Alimente permise in regimul pentru diabet
Diabetul este o afectiune metabolica si este considerat a fi boala secolului XXI, aflandu-se in topul celor mai intalnite boli endocrine si pe primul loc in randul afectiunilor cronice netransmisibile. Acesta poate fi de 3 feluri: diabet de tip 1 sau diabet insulino-dependent, diabet de tip 2 sau non-insulino-dependent si diabet gestational care apare doar in cazul femeilor insarcinate si care, fata de celelalte doua forme, prezinta o probabilitate foarte mare de a se autovindeca. Conform statisticilor, in Romania sunt peste 2 milioane de persoane bolnave de diabet. Din pacate, aceasta boala nu este vindecabila, insa se poate controla prin suplimente alimentare si abordarea unui stil de viata sanatos.
Care sunt cauzele diabetului?
In functie de tipul diabetului, cauzele pot fi diferite. Astfel, diabetul de tip 1 este cauzat de o deficienta a celulelor betapancreatice de a secreta insulina, in timp ce diabetul de tip 2 presupune o secretie insuficienta de insulina. Conform cercetarilor in domeniu s-a concluzionat ca la baza declansarii diabetului, in special a celui de tip 2, se afla stresul, nefiind o cauza, insa fiind considerat un factor de risc major. De asemenea, obezitatea, sedentarismul si excesul de zahar sunt factori favorizanti in declansarea diabetului de tip 2.
Regimul alimentar pentru diabet
Daca vorbim de diabetul de tip 1, atunci injectiile cu insulina pot constitui singura varianta de tratament, in timp ce in cazul diabetului zaharat de tip 2, dieta si suplimentele alimentare constituie aproximativ 90% din tratament, iar medicamentele doar 10%. Persoanele cu diabet trebuie sa constientizeze ca adoptarea unui nou stil de viata este obligatorie, regimul alimentar fiind esential in prevenirea complicatiilor, care, din pacate pot fi fatale. Bolnavilor de diabet le este recomandat sa manance de 5 ori pe zi, ceea ce presupune 3 mese principale si 2 gustari. Micul dejun trebuie luat la prima ora a diminetii, iar cina cu cel putin 3 ore inainte de culcare.De asemenea, se recomanda cantarirea alimentelor astfel incat sa nu se consume mai mult de 500 grame de fructe pe zi, acestea fiind bogate in fructoza, mai mult de 500 de grame de lactate si maxim 130 de grame de produse pe baza de amidon. Totodata, diabeticii nu au voie sa consume produse de patiserie si dulciuri sau cel putin, la recomandarea medicului, sa le consume cu moderatie, ceaiul si cafeaua sa fie indulcite cu zaharina sau indulcitori naturali, acestia avand indicele glicemic foarte mic sau chiar egal cu zero. Se recomanda consumul a minim doi litri de apa pe zi si pregatirea alimentelor la abur, prin fierbere, coacere sau pe gratar.
Alimente permise diabeticilor
Exista o suma de alimente care le sunt permise in orice cantitate persoanelor dignosticate cu diabet si care ar trebui sa faca parte din meniul zilnic. In aceasta categorie intra carnea slaba, fiarta sau pe gratar, pestele, ciupercile, legumele cu frunze verzi, de exemplu spanac, salata sau varza, leguminoasele, morcov, telina, fasole verde, sparanghel, conopida, vinete, dar si diverse feluri de seminte. Consumul cu moderatie al cerealelor integrale este, de asemenea, recomandat deoarece acestea contin fibre care ajuta in absorbtia zaharului din sange si in reglarea glicemiei. Fructele preferate, dar care, din nou, trebuie consumate cu moderatie, sunt citricele, gratie fibrelor solubile din componenta, si fructele de padure, gratie pretiosilor antioxidanti.