Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum sa-ti protejezi tenul de razele solare: sfaturi esentiale

Cum sa-ti protejezi tenul de razele solare: sfaturi esentiale

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 mai 2024 Ultima actualizare: 20 mai 2024

Soarele este una dintre principalele cauze ale imbatranirii premature a pielii, aparitia petelor si, in cele mai grave cazuri, a cancerului de piele. Este, de asemenea, principala cauza a petelor si ridurilor care apar pe piele, desi aspectul acestora nu apare imediat. Prin urmare, este esential sa urmati obiceiurile corecte de fotoprotectie care ajuta la protejarea pielii de razele UVA si UVB de la soare inca din copilarie, pentru a evita stresul oxidativ al pielii.

Care este diferenta dintre radiatiile UVA si UVB?

Radiatiile UVA

Radiatiile UVA sunt mai putin intense decat radiatiile UVB, dar reprezinta cea mai mare parte a radiatiei ultraviolete care ajunge la suprafata Pamantului. Ele penetreaza in straturile mai profunde ale pielii si sunt responsabile pentru imbatranirea prematura a pielii si pentru pigmentarea pielii, precum si pentru unele forme de cancer de piele.

Razele UVA naturale, de obicei, nu provoaca arsuri. Cu toate acestea, undele lungi de raze UVA patrund mai adanc in straturile inferioare ale pielii, unde produc bronzare. In acelasi timp, ele deterioreaza tesutul conjunctiv sub epiderma, determinand pielea sa-si piarda tonul - imbatranirea prematura si ridurile sunt consecinta. Noi cercetari stiintifice au aratat ca o concentratie ridicata de radiatii UVA contribuie la cancerul de piele si, prin urmare, este partial responsabila pentru incidenta sa crescuta.

Radiatiile UVB

Radiatiile UVB, pe de alta parte, sunt mai intense si mai putin penetrante decat radiatiile UVA, dar sunt responsabile pentru producerea arsurilor solare si a cancerului de piele, precum si pentru alte daune ale pielii. Undele scurte ale radiatiei UVB sunt interceptate in cea mai mare parte de stratul de ozon. Slabirea stratului de ozon in ultimii ani a dus la o crestere a numarului de raze UVB care ajung pe Pamant. Radiatiile UVB puternice provoaca initial cea mai evidenta reactie protectoare a pielii la soare. Trece prin straturile superioare ale epidermei si le traverseaza rapid. Daca doza de UVB este prea puternica, pielea devine rosie si inflamata, ceea ce duce la arsuri solare. Acesta este un semnal de alarma serios trimis de celulele pielii.

Desi soarele ne poate face sa ne simtim bine, efectele sale negative si dureroase, cum ar fi arsurile, ridurile si riscul de a dezvolta cancer de piele, reprezinta cealalta parte a problemei. Este adevarat ca pielea produce vitamina D3 esentiala organismului, dar doza de expuner nu trebuie sa fie mai mare 20 de minute pe zi, iar asta, de preferat, sa se faca dimineata. Restul expunerii la UV este, in esenta, daunatoare. Poate provoca leziuni permanente ale sistemului imunitar local al pielii si materialul genetic al celulelor pielii (ADN). Acest lucru este valabil atat pentru razele UVB cu unda scurta, cat si pentru razele UVA cu unda lunga.Expunerea la soare poate afecta pielea in mai multe moduri:

  • Aparitia arsurilor solare
  • Contribuie la imbatranirea prematura a pielii
  • Cea mai grava consecinta este cancerul de piele
  • Aparitia petelor pigmentare
  • Cum ne protejam de radiatiile daunatoare ale soarelui

Cum ne putem proteja de razele Soarelui

Aplicati crema cu factor de protectie solara (SPF)

Aceasta este o metoda importanta pentru protejarea pielii impotriva radiatiilor UV. Folositi o crema cu un SPF adecvat (de obicei, cel putin 30) si aplicati-o pe piele cu cel putin 15-30 de minute inainte de expunerea la soare. Repetati aplicarea la fiecare doua ore sau dupa inot sau transpiratie excesiva.

Purtarea de haine de protectie

Purtarea de haine cu maneci lungi si pantaloni lungi sau acoperirea capului cu o palarie, dar si purtarea ochelarilor de soare poate ajuta la protejarea pielii impotriva radiatiilor UV.

Nu va expuneti la soare dupa-amiaza

Incercati sa evitati expunerea la soare intre orele 11-16 dimineata, cand radiatiile UV sunt cele mai puternice.

Renuntati la bronzarea artificiala

Bronzarea artificiala, cum ar fi cea de la solar, poate cauza aceleasi daune pielii ca si expunerea la soare.

Monitorizati periodic starea de sanatate a pielii

Verificati periodic pielea pentru a vedea daca apare vreo schimbare, cum ar fi pete, alunite noi sau alunite existente care se modifica. Daca observati orice schimbare, consultati un medic specialist. De asemenea, un control anual dermatologic de rutina este, de asemenea, indicat. Feriti-va de utilizarea, inainte de a face plaja, a produselor cosmetice, a parfumurilor sau a tuturor produselor care contin alcool in compozitia lor. Acestea pot fi fotosensibile si pot provoca arsuri.

O atentie deosebita trebuie acordata medicamentelor fotosensibilizante, cum ar fi unele antibiotice, antiinflamatoare, contraceptive orale etc. Prin urmare, daca sunteti in tratament, este important sa va consultati cu medicul dumneavoastra. Ingrijirea pielii inainte de expunere este esentiala. La domiciliu, ar trebui sa fie urmata ca o rutina zilnica de frumusete: exfoliere + curatare + hidratare. Pielea va fi mai sanatoasa si, prin urmare, bronzul va fi mai uniform si mai durabil.

Dieta este, de asemenea, importanta. Ceea ce manancati influenteaza sanatatea si starea pielii. Astfel, o dieta echilibrata este, de asemenea, esentiala pentru o piele sanatoasa si fotoprotejata. Expertii recomanda cresterea aportului de fructe, legume si legume.

Cremele cu SPF nu trebuie sa lipseasca niciodata, trebuie folosite tot timpul anului nu doar cand mergem la plaja

Regula esentiala este sa purtati intotdeauna protectie solara, chiar si atunci cand ziua este innorata. Cremele cu SPF sunt, fara indoiala, este cea mai buna arma a noastra pentru a ne proteja de efectele nocive ale radiatiei solare. Si trebuie sa luati in considerare anumite aspecte pentru a alege o protectie solara buna. Astfel, aceasta trebuie sa aiba un spectru larg, sa protejeze impotriva razelor UVA si UVB, sa fie rezistenta la apa si sa aiba un factor de protectie ridicat SPF 30 sau mai mare. Si, in opinia medicului, exista si alte consideratii pe care ar trebui sa le luati in considerare:

Este important sa utilizati un protector foto specific pentru fata. De ce? Pielea fetei este mai fina si mai delicata decat restul corpului, deci este recomandat sa folositi o crema speciala de protectie, cu texturi mai placute si potrivite. Pe fata, cantitatea adecvata de fotoprotector este de 1.25 ml. Este important sa aplicati din nou la fiecare doua ore sau 40 de minute daca inotati sau faceti baie. Retineti ca lotiunea trebuie aplicata cu 30 minute inainte de expunerea la soare.

Cremele cu SPF se vor aplica zilnic, indiferent de vreme. Trebuie sa se exercite prudenta in zilele innorate si / sau cu vant, deoarece radiatia solara este aceeasi, dar nu se resimte din pricina vremii. Este important sa luati masuri pentru a va proteja pielea de soare pentru a preveni efectele daunatoare ale radiatiilor UV, inclusiv arsurile solare, imbatranirea prematura a pielii si riscul de cancer de piele. Pentru a preveni aceste efecte, este important sa purtam protectie solara adecvata, cum ar fi crema cu factor de protectie solara, haine de protectie si sa evitam expunerea prelungita la soare, in special in timpul orelor de varf ale zilei.

Hidratarea e importanta pentru o piele sanatoasa

Se recomanda consumul a minimum 2L de apa la o temperatura apropiata de cea a corpului, in niciun caz foarte rece, cel putin 20-25 de grade, în primele ore de la producerea arsurii solare. Aceasta solutie este vitala pentru regenerarea celulara. La fel de important este ca in perioada de arsita sa te refugiezi intr-o camera racoroasa. Si consumul de bautura rece, inclusiv bere este un mit. Berea este o bautura fermentata pe baza de drojdie care contine alcool si in perioada de canicula, de arsita este interzis consumul de alcool până la vindecarea arsurii solare deoarece alcoolul aduce cu el un risc marit de deshidratare in organism.

Nici dusurile nu trebuie efectuate cu apa rece ci mai curand cu apa apropiata de temperatura corpului. Iar cand alegem cremele care sa ne ajuta sa ne vindecam de arsuri trebuie sa evitam aplicarea cremelor pe bază de vaselină sau uleiuri pentru ca ele blocheaza porii împiedicând procesul de termoreglare (eliminarea căldurii și a transpirației)

Daca descoperi pe piele ca s-au format vezicule sau bule/basici, nu trebuie sa le indepartezi fortat sau sa le rupi pentru ca sub ele carnea este ,,vie" si ele se formeaza pentru a racori zona inflamata si a proteja pielea de infectii. In cazurile în care, din cauza localizării bulelor, există riscul de agresare, se recomandă aplicarea unui pansament necompresiv, cu rolul de a proteja integritatea leziunilor.

In cazul unor arsuri solare mai complicate, se recomanda Flamozil. Flamozil este un gel hidrocoloidal ce nu contine parabeni si este indicat in tratarea ranilor acute sau cronice, umede sau uscate, deschise sau inchise. Este indicat si in cazul arsurilor solare de gradul II sau III si ajuta la vindecarea dermei si epidermei.

Bibliografie:

Plasmeijer EI, Nguyen TM, Olsen CM, Janda M, Soyer HP, Green AC. The natural history of common melanocytic nevi: a systematic review of longitudinal studies in the general population. J Invest Dermatol. 2017 Sep;137(9):2017-2018. doi: 10.1016/j.jid.2017;          

Roh MR, Eliades P, Gupta S, Tsao H. Genetics of melanocytic nevi. Pigment Cell Melanoma Res. 2015 Nov; 

Silva JH1, Sá BC, Avila AL, Landman G, Duprat Neto JP. Atypical mole syndrome and dysplastic nevi: identification of populations at risk for developing melanoma - review article. Clinics (Sao Paulo). 2011;

Articole similare
Colecistita: Cum apare boala, metode de preventie Colecistita: Cum apare boala, metode de preventie

Colecistita reprezinta inflamatia vezicii biliare, un organ mic, in forma de para, situat pe partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Vezica biliara are un lichid digestiv care se elibereaza in intestinul subtire (bila) printr-un orificiu numit sfincter Oddi. In cele mai multe cazuri, calculii biliari, in cadrul unei crize, pot determina inflamarea infectia organului, determinand instalarea colecistitei. Colecistita este asadar o inflamatie a vezicii biliare. Daca inflamatia dureaza mai mult timp (luni de zile) sau daca se repeta, vorbim deja despre colecistita cronica. Simptomele colecistitei nu trec de la sine, trebuie identificata cauza si urmat tratamentul recomandat de medicul specialist. 

20 noiembrie 2024
Edited 20 noiembrie 2024
citește articolul
Tricofitie sau Pecingine: De ce apare boala, cum se poate evita, tratament Tricofitie sau Pecingine: De ce apare boala, cum se poate evita, tratament

Pecingine, dermatofitoza, infectie dermatofita, tricofitie sau tinea, toate aceste denumiri se refera la o infectie fungica a pielii cauzata de imunitatea scazuta a organismului si de o ciuperca parazita care se ataseaza de straturile superficiale ale pielii si creeaza iritatii la nivelul epidermei de diferite marimi in forma circulara sau ovala. Leziunea cauzata de aceasta infectie se aseamana cu un vierme in forma de inel care se ataseaza pe brate, antebrate, picioare, coapse, dar si pe alte zone ale corpului care nu sunt intotdeauna vizibile dar care creeaza aceeasi senzatie de discofort si mancarime. 

Denumirea de pecingine este, de obicei, folosita pentru a descrie tinea corporis (pecinginea corpului), desi uneori pot fi folosita si pentru alte localizari ale infectiei cum ar fi tinea cruris (pecinginea inghinala).

2 septembrie 2024
Edited 2 decembrie 2024
citește articolul
Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie

Coloana vertebrala are rolul de a sustine corpul si de a proteja maduva spinarii, fiind responsabila totodata si cu mobilitatea si flexibilitatea. Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre care sunt structuri osoase, din muschi, din maduva spinarii si radacini nervoase.

2 august 2022
Edited 31 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.