Ruxandra Mihaila: sedentarismul si alimentatia haotica ascund multe boli
Ultimele studii au aratat ca excesul in greutate si obezitatea cresc riscul de dezvoltare a aproape 13 tipuri de cancer, iar aceste probleme de sanatate au fost asociate cu aproape 4% dintre cazurile noi de cancer la adulti in ultimii 7 ani. Altfel spus, stilul de viata sedentar ucide cu timpul daca nu luam masuri. Potrivit estimarilor, numarul bolnavilor de cancer la nivelul intregii planete ar putea creste cu peste 60%, si asta doar in urmatorii 20 de ani. O explicatie ar fi ca pana in anul 2040, o mare parte din populatie va trece prin imbatranire, dar nu numai asta.Generatiile din anii 1990-2000, din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase, a restaurantelor de tip fast-food, la varsta de 40-50 de ani vor fi mai predispusi sa contacteze diferite boli si maladii.
Pe langa fumat dar si alte obiceiuri nesanatoase, alimentatie saraca in elemente nutritive, dar bogata in carbohidrati, sedentarismul este una dintre principalele cauze care creste masiv riscul de a te imbolnavi de cancer.Un important efect negativ atunci cand vorbim de stilul de viata sedentar este riscul aparitiei de celule canceroase. Cancerul este a doua cauza principala de morbiditate inainte de implinirea varstei de 70 de ani in aproape 100 de tari. Cum putem combate efectele sedentarismului si ce inseamna o dieta echilibrata si sport, aflam de la Consultantul nutritionist Ruxandra Mihaila.
Stiai ca una dintre principalele probleme de sanatate pleaca de la sedentarism – din lipsa sportului?
Atunci cand jobul nu ne permite decat statul la birou minim 8 ore/zi, unde mai si mancam ce gasim la indemana, cu ochii atintiti in calculator si fara a tine cont de ce anume avem nevoie pentru a functiona corespunzator ajungem sa ne afectam corpul atat pe exterior, cat si pe interior. Astfel apar kilogramele in plus, durerile de spate, pierderea musculaturii abdominale si a fesierilor, responsabili de sustinerea unei posturi corecte. De asemenea, pot aparea tulburari si boli in organism, precum diabetul zaharat de tip II. Riscam ca in timp, prin sedentarism sa se instaleze afectiuni cardiovasculare, tulburari metabolice, dar si stari de oboseala, anxietate, chiar si o tendinta spre depresie.
80% din sistemul imunitar este localizat in intestine. Oferind organismului alimente precum produse fast food, alimente supraprocesate, pline de aditivi de zahar si de grasimi saturate vor slabi mecanismele noastre de aparare. Cu o alimentatie adecvata si sport constant, sistemul imunitar va fi la un nivel inalt, iar virozele care ne dau tarcoale, mai ales in aceasta perioada vor avea multe tentative de abordare, dar minime reusite.
Stiai ca cea mai buna metoda de combatere a stresului este sportul?
O confirma specialistii din cele mai recente cercetari. Mai exact, atunci cand ne suparam, corpul elimina cortizol, hormonul stresului, corpul intra in panica, creierul primeste informatia si de teama unei hemoragii, el da comanda ingustarii vaselor de sange. Odata ce circulatia sangelui este deficitara, creierul nu se mai oxigeneaza - ideile bune inceteaza sa mai apara, inima nu mai pompeaza la fel - apar probleme la unele dintre organe, apare nemultumirea de sine – depresia, dispare randamentul la job, se instaleaza gandirea negativa etc.
Prin urmare, ca sa evitam un astfel de scenariu, facem sport eficient pentru minte, corp si spirit, precum Fitboxing. In doar 47 de minute te ancorezi cu gandul in prezent, in ceea ce faci - cel mai bun start spre bunastare, tonifiezi, arzi calorii, cresti competitivitatea cu tine insuti, te automotivezi, te autodisciplinezi si iti permiti sa mananci ce iti doresti fara senzatia de culpa, pentru ca meriti, muncesti pentru sanatatea ta!
Stiai ca sportul si nutritia echilibrata te pot intineri?
Mancarea este una dintre constantele din viata fiecaruia, fara de care nu putem functiona. Iar daca vei combina alimentatia sanatoasa cu sportul, vei remarca negresit imbunatatiri in ceea ce priveste starea fizica, cat si psihica: pielea, cel mai mare organ al nostru, va fi mai elastica, organele vor imbatrani mai greu, vei fi mai energic si cu un tonus calitativ superior datorita hormonilor care se elimina in timpul activitatii fizice, respectiv prin stimularea de catre nutrientii necesari unei functionari optime.
In ceea ce priveste aportul necesar de calorii dintr-o zi, trebuie realizat un calcul privind consumul de calorii din zi, in functie de activitatea pe care o desfasori, daca realizezi sau nu sport, practic cate calorii consumi astfel incat sa stii de cate calorii ai nevoie sa asimilezi pentru ca organismul tau sa fie in forma. Iar cand vorbim de o alimentatie echilibrata, nu facem referire doar la numarul de calorii, ci foarte important, ce fel de alimente alegi pentru a obtine caloriile necesare. In acest caz, recomandarea este sa apelezi la un nutritionist/ consultant in nutritie care sa te ghideze corespunzator si pentru a evita potentiale greseli ce pot anula tot efortul depus.
Cum ne alimentam inainte si dupa sesiunea de sport?
Daca alegi de exemplu sa practici Fitboxing, trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:
- - Sa consumati o cantitate de carbohidrati echivalenta unei gustari inainte de ora de sport (o banana medie/ un pahar de suc de sfecta rosie, un baton proteic cu aproximativ 20 carbohidrati)
- - Dupa ora de sport, este necesar a se realiza o rutina de recuperare pentru a se remineraliza organismul, refacerea oxigenului muscular si al PH-ului prin hidratare eficienta cu apa cu lamaie si putina sare. Exista si bauturi sportive care contin electroliti, precum sodiu si potasiu si care sustin hidratarea pe termen lung, respectiv prevenirea crampelor musculare.
- - Daca a fost o sesiune foarte solicitanta, recomand pentru refacerea musculaturii agresate o masa consistenta in maxim 30min-1h dupa ora de sport
De ce recomand antrenamentele de tip Fitboxing? Pentru ca se pot adapta mai ales pentru persoanele sedentare, care au nevoie sa inteleaga incet beneficiile miscarii si cum corpul lor sa faca fata provocarilor dupa ce ani de zile au evitat miscarea. In plus, cu o alimentatie echilibrata bazata pe consumul regulat de legume, proteine si alte substante nutritive rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Prin FitBoxing iti fortifici musculatura. Vei vedea o imbunatatire a tonusului si a masei musculare, deoarece miscarile bratelor intaresc pectoralii, muschii dorsali, umerii si bicepsul. Miscarile cu picioarele intaresc muschii picioarelor si ai abdomenului, subtiaza talia si intaresc spatele si pelvisul.
Daca ai grija sa fii constant, vei arde 500-1000 de calorii la fiecare 47 de minute de exercitii, ceea ce va duce la diminuarea tesutului adipos si a depunerilor de grasime. In plus, prin Fitboxing inveti sa te coordonezi mai bine gratie secventelor rapide de exercitii si sarituri, care iti vor antrena coordonarea bratelor si picioarelor.
Fitboxing-ul favorizeaza circulatia sangelui si imbunatateste capacitatea respiratorie, ajuta oasele, iar atunci cand executi miscarile de box in sacii adaptati cu senzori, corpul tau reduce nivelul hormonilor care provoaca stres (cum ar fi cortizolul), deci Fitboxing-ul promoveaza relaxarea mentala si te ajuta sa elimini agresivitatea.
O clasa dureaza 47 de minute: 10 minute warm-up, apoi cate doua minute rundele de box si cate doua minute rundele de exercitii functionale (8 din fiecare), 5 minute cool down, la final. Un alt lucru captivant este faptul ca la fiecare doua saptamani se schimba challenge-ul (combinatia de lovituri, de muzica, de exercitii functionale), astfel incat nu intervine rutina.
Cele 47 minute de zero-contact box combinat cu o serie de exercitii in ritmul muzicii sunt formula perfecta sa scapi rapid de kilogramele extra, sa-ti tonifiezi corpul, sa elimini stresul si sa te distrezi!
Fitboxing-ul combina diferite tehnici si miscari din box, kickboxing si muay thai cu aerobic si cross training. Echipat cu propria pereche de manusi de box, lucrezi in ritmul muzicii executand o combinatie de miscari si lovituri cu pumnii, coatele si genunchii. Daca vrei sa incerci Fitboxing si ai nevoie si de consultanta de nutritie ca sa incepi un regim adecvat suntem la un click distanta pe Fitboxing Romania.
Despre autor:
Ruxandra Adeline Mihaila are o experienta de peste 10 ani de gestionare a unei boli autoimune - Diabet Tip I. Din acest motiv a ales sa studieze mai mult despre nutritie si legatura dintre alimentatie, sport si viata sanatoasa. A studiat la Scoala de Fitness si Nutritie din Scandinavia, unde a obtinut certificare internationala de Consultant Nutritionist, certificare care i-a adus ulterior acreditare pentru Asociatia Romana pentru Nutritie, Fitness si Sanatate (A.R.N.F.S.), cu recunostere la nivel international.