Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul Zollinger-Ellison: cauze, diagnostic si optiuni de tratament

Sindromul Zollinger-Ellison: cauze, diagnostic si optiuni de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 decembrie 2024 Ultima actualizare: 10 decembrie 2024

Sindromul Zollinger-Ellison (ZES) a fost adus in lumina reflectoarelor medicale pentru prima oara in 1955, datorita lucrarii remarcabile a doi chirurgi de la Universitatea de Stat din Ohio, Dr. Robert M. Zollinger si Edwin H. Ellison. Publicatia lor in revista Annals of Surgery a deschis calea catre intelegerea unei conditii complexe, evidentiind cazuri de ulcer peptic situat in partea superioara a jejunului, care se distingea prin productia excesiva de acid gastric si o rezistenta notabila atat la tratamente medicale, cat si chirurgicale, incluzand gastrectomia.

Punctul de cotitura in intelegerea si diagnosticarea ZES a venit odata cu identificarea unei tumori la capul pancreasului, caracterizata prin prezenta celulelor non-beta. Aceasta descoperire a fost esentiala pentru a lega sindromul de hipersecretie gastrica, hiperaciditate si aparitia recurenta a ulceratiilor peptice. Impactul acestui studiu initial a fost atat de profund incat a stimulat cercetari suplimentare, consolidand astfel legatura dintre tumorile secretante de gastrina si sindromul Zollinger-Ellison, marcand un pas important in domeniul gastroenterologiei.

Ce este sindromul Zollinger-Ellison?

Sindromul Zollinger-Ellison, o afectiune rar intalnita, implica dezvoltarea unei tumori numita gastrinom, in pancreas sau duoden. Aceasta tumora neuroendocrina se caracterizeaza prin secretia excesiva de gastrina, putand fi identificata fie ca o tumora unica, fie ca multiple formatiuni. Aproximativ o treime din aceste tumori sunt de natura maligna. Statisticile releva o incidenta destul de rara a sindromului, cu aproximativ un caz la un milion de persoane, fiind mai frecvent intalnit la barbati in intervalul de varsta 30-50 de ani. Prevalenta exacta ramane neclara, dar se stie ca sindromul poate fi legat de neoplazia endocrina multipla tip 1 (MEN 1), o afectiune genetica.

Aceasta legatura genetica presupune ca aproximativ 25-30% din cazurile de gastrinoame sunt atribuite MEN 1, sporind riscul de Zollinger-Ellison in randul descendentilor directi ai persoanelor afectate de MEN 1. Aceasta, la randul ei, afecteaza ambele sexe in mod egal si prezinta o incidenta de 1 la 30.000 de persoane. MEN 1 poate manifesta simptome variate cauzate de niveluri crescute ale anumitor hormoni, incluzand litiaza renala, diabet, slabiciune musculara, osteoporoza si predispunerea la fracturi. Avand un parinte cu sindromul Zollinger-Ellison dubleaza riscul descendentilor de a dezvolta aceeasi conditie, evidentiind importanta constientizarii si monitorizarii starii de sanatate in familiile afectate.

Cauzele sindromului Zollinger-Ellison

Sindromul Zollinger-Ellison ramane un subiect de interes in lumea medicala din cauza originii sale neclare si a impactului profund asupra celor afectati. Aceasta boala se caracterizeaza prin aparitia unor tumori specifice, cunoscute sub numele de gastrinome, localizate in principal in pancreas sau duoden, desi pot aparea si in alte regiuni, cum ar fi ganglionii limfatici invecinati. Aceste formatiuni tumorale sunt notabile pentru productia excesiva de gastrina, un hormon ce stimuleaza secretia de acid gastric, ducand la productia exagerata de acid in stomac. Intrucat majoritatea gastrinoamelor sunt maligne, exista un risc inerent de metastazare, frecvent catre ganglionii limfatici hepatici sau alti ganglioni apropiati.

In lipsa unei cauze precise identificate pentru sindromul Zollinger-Ellison, determinarea factorilor de risc specifici este o provocare. Conexiunea intre acest sindrom si neoplazia endocrina multipla de tip 1 (MEN 1) sugereaza o predispozitie genetica. Indivizii cu istoric familial de MEN 1 ar trebui sa fie constienti de riscul potential de a dezvolta sindromul Zollinger-Ellison. Consumul de alcool a fost asociat cu un risc crescut, desi mecanismele specifice prin care alcoolul influenteaza dezvoltarea bolii raman neclare. Acest sindrom nu discrimineaza in functie de varsta, dar studiile arata o prevalenta mai mare intre 20 si 50 de ani, cu o incidenta usor mai crescuta la barbati comparativ cu femeile.

Diagnosticul bolii

In abordarea diagnosticului pentru sindromul Zollinger-Ellison, primul pas implica o evaluare detaliata a istoricului pacientului si a simptomelor prezentate. Acesta este un proces esential pentru a orienta investigatiile ulterioare, in cazul in care simptomele indica posibilitatea acestui sindrom. Specialistii, precum gastroenterologi, vor opta pentru efectuarea unor teste de laborator specifice - verificarea nivelului de gastrina si analiza concentratiei acidului gastric reprezinta etape cheie. Valori anormal de ridicate ale acestor indicatori sugereaza necesitatea unor examinari imagistice amanuntite, menite sa identifice prezenta gastrinoamelor in tractul digestiv. Aceste tumori pot varia in numar, dimensiune si localizare, fiind esentiale pentru stabilirea unui diagnostic precis.

Printre metodele de investigatie se numara teste de sange, masurarea aciditatii stomacale, precum si tehnici imagistice avansate - ecografia, tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN) si endoscopia. Aceste instrumente ofera o imagine detaliata a starii tractului digestiv, facilitand identificarea oricaror anomalii. Diferentierea sindromului Zollinger-Ellison de alte afectiuni gastrointestinale este esentiala, deoarece simptomele cum ar fi durerile abdominale si diareea pot fi comune mai multor boli, inclusiv ulcerul peptic, boala de reflux gastroesofagian, ulcerul gastric, boala Crohn, boala celiaca si sindromul de colon iritabil.

Simptome asociate cu Sindromul Zollinger

Sindromul Zollinger-Ellison este o afectiune medicala complexa, caracterizata prin productia excesiva de gastrina, un hormon care stimuleaza secretia de acid gastric. Nu toate persoanele afectate de aceasta conditie experimenteaza simptomele in mod similar. In cazurile in care tumorile sunt mai mici si mai putin numeroase, nivelurile de gastrina si acid gastric pot fi relativ reduse, ceea ce poate duce la asa-numitele „ulcere tacute”, care nu manifesta simptome vizibile. Pentru unii pacienti, diareea se poate manifesta ca primul indiciu al bolii. In majoritatea cazurilor, simptomele tipice ale ulcerului peptic devin evidente, variind de la forme usoare la severe. Printre acestea se numara durerile abdominale, refluxul acid care provoaca arsuri la stomac, indigestia - mai ales dupa consumul de alimente grase - si diareea persistenta.

Pe masura ce boala progreseaza si apar complicatii, simptomele se intensifica. Acestea pot include sangerari gastrointestinale, care se manifesta prin prezenta sangelui in varsaturi sau scaune, anemie rezultata din pierderea sangelui, ce duce la paloare, slabiciune si oboseala pronuntata, esofagita provocata de refluxul acidului gastric care irita esofagul, pierderea apetitului, greata si varsaturile, precum si scaderea in greutate. Identificarea si tratarea precoce a sindromului Zollinger-Ellison pot ajuta la ameliorarea acestor simptome si la prevenirea complicatiilor grave.

Tratament pentru sindromul Zollinger-Ellison

Managementul terapeutic vizeaza atat neutralizarea efectelor tumorilor gastrinomatoase, cat si ameliorarea manifestarilor ulcerative induse. Tratamentul integrat include utilizarea medicamentelor pentru controlul hiperaciditatii gastrice, interventiile chirurgicale directionate catre eliminarea formatiunilor tumorale si strategii oncologice adaptate stadiului evolutiv al bolii. Medicamentele, in special inhibitorii pompei de protoni, reprezinta linia intai in contracararea excesului de aciditate gastrica. Acestia inhiba mecanismul celular responsabil pentru secretia acidului, favorizand astfel vindecarea leziunilor mucoasei digestive si ameliorarea simptomatologiei digestive. Desi bine tolerate de majoritatea pacientilor, terapia medicamentoasa poate asocia unele efecte secundare, cum ar fi disconfortul gastro-intestinal sau reactii alergice minore.

Pe langa managementul farmacologic, optiunile chirurgicale ocupa un rol esential in eliminarea surselor de gastrina excesiva prin excizia gastrinoamelor. Aceasta abordare este ideala, desi nu mereu fezabila, datorita localizarii sau extensiei tumorale. In cazurile avansate sau refractare la tratamentul conventional, terapia oncologica vizeaza controlul progresiei neoplazice si ameliorarea calitatii vietii. Printre aceste strategii se numara chimioterapia, radioterapia, gastrectomia sau chiar transplantul hepatic in situatiile de metastaze, fiecare fiind adaptata in functie de specificul si necesitatile individuale ale pacientului.

Bibliografie:

Ahn SH, Prince EA, Dubel GJ. Basic neuroangiography: review of technique and perioperative patient care. Semin Intervent Radiol. 2023; 

Aadhwal S, Rajagopal V, Bhatt DL, Bajzer CT, Whitlow P, Kapadia SR. Predictors of difficult carotid stenting as determined by aortic arch angiography. J Invasive Cardiol. 2022;

Tavakol M, Ashraf S, Brener SJ. Risks and complications of coronary angiography: a comprehensive review. Glob J Health Sci. 2021;

Articole similare
Sindromul urechilor deformate: Cum se poate corecta, factori genetici care il declanseaza Sindromul urechilor deformate: Cum se poate corecta, factori genetici care il declanseaza

Medicii credeau ca urechile deformate se vor corecta pe masura ce bebelusii cresc. Cercetarile actuale arata ca acest lucru nu este cazul, deoarece aproximativ 70% din deformarile urechii netratate persista in copilarie. O mai buna intelegere a cartilajului care formeaza urechea externa si progresele in ingineria biomedicala au generat mai multe optiuni de tratament pentru a corecta la corectarea aspectului urechilor la copii. Unele tratamente ajuta urechile sa functioneze corect, in timp ce altele tind sa arate mai bine.

31 mai 2023
citește articolul
Sindromul postural tachycardia: o afectiune rara care poate duce la ameteli si lesin Sindromul postural tachycardia: o afectiune rara care poate duce la ameteli si lesin

Sindromul postural tachycardia (POTS) este o afectiune rara, caracterizata prin cresterea rapida a frecventei cardiace atunci cand o persoana se ridica in picioare, ceea ce poate duce la simptome precum ameteli, senzatie de lesin, oboseala si slabiciune. Aceasta afectiune afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii, si poate fi diagnosticata la orice varsta.

26 mai 2023
citește articolul
Sindromul Noonan: o afectiune genetica care poate afecta dezvoltarea fatului Sindromul Noonan: o afectiune genetica care poate afecta dezvoltarea fatului

Sindromul Noonan se caracterizeaza printr-o heterogenitate clinica si genetica ridicata, cu implicarea variabila si in schimbare de varsta a mai multor organe si sisteme. Din cauza acestei variabilitati, este esential ca medicii implicati in ingrijirea lor sa fie familiarizati cu manifestarile sale si sa cunoasca recomandarile de urmarire, inclusiv monitorizarea cresterii si dezvoltarii.

26 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.