Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Echinaceea: proprietati, beneficii si contraindicatii

Echinaceea: proprietati, beneficii si contraindicatii

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 septembrie 2024 Ultima actualizare: 19 septembrie 2024

Echinaceea este o planta perena care poate ajunge pana la 140 cm inaltime. Planta este cunoscuta pentru proprietatile curative de sute de ani si exista dovezi pastrate in piatra si piei de animale de potiuni medicinale realizate de vracii indienilor americani. In acele vremuri, planta era folosita mai ales pentru a calma simptomele racelii. Odata cu venirea exploratorilor europeni, echinaceea a ajuns sa fie folosita mai intai in Europa apoi in intreaga lume. Spaniolii au fost primii care au aclimatizat-o, ulterior planta s-a raspandit in toate tarile de pe batranul continent.

Florile sunt, de cele mai multe ori, violet sau roz-rosiatice, ori chiar galbene, petalele fiind distribuite simetric in jurul unui disc central. Ca si in trecut, echinaceea este folosita datorita rolului sau de intaritor al sistemului imunitar, organismul fiind, astfel, protejat de o serie de afectiuni.

Ce este echinaceea?

Care sunt beneficiile plantei de echinaceea?

Ce rol are echinaceea pentru organismul uman?

Cum se administreaza corect si care sunt reactiile adverse?

Petalele uscate de echinaceea dar si restul partilor din planta contin cantitati considerabile de vitamina A, vitamina E, un complex de vitamine B si minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier). In plus planta este bogata in uleiuri volatile, glicoproteine si flavonoizi.

Ce este Echinaceea?

Dupa cum am spus anterior, echinacea este o planta medicinala nativ americana, denumita asa datorita capului de forma conica, pe care se dezvolta seminte care seamana cu tepii unui arici furios (echinos din limba greaca este denumirea pentru arici). Arheologii au descoperit dovezi ca americanii nativi, utilizau echinaceea pentru a trata infectiile si ranile.

De-a lungul istoriei oamenii au folosit echinaceea pentru a trata scarlatina, sifilisul, malaria, septicemia si difteria. Desi aceasta planta a fost populara in timpul secolelor 18 si 19, utilizarea sa a inceput sa scada in Statele Unite, dupa introducerea antibioticelor. Preparatele cu Echinacea au devenit din ce in ce mai populare in Germania de-a lungul secolului 20. De fapt, cea mai mare parte a cercetarii stiintifice pe Echinacea a fost efectuata in Germania.

Care sunt beneficiile plantei de echinaceea?

Astazi oamenii folosesc echinaceea pentru a scurta durata racelilor si pentru a reduce simptomele, cum ar fi durerea in gat (faringita), tusea si febra. Multi botanisti recomanda, de asemenea, echinaceea pentru a ajuta la stimularea sistemului imunitar si in lupta impotriva infectiilor din corp. Dar echinaceea are mult mai multe beneficii descoperite in cercetarile ultimilor ani.

Combate raceala, gripa si infectiile tractului respirator

Studiile au aratat ca echinaceea reduce sansele de a dezvolta o raceala comuna cu pana la 58%. Echinaceea reduce durata unei raceli comune cu pana la o zi si jumatate. Echinaceea este unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste atunci cand vorbim de forme usoare de raceala sau gripa. Un alt studiu a dovedit ca sistemul imunitar poate fi puternic influentat de nivelul de echinaceea pe care il puteti consuma. Se pare ca 10 mg de echinaceea, administrate pe o perioada de 10 zile, sunt eficiente in stimularea sistemului imunitar

Trateaza si previne afectiunile hepatice

Potrivit studiilor, echinaceea este benefica si in tratarea problemelor hepatice. Planta contine ingrediente cu rol detoxifiant si in acelasi timp protejeaza ficatului.

Combate infectiile tractului urinar

Cercetarile au aratat ca aplicarea ceaiului caldut de echinaceea ajuta la calmarea simptomelor (reduce inflamatia) infectiei urinare iar in unele cazuri aplicarea unei creme cu echinaceea reduce riscul de infectii vaginale cu pana la 16%.

Trateaza afectiunile bucale

Studiile au demonstrat o legatura stransa intre consumul de echinaceea si scaderea riscului de gingivita (o boala orala care apare din cauza unei infectii bacteriene). Mai mult, consumul regulat de echinaceea ajuta la pastrarea dintilor sanatosi.

Vindeca ranile, eczemele si psoriazisul

Echinaceea este folosita de cel putin 100 de ani pentru a trata problemele pielii. Doctorii au confirmat beneficiile sale pentru vindecarea eczemelor, a ranilor minore, a psoriazisului, intepaturilor de insecte sau infectiilor cutanate. Echinaceea are rol anti-inflamator reducand infectia si previne infectarea ranilor deschise.

Sustine sanatatea creierului

Consumul de echinaceea poate fi folosita cu succes pentru a trata probleme ale sistemului nervos precum ADHD, anxietate, depresie sau fobii sociale. Pentru a te putea bucura de aceste efecte trebuie sa consumi maxim 20 mg odata.

Scade tensiunea arteriala

Ingredientele cu rol anti-inflamator din echinaceea fac posibila reducerea tensiunii arteriale. Studiile au aratat ca echinaceea, consumata regulat, ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale in limite normale.

Are rol antioxidant

Exista mai multe studii care au demonstrat rolul de antioxidant al echinaceei. Astfel planta consumata in ceaiuri sau capsule ajuta la eliminarea radicalilor liberi si evitarea stresului oxidativ de la nivel celular.

Ce rol are echinaceea pentru organismul uman?

Potrivit specialistilor, Echinaceea pare sa activeze substante chimice in organism care ajuta la scaderea anumitor inflamatii, urmand astfel sa reduca simptomele de raceala si gripa. Cercetarile de laborator sugereaza ca echinaceea poate stimula sistemul imunitar al organismului, precum si ca aceasta pare sa contina unele substante ce pot ataca in mod direct fungii daunatori sanatatii.

Echinaceea este extrem de apreciata si folosita in tarile temperate dar mai ales cele nordice pentru ca este un bun aliat in sezonul rece.  Se stie deja ca temperaturile schimbatoare slabesc sistemul imunitar, iar astfel devenim din ce in ce mai predispusi la anumite boli, gripe sau raceli. In timp ce spalarea corecta a mainilor, acoperirea gurii in timpul tusei sau consumarea fructelor si legumelor proaspete sunt un adevarat zid impotriva racelilor, echinaceea nu e altceva decat o modalitate inteligenta de a stimula sistemul imunitar in toate anotimpurile anului.

Efectele plantelor sunt miraculoase si nu exista nicio indoiala vis-a-vis de acest lucru. Echinaceea este cea care contine o serie de compusi terapeutici ce sunt extrem de benefici pentru starea generala de sanatate. Cea mai buna modalitate de te bucura de o serie larga de beneficii aduse organismului, este de a consuma o ceasca de ceai cald de echinaceea in fiecare zi sau de a introduce in dieta zilnica minim o capsula cu pulbere de echinaceea.

Sa nu uitam ca atat florile cat si radacinile de echinaceea au multe vitamine si minerale, inclusiv vitamina A, complexul B si E, impreuna cu magneziu, calciu, fier, potasiu si sodiu. In plus, ceaiul contine polizaharide – situate in partile supraterane ale plantei si sunt responsabile pentru imbunatatirea sistemului imunitar. Iata cateva dintre numeroasele beneficii cunoscute ale consumarii unei cesti de ceai cald de echinaceea baute in fiecare zi:

  • Stimularea sistemului imunitar – ceaiul de echinaceea activeaza reinnoirea celulelor T si ajuta la producerea de anticorpi si interferon; cunoscut pentru blocarea infectiilor virale;
  • Consumul de ceai de echinaceea poate scurta durata unei raceli normale cu 1-4 zile. Chiar de la prima ceasca de ceai bauta, beneficiile se vor face cunoscute;
  • Reduce simptomele de guturai si alergii;
  • Reduce inflamarea glandelor;
  • Viteza de vindecare asupra candidei si herpesului;
  • Curata ficatul, rinichii, sistemul limfatic si glandele;
  • Reduce aparitia ridurilor si a altor semne de imbatranire (de asemenea, ceaiul rece de echinaceea poate fi folosit ca un toner facial);
  • Viteza de vindecare a infectiilor de la nivelul tractului digestiv;
  • Viteza de vindecare ale bolilor pielii: acnee, eczeme;

Cum se administreaza corect si care sunt reactiile adverse?

In general, echinaceea nu are efecte adverse insa consumul excesiv (mai mult de 900 mg pe zi) poate duce la ameteli, greata, dureri de stomac, probleme respiratorii, diaree sau insomnii (daca este consumata sub forma de ceai si e baut imediat dupa cafea prelungeste efectele cofeinei). Cu toate ca echinaceea poate fi consumata si de copiii de peste 10 ani in 7% dintre cazuri apar alergii la componentele plantei.

SURSE DOCUMENTARE:

https://nursinganswers.net/essays/echinacea-in-the-treatment-and-prevention-of-common-colds-and-influenza.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4068831/

REFERINTE:

Barth, A., Hovhannisyan, A., Jamalyan, K., & Narimanyan, M. (2015). Antitussive effect of a fixed combination of Justicia adhatoda, Echinacea purpurea and Eleutheroccus senticosus extracts in patients with acute upper respiratory infection: A comparative, randomized, double-blind, placebo-controlled study. Phytomedicine;

Heitmann, K., Havnen, G.C., Holst, L., & Nordeng, H. (2016). Pregnancy outcomes after prenatal exposure to Echinacea: the Norwegian mother and child cohort study. European Journal of Clinical Pharmacology;

Raus, K., Pleschka, S., Klein, P., Schoop, R., & Fisher, P. (2015). Effect of Echinacea-based hot drink versus oseltamivir in influenza treatment: A randomized, double-blind, double-dummy, multicenter, noninferiority clinical trial. Current Therapeutic Research;

Ross, S. (2016). Echinacea purpurea: A proprietary extract of Echinacea purpurea is shown to be safe and effective in the prevention of the common cold. Holistic Nursing Practice;

Tafazoli, A. (2017). Herbal prevention of pneumonia epidemics in multinational refugee camps: Echineacea for refugees. Swiss Journal of Integrated Medicine,29;

Articole similare
Conioza: Cum apare boala, complicatii si tratament Conioza: Cum apare boala, complicatii si tratament

Cand particulele de praf se acumuleaza in plamani, sistemul imunitar - apararea corpului impotriva germenilor -- se deteriozeaza, vazand particulele de praf ca pe niste invadatori, incercand sa ii distruga. Tesutul pulmonar se inflameaza adesea in timpul acestui proces.

19 septembrie 2024
Edited 19 septembrie 2024
citește articolul
Cataracta: De ce apare aceasta boala a ochilor, metode de tratament Cataracta: De ce apare aceasta boala a ochilor, metode de tratament

Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa, ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Aceasta boala este generata de o serie de factori precum varsta inaintata, imbatranirea care pot duce la cataracta senila.

10 mai 2024
Edited 10 mai 2024
citește articolul
Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie

Coloana vertebrala are rolul de a sustine corpul si de a proteja maduva spinarii, fiind responsabila totodata si cu mobilitatea si flexibilitatea. Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre care sunt structuri osoase, din muschi, din maduva spinarii si radacini nervoase.

2 august 2022
Edited 31 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina