Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum sa-ti protejezi tenul de razele solare: sfaturi esentiale

Cum sa-ti protejezi tenul de razele solare: sfaturi esentiale

Soarele este una dintre principalele cauze ale imbatranirii premature a pielii, aparitia petelor si, in cele mai grave cazuri, a cancerului de piele. Este, de asemenea, principala cauza a petelor si ridurilor care apar pe piele, desi aspectul acestora nu apare imediat. Prin urmare, este esential sa urmati obiceiurile corecte de fotoprotectie care ajuta la protejarea pielii de razele UVA si UVB de la soare inca din copilarie, pentru a evita stresul oxidativ al pielii.

Care este diferenta dintre radiatiile UVA si UVB?

Radiatiile UVA
Radiatiile UVA sunt mai putin intense decat radiatiile UVB, dar reprezinta cea mai mare parte a radiatiei ultraviolete care ajunge la suprafata Pamantului. Ele penetreaza in straturile mai profunde ale pielii si sunt responsabile pentru imbatranirea prematura a pielii si pentru pigmentarea pielii, precum si pentru unele forme de cancer de piele.

Radiatiile UVA afecteaza straturile profunde ale pielii

Razele UVA naturale, de obicei, nu provoaca arsuri. Cu toate acestea, undele lungi de raze UVA patrund mai adanc in straturile inferioare ale pielii, unde produc bronzare. In acelasi timp, ele deterioreaza tesutul conjunctiv sub epiderma, determinand pielea sa-si piarda tonul - imbatranirea prematura si ridurile sunt consecinta. Noi cercetari stiintifice au aratat ca o concentratie ridicata de radiatii UVA contribuie la cancerul de piele si, prin urmare, este partial responsabila pentru incidenta sa crescuta.

Radiatiile UVB
Radiatiile UVB, pe de alta parte, sunt mai intense si mai putin penetrante decat radiatiile UVA, dar sunt responsabile pentru producerea arsurilor solare si a cancerului de piele, precum si pentru alte daune ale pielii.

Razele UVB bronzeaza pielea si provoaca arsuri solare

Undele scurte ale radiatiei UVB sunt interceptate in cea mai mare parte de stratul de ozon. Slabirea stratului de ozon in ultimii ani a dus la o crestere a numarului de raze UVB care ajung pe Pamant. Radiatiile UVB puternice provoaca initial cea mai evidenta reactie protectoare a pielii la soare. Trece prin straturile superioare ale epidermei si le traverseaza rapid. Daca doza de UVB este prea puternica, pielea devine rosie si inflamata, ceea ce duce la arsuri solare. Acesta este un semnal de alarma serios trimis de celulele pielii.

Desi soarele ne poate face sa ne simtim bine, efectele sale negative si dureroase, cum ar fi arsurile, ridurile si riscul de a dezvolta cancer de piele, reprezinta cealalta parte a problemei. Este adevarat ca pielea produce vitamina D3 esentiala organismului, dar doza de expuner nu trebuie sa fie mai mare 20 de minute pe zi, iar asta, de preferat, sa se faca dimineata.

Restul expunerii la UV este, in esenta, daunatoare. Poate provoca leziuni permanente ale sistemului imunitar local al pielii si materialul genetic al celulelor pielii (ADN). Acest lucru este valabil atat pentru razele UVB cu unda scurta, cat si pentru razele UVA cu unda lunga.

Expunerea la soare poate afecta pielea in mai multe moduri:

Aparitia arsurilor solare
Contribuie la imbatranirea prematura a pielii
Cea mai grava consecinta este cancerul de piele
Aparitia petelor pigmentare
Cum ne protejam de radiatiile daunatoare ale soarelui
Pentru a proteja pielea de soare, sunt recomandate urmatoarele metode:

Aplicati crema cu factor de protectie solara (SPF)
Aceasta este o metoda importanta pentru protejarea pielii impotriva radiatiilor UV. Folositi o crema cu un SPF adecvat (de obicei, cel putin 30) si aplicati-o pe piele cu cel putin 15-30 de minute inainte de expunerea la soare. Repetati aplicarea la fiecare doua ore sau dupa inot sau transpiratie excesiva.

Purtarea de haine de protectie
Purtarea de haine cu maneci lungi si pantaloni lungi sau acoperirea capului cu o palarie, dar si purtarea ochelarilor de soare poate ajuta la protejarea pielii impotriva radiatiilor UV.

Nu va expuneti la soare dupa-amiaza
Incercati sa evitati expunerea la soare intre orele 11-16 dimineata, cand radiatiile UV sunt cele mai puternice.

Renuntati la bronzarea artificiala
Bronzarea artificiala, cum ar fi cea de la solar, poate cauza aceleasi daune pielii ca si expunerea la soare.

Monitorizati periodic starea de sanatate a pielii
Verificati periodic pielea pentru a vedea daca apare vreo schimbare, cum ar fi pete, alunite noi sau alunite existente care se modifica. Daca observati orice schimbare, consultati un medic specialist. De asemenea, un control anual dermatologic de rutina este, de asemenea, indicat.

Feriti-va de utilizarea, inainte de a face plaja, a produselor cosmetice, a parfumurilor sau a tuturor produselor care contin alcool in compozitia lor. Acestea pot fi fotosensibile si pot provoca arsuri.
O atentie deosebita trebuie acordata medicamentelor fotosensibilizante, cum ar fi unele antibiotice, antiinflamatoare, contraceptive orale etc. Prin urmare, daca sunteti in tratament, este important sa va consultati cu medicul dumneavoastra.
Ingrijirea pielii inainte de expunere este esentiala. La domiciliu, ar trebui sa fie urmata ca o rutina zilnica de frumusete: exfoliere + curatare + hidratare. Pielea va fi mai sanatoasa si, prin urmare, bronzul va fi mai uniform si mai durabil.
Dieta este, de asemenea, importanta. Ceea ce manancati influenteaza sanatatea si starea pielii. Astfel, o dieta echilibrata este, de asemenea, esentiala pentru o piele sanatoasa si fotoprotejata. Expertii recomanda cresterea aportului de fructe, legume si legume.
Cremele cu SPF nu trebuie sa lipseasca niciodata
Regula esentiala este sa purtati intotdeauna protectie solara, chiar si atunci cand ziua este innorata. Cremele cu SPF sunt, fara indoiala, este cea mai buna arma a noastra pentru a ne proteja de efectele nocive ale radiatiei solare. Si trebuie sa luati in considerare anumite aspecte pentru a alege o protectie solara buna. Astfel, aceasta trebuie sa aiba un spectru larg, sa protejeze impotriva razelor UVA si UVB, sa fie rezistenta la apa si sa aiba un factor de protectie ridicat SPF 30 sau mai mare. Si, in opinia medicului, exista si alte consideratii pe care ar trebui sa le luati in considerare:

Este important sa utilizati un protector foto specific pentru fata. De ce? Pielea fetei este mai fina si mai delicata decat restul corpului, deci este recomandat sa folositi o crema speciala de protectie, cu texturi mai placute si potrivite. Pe fata, cantitatea adecvata de fotoprotector este de 1.25 ml. Este important sa aplicati din nou la fiecare doua ore sau 40 de minute daca inotati sau faceti baie. Retineti ca lotiunea trebuie aplicata cu 30 minute inainte de expunerea la soare.

Cremele cu SPF se vor aplica zilnic, indiferent de vreme. Trebuie sa se exercite prudenta in zilele innorate si / sau cu vant, deoarece radiatia solara este aceeasi, dar nu se resimte din pricina vremii. Este important sa luati masuri pentru a va proteja pielea de soare pentru a preveni efectele daunatoare ale radiatiilor UV, inclusiv arsurile solare, imbatranirea prematura a pielii si riscul de cancer de piele. Pentru a preveni aceste efecte, este important sa purtam protectie solara adecvata, cum ar fi crema cu factor de protectie solara, haine de protectie si sa evitam expunerea prelungita la soare, in special in timpul orelor de varf ale zilei.

 

24 mai 2023
Related posts
Tricofitie sau Pecingine: De ce apare boala, cum se poate evita, tratament Tricofitie sau Pecingine: De ce apare boala, cum se poate evita, tratament

Denumirea de pecingine este, de obicei, folosita pentru a descrie tinea corporis (pecinginea corpului), desi uneori pot fi folosita si pentru alte localizari ale infectiei cum ar fi tinea cruris (pecinginea inghinala).

22 august 2022
citește articolul
Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie

Coloana vertebrala are rolul de a sustine corpul si de a proteja maduva spinarii, fiind responsabila totodata si cu mobilitatea si flexibilitatea. Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre care sunt structuri osoase, din muschi, din maduva spinarii si radacini nervoase.

2 august 2022
citește articolul
Colecistita: Cum apare boala, metode de preventie Colecistita: Cum apare boala, metode de preventie

Colecistita reprezinta inflamatia vezicii biliare, un organ mic, in forma de para, situat pe partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Vezica biliara are un lichid digestiv care se elibereaza in intestinul subtire (bila) printr-un orificiu numit sfincter Oddi.

21 iulie 2022
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.