Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Chayote: O leguma exotica cu multiple beneficii pentru inima si digestie

Chayote: O leguma exotica cu multiple beneficii pentru inima si digestie

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 iulie 2024 Ultima actualizare: 25 iulie 2024

O leguma ciudata si ca aspect, si ca gust, Chayote este un fel de dovlecel cu o coaja foarte subtire, originar din Mexic. Fructele sunt de un verde deschis ireal, „grasute”, fiind de gasit mai ales in sud-vestul SUA. Din punct de vedere tehnic avem in fata un fruct, dar chayote se consuma ca o leguma.

Toate partile sale sunt comestibile si excelente pentru o dieta sanatoasa, inclusiv semintele, coaja, florile, radacinile, frunzele, tulpinile. Coaja este crocanta cand este cruda si este moale cand e gatita. Gustul seamana cu un gust tipic pe care il stim deja, cel de castravete, doar ca nu este asa de pronuntat, este mai fresh si mai dulce un pic.

Ce este fructul-leguma Chayote?

Sechium edule, denumirea stiintifica a chayote, este o descriere perfecta a fructului-leguma, acesta facand parte din familia Cucurbitaceae. Initial crescut in Mexic si Guatemala, chayote ajunge rapid in Europa, Africa, tarile Asiei de Sud, zonele tropicale si subtropicale fiind cele preferate de planta. Sunt doua varietati ale legumei, cea comuna, si cea salbatica. Forma fructului-leguma chayote este asemanatoare cu o para ceva mai mare.

Profilul nutritional al chayote este de departe cel care uimeste cel mai tare. Intr-o portie avem 25 calorii, 0.2 grasimi, 2.6 mg sodiu, carbohidrati buni 6 g, fiber 2.2 g, zahar 2.2 g, proteine, 1.1 g, folati 122.8 mcg, vitamina C 10.2 mg. Alte vitamine din chayote sunt vitamina K, excelenta pentru sange si pentru sanatatea inimii, a sistemului cardiovascular, vitamina B6, acidul pantotenic, thiamina, riboflavina, niacina, vitamina E. Mineralele din chayote sunt: mangan, cupru, zinc, potasiu, magneziu, la care se adauga cantitati mici de calciu, fier, fosfor.

Indexul glicemic al chayote este scazut indiferent de modul de servire, digestia si metabolizarea sa sunt lente, nu creste rapid nivelul zaharului din sange si sistemul circulator nu are de suferit. Grasimile polinesaturate sanatoase ne tin departe de bolile cronice de inima, au grija de sanatatea vaselor de sange si de sanatatea inimii. Este prevenita si obezitatea prin mentinerea grasimii din sange si din organism in limite normale.

Actiune puternica la nivelul sistemului circulator si digestiv

Antioxidantii continuti in chayote reduc stresul oxidativ celular, lupta impotriva radicalilor liberi si impotriva efectelor lor la nivel celular, au efecte anti-imbatranire puternice. Frunzele sunt folosite pentru a elimina pietrele de la rinichi si pentru a mentine tensiunea arteriala in limite normale, vezica este golita cu infuzii facute din chayote.

In dietele pentru slabit este recomandat sa folosesti chayote daca vrei sa slabesti cat mai usor. Aceasta leguma este o sursa naturala de fibre de calitate, te vei satura mai repede la masa si nu vei vrea sa mananci iarasi peste cateva minute sau ore, pofta de mancare este tinuta in frau. Tot fibrele din chayote iti vor mentine si sistemul digestiv sanatos, nu te vei confrunta cu boli ale sistemului digestiv sau cu o constipatie cronica. Scaunele vor avea consistenta normala si vor fi foarte usor de eliminat, peristaltismul va fi incurajat si el.

Polifenolii din chayote au efecte puternice antialergice, antiinflamatorii, antivirale, anticarcinogenice, hipoglicemice, deci organismul va fi protejat si vei avea o sanatate de fier. Declinul cognitiv la varste inaintate nu va mai fi atat de puternic si il vei putea preveni daca vei integra in alimentatia zilnica si leguma chayote. Imbunatateste controlul corporal la pacientii cu Alzheimer si Parkinson.

Zaharul din sange este mentinut in limite normale cu ajutorul chayote, eviti diabetul si cresterea nivelului insulinei, scaderea nivelului sau, rezistenta la insulina, problemele cu inima, rinichii, ochii pornite fix de la diabet. Chayote ar putea sa previna si obezitatea in toate formele ei, poti manca oricat de mult din aceasta leguma pentru ca nu te vei ingrasa si vei da kilogramele jos mult mai simplu fara sa depui efort prea mare. Plus ca ai continutul ficatului mentinut in limite normale, se descurajeaza productia de grasimi in organism. Se reduce si colesterolul rau din sange prin consumul regulat de chayote, eviti hipetensiunea arteriala, atacurile de cord sau AVC-urile. Toxinele sunt eliminate rapid din sange si ficatul va lucra mai usor daca nu va mai fi atata grasime in corpul uman.

Efecte eficiente la nivelul articulatiilor si musculaturii, detofixiere usoara, gatire si consum

Daca ai ulcer sau vrei sa il previi ai un aliat puternic, pe care te poti baza, in chayote, scade aciditatea stomacului, creste pH-ul lichidelor din stomac, de unde si aciditatea mai mica-e protejata asa mucoasa stomacala. Chayote lupta eficient impotriva bacteriilor daunatoare care ar putea ajunge in organism, de la Candida la E.coli.

Muschii si articulatiile nu vor mai fi dureroase daca vei integra in alimentatia ta si chayote, in sarcina si mamica, si bebe vor fi sanatosi si bebe se va dezvolta normal in uter. Vitamina C are numeroase beneficii pentru piele, stimuleaza productia de colagen si reduse vizibilitatea ridurilor, liniilor fine si pigmentarii care vine la pachet cu imbatranirea pielii.

Nutrientii se absorb mai bine daca mancam si chayote, detoxifierea organismului este constanta, bacteriile bune din intestine sunt incurajate sa se dezvolte in mod normal si toata digestia este simplificata. In fiecare portie de chayote avem ingrediente active care vor stimula productia de celule rosii in sange si hemoglobina pentru prevenirea anemiilor puternice.

Inainte de consum si pregatire, gatire se decojeste fructul, dupa care se poate manca crud sau gatit in orice fel doresti. Poti sa integrezi chayote in salate, poti sa il umpli, sa il sotezi, sa il frigi, prajesti, sa il faci piure, sa il coci ca pe un cartof obisnuit. Unii oameni il prefera in loc de zucchini in toate felurile de mancare traditionale.

De preferat este sa incepi cu o cantitate mica consumata, dupa care, cand vezi ca organismul si sistemul digestiv s-a obisnuit, sa cresti progresiv cantitatile ingerate. Discuta cu un nutritonist si cu medicul tau inainte de a incepe sa folosesti mereu chayote si fa o documentare serioasa despre acest fruct interesant. Sport la gatit si la descoperit toate beneficiile pentru sanatate ale fructului-leguma pe care il vei adora odata ce l-ai integrat in dieta zilnica echilibrata pentru un stil de viata sanatos.

 

Care sunt cele mai comune boli ale sistemului digestiv si cum te ajuta chayote sa le previi

Sistemul digestiv are practic rolul de a transforma mecanic si chimic prin masticatie si procesele digestive materia prima din diferite alimente in vitamine, minerale, nutrienti si alte substante necesare pentru supravietuire si eliminarea susbstantelor toxice din organism. Procesul cheie sau primul nivel al acestui sistem este digestia. Ce este digestia? Vorbim practic de un proces prin care anumite alimente au nevoie de o digestie indelungata, iar altele in schimb se proceseaza mult mai rapid. Altfel spus, sucul intestinal face parte din sistemul digestiv, dar digestia alimentelor sau digestia intestinala este un proces mult mai complex care incepe din primul moment in care luam contact cu un aliment sau un produs pana se parcurge tot traseul care este legat direct de tractul intestinal.

Practic, procesul digestiv porneste cum era si firesc din gura, adica din cavitatea bucala. Imediat cum interactionam cu un preparat, un aliment, muscam dintr-un mar, gustam dintr-un pahar de prosecco, mestecam guma, glandele salivare secreta rapid un lichid cu ajutorul caruia pot inmuia, topi transforma preparatele pentru a se lubrifia si a aluneca mai usor pe esofag. Daca e un produs solid, cu ajutorul masticatiei se transforma mecanic in bucati mai mici, daca este un produs lichid - ceai, lapte, cafea, se amesteca cu saliva si ajung direct in stomac, iar aici enzimele digestive ajuta substantele nutritive din alimente sa ajunga in sange.

Altfel spus, produsele solide sunt transformate intr-un bol alimentar care, cu ajutorul salivei si cu cel al limbii, trece, prin inghitire, spre faringe si esofag. Atunci cand parcurge faringele, bolul alimentar este miscat de o serie de contractii (peristaltice) spre stomac. Peristaltismul este un proces de contractie musculara, specific tractului digestiv, care misca alimentele pe parcursul traseului pe care-l urmeaza pana la eliminare.

Refluxul gastroesofagian

Aceasta afectiune presupune iritarea esofagului de catre acidul gastric, care refuleaza de la nivelul stomacului şi uneori, al bilei. Ca urmare, cauzeaza senzaţii de arsura si durere la nivelul esofagului, dificultate la inghitirea alimentelor şi senzaţii de greata sau chiar varsaturi. Pentru acest gen de problema se recomanda Refalgin. Acest adjuvant farmaceutic contine alginat, un compus natural obtinut din alge marine. Alginatul opreste refluxul gastric in mod mecanic. Atunci cand ajunge in stomac, alginatul vine in contact cu acizii gastrici si formeaza un gel care pluteste deasupra continutului stomacal si impiedica declansarea refluxului gastric.

Ulcerul

Cauzele apariţiei ulcerului nu sunt in totalitate cunoscute, dar potrivit OMS (WHO), infecţia cu bacteria Helicobacter Pylori este un motiv frecvent al aparitiei acestei boli. Bacteria Helicobacter se dezvolta atat la nivelul stomacului cat si la nivelul intestinelor. In prezent se fac studii intensive pentru a crea un vaccin care sa contracareze efectele acestei bacterii. Din fericire, exista pe piata Pilorix. Acest produs Pilorix are o compozitie unica ce asigura un mecanism de actiune selectiv impotriva Helicobacter Pylori.

Gastrita

Gastrita reprezintă o inflamaţie a mucoasei gastrice. Ea apare din cauza leziunilor produse de sucurile asupra mucoasei gastrice. Are cauze multiple, de la fumatul excesiv la consumul de alcool. De la excesul de alimente procesate la mancatul dezorganizat. Pentru a evita simptomele acestei boli și a preveni dezvoltarea ei, se recomanda INNERGY SINERGIN.  Administrarea de Sinergin zilnic, pe o perioada de minimum 4 saptamani, ajuta la restabilirea echilibrului gastrointestinal și refacerea mucoasei gastrice.

Bibliografie:

Filliard, J., Cunha Faria, F. D. A., Bieuzen, F., Berthelot, G., & Volondat, M. (2016). P-12 The effects of the whole body cryotherapy;
Klimenko, T., Ahvenainen, S., & Karvonen, S.-L. (2008, June 1). Whole-body cryotherapy in atopic dermatitis. Archives of Dermatology;
Kwiecien, S. Y., McHugh, M. P., & Howatson, G. (2017, April 10). The efficacy of cooling with phase change material for the treatment;
Medaris Miller, A. (2016, January 25). Should you try whole body cryotherapy? U.S. News & World Report;

Articole similare
Care sunt beneficiile pt sanatate ale picaturilor suedeze? Care sunt beneficiile pt sanatate ale picaturilor suedeze?

Picaturile suedeze sunt cunoscute si sub denumirea de bitter suedez si reprezinta un amestec de extracte hidroalcoolice din plante, 100% natural. Beneficiile picaturilor suedeze sunt recunoscute inca din Antichitate si, gratie calitatilor si capacitatilor detinute, sunt folosite pentru a vindeca o serie de afectiuni. De-a lungul timpului s-a observat ca persoanele care folosesc picaturile suedeze au o speranta de viata mult mai crescuta

30 ianuarie 2018
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Suplimente care scad apetitul si reduc pofta de dulce Suplimente care scad apetitul si reduc pofta de dulce

In timpul unei diete este foarte important comportamentul culinar, cu precadere tinerea in frau a poftelor alimentare si a apetitului ridicat. In momentul in care ne impunem un regim alimentar, organismul nostru nu reactioneaza asa cum ne-am dori, cel putin nu imediat, si ne devine un fel de dusman, fiind obisnuit sa primeasca hrana haotic. In plus, este demonstrat ca mancarea nesanatoasa provoaca dependenta si, implicit, favorizeaza aparitia pof

30 ianuarie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Top 5 plante care domolesc pofta de mancare Top 5 plante care domolesc pofta de mancare

De cele mai multe ori, o dieta nu functioneaza pentru ca nu putem sa rezistam poftei de mancare. De aceea este important sa introducem in meniul zilnic plante care scad apetitul si stimuleaza digestia. Iata, in continuare, top 5 plante care domolesc pofta de mancare!

30 ianuarie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.