Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sauna umeda si uscata: Ce beneficii au pentru organism, ce trebuie sa stim

Sauna umeda si uscata: Ce beneficii au pentru organism, ce trebuie sa stim

In timpul unei sesiuni de sauna, corpul este supus unei transpiratii abundente si este expus la caldura uscata sau umeda, ceea ce poate avea o serie de beneficii pentru sanatate si bunastare. Exista doua mari tipuri de sauna – uscata si umeda. Cea dintai poate fi finlandeza sau cu infrarosu, iar incaperile sunt din lemn in ambele cazuri. Ceea ce le diferentiaza este nivelul temperaturii, astfel incat la cea finlandeza temperatura poate atinge pana la 120 grade Celsius, in timp ce la cea cu infrarosu temperatura nu va depasi 50 de grade Celsius. 

Relaxarea si reducerea stresului, principalele beneficii ale saunei

Pentru sauna umeda, incaperile sunt construite, in general, din ceramica sau mozaic, iar temperatura din ambient paote atinge pana la 50 de grade Celsius. In plus fata de sauna umeda si uscata, care sunt mai cunoscute, putem apela si la sauna umeda cu plante aromatice. Sauna poate ajuta la relaxarea muschilor si la reducerea stresului fizic si mental. Caldura dintr-o sauna imbunatateste circulatia, ceea ce duce, de asemenea, la relaxare si la producerea unui sentiment de bunastare.

Imbunatatirea performantei sportive
Sauna poate creste rezistenta si puterea muschilor, prin imbunatatirea fluxului sanguin si a oxigenarii celulelor.

Sustinerea sistemului imunitar
Sauna poate ajuta la imbunatatirea functiei sistemului imunitar prin cresterea productiei de celule imune.

Reducerea durerii si inflamatiei
Sauna poate ajuta la reducerea durerii si inflamatiei, prin cresterea circulatiei sanguine si a fluxului de oxigen in tesuturi.

Imbunatatirea somnului
Sauna poate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului si la reducerea tulburarilor de somn. Stand intr-o sauna va forteaza sa va relaxati, iar pe masura ce va deconectati de la grijile cotidiene,  muschii vor incepe sa se relaxeze, ceea ce va incepe sa stimuleze eliberarea de endorfine - sau hormoni de "bunastare". In mod specific, caldura saunei actioneaza pentru a regla nivelul de cortizol din sange. Cortizolul este hormonul care este eliberat atunci cand ne simtim stresati sau anxiosi

Un studiu privind legatura dintre utilizarea saunei si somn a aratat ca somnul profund a crescut cu mai mult de 70% in primele doua ore si cu 45% in primele sase ore. A existat o scadere semnificativa statistic a timpului petrecut treaz dupa utilizarea saunei.

Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare
Sauna poate ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare prin cresterea fluxului sanguin si a oxigenarii celulelor, reducand astfel riscul de boli de inima. Reducerea stresului in sauna inseamna un risc mai mic de afectiuni cardiovasculare. Analizand datele dintr-un studiu finlandez privind bolile de inima, s-a constatat ca cei care au mers la sauna de patru pana la sapte ori pe saptamana au avut cu 63% mai putine sanse de a suferi un stop cardiac si cu 50% mai putine sanse de a muri de boli cardiovasculare decat cei care au venit doar o data pe saptamana.

Beneficii pentru piele si muschi
Caldura din sauna multiplica cantitatea de sange care trece prin vasele de sange de la suprafata, imbunatatind metabolismul pielii. Pielea este hranita, retine umezeala mai eficient si, prin urmare, ramane mai elastica. In plus, sauna are grija de muschi, ii ajuta sa se relaxeze.  

Cum ajuta sauna umeda si uscata pielea

Stimuleaza colagenul: Caldura utilizarii unei saune creste productia de colagen, care intareste si intinereste pielea. Acest lucru faciliteaza procesul de indepartare a celulelor moarte ale pielii si de promovare a cresterii celor noi. Mentine pielea tanara: Ca orice alt organ, pielea are sistemul sau de functionare. Utilizarea regulata a unei saune va crea o piele care radiaza.

O stralucire naturala si sanatoasa: Temperatura unei saune tinde, de asemenea, sa provoace o crestere spectaculoasa a circulatiei sangelui, ceea ce confera pielii o stralucire sanatoasa si un aspect mai proaspat, fara a fi nevoie de machiaj. Hidrateaza pielea: Saunele, in special cele cu infrarosu, sunt modalitati excelente, fara substante chimice, de a hidrata pielea de la cel mai interior la cel mai exterior strat. Aceasta hidratare crescuta ajuta la reducerea aparitiei ridurilor.

Curata pielea in profunzimeꓽ Unul dintre marile beneficii ale saunei este efectul sau revitalizant si purificator, deoarece creste alimentarea cu sange a pielii, deschide porii si faciliteaza indepartarea impuritatilor. In plus, caldura promoveaza productia de colagen, proteina care confera pielii elasticitate si fermitate.

Mersul la sauna te scapa de toxine si de kilogramele in plus?
In sauna transpirati, dar nu exista cercetari stiintifice care sa arate ca transpiratia detoxifica organismul. Transpiratia curata impuritatile pielii, dar toxinele, cum ar fi alcoolul, mercurul si aluminiul, sunt eliminate in cea mai mare parte prin rinichi, ficat si intestine. Un alt mit despre utilizarea saunei este ca promoveaza pierderea in greutate. Puteti cantari pana la o jumatate de kilogram mai putin dupa utilizarea unei saune, dar pierderea in greutate se datoreaza pierderii de lichide, nu de grasime.

Contraindicatii si sfaturi
Consultati intotdeauna un medic inainte de a merge la sauna daca:

Aveti tensiune arteriala ridicata sau probleme cardiace
Diabet, ritm cardiac anormal, angina pectorala
Luati anumite medicamente - Nu folositi sauna daca luati medicamente care interfereaza cu capacitatea organismului de a regla temperatura sau care pot provoca somnolenta.
Sunteti insarcinata
Sfaturi pentru siguranta

Daca puteti utiliza sauna fara probleme, luati in considerare urmatoarele sfaturi de siguranta:

Sedintele trebuie sa fie scurte si puteti creste toleranta la caldura in timpul mai multor vizite.
Limitati sesiunile de la 15 la 20 minute. Chiar si persoanele sanatoase ar trebui sa faca acest lucru, nu doar cele care au anumite contraindicatii in a merge la sauna.
Observati cum va simtiti, daca sunteti sensibil la caldura, va simtiti ametit, aveti greata sau incepeti sa va simtiti inconfortabil, parasiti imediat sauna.
Hidratati-va intotdeauna in prealabil si beti doua pana la patru pahare de apa dupa fiecare sesiune de sauna. Puteti bea si apa minerala pentru a inlocui electrolitii pierduti prin transpiratie.

Mergeti insotit daca aveti probleme de sanatate
Scoateti-va bijuteriile, deoarece cele metalice, inclusiv inelele mici si cerceii, se pot incalzi foarte repede si pot provoca iritatii ale pielii sau arsuri. Protejati-va parul, deoarece sauna poate lasa parul uscat si fragil. Purtati un prosop sau o casca pentru dus. Purtati haine largi, un costum de baie sau un prosop, deoarece imbracamintea grea poate provoca supraincalzirea.

In general, sesiunile petrecute la sauna pot fi benefice pentru sanatate si bunastare, cu conditia sa fie facute in mod corespunzator si in siguranta. Este important sa respectati timpul recomandat pentru o sedinta si sa consumati suficienta apa pentru a evita deshidratarea. Inainte de a merge la sauna, este important sa cereti acordul medicului, in special daca aveti probleme cu sanatatea.  

Cum ajuta organismul baile cu aburi? Asemanari intre baile cu aburi si sauna

Curatarea pielii: Aburul ajuta la deschiderea porilor pielii si la eliminarea impuritatilor si a celulelor moarte. Acest lucru poate imbunatati textura si aspectul pielii, precum si poate ajuta la prevenirea aparitiei acneei. Stimularea circulatiei sanguine: Baia cu aburi ajuta la dilatarea vaselor de sange, imbunatatind circulatia sanguina in tot corpul. Acest lucru poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la imbunatatirea functiei cardiace. 

Reducerea durerilor musculare si articulare: Baile cu aburi pot ajuta la relaxarea muschilor si articulatiilor, reducand astfel durerea si inflamatia. Imbunatatirea respiratiei: Aburul poate ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la reducerea congestiei nazale. Acest lucru poate fi util pentru persoanele cu astm, bronsita sau alte afectiuni respiratorii.

Deoarece inima isi accelereaza bataile inimii pentru a aduce sange la suprafata pielii pentru a o raci, viteza circulatorie elimina toxinele din organism mai repede. Un studiu japonez indica faptul ca utilizarea unei saune calde (in jur de 60º C) poate ajuta pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva sa-si imbunatateasca eficienta de pompare a inimii si fluxul sanguin.

Ce trebuie sa stii despre baile cu aburi

Bibliografie:

Abaidia, A.-E., Lamblin, J., Delecroix, B., Leduc, C., Mccall, A., Nedelec, M., ... Dupont, G. (2017, March). Recovery from exercise-induced muscle damage: Cold-water immersion versus whole-body cryotherapy. Journal of Sports Physiology and Performance;
Costello, J. T., Baker, P. R., Minett, G. M., Bieuzen, F., Stewart, I. B., & Bleakley, C. (2015, September 18). Whole-body cryotherapy (extreme cold air exposure) for preventing and treating muscle soreness after exercise in adults, 2015;
Filliard, J., Cunha Faria, F. D. A., Bieuzen, F., Berthelot, G., & Volondat, M. (2016). P-12 The effects of the whole body cryotherapy;
Klimenko, T., Ahvenainen, S., & Karvonen, S.-L. (2008, June 1). Whole-body cryotherapy in atopic dermatitis. Archives of Dermatology;
Kwiecien, S. Y., McHugh, M. P., & Howatson, G. (2017, April 10). The efficacy of cooling with phase change material for the treatment;
Medaris Miller, A. (2016, January 25). Should you try whole body cryotherapy? U.S. News & World Report;

27 aprilie 2023
Related posts
Nutritie: Ce produse trebuie sa consumi pentru o dieta echilibrata Nutritie: Ce produse trebuie sa consumi pentru o dieta echilibrata

Asigurati-va ca dieta include alimente din toate cele cinci grupe alimentare: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale, precum si fibre. Alimentele bogate in proteine includ carne, peste, oua, nuci si leguminoase. Carbohidratii se gasesc in fructe, legume, cereale si paine. Grasimile se gasesc in uleiuri, unt, nuci si seminte. Vitaminele si mineralele se gasesc in fructe si legume, in timp ce fibrele se gasesc in cereale integrale, fructe si legume.

24 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Cum sa alegem alimentele pentru cresterea energiei in organism Nutritie: Cum sa alegem alimentele pentru cresterea energiei in organism

Ovazul este bogat in carbohidrati complecsi care sunt absorbiti incet si, prin urmare, se vor mentine mai mult in organism. Ovazul consumat inainte de antrenamente ne va ajuta sa ne desfasuram exercitiile plini de vitalitate. 

24 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Beneficii pentru organism ale semintelor de pin, contraindicatii de consum Nutritie: Beneficii pentru organism ale semintelor de pin, contraindicatii de consum

Semintele de pin sunt mici si ovale si sunt utilizate in multe bucatarii din intreaga lume, fiind apreciate pentru gustul lor distinctiv si textura crocanta. Sunt, de asemenea, bogate in nutrienti, inclusiv grasimi sanatoase, proteine, vitamina E si minerale precum magneziu si mangan.

21 aprilie 2023
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.