tonicelor, alimentelor si se folosea mai ales sub forma de apa cu rozmarin sau ceai. Astazi, uleiul parfumat de rozmarin este un ingredient in numeroase produse dermatocosmetice.
citeste lucruri pe care nu le stiai despre miere
Ce contine rozmarinul? Ce boli trateaza rozmarinul?
Daca vrei sa afli ce contine rozmarinul si ce boli trateaza rozmarinul poti citi acest capitol. Pe scurt, rozmarinul are multe proprietati, dupa cum am spus mai devreme. Frunzele de rozmarin sunt bogate in uleiuri esentiale, flavonoide, acizi fenolici, taninuri si rasini. Mai mult, 100 g de rozmarin furnizeaza aproximativ 131 de calorii (56,4% carbohidrati, 6,2% proteine, 37,4% grasimi). Avand in vedere valorile nutritionale, 100 g de rozmarin furnizeaza:
- Proteine: 3,31 g
- Grasimi: 5,86g
- Fibre: 14,1g
- Calciu: 317mg
- Fier: 6,65 mg
- Magneziu: 91 mg
- Fosfor: 66 mg
- Potasiu: 668mg
- Sodiu: 26mg
Rozmarinul este o sursa bogata de antioxidanti si compusi antiinflamatorii, despre care se crede ca ajuta la intarirea sistemului imunitar si la imbunatatirea circulatiei sangelui. Studiile de laborator au aratat ca rozmarinul este bogat in antioxidanti, care joaca un rol important in neutralizarea particulelor daunatoare numite radicali liberi.
In Europa, rozmarinul este adesea folosit pentru a ajuta la tratarea indigestiei. De fapt, Comisia de specialisti din Germania a aprobat rozmarinul pentru tratamentul indigestiei. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca in prezent nu exista dovezi stiintifice semnificative care sa sustina aceasta afirmatie. Inca se fac cercetari si in alte laboratoare din Marea Britanie, Israel si Statele Unite ale Americii.
Totodata, potrivit cercetarilor prezentate in Therapeutic Advances in Psychopharmacology, frunzele de rozmarin pot imbunatati concentrarea, performanta, viteza de reactie si acuratetea memoriei. In plus, oamenii de stiinta au descoperit ca rozmarinul poate fi, de asemenea, bun pentru emisferele cerebrale care au rolul de a ne ajuta sa ne concentram. Rozmarinul contine un ingredient numit acid carnosic, care poate lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi din creier.
Unele studii la sobolani au identificat ca rozmarinul ar putea fi util pentru persoanele care au suferit un accident vascular cerebral. Rozmarinul pare sa fie protector impotriva leziunilor cerebrale si ar putea imbunatati recuperarea. Mai exista cercetari la Universitatea de la Oxford care sugereaza faptul ca rozmarinul poate ajuta in mod semnificativ la prevenirea imbatranirii creierului.
descopera proprietatile miraculoase ale lavandei
La ce se foloseste rozmarinul. Apa de rozmarin beneficii
Daca vrei sa afli la ce se foloseste rozmarinul sau care e avantajul corpului tau daca te hidratezi cu apa cu rozmarin, e suficient sa ramai pe aceasta pagina. Pana acum ai aflat ca rozmarinul este unul dintre cele mai folosite condimente din bucatarie, ideal pentru salate, carne si legume dar si o planta cu multiple proprietati in fito-terapie si aromoterapie.
i
In plus, rozmarinul are numeroase proprietati curative, iar in combinatie cu apa este extrem de benefic pentru organism. Apa cu rozmarin este cel mai bun remediu natural de acest tip pentru memorie, asa ca o poti folosi cu incredere si in perioadele aglomerate de la birou sau cand inveti pentru examene.
Pe langa memorie, apa cu rozmarin imbunatateste circulatia de la nivelul creierului, atentia si viteza de reactie, previne aparitia bolilor nervoase si incetineste dezvoltarea bolilor degenerative.
descopera beneficiile plantei echinaceea in pandemie
Ceai de rozmarin beneficii. Tinctura de rozmarin beneficii
Cand vrei sa afli despre importanta plantei de rozmarin sau la ce te ajuta o cana de ceai de rozmarin, sau care sunt beneficiile pentru piele si ten poti urmari acest text. Asa cum am vorbit mai sus de beneficiile plantei si frunzelor de rozmarin, in mod firesc calitatile terapeutice ale plantei se transfera si ceaiului de rozmarin.
Ceaiul de rozmarin poate fi luat imediat dupa pranz sau cina, deoarece ajuta la digestie prin reducerea acidului si a gazelor in exces. Poate ajuta la reducerea balonarii abdominale si a pierderii poftei de mancare.
Datorita proprietatilor sale medicinale, rozmarinul contine proprietati antibiotice si este deosebit de eficient in tratarea bacteriilor precum Escherichia coli, Salmonella typhi, Salmonella enterica si Shigella sonnei (care sunt bacterii asociate frecvent cu infectii urinare, varsaturi si diaree).
Ceaiul de rozmarin este un excelent diuretic natural care poate fi folosit in dietele care vizeaza pierderea in greutate si reducerea lichidelor retinute. Acest ceai creste productia de urina, ceea ce stimuleaza organismul sa elimine lichidele si toxinele acumulate, ceea ce va imbunatati starea generala de sanatate.
Multe studii sustin beneficiile pe care rozmarinul le are pentru functia mentala si, prin urmare, este o optiune excelenta pentru perioadele de stres ridicat (de exemplu, inainte de un test sau inainte de o intalnire importanta de lucru).
In plus, rozmarinul poate avea un efect pozitiv in ceea ce priveste boala Alzheimer prin prevenirea pierderii memoriei (cu toate acestea, mai multe studii privind utilizarea rozmarinului in medicamentele pentru Alzheimer sunt inca necesare pentru a confirma acest lucru).
La fel utila pentru organism este si tinctura de rozmarin care are multiple beneficii. Cum se obtine? Tinctura este rezultata din procesul de preparare la rece a frunzelor de rozmarin, obtinandu-se astfel o solutie hidroalcoolica. Pentru a prepara tinctura de rozmarin aveti nevoie de doar 20 de g de frunze uscate si maruntite de rozmarin. Acestea se pun la macerat in 100 ml alcool si se lasa timp de 10 zile, agitandu-se de cateva ori pe zi. La final se strecoara prin tifon si se lasa la decantat in frigider, timp de alte 5 zile. Dupa aceste zile, se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, indepartandu-se reziduurile care s-au depus pe fundul vasului.
Se pastreaza in flacoane de sticla, prevazute cu dop picurator. De regula, se administreaza cate 30 de picaturi de tinctura de rozmarin (o lingurita), de 3 ori pe zi, intr-o cana de ceai, pe stomacul gol si in cura de 3-4 luni. Extern, se aplica sub forma de comprese cu tinctura, care se mentin la locul afectat 2-3 ore. Inaintea administrarii produsului se recomanda ca, persoanele care au o piele sensibila, sa aplice o crema cu extract de plante, argila sau rasina.
Tinctura de rozmarin este recomandata in mastile pentru par si piele deoarece s-a dovedit foarte eficienta. Pe langa intarirea si regenerarea firului de par, aceasta ajuta si la combaterea cheliei prin activitarea microcirculatiei la nivelul pielii capului. Tinctura se aplica dupa spalare pe parul umed, oferind un aspect lucios firului de par.
In plus, tinctura de rozmarin are un efect cicatrizant, antiseptic si antimicrobian. Acesta activeaza pe piele ca un pansament natural fiind eficienta in cazul dermatozelor, plagilor deschise, intepaturilor de insecte si in cazul ranilor purulente.
Totodata, reduce spasmele ce ar putea aparea la nivelul tractului intestinal, mentine sanatatea ficatului si a cailor biliare, influenteaza pozitiv metabolismul lipidic si lipoproteic, normalizeaza nivelul sanguin al colesterolului, contribuie la stoparea procesului de ateroscleroza.
de ce are nevoie organismul de crom
Contraindicatii consum rozmarin
Medicii afirma ca dincolo de toate beneficiile plantei de rozmarin, tinctura de rozmarin de exemplu nu se recomanda sa fie administrarea in caz de: hepatite virale, toxice si metabolice, ciroza hepatica, sarcina si alaptare. De asemenea, se administreaza cu prudenta la persoanele cu gastrita hiperacida si ulcer gastric si duodenal.
Totodata, planta de rozmarin datorita efectului ei diuretic trebuie consumata cu moderatie pentru ca altfel poate da dereglari digestive. In plus, daca nu avem grija la dozaj, abuzul de consum de frunze de rozmarin fie sub forma uscata sau sub forma de ceai sau apa cu rozmarin pot genera simptome precum:
- iritatii ale stomacului si afectarea rinichilor
- convulsii
- toxicitate la nivel ficatului datorita concentratiei prea mare de flavonoizi
- varsaturi si greata
- exces de lichid in plamani (edem pulmonar)
- incurajeaza sangerarea menstruala si poate provoca avort spontan daca este consumat de catre femeile insarcinate in cantitati mari
Surse documentare:
https://www.britannica.com/
https://www.medicalnewstoday.com/