Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul postural tachycardia: o afectiune rara care poate duce la ameteli si lesin

Sindromul postural tachycardia: o afectiune rara care poate duce la ameteli si lesin

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 mai 2023

Sindromul postural tachycardia (POTS) este o afectiune rara, caracterizata prin cresterea rapida a frecventei cardiace atunci cand o persoana se ridica in picioare, ceea ce poate duce la simptome precum ameteli, senzatie de lesin, oboseala si slabiciune. Aceasta afectiune afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii, si poate fi diagnosticata la orice varsta. Cauzele exacte ale POTS nu sunt inca pe deplin intelese, dar se crede ca poate fi legata de disfunctia sistemului nervos autonom, care controleaza inima si vasele de sange. Acest lucru poate duce la o reactie anormala a corpului la schimbarea pozitiei din asezat in picioare. Alte conditii medicale, cum ar fi sindromul de oboseala cronica, diabetul sau boala Lyme, pot fi, de asemenea, asociate cu POTS.

Sindromul de tahicardie ortostatica posturala implica o frecventa cardiaca rapida (tahicardie) care incepe dupa ce stati in picioare. Acest lucru se poate intampla brusc sau la cateva minute dupa ce v-ati asezat. Cu aceasta patologie, corpul nu controleaza tensiunea arteriala sau ritmul cardiac asa cum ar trebui sa fie dupa ce stai in picioare. Deci, pentru o perioada scurta de timp, cel mai probabil nu va ajunge suficient sange la creier.

Acest lucru va poate face ametit si slabit, putand aparea si lesinul. Pentru multi oameni care au aceasta conditie, oboseala si alte simptome pot face dificila efectuarea activitatilor lor zilnice. Problemele sistemului nervos autonom caracteristice sindromului tahicardiei ortostatice posturale (numit si sindromul tahicardiei posturale) pot afecta atat copiii, cat si adultii. Simptomele pot varia in intensitate de la usoara la incapacitatea de a rezolva sarcini zilnice.

Ce se intampla in sindromul de tahicardie ortostatica posturala?

Sistemul nervos autonom mentine tensiunea arteriala la nivelul potrivit pentru creier, indiferent de pozitia in care se afla o persoana: in picioare (in pozitie verticala), intins pe spate, asezat sau inclinat. Atunci cand o persoana se ridica, nervii din sistemul nervos autonom, de obicei, spun vaselor de sange din corpul inferior sa se contracte (adica sa se inguste). Cand se contracta, vasele de sange lucreaza impotriva gravitatiei pentru a preveni formarea sangelui in picioare. Acest raspuns automat asigura primirea unui flux suficient de sange catre creier, pentru a functiona bine. Daca fluxul de sange catre creier este insuficient, o persoana se poate simti ametita sau poate lesina de fiecare data cand se ridica.

In sindromul de tahicardie ortostatica posturala, sistemul nervos autonom nu functioneaza ca de obicei, astfel incat vasele de sange nu se contracta suficient pentru a asigura un flux sanguin adecvat catre creier. Prin urmare, pentru a incerca sa mentina un flux sanguin adecvat al creierului, sistemul nervos autonom face ca inima sa bata mult mai repede.

Cauze
Expertii inca nu inteleg ce cauzeaza sindromul, dar diferite sisteme din organism par a fi dezechilibrate. Patologia poate urma o boala virala, o interventie chirurgicala, sarcina, odihna la pat sau traume majore. Cauza sindromului de tahicardie posturala ortostatica (POTS) nu este inca cunoscuta. Cu toate acestea, simptomele incep adesea si pot creste chiar inainte de o perioada menstruala. Multi cercetatori suspecteaza ca aceasta afectiune poate avea mai multe cauze. Urmatoarele anomalii pot fi asociate cu POTS si pot juca un rol in dezvoltarea sa:

Afectarea functiei nervoase a anumitor muschi, in special a picioarelor si picioarelor
O scadere anormala a cantitatii de sange care circula in organism (cauzata, de exemplu, de acumularea de sange in abdomen si picioare)
Insuficienta circulatiei sanguine
Modificari ale functiei inimii si ale functiei vaselor de sange
Reglarea anormala a tensiunii arteriale
Raspuns crescut de lupta-zbor, care se caracterizeaza printr-o crestere a vitezei si a adancimii respiratiei care duce la dificultati de respiratie, senzatie de sufocare sau sufocare si chiar dureri in piept sau strangere.
Desi cele mai multe cazuri apar la persoanele fara alte cazuri de afectiune in familia lor, in unele cazuri exista mai multe persoane afectate cu intoleranta ortostatica in familie. Acest lucru sugereaza ca, in unele cazuri, factorii genetici pot juca un rol in dezvoltarea POTS.  Unele studii sugereaza, de asemenea, ca variatiile normale in anumite gene pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta boala.

Simptome ale sindromului postural tachycardia
Simptomele POTS pot include:

Ameteala sau senzatie de lesin
Oboseala si slabiciune
Durere de cap
Palpitatii sau batai rapide ale inimii
Transpiratie excesiva
Greturi sau ameteli la vederea alimentelor
Schimbari ale vederii, cum ar fi vedere neclara
Puteti avea, de asemenea:

Oboseala - S-ar putea sa va simtiti atat de obositi incat sa nu puteti face toate activitatile zilnice obisnuite.
Slaba concentrare si atentie.
Unele lucruri pot agrava simptomele. Acestea includ caldura, unele alimente, exercitiile fizice, dusul, sedere pentru o lunga perioada de timp si schimbari in ciclul menstrual.

Cum este tratat sindromul POTS?

Tratamentul POTS poate varia in functie de severitatea simptomelor si de cauzele subiacente ale afectiunii. In general, tratamentul poate include modificari ale stilului de viata, cum ar fi cresterea aportului de sare si de lichide, evitarea anumitor medicamente care pot agrava simptomele si incetinirea schimbarilor de pozitie pentru a permite inimii sa se adapteze.

In cazurile mai severe, medicamentele pot fi prescrise pentru a ajuta la controlul simptomelor. Acestea pot include beta-blocante, care incetinesc bataile inimii si vasodilatatoare, care ajuta la relaxarea vaselor de sange. Pentru a va imbunatati simptomele, este important sa colaborati cu medicul pentru a gasi combinatia potrivita de tratamente. Aceste tratamente pot include:

Medicamente - Pentru unii oameni, administrarea de medicamente care sunt de obicei utilizate pentru hipertensiune arteriala poate ajuta. Luarea de medicamente care mentin fluidele corporale echilibrate poate ajuta, de asemenea.
Ingrijire personala zilnica - Aceste practici pot juca un rol cheie in a ajuta organismul sa-si recapete echilibrul.
Suplimentarea aportului de lichide – Pentru unele persoane, o hidratare deficitara poate accentua simptomele POTS.
Consumati cantitatea de sare pe care medicul v-o recomanda. Sarea ajuta la mentinerea fluidelor corporale.
Incercati un program special de exercitii - Medicul va poate recomanda un program specific de exercitii fizice. Incepeti incet, mai ales daca oboseala este o problema, iar ulterior cresteti incet intensitatea. La inceput, este bine sa faceti exercitii doar atunci cand va sprijiniti de un obiect. Dupa cateva saptamani, incepeti sa adaugati exercitii in pozitie verticala.
Nu in ultimul rand, tineti evidenta simptomelor, ceea ce le amelioreaza si le inrautateste, astfel incat sa ii comunicati aceste aspecte medicului, in vederea ajustarii tratamentului.

 

Articole similare
Sindromul Laron: Cauze si optiuni de tratament pentru aceasta boala rara Sindromul Laron: Cauze si optiuni de tratament pentru aceasta boala rara

Sindromul Laron, numit si nanismul Laron sau hipopituitarismul ereditar de tip Laron, este o boala genetica rara care afecteaza in principal cresterea si dezvoltarea fizica. Aceasta afectiune este cauzata de mutatii in gena care codifica receptorul hormonului de crestere (GH). Simptomele sindromului Laron includ statura mica, proportii corporale neobisnuite, probleme dentare, dezvoltare sexuala intarziata si un risc crescut de diabet si alte probleme metabolice.

26 august 2024
Edited 26 august 2024
citește articolul
Sindromul Leigh: Cum il recunosti, simptome, optiuni de tratament Sindromul Leigh: Cum il recunosti, simptome, optiuni de tratament

Primele simptome sunt lipsa de aspiratie la copii si pierderea controlului capului si miscarile voluntare. Aceste simptome pot fi insotite de pierderea apetitului, varsaturi, iritabilitate, plans continuu si convulsii. Pe masura ce boala progreseaza, simptomele includ slabiciune generalizata, lipsa tonusului muscular, spasticitate, tulburari de miscare, incapacitatea de a coordona echilibrul, mersul sau miscarile ochilor si neuropatia periferica cu episoade de acidoza lactica, care pot duce la o deteriorare a respiratiei, a inimii si a functiei renale

12 mai 2023
Edited 12 mai 2023
citește articolul
Sindromul McLeod: Cum apare, simptome si optiuni de tratament Sindromul McLeod: Cum apare, simptome si optiuni de tratament

Sindromul McLeod este in primul rand o tulburare neurologica care apare aproape exclusiv la barbati. Doar putin peste 100 de cazuri au fost raportate in intreaga lume. Aceasta conditie afecteaza miscarea in multe parti ale corpului. Persoanele cu aceasta afectiune au, de asemenea, celule rosii anormale in forma de stea (acantocitoza). Aceasta afectiune face parte dintr-un grup de tulburari numite neuroacantocitoze care implica probleme neurologice si celule rosii anormale din sange.

12 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina