Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Turmeric - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru imunitate

Turmeric - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru imunitate

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 ianuarie 2022 Ultima actualizare: 19 decembrie 2023

Turmericul este un condiment care a devenit popular nu doar pentru folosirea lui in diverse retete, ci si datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Totodata, exista in limbajul comun pus semnul egal intre turmeric si curcuma.  Altfel spus, cuvintele „curcuma”, „turmeric” si „curcumina” apar in limbajul comun ca fiind sinonime. Care este insa diferenta dintre termeni si, mai important, care este relatia dintre aceste substante, cum ne ajuta turmericul si care sunt beneficiile pentru imunitate descopera in acest material.

Cum a fost descoperit turmericul? Primele utilizari ale turmericului 

Ce contine planta de turmeric? Turmeric sau curcuma?

Ce intrebuintari are turmericul? Cum se obtine praful de curcuma?

Ce este turmeric - beneficii turmeric pentru imunitate

Ce este curcuma - Ce este curcumina. Doza zilnica de turmeric 

Ceai de turmeric beneficii pentru raceala si gripa

Cura cu turmeric. Pudra turmeric. Ceai de turmeric pentru rinichi

Curcuma turmeric contraindicatii.

Cum a fost descoperit turmericul? Primele utilizari ale turmericului

Cum a fost descoperit turmericul, care au fost primele utilizari ale turmericului sunt doar cateva dintre intrebarile la care vom incerca sa raspundem pe parcursul acestui material. 

Planta se cultiva in India de aproape 5.000 de ani si inca este considerata o planta sfanta. In templele indiene inca se amesteca pudra de turmeric cu alte substante pe care oamenii o folosesc pentru a aseza un semn in frunte. In Europa se pare ca a fost adusa pentru prima oara in Evul Mediu, de catre negutatori arabi, iar primul european care a descris-o a fost Marco Polo. 

Planta se mai gaseste si in sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa. Dar speciile cu importanta terapeutica se gasesc doar in India si de acolo se importa fie in forma de pudra fie in alte forme pentru diferite terapii.

Cand vorbim practic de turmeric beneficii sau curcuma beneficii trebuie sa avem in vedere faptul ca planta mai apare in nomenclatorul universal si sub titulatura de kurkuma. Desi curcuma condiment este mai cunoscut, pentru multi oameni conceptul de turmeric curcuma le vorbeste de acelasi lucru cand in realitate lucrurile nu stau mereu asa.

Curcuma este o planta erbacee de 60 – 90 cm inaltime, cu frunze lungi, lanceolate, de culoare verde deschis. Florile alb galbui apar pe o tija cu aspect de spic. In varful spicului bratele de culoare alba sau alb roz dau impresia unei flori mari cu multe petale. Se inmulteste prin replantarea rizomilor.

Tot din rizomi, prin fierbere si macinare, se produce faina de turmeric, condimentul care poarta numele plantei, o pudra galben-portocalie cu gust iute-amarui, aromatic. Turmericul este unul dintre condimentele esentiale din amestecul de curry.

Curcuma/Turmericul este unul dintre putinele condimente care este folosit atat ca mirodenie, cat si in tratamentul a numeroase afectiuni. De altfel, in India este apreciat de mii de ani pentru proprietatile sale curative, fiind o componenta principala a medicinii ayurvedice.

Practic, turmericul (Curcuma longa) este doar una din numeroasele specii de curcuma. In limba romana el este cunoscut ca zerdiceaf, desi numele de turmeric a capatat o mai mare raspandire si la noi. Mai este cunoscut si ca sofranul indian. 

Altfel spus, portocalele, mandarinele sunt citrice, dar nu inseamna ca daca spui doar citrice vorbesti expres de portocale. La fel si cu turmericul si curcuma. Daca spui curcuma nu inseamna neaparat doar turmeric. Aici este diferenta si multi faci confuzie din aceasta cauza.

Motivul pentru care majoritatea oamenilor se gandesc la turmeric atunci cand vorbesc despre curcuma poate fi unul etimologic. Planta a inceput sa fie folosita pe teritoriul Indiei in urma cu 5.000 de ani, iar in sanscrita, cuvantul kurkuma era folosit in mod specific pentru turmeric.

Altfel spus, fie ca vorbim de turmeric planta, turmeric condiment, e incorect sa ne gandim la acelasi lucru cand spunem curcuma sau turmeric pentru ca e ca si cand am spune citrice sau portocale ceea ce nu ar avea sens. 

Confuzii se mai fac si cand oamenii amesteca termenii curcumin turmeric atunci cand vor sa caute pe internet turmeric radacina sau planta curcuma poze. Ideea este fie ca vorbim de curcuma planta, de turmeric vs curcuma trebuie sa intelegem proprietatile terapeutice ale plantei si faptul ca poate fi consumata si sub forma de capsule turmeric.

Ce contine planta de turmeric? Turmeric sau curcuma?

Ce contine planta de turmeric sau daca e corect sa spunem turmeric sau curcuma vom descoperi impreuna. 

Ingredientul activ din compozitia turmericului, curcumina, are proprietati antiinflamatoare si dezinfectante. Acest lucru explica actiunea vindecatoare a turmericului atunci cand este aplicat pe taieturi si julituri (escoriatii). De asemenea, curcumina este si un puternic antioxidant. Antioxidantii se hranesc cu moleculele denumite radicali liberi, care deterioreaza membranele celulare, manipuleaza ADN-ul si pot cauza moartea celulelor. Antioxidantii combat radicalii liberi si pot reduce sau preveni unele dintre daunele provocate de catre acestia.

Bromelina imbunatateste absorbtia si efectele antiinflamatoare ale curcuminei, motiv pentru care este deseori combinata cu extractul de turmeric. Ca antiinflamator natural, turmericul amelioreaza simptomele neplacute in cazul bolnavilor de artrita, osteoartrita si artrita reumatoida. De asemenea, poate incetini progresia sclerozei multiple.

Ce intrebuintari are turmericul? Cum se obtine praful de curcuma?

Daca vrei sa stii ce intrebuintari are turmericul sau cum se obtine praful de curcuma trebuie sa ne urmezi in aceasta calatorie a cuvintelor. 

Proprietatile detoxifiante ale turmericului contribuie la o digestie sanatoasa si favorizeaza controlul greutatii corporale. Studiile au aratat ca turmericul ajuta la reducerea colesterolului “rau” (LDL) din ficat si imbunatateste functia hepatica. Datorita actiunii detoxifiante si antiinflamatoare, turmericul este folosit ca supliment alimentar pentru ameliorarea disconfortului in cazul sindromului colonului iritabil si al afectiunilor stomacale. 

Indigestie:

Curcumina stimuleaza vezica biliara, favorizand productia de bila, despre care se crede ca ajuta la imbunatatirea digestiei. Printre efectele benefice ale turmericului se numara reducerea gazelor si a balonarii in cazul indigestiei.

Colita ulcerativa:

Curcuma poate ajuta la intrarea in remisie a bolnavilor de colita ulcerativa. Aceasta este o afectiune cronica a tractului intestinal, ale carei simptome tind sa recidiveze. In urma unui studiu efectuat pe durata a 6 luni, un grup de bolnavi a folosit suplimente pe baza de curcumina impreuna cu tratamentul obisnuit, in timp ce altui grup i s-a administrat doar un placebo. Persoanele care folosisera curcumina au inregistrat o rata mai redusa a recidivei.

Afectiuni cardiovasculare:

Cercetarile au aratat ca turmericul poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, adica formarea placii care poate bloca arterele si provoca infarctul si accidentul vascular cerebral. Curcumina din turmeric reduce nivelul a doua enzime cu character inflamator, si anume LOX si COX-2. Acest lucru stopeaza colectarea trombocitelor care pot provoca formarea cheagurilor de sange.

In cadrul testelor pe animale, extractul de turmeric a redus nivelul colesterolului si a impiedicat depunerea colesterolului “rau” (LDL) pe vasele de sange. Totusi, in urma unui studiu pe subiecti umani, care a presupus administrarea a pana la 4 grame de curcumina pe zi, s-a constatat ca aceasta nu influenteaza concentratiile colesterolului.

Pudra de turmeric (praful de curcuma) se obtine prin fierberea, urmata de uscarea la temperaturi inalte a rizomilor de turmeric. Ultimul pas al acestui proces este macinarea fina, pentru obtinerea produsului finit. Substanta activa din aceasta pudra este, cum spuneam, curcuminul, care dicteaza culoarea si gustul amarui-picant al condimentului.

Extragerea curcuminului, insa, implica o alta procedura. Procentual, acesta reprezinta doar 2-4% din pudra de turmeric. In producerea suplimentelor alimentare, se folosesc diferite extracte standardizate de curcumin.

Ce este turmeric - beneficii turmeric pentru imunitate

Atunci cand descoperi un produs nou, primul lucru pe care vrei sa-l faci este sa cauti pe Google - ,,Ce este turmeric'". In plus, trebuie sa stii ca nu e nimic gresit daca esti interesat sa afli beneficii turmeric pentru imunitate pentru ca aceasta planta este extrem de versatila pentru sanatate.

Turmericul are un profil nutritional impresionant, iar o lingura (7 grame) din acest condiment minunat contine:

- 29 de calorii

- 3 grame de zahar

- 7 grame de grasimi

- 5 grame de proteine

- 4 grame de fibre

- 4 grame de carbohidrati

- 26% din doza zilnica recomandata de mangan

- 16% din doza zilnica recomandata de fier

- 5% din doza zilnica recomandata de zinc

- 3% din doza zilnica recomandata de vitamina C

In cantitati mai mici, turmericul mai contine si vitamina E, vitamina K, acid folic, fosfor, niacinina, zinc, cupru si calciu. In acest context, planta este un aliat important pentru imunitate.

Datorita capacitatii sale antiinflamatoare, antibacteriene si antioxidante, turmericul este un ajutor de nadejde al sistemului imunitar, un bun aliat in lupta contra virusilor si a bacteriilor. De altfel, in medicina ayurvedica, unul dintre cele mai bune remedii pentru cresterea imunitatii este ceaiul cu turmeric, ghimbir si piper negru.

Ce este curcuma - Ce este curcumina. Doza zilnica de turmeric 

Daca pana acum am vorbit despre turmeric, acum este momentul sa aflam ce este curcuma, ce este curcumina si care este doza zilnica de turmeric care sa ne ajute organismul. 

Curcuminul, componentul cel mai important pentru sanatate din condimentulul turmeric, a fost descoperit in 1815, cand Vogel si Pelletier au raportat izolarea primei molecule de curcumin din rizomii de Curcuma longa. In 1870, un alt om de stiinta a obtinut curcuminul in forma cristalina, ca in 1910 sa fie determinata si structura generala a curcuminlui.

Calitatile cele mai importante ale curcuminului au inceput sa fie scoase in evidenta de catre cercetatori abia in ultimii treizeci de ani, perioada in care s-au efectuat mii de cercetari. Numarul studiilor publicate difera in aprecierea diferitelor surse, dar, aproape unanim, este remarcat faptul ca la aceasta data curcuminul este substanta naturala cea mai cercetata in ultimii anidatorita potentialului sau profilactic si terapeutic deosebit care inca mai asteapta sa fie relevat in adevarata si completa sa dimensiune.

Responsabil atat de culoarea sa aurie, cat si de gustul sau de condiment iubit in Orient este polifenolul curcumin, pe care turmericul il contine. Iar curcuminul s-a dovedit ca este cel mai puternic antiinflamator natural si un atioxidant dintre cei mai puternici.

Radacina de curcuma este foarte bogata in polifenoli antioxidanti care ii confera o culoare galben-portocalie. Principalul curcuminoid (polifenol antioxidant) este curcuminul, care se gaseste in proportie de 3-4% in compozitia turmericului si care este responsabil pentru cea mai mare parte dintre beneficiile pentru sanatate atribuite acestui condiment.

Curcuminul are capacitatea de a incetini si chiar de a stopa procese de imbatranire a organismului (inclusiv protejand creierul de prejudiciile aduse de radicalii liberi), poate calma durerile si sa sprijine detoxifierea si are un potential terapeutic important, pentru majoritatea bolilor cronice de azi.

Curcuminul are un istoric sigur, conform cercetarilor din ultimele zeci de ani. Conform Autoritatii Europene privind Siguranta Alimentelor, doza zilnica recomandata se incadreaza in jurul valorii de 0-3 miligrame/ kilogram de masa corporala. Cercetarea privind administrarea in randul persoanelor sanatoase clinic atesta siguranta si eficienta curcuminului.

Ceai de turmeric beneficii pentru raceala si gripa

Daca te stii cu imunitatea slabita, trebuie sa afli ca poti opta pentru ceai de turmeric care are o multime de beneficii pentru raceala si gripa. Dupa cum am discutat anterior, ceaiul de turmeric are proprietati extraordinare asupra organismului nostru. Acesta functioneaza ca un detoxifiant foarte bun al ficatului si un puternic anti-inflamator. Este extrem de bun in tratarea migrenelor, la raceli si imbunatateste sistemul digestiv, curatand sistemul limfatic.

Consumul regulat de ceai de turmeric scade de pana la 4 ori riscul de accidente cardio-vasculare si are un rol important in reglarea circulatiei sanguine. Ceaul de turmeric poate fi utilizat ca remediu therapeutic foarte eficient in tratarea sau ameliorarea unor afectiuni precum colon iritabil, pierderea poftei de mancare, circulatie deficitara, balonare, flatulenta, si problem de indigestie sau gastro-intestinale.

Cura cu turmeric. Pudra turmeric. Ceai de turmeric pentru rinichi 

Cand sa treci la cura cu turmeric, cum sa folosesti corect pudra turmeric sau cand e momentul sa consumi ceai de turmeric pentru rinichi vom afla impreuna.

Dozele recomandate pentru adulti:

Radacina tocata: 1.5-3 g pe zi

Radacina uscata: 1-3 g pe zi

Pudra standardizata (curcumina): 400-600 mg de 3 ori pe zi

Extract lichid (1:1): 30-90 picaturi pe zi

Tinctura (1:2): 15-30 picaturi de 4 ori pe zi

Suplimentele cu turmeric nu se recomanda minorilor intrucat nu au fost testate efectele asupra copiilor.

Curcuma turmeric contraindicatii. 

Specialistii sunt de parere ca exista siuatiatii cand nu e recomandat sa folosim curcuma turmeric pentru ca exista o serie de contraindicatii.

Turmericul ofera numeroase beneficii, insa exista si cateva contraindicatii in ceea ce priveste consumul sau. In cazul ingerarii unor cantitati ridicate, poate sa apara greata si diareea, iar folosit pe termen lung, duce la aparitia durerilor abdominale sau a ulcerului.

Cand sunt administrate in dozele recomandate, suplimentele cu turmeric nu prezinta reactii adverse, de aceea trebuie administrate cu atentie. Deoarece are proprietati anticoagulante, turmericul nu trebuie consumat inainte de o interventie chirurgicala sau in asociere cu alte medicamente cu actiune anticoagulanta, cum ar fi aspirina sau heparina. Turmericul nu este recomandat persoanelor cu diabet, celor care sufera de pietre la rinichi sau la vezica biliara, femeilor insarcinate ori celor care alapteaza, fara a fi consultat medicul specialist.

Bibliografie:

Abdel Fattah, E. A., Hashem, H. E., Ahmed, F. A., Ghallab, M. A., Varga, I., and Polak, S. Prophylactic role of curcumin against cyclosporine-induced nephrotoxicity: Histological and immunohistological study. Gen.Physiol Biophys. 2010;29(1):85-94. View abstract.

Abraham, S. K., Sarma, L., and Kesavan, P. C. Protective effects of chlorogenic acid, curcumin and beta-carotene against gamma-radiation-induced in vivo chromosomal damage. Mutat.Res 1993;303(3):109-112. View abstract.

Adhvaryu, M. R., Reddy, N., and Vakharia, B. C. Prevention of hepatotoxicity due to anti tuberculosis treatment: a novel integrative approach. World J Gastroenterol. 8-14-2008;14(30):4753-4762. View abstract.

Agarwal, K. A., Tripathi, C. D., Agarwal, B. B., and Saluja, S. Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study. Surg Endosc. 6-14-2011; View abstract.

Agrawal, D. K., Saikia, D., Tiwari, R., Ojha, S., Shanker, K., Kumar, J. K., Gupta, A. K., Tandon, S., Negi, A. S., and Khanuja, S. P. Demethoxycurcumin and its semisynthetic analogues as antitubercular agents. Planta Med. 2008;74(15):1828-1831. View abstract.

Ahmed, T. and Gilani, A. H. Inhibitory effect of curcuminoids on acetylcholinesterase activity and attenuation of scopolamine-induced amnesia may explain medicinal use of turmeric in Alzheimer's disease. Pharmacol Biochem.Behav. 2009;91(4):554-559. View abstract.

Ahmed, T., Enam, S. A., and Gilani, A. H. Curcuminoids enhance memory in an amyloid-infused rat model of Alzheimer's disease. Neuroscience 6-9-2010; View abstract.

Ahmed, T., Gilani, A. H., Hosseinmardi, N., Semnanian, S., Enam, S. A., and Fathollahi, Y. Curcuminoids rescue long-term potentiation impaired by amyloid peptide in rat hippocampal slices. Synapse 2011;65(7):572-582. View abstract.

Al Zanbagi, N. A. and Zelai, N. T. Two methods for attenuating Toxoplasma gondii tachyzoites RH strain by using ethanol extract of Curcuma longa. J Egypt Soc.Parasitol. 2008;38(3):965-976. View abstract.

Ali, B. H., Al Wabel, N., Mahmoud, O., Mousa, H. M., and Hashad, M. Curcumin has a palliative action on gentamicin-induced nephrotoxicity in rats. Fundam.Clin Pharmacol 2005;19(4):473-477. View abstract.

Allam, G. Immunomodulatory effects of curcumin treatment on murine schistosomiasis mansoni. Immunobiology 2009;214(8):712-727. View abstract.

Alves, L. V., Temporal, R. M., Cysne-Finkelstein, L., and Leon, L. L. Efficacy of a diarylheptanoid derivative against Leishmania amazonensis. Mem.Inst.Oswaldo Cruz 2003;

Articole similare
Homeopatia: Remedii naturale pentru probleme de sanatate Homeopatia: Remedii naturale pentru probleme de sanatate

Homeopatia este o metoda de tratament care stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului, folosind medicamente preparate din substante de origine minerala, vegetala si animala preparate prin procese specifice in laboratoare farmaceutice specializate si care trateaza organismul ca un intreg. Aceste medicamente se numesc remedii homeopate si ele sunt lipsite de toxicitate, nu au reactii adverse si nu dau dependenta.

6 iunie 2024
Edited 6 iunie 2024
citește articolul
Myrciaria dubia: Un arbore cu proprietati importante pentru imunitate Myrciaria dubia: Un arbore cu proprietati importante pentru imunitate

Camu Camu, un arbust care se gaseste in padurile inundate ale Amazonului iar mai nou devine tot mai popular in randul alimentelor sanatoase. Este un arbust de 3-5 m inaltime, intalnit in Peru si Brazilia, are flori mici, cerate, cu petale albe si aroma dulceaga. Aceasta planta este inrudita cu eucaliptul si ienibaharul

4 martie 2023
citește articolul
Nutritie: Cum ajuta consumul de smochine tranzitul intestinal Nutritie: Cum ajuta consumul de smochine tranzitul intestinal

Smochinele sunt fructe dulci si aromate, se se consuma atat proaspete, cat si uscate. Acestea si-au facut cunoscute beneficiile pentru sanatate, inca din cele mai vechi timpuri. De asemenea, smochinul este unul dintre cei mai vechi arbori cunoscuti. Smochinele sunt bogate in substante nutritive, fapt ce explica proprietatile lor remarcabile.

4 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina