Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sanatate mentala: Cum te ajuta terapia prin dans sa scapi de stres

Sanatate mentala: Cum te ajuta terapia prin dans sa scapi de stres

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 martie 2023

Dansul este un sport foarte placut si relaxant care are numeroase beneficii pentru corp si minte. Dansul contribuie in mod evident la starea de sanatate si schimba radical starea de spirit, intarindu-ne organismul si facandu-ne mai veseli. Pe langa faptul ca este o modalitate de distractie, ofera beneficii deosebite pentru metabolismul organismului. Indiferent de varsta, este esential sa va implicati in activitati fizice de orice fel, iar daca va place muzica, dansul poate fi o alegere excelenta.

Dansul este un tip de miscare, care ofera beneficii similare cu ale altor activitati de tip cardio. Imbunatateste starea inimii si a plamanilor, creste rezistenta musculara, imbunatateste tonusul muscular si forta, ajuta la managementul greutatii. De asemenea, intareste oasele, ceea ce confera un risc redus de osteoporoza, o mai buna coordonare, agilitate si flexibilitate.

Beneficiile dansului pentru organism si psihic

Dansul poate fi foarte important pentru sanatatea noastra, atat fizica, cat si mentala. Din punct de vedere fizic, dansul este o activitate excelenta pentru a ne ajuta sa mentinem un stil de viata activ si sanatos. Dansul implica miscarea intregului corp si ajuta la imbunatatirea coordonarii, flexibilitatii, fortei si rezistentei musculare. Mai mult decat atat, poate fi o modalitate placuta de a arde calorii si de a imbunatati sistemul cardiovascular. Iata cum poate dansul sa ne imbunatateasca viata:

Sustine sanatatea cardiovasculara
Dansul este un exercitiu care antreneaza plamanii si inima. Se recomanda minim 3 ore de activitate fizica moderata pe saptamana pentru a te bucura de o stare mai buna de sanatate. Orice stil de dans reprezinta o varianta de antrenament cardio, deoarece intensifica ritmul cardiac. Ca orice antrenament cardio cu impact scazut, dansul imbunatateste sanatatea cardiovasculara, mareste rezistenta corpului, intareste oasele si muschii.

Ajuta la scaderea in greutate
Dansul este o activitate distractiva si foarte placuta care te ajuta in lupta cu kilogramele nedorite. Dansul faciliteaza arderea caloriilor, fiind un tip de exercitiu de slabit. Diferitele tipuri de dans ard mai multe sau mai putine calorii, asadar cu cat te misti mai repede, cu atat vei arde mai mult. Daca esti in cautarea unui mod distractiv de a pierde in greutate, dansul represinta optiunea perfecta.

Antreneaza toti muschii din corp
Prin dans iti intaresti musculatura si ai muschi mai puternici. Dansul poate necesita forta si implica mai multe parti ale corpului pentru a sustine miscarile. Dansul este o forma de fitness deoarece incorporeaza orice gama de miscari si in toate directiile, inclusiv lateral si rotativ, ceea ce duce la natrenarea muschilor, cresterea rezistentei si imbunatatirea echilibrului.

Imbunatateste flexibilitatea
Anumite tipuri de dans, cum este baletul, sunt deosebit de eficiente pentru imbunatatirea flexibilitatii. Dansul este un exercitiu bun si pentru persoanele in varsta, deoarece imbunatateste postura si sporeste nivelul de energie.

Ofera o foarte buna performanta cognitiva
Dansul stimuleaza capacitatea de a gandi odata cu inaintarea in varsta. Studiile arata ca zonele creierului care controleaza memoria si abilitatile cognitive, cum ar fi planificarea si organizarea, se imbunatatesc vizibil prin dans. In plus, dansul ofera beneficii suplimentare fata de alte sporturi cum ar fi imbunatatirea echilibrului prin ritm si muzica. Dansul implica concentrarea pe anumite miscari, pe schimbarea constanta si reamintirea modelelor de dans, fiind un exercitiu mental foarte bun pentru creier, indiferent de varsta.

Beneficii emotionale ale dansului
Beneficiile mentale si emotionale ale miscarilor de dans sunt nenumarate. Dansul stimuleaza corpul sa secrete mai multe endorfine care te fac sa te simti mai bine atunci cand te misti, te ajuta sa te concentrezi si sa dormi mai bine, sa ai mai multa energie si sa devii mai rezistent atunci cand apar provocari mentale sau emotionale ale vietii.

Dansul ofera o stare intensa de bine in intregul organism. Aceasta stare este influentata pozitiv de eliberarea de hormoni cum sunt serotonina si endorfinele, care induc relaxare si placere. Acest sport schimba semnificativ starea de spirit, reduce stresul, scade simptomele de anxietate si depresie si imbunatateste stima si iubirea de sine.

Beneficii sociale ale dansului

Dansul poate fi o modalitate buna de a cunoaste oameni si a-ti face noi prieteni. Poate fi o activitate sociala daca obisnuiesti sa dansezi cu prietenii la club sau in cadrul cursurilor de dans. In acest fel, poti sa cunosti oameni de toate varstele si sa formezi conexiuni sociale. Izolarea poate fi o problema serioasa pentru multi oameni, de aceea dansul poate fi modalitatea optima de a iesi si a intalni alte persoane. Dansul aduce numeroase beneficii sanatatii mintale. Acest sport nu doar iti pastreaza corpul intr-o forma buna ci lucreaza si cu mintea. Asadar ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si reduce semnificativ riscul de dementa.

Atunci cand dansam, ne folosim intregul corp si simturile. Dansul te ajuta sa-ti intareste diferite grupe musculare prin practicarea miscarilor repetitive si a coregrafiei. Dansul poate reduce si riscul de hipertensiune arteriala, diabet de tip 2 si alte boli. Asadar, dansul imbunatateste relatiile personale, deoarece ajuta la depasirea singuratatii si timiditatii. Reduce stresul si tensiunea, deoarece muzica si dansul ofera o stare de relaxare intensa. Creste vitalitatea, deoarece promoveaza somnul si imbunatateste energia vitala.

Reduce anxietatea si depresia, deoarece ajuta la exprimarea emotiilor, la canalizarea adrenalinei. Intareste increderea, deoarece favorizeaza claritatea gandirii. De asemenea, imbunatateste memoria precum si alte abilitati psihologice, impiedicand dementa si aparitia bolii Alzheimer. Stimuleaza inteligenta kinestezica, deoarece are capacitatea de a imbunatati acuitatea mentala. Puteti observa acest lucru implicandu-va in activitati care necesita luarea rapida a deciziilor, in doar cateva secunde.

In ceea ce privesc beneficiile dansului au fost facute diferite studii pentru timp indelungat si s-a observat ca acest sport imbunatateste in mod radical sanatatea fizica, mentala si emotionala. Prin urmare, beneficiile oferite sunt similare cu cele ale altor exercitii fizice, avand in vedere pasii de dans implica mai multe parti din corp ca orice alt sport. Asadar, mai multe sesiuni de dans, echivaleaza cu mai multe antrenamente la sala sau cu mai multe plimbari intense in aer liber.

Se pot vindeca anumite fobii prin dans? Care sunt acestea

Unele fobii comune includ arahnofobia, claustrofobia si agorafobia. Nu exista un remediu pentru fobii, dar acestea pot deveni mai putin intense cu tratamentul, inclusiv o combinatie de psihoterapie si medicamente. Intrebarea este cu adevarat cum ar trebui sa tratam fobiile - fie prin medicamente, psihoterapie, fie prin modificari ale stilului de viata. Nu exista un remediu cunoscut pentru fobii in acest moment si cel mai probabil tratamentul depinde de nevoile pacientului.

Desi nu exista o singura definitie a fobiei, se poate afirma faptul ca fobiile sunt frica de ceva care are potentialul de a provoca anxietate sau stres sever. Fobiile afecteaza viata oamenilor si pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra relatiilor lor. Din fericire, exista modalitati de a depasi frica si una dintre ele este prin a invata cum sa te relaxezi.

Unele fobii pot fi vindecate prin terapia de expunere, in care oamenii s-ar expune treptat la problema de care se tem in timp si in cele din urma ar vedea ca nu sunt atat de fricosi precum considerau. Cu toate acestea, pot dura ani sau chiar zeci de ani pentru ca fobiile sa ajunga a fi tratate. Odata cu dezvoltarea tot mai mare a tehnologiei, oamenii petrec din ce in ce mai mult timp in fata ecranelor. Nu este surprinzator ca numarul de oameni care sufera de anxietate, depresie si dependenta a crescut, la fel si dificultatea de a trata aceste afectiuni.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina