Spondiloza cervicala: ce este si care sunt simptomele?
Simti ca-ti iau foc umerii si partea de sus a spatelui dupa zilele intense de munca de la birou, cand uiti pur si simplu nu-ti mai poti supraveghea postura? Coloana ta vertebrala iti da nota de plata pentru neglijenta posturala de durata.
Introducere despre spondiloza cervicala
Boala osteoarticulara degenerativa, spondiloza cervicala apare in conditiile degradarii unor structuri ale coloanei vertebrale din zona gatului, de obicei, dupa 60 de ani. Insa, tot mai des, apare si la varste mai tinere, ca urmare a faptului ca din ce in ce mai multe persoane desfasoara munci statice sau de birou, asociate cu multe ore de postura corporala incorecta si, in restul timpului, cu sedentarism. De exemplu, coaforii si croitorii, petrec, prin prisma activitatii lor, multe ore cu capul aplecat inspre inainte. Or, asta presupune din partea coloanei cervicale – o structura relativ mica – un efort considerabil pentru sustinerea capului, care cantareste, in medie, intre patru si cinci kilograme. Iar cu cat musculatura din partea de sus a spatelui si de la nivelul umerilor este mai slab dezvoltata, cu atat presiunea pusa pe coloana cervicala va fi mai mare.
Simptome spondiloza cervicala
Durerile si rigiditatea de la nivelul coloanei cervicale si de la nivelul umerilor pot varia, in intensitate, de la un disconfort care se resimte mai ales atunci cand dorim sa efectuam miscari ample pana la durere severa, care anchilozeaza. Insa disconfortul si durerea date de afectarea coloanei cervicale se pot extinde catre zonele invecinate: cap si brate, generand si manifestari precum tulburarile de concentrare, ameteli, vertij, dificultati de coordonare si amorteli ale mainilor. In cazuri extreme, se poate ajunge pana la o afectare a functiei renale.
Atentie, ar trebui sa mergi cat mai curand la medic daca, suplimentar durerii, te confrunti cu amorteli, furnicaturi si intepaturi la nivelul membrelor!
Spondiloza cervicala si ametelile/durerile de cap
Majoritatea durerilor de cap sunt generate de afectiuni ale structurilor coloanei cervicale si/sau de tensiuni acumulate in zona gatului si umerilor, sustin specialistii. Iar durerea de cap aparuta in contextul spondilozei cervicale se amplifica in conditii de stres psihic. De aceea, in afara tratamentului specific, medicametos sau chirurgical, se recomanda gestionarea stresului.
Persoanele cu spondiloza cervicala se pot confrunta si cu ameteli, vertij si chiar cu stari de lesin pe fondul lipsei de oxigen care apare atunci cand artera care iriga partea posterioara a creierului este presata din cauza modificarilor de la nivelul coloanei vertebrale.