Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Beneficii pentru organism ale semintelor de pin, contraindicatii de consum

Nutritie: Beneficii pentru organism ale semintelor de pin, contraindicatii de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 aprilie 2023 Ultima actualizare: 21 aprilie 2023

Semintele de pin sunt mici si ovale si sunt utilizate in multe bucatarii din intreaga lume, fiind apreciate pentru gustul lor distinctiv si textura crocanta. Sunt, de asemenea, bogate in nutrienti, inclusiv grasimi sanatoase, proteine, vitamina E si minerale precum magneziu si mangan. Aceste seminte pot fi consumate in mod direct ca gustare sau adaugate in salate, supe, paste, garnituri si sosuri. Ele pot fi si prajite si utilizate ca topping pentru prajituri sau deserturi.

Proprietati si beneficii ale semintelor de pin

Semintele de pin au un continut caloric ridicat, avand un procent ridicat de grasimi nesaturate, in plus, ofera vitaminele A, B2, B3, B5. Acestea contin acizi grasi esentiali, cum ar fi Omega 6 si Omega 3, ajutand la ingrijirea sistemului cardiovascular si a creierului. Sunt bogate in vitaminele E, care intaresc sistemul imunitar si sporesc apararea. Au minerale precum potasiu, magneziu, fier si zinc. Ajuta la reducerea nivelurilor ridicate de LDL sau colesterol rau. Acestea ofera cantitati mari de fibre si, prin urmare, sunt ideale pentru combaterea constipatiei. O mana de seminte de pin au aproximativ un gram de fibre, deci este ideal in caz de constipatie.

Imbunatatesc fertilitatea. Sunt o sursa buna de proteine, lipide si carbohidrati. Continutul sau de omega-6 si omega-3 ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau. Pe de alta parte, vitaminele si mineralele continute de semintele de pin, cum ar fi vitamina e, potasiu, fier, zinc si magneziu imbunatatesc sistemul imunitar.  Semintele de pin ajuta la controlul apetitului, in plus fata de combaterea constipatiei, prin cantitatea de fibre pe care o prezinta. Un alt beneficiu este faptul ca acestea contribuie la un control mai bun al diabetului zaharat si la prevenirea debutului acestuia, astfel incat nivelurile de zahar din sange raman mai stabile.

Semintele de pin sunt ideale pentru sportivi, datorita continutului lor de fier si proteine. Semintele de pin contin antioxidanti, astfel incat acestea devin un aliment care ajuta la intarzierea imbatranirii. In plus, ajuta la protejarea sanatatii vizuale. Bogate in nutrienti esentiali. Semintele de pin contin o varietate de nutrienti esentiali pentru sanatate, inclusiv vitamine, minerale si grasimi sanatoase pentru inima. Echilibrarea grasimilor sanatoase, a proteinelor si a fibrelor intr-o portie de seminte de pin poate ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange stabil, la controlul diabetului si la sanatatea inimii.

Semintele de pin ofera energie de calitate pentru bogatia lor in proteine, fier si magneziu. In plus fata de puterea antioxidanta a vitaminei E pe care o contine, semintele de pin pot favoriza mentinerea pielii sanatoase si tinere. Totodata, semintele de pin pot scadea riscul aparitiei bolilor de inima, precum si a diabetului, beneficiu care se datoreaza grasimilor regasite in nuci si seminte.

Semintele de pin contin grasimi nesaturate care scad colesterolul LDL, contribuind la cresterea colesterolului HDL. De asemenea, acizii grasi omega-3 pot preveni aritmiile, ajutand si la reducerea coagularii sangelui. Acesti acizi grasi au rol benefic si pentru sanatatea creierului. In acest sens, conform cercetarilor, se pare ca exista o legatura intre omega-3 si imbunatatirea fluxului sanguin catre creier, precum si pentru cognitive.

Nutrienti regasiti in semintele de pinꓽ

Fosfor
Vitamina K
Fibre dietetice
Calciu
Mangan
Zinc
Fier
Magneziu
Proteine
Antioxidanti

Beneficii pentru sistemul cardiovascular si pentru reglarea colesterolului
Semintele de pin au grija de sistemul nostru cardiovascular prin continutul ridicat de omega-6 si omega-3, reduc nivelurile de colesterol rau si le cresc pe cele de colesterol bun. Datorita continutului lor in vitamina E si zinc (antioxidanti naturali), semintele de pin protejeaza, de asemenea, sanatatea cardiovasculara. Grasimile mononesaturate si polinesaturate continute in semintele de pin sunt responsabile pentru asigurarea sanatatii inimii. In plus, continutul sau ridicat de fier previne, de asemenea, bolile cardiovasculare si promoveaza circulatia sangelui.

Intaresc sistemul imunitar
Semintele de pin sunt bogate in vitamine si minerale care imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si apararea, cum ar fi vitamina E, potasiu, magneziu, zinc si fier. Un consum regulat de seminte de pin este o optiune buna pentru a creste apararea organismului, astfel incat includerea acestora in dieta este indicata mai ales in schimbarile sezoniere.

Ofera satietate
Semintele de pin ajuta la controlul apetitului si lupta impotriva constipatiei datorita cantitatii lor de fibre. O mana de seminte de pin ofera cantitatea ideala de fibre pentru a combate sau a preveni constipatia. In plus, consumul de seminte de pin poate ajuta la controlul apetitului si la mentinerea greutatii la distanta.

Promoveaza fertilitatea
Aportul de zinc creste buna functionare a spermei, precum si calitatea acesteia. Prin urmare, semintele de pin sunt un aliment recomandat pentru a creste sansele aparitiei sarcinii. 

Au efect anti-imbatranire
Antioxidantii sai lupta impotriva radicalilor liberi si previn distrugerea celulelor pielii noastre, astfel incat consumul de seminte de pin poate fi un supliment pentru a creste eficacitatea rutinei de frumusete.

Ajuta la depasirea stresului si depresiei
Continutul ridicat de vitamina B1 din semintele de pin ajuta la combaterea simptomelor depresive sau a situatiilor de stres. Din acest motiv, aportul sau este recomandat dupa sarcina sau dupa unele operatii prin care aceasta vitamina este in mare masura pierduta.

Contribuie la sanatatea ochilor
Vitamina A este cheia pentru sanatatea ochilor nostri, iar semintele de pin o contin. Prin urmare, consumul sau previne bolile oculare, cum ar fi cataracta sau degenerescenta maculara.

Contraindicatii de consum ale semintelor de pin

Datorita continutului ridicat de calorii pe care semintele de pin il au, consumul excesiv poate duce la cresterea in greutate atunci cand nu este urmata o dieta echilibrata. Consumul de seminte de pin de catre persoanele alergice poate declansa alergii caracterizate prin eruptii cutanate si umflaturi, astfel incat o persoana alergica ar trebui sa evite sa le consume. Continutul de vitamina K din semintele de pin va oferi o influenta negativa asupra actiunii tratamentelor cu rol anticoagulant.  

Din cele mai vechi timpuri, romanii consumau deja seminte de pin, deoarece le considerau un fruct esential pentru nutrientii si beneficiile pe care le prezinta. Beneficiile acestor seminte continua si in vremurile actuale datorita compusilor regasiti in compozitia acestora. Desi mugurii de pin sunt mai cunoscuti pentru proprietatile sale pozitive pe care le au asupra organismului, cu toate acestea, semintele de pin si-au castigat pe merit popularitatea.

De ce siropul din seminte de Pin face echipa buna cu ceaiul de Coada Calului

Asa cum am spus de la inceput, planta de Coada Calului are multiple beneficii pentru sanatate. Ceaiul de coada calului are efecte diuretice datorita cantitatilor mari de flavonoide (cum ar fi quercetina si apigenina), fenoli (compusi organici) si saruri minerale. Toate acestea ajuta la cresterea productiei si eliminarii lichidelor din organism prin urina. In acest fel este tratata retentia de lichide.

Multi specialisti recomanda ceai de coada calului pentru contributia sa in procesul de slabire. Aceasta planta sustine pierderea in greutate datorita compozitiei sale de substante antioxidante, antiinflamatoare, detoxifiante si diuretice, cum ar fi flavonoidele si acidul cafeic. Aceste substante ajuta la arderea grasimilor localizate si ajuta la eliminarea lichidelor care pot provoca crestere in greutate. In plus, acidul cafeic care se gaseste in coada calului are efect termogenic care ajuta la stimularea metabolismului si la arderea grasimilor, ducand in cele din urma la pierderea in greutate.

Ceai de coada calului contribuie la reducerea tensiunii arteriale datorita proprietatilor sale diuretice, care favorizeaza eliminarea lichidelor acumulate din organism. Acest lucru are ca rezultat o reducere a nivelului fluidelor din vasele de sange, proces care provoaca prin urmare reducerea efortului pe care inima trebuie sa-l depuna pentru a pompa sangele, scazand automat tensiunea arteriala.

Tot ce vrei sa stii despre planta Coada Calului

Articole similare
Nutritie: Principalele beneficii ale consumului de mango Nutritie: Principalele beneficii ale consumului de mango

Mango este un fruct bogat in aminoacizi, vitaminele C si E, flavonoide, beta-caroten, niacina, calciu, fier, magneziu si potasiu. De fapt, se estimeaza ca o singura bucata de mango de aproximativ 200 g poate furniza aproximativ 60 mg de vitamina C si pana la 35 mg de vitamina A. Un mango intreg contine aproximativ 202 de calorii, iar in plus fata de cantitatea mica de calorii continute de acesta, fructul este lipsit de grasimi, sodiu si colesterol. Exista mai mult de 20 de minerale si vitamine diferite in mango, ceea ce il face un superaliment. 

29 august 2024
Edited 29 august 2024
citește articolul
Nutritie: Ce fructe exotice te pot ajuta sa pierzi in greutate Nutritie: Ce fructe exotice te pot ajuta sa pierzi in greutate

Mai mult de 80% din compozitia mangostanului este apa, astfel incat luand acest superaliment, se ajuta la hidratarea organismului si la mentinerea nivelurilor acestui lichid in organism. In plus, procentul sau il face sa aiba atat de putine calorii si este un aliat bun pentru a pierde in greutate.

30 iulie 2024
Edited 30 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de patlagina, contraindicatii Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de patlagina, contraindicatii

Patlagina este o planta care aduce beneficii sanatatii noastre in multe feluri. Desi este intotdeauna cel mai bine sa ne consultam cu medicul nostru daca putem sau ar trebui sa urmam un tratament naturist cu preparate din aceasta planta. Nu se stie data exacta cand a inceput sa fie folosita planta de patlagina in Europa, dar exista scrieri inca din Evul Mediu, din secolul XI. Patlagina este o planta foarte comuna, intalnita de cele mai multe ori in gradinile, parcurile neamenajate sau chiar pe terenurile virane din preajma marilor orase, este o buruiana pe care oamenii la sate o lasa sa creasca pe marginea drumurilor, in gradini, in curtile oamenilor datorita proprietatilor tamaduitoare. 

19 septembrie 2023
Edited 20 septembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina