Sfaturi de plaja pentru bebelusi si copii mici
Atunci cand ne expunem razelor solare, cu atat mai mult cu cat mergem la plaja, este obligatoriu sa respectam un cod de protectie atat pentru noi cat si pentru cei mici. Copiii au pielea mult mai sensibila decat a adultilor si sistemul imunitar nu este dezvoltat inca la capacitate maxima astfel incat necesita o atentie deosebita.
Putem merge la plaja cu bebelusul sau copiii?
Daca alegeti sa mergeti in vacanta la malul marii, ar fi indicat sa nu expuneti bebelusul direct razelor solare. De asemenea, pentru copii exista cateva reguli stricte care ar trebui urmate cu mare atentie. Tineti cont ca pielea unui copil se poate arde in doar 10 minute de expunere la soare, in schimb poate capta in acest timp suficienta vitamina D pentru intarirea oaselor, aspecte care nu sunt valabil si in cazul adultului.
Care este protectia solara adecvata copiilor si bebelusilor?
Nu este indicat sa expuneti bebelusul direct razelor solare pentru mai mult de cateva minute. Pentru prevenirea neplacerilor, este indicat sa-i asigurati protectia cu haine subtiri, umbrela si un produs cu factor de protectie solara exclusiv dedicat bebelusilor. Pentru copii este obligatoriu sa se foloseasca o crema cu factor de protectie solara SPF50 sau SPF50+, care sa fie aplicata cu cel putin 30 de minute inainte de expunerea la soare. Acest sfat este valabil nu doar pentru plaja, ci si pentru o plimbare in parc. De asemenea, produsul trebuie reaplicat la fiecare ora si la fiecare iesire din apa, indiferent daca acesta prezinta calitatea de a fi rezistent la apa sau nu. O recomandare importanta care vine din partea medicilor atentioneaza asupra intervalului de timp in care este acceptata expunerea la soare. Atat adultii cat si copiii trebuie sa evite soarele in intervalul 11:00 – 17:00. Tineti cont ca umbrela nu filtreaza decat maxim 25% dintre radiatiile care ajung la suprafata pamantului, prin urmare, cei mici ar fi expusi in continuare pericolului ultraviolet. Pe de alta parte, folositi creme de protectie solara anti-sand care sa nu permita nisipului sa se lipeasca de piele deoarece cel mic s-ar putea irita. Protejati-i intotdeauna capul cu o palariuta sau sapca.
De ce este obligatorie protectia solara?
Din pacate, la nivel mondial, numarul cancerelor de piele cauzate de expunerea necontrolata la soare a crescut enorm in ultimii ani. Explicatia este distrugerea stratului de ozon care filtreaza razele ultraviolete, raze extraordinar de nocive pentru sanatatea pielii. Acestea se impart in doua categorii: de tip A si de tip B. Razele UVA ajung in proportie de 95% pe suprafata pamantului si sunt captate de piele cu 20% mai mult decat cele de tip B. Acestea sunt responsabile de aparitia iritatiilor, a alergiilor, a petelor depigmentare si a cancerului de piele. Razele de tip UVB au capacitatea de a patrunde adanc in epiderma si de a bronza, totodata, cauzand si arsurile solare. Este importanat ca atunci cand se alege un produs cu factor de protectie solara, acesta sa aiba SPF mare si filtru solar complet, atat contra UVA cat si contra UVB. Tineti cont ca un factor de protectie solara mai mic de 20 nu asigura absolut nicio protectie pielii.