Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Alimente permise in regimul pentru diabet
Postat in: Sanatatea ta

Alimente permise in regimul pentru diabet

Diabetul este o afectiune metabolica si este considerat a fi boala secolului XXI, aflandu-se in topul celor mai intalnite boli endocrine si pe primul loc in randul afectiunilor cronice netransmisibile. Acesta poate fi de 3 feluri: diabet de tip 1 sau diabet insulino-dependent, diabet de tip 2 sau non-insulino-dependent si diabet gestational care apare doar in cazul femeilor insarcinate si care, fata de celelalte doua forme, prezinta o probabilitate foarte mare de a se autovindeca. Conform statisticilor, in Romania sunt peste 2 milioane de persoane bolnave de diabet. Din pacate, aceasta boala nu este vindecabila, insa se poate controla prin suplimente alimentare si abordarea unui stil de viata sanatos.

Care sunt cauzele diabetului?

In functie de tipul diabetului, cauzele pot fi diferite. Astfel, diabetul de tip 1 este cauzat de o deficienta a celulelor betapancreatice de a secreta insulina, in timp ce diabetul de tip 2 presupune o secretie insuficienta de insulina. Conform cercetarilor in domeniu s-a concluzionat ca la baza declansarii diabetului, in special a celui de tip 2, se afla stresul, nefiind o cauza, insa fiind considerat un factor de risc major. De asemenea, obezitatea, sedentarismul si excesul de zahar sunt factori favorizanti in declansarea diabetului de tip 2.

Regimul alimentar pentru diabet

Daca vorbim de diabetul de tip 1, atunci injectiile cu insulina pot constitui singura varianta de tratament, in timp ce in cazul diabetului zaharat de tip 2, dieta si suplimentele alimentare constituie aproximativ 90% din tratament, iar medicamentele doar 10%. Persoanele cu diabet trebuie sa constientizeze ca adoptarea unui nou stil de viata este obligatorie, regimul alimentar fiind esential in prevenirea complicatiilor, care, din pacate pot fi fatale. Bolnavilor de diabet le este recomandat sa manance de 5 ori pe zi, ceea ce presupune 3 mese principale si 2 gustari. Micul dejun trebuie luat la prima ora a diminetii, iar cina cu cel putin 3 ore inainte de culcare.De asemenea, se recomanda cantarirea alimentelor astfel incat sa nu se consume mai mult de 500 grame de fructe pe zi, acestea fiind bogate in fructoza, mai mult de 500 de grame de lactate si maxim 130 de grame de produse pe baza de amidon. Totodata, diabeticii nu au voie sa consume produse de patiserie si dulciuri sau cel putin, la recomandarea medicului, sa le consume cu moderatie, ceaiul si cafeaua sa fie indulcite cu zaharina sau indulcitori naturali, acestia avand indicele glicemic foarte mic sau chiar egal cu zero. Se recomanda consumul a minim doi litri de apa pe zi si pregatirea alimentelor la abur, prin fierbere, coacere sau pe gratar.

Alimente permise diabeticilor

Exista o suma de alimente care le sunt permise in orice cantitate persoanelor dignosticate cu diabet si care ar trebui sa faca parte din meniul zilnic. In aceasta categorie intra carnea slaba, fiarta sau pe gratar, pestele, ciupercile, legumele cu frunze verzi, de exemplu spanac, salata sau varza, leguminoasele, morcov, telina, fasole verde, sparanghel, conopida, vinete, dar si diverse feluri de seminte. Consumul cu moderatie al cerealelor integrale este, de asemenea, recomandat deoarece acestea contin fibre care ajuta in absorbtia zaharului din sange si in reglarea glicemiei. Fructele preferate, dar care, din nou, trebuie consumate cu moderatie, sunt citricele, gratie fibrelor solubile din componenta, si fructele de padure, gratie pretiosilor antioxidanti.

16 august 2017

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.