Sanatatea sistemului cerebral: Strategii si sfaturi practice pentru o functionare optima
O minte pozitiva iti creste sansele de succes in toate domeniile vietii tale. A avea o atitudine pozitiva fata de lume te va face mai fericit si ii va face pe ceilalti fericiti cu tine. Chiar daca aproape tot timpul oamenii sunt negativi prin natura lor, ne place sa ne inconjuram de oameni pozitivi. Exista chiar dovezi stiintifice ca o minte pozitiva poate reduce nivelul de stres si poate imbunatati semnificativ sanatatea.
Ce inseamna sa gandesti pozitiv?
A gandi pozitiv inseamna a adopta o atitudine mentala in care te astepti la rezultate bune si favorabile. A fi pozitiv nu inseamna sa zambesti si sa fii fericit. Acest concept se refera la perspectiva generala a vietii si la tendinta ei de a se concentra asupra intregului bine al existentei noastre. Gandirea pozitiva sau negativa nu numai ca ne poate influenta deciziile, ci ne poate afecta si starea de sanatate. Cu alte cuvinte, oamenii pozitivi dezvolta ganduri care creeaza si transforma energia in realitate. O mentalitate pozitiva se asteapta la fericire, sanatate si un final fericit in orice situatie.
Strategii esentiale pentru a dobandi o mentalitate pozitiva de durata
Uneori, apar anumite situatii in viata care fac dificila o gandire pozitiva. Prin urmare, exista cateva puncte de retinut, astfel incat mentalitatea pozitiva sa devina un stil de viata. Unii dintre factorii care va pot ajuta sa va pastrati mintea pozitiva sunt:
Petrece timp cu oameni cu o atitudine pozitiva
Oamenii negativi ne pot influenta starea de spirit. Prin urmare, a te inconjura de oameni pozitivi ajuta la mentinerea unei atitudini pozitive.
Trebuie sa ne asumam propriile actiuni, fara a deveni victime
Acceptarea responsabilitatii noastre in orice fel ne va face mai umani. De asemenea, ne va ajuta sa invatam din greselile noastre.
Incearca sa suprimi toate emotiile negative
Stim ca uneori, si din cauza diferitelor circumstante, putem avea ganduri negative care ne pot face sa ne simtim irascibili sau tristi. Chiar daca doar pentru cateva ore pe zi, ar trebui sa incercam sa eliminam negativitatea din gandurile noastre. Pentru a face acest lucru, ne putem concentra pe factorii pozitivi ai vietii noastre.
Concentreaza-te pe prezent
De obicei, noi facem problemele sa para mai mari decat sunt in realitate, toate acestea pur si simplu se afla in mintea noastra inconstienta. De cate ori iti dai seama ca ceea ce iti pasa nu se intampla deloc? Si, in cel mai rau caz, se termina prin a nu fi o problema atat de mare cum ai crezut? Dar, concentrandu-te asupra prezentului, iti minimalizezi grijile si temerile cu privire la ceea ce ar putea esua, ceea ce duce de obicei la emotii si ganduri negative.
Foloseste un limbaj pozitiv
Multi oameni se plang de clima, de munca lor, de partenerul lor, de vecinii lor, iar adesea se plang de orice. Cu toate acestea, este bine sa ne reamintim ca, cuvintele noastre sunt modelate de gandurile noastre si cu cat cautam mai mult lucruri pozitive de spus, cu atat mai mult gandurile noastre vor fi imbibate cu un astfel de pozitivism. Fa un efort sa te angajezi sa ai o minte pozitiva, astfel incat in fiecare zi cand te trezesti, sa ai o conversatie cu tine insuti. Aminteste-ti faptul ca a fi si a gandi pozitiv este un obicei, ceea ce inseamna ca este posibil sa inveti sa faci acest lucru prin practica.
Accepta faptul ca nu totul este perfect
A fi pozitiv nu inseamna a crede ca totul in lume este perfect. Nici ca situatiile sunt ideale si ca nu vor exista obstacole, dimpotriva, inseamna acceptarea faptului ca totul in aceasta viata are nevoie de un echilibru. Poate fi dificil, in principiu, sa te eliberezi de nevoia de perfectiune si control in viata ta, dar de multe ori este eliberator sa accepti pur si simplu ca lucrurile nu se vor intampla intotdeauna asa cum te astepti si, cu toate acestea, sa speri ca va fi bine. Uneori, situatiile sunt in afara controlului nostru si in loc sa cheltuim energie pe emotii negative pentru acest fapt, ar fi mai bine sa acceptam ca lucrurile nu au mers asa si sa ne gandim ce am putea face mai bine data viitoare.
Inconjoara-te de oameni pozitivi
Este un fapt al naturii umane sa avem tendinta de a arata ca oamenii din jurul nostru. Nu degeaba se spune ”Spune-mi cu cine umbli ca sa stiu cine esti”. Ganditi-va la tineri, care de obicei tind sa se conformeze codului social al prietenilor lor, acelasi lucru este valabil si pentru adulti, copii si varstnici. Apoi, cu cat petreci mai mult timp cu oameni care au o minte pozitiva, cu atat incepi sa gandesti / sa actionezi in mod similar. Nu subestima niciodata puterea rasului, care, apropo, este o modalitate minunata de a reduce stresul, de a te conecta cu cei din jurul tau si, de obicei, de a te simti bine si de a-i face pe altii sa se simta bine.
Continua sa inveti
Dezvolta-ti curiozitatea despre lumea din jurul tau si despre oamenii din ea. Indiferent de situatia in care te afli in prezent, poti invata intotdeauna din aceasta. Un interes real in viata te energizeaza, te ajuta sa creezi idei noi in mintea ta si iti ofera un mod diferit de a gandi la lucruri. Toate acestea au un impact pozitiv asupra vietii tale. Nu doar din cauza rezultatelor imediate pe care le obtii, ci pentru ca vei cultiva o mentalitate mai buna.
Fii recunoscator
Petrece putin timp in fiecare zi gandindu-te la acele lucruri pentru care esti cu adevarat recunoscator in viata ta. Amintindu-ti toate motivele pentru care te simti recunoscator, te ajuta sa te concentrezi pozitiv asupra fiecarei situatii. A fi recunoscator va transforma, de obicei, furia si frustrarea in sentimente mai pozitive.
Cu totii avem slabiciuni, dar concentrandu-ne pe punctele noastre forte, vom impiedica ca acele lucruri negative sa ne afecteze cu adevarat. O buna practica pentru a realiza acest lucru este de a purta un caiet in care sa notezi cel putin 5 lucruri pentru care esti fericit sau recunoscatori in fiecare zi. Aceasta este una dintre cele mai bune modalitati de a cultiva obiceiul recunostintei. In cele din urma, retine ca este decizia ta de a vedea viata asa cum doresti si ca nimeni nu te obliga sa ai o atitudine negativa.
Cum te poti relaxa ca sa elimini din organism stresul cronic
Muzica Binaurala - Muzica binaurala face parte din acele artefacte ale activitatii creierului sau sunete aparente cauzate de stimuli fizici specifici. Acest efect a fost descoperit in 1839 de catre savantul prusac Heinrich Wilhelm Dove, castigand o mai mare apreciere din partea opiniei publice in secolul al 20-lea, care se baza pe afirmatiile ce veneau din partea comunitatii de medicina alternativa, care sustinea ca tonurile binaurale ar putea ajuta la inducerea relaxarii, meditatiei, creativitatii si ale altor stari mentale dorite. Efectul asupra undelor cerebrale depinde de diferenta de frecventa a fiecarui ton: de exemplu, daca intr-o ureche au fost redate tonuri de 300 Hz si 310 Hz in cealalta, atunci tonul binaural ar avea o frecventa de 10 Hz.
Spa session - Sedintele de SPA sunt extrem de relaxante pentru organism dar si pentru psihic. Fie ca alegi masaj cu pietre vulcanice, sauna uscata si umeda in sesiuni succesive sau jacuzzi, orice inseamna SPA inseamna desfatare pentru piele si secretie de endorfine, de serotonina si dopamina.
Daca iti doresti sa mergi la SPA si nu iti permite timpul poti sa iti organizezi un SPA la tine acasa ca scapi de stres. Incepe prin pregatirea spatiului, aseaza prosoape curate in jur, poti aprinde betisoare parfumate sau uleiuri esentiale pe baza de lavanda sau citrice. Alege apoi un gel de dus special creat pentru a relaxa pielea si a te ajuta sa scapi de stres. Poti sa adaugi si sare grunjoasa in cada sau sare de Himalaya.
Toti stim cat de important este masajul pentru relaxarea musculaturii, pentru miscarea limfei in corp, mai ales in cazul in care esti o persoana sedentara care sta prea mult nemiscat la birou. Iar acum exista o multime de modele pe piata de scaune pentru masaj care pot fi montate foarte usor in living sau dormitor.
Aromaterapia - Dupa o saptamana agitata la munca, dupa task-uri stresante la job, dupa certurile cu familia, cu partenerul de viata, aromaterapia te poate ajuta sa te linistesti, folosind uleiuri esentiale. Uleiurile pot fi inhalate, folosindu-le intr-un difuzor ce raspandeste mirosul in camera sau pot fi folosite pentru masarea corpului, in special zona cervicala. Exista o multime de modele de device-uri care transforma orice ulei esential intr-un abur suav de parfum si note de citrice, menta, ciocolata, fiecare dupa gust.