Tamarillo: fructul recomandat in carentele de vitamine
Tamarillo este cultivat in zone tropicale, cum ar fi Columbia si Brazilia, si este foarte bogat in calciu, magneziu, fosfor, fier si vitaminele A si C. Acest fruct ofera un gust dulce si are o pulpa suculenta plina de seminte negre (care sunt, de asemenea, comestibile). Incorporarea fructului tamarillo in dieta genereaza furnizarea de vitamine, minerale si nutrienti esentiali pentru buna functionare a sistemului nervos si a sistemului imunitar.
Proprietati si beneficii ale fructului Tamarillo
Acest fruct are proprietati nutritionale care il fac foarte interesanta pentru sanatate. Practic, nu ne ofera grasimi si, ca si alte tipuri de fructe, deoarece 80% din compozitia sa este apa. Prin urmare, este recomandat pentru dietele de slabire. Vitamine, cum ar fi C, B6 sau piridoxina si A se remarca prin actiunea lor antioxidanta, printre altele.
Printre mineralele sale, calciul se remarca cu un rol foarte important in sanatatea oaselor. De asemenea, fierul este fundamental in prevenirea anemiei, iar sodiul este implicat in buna functionare a muschilor si nervilor. De asemenea, putem evidentia cantitatea de fibre, ideala pentru sanatatea inimii. In plus, este favorabil pentru a reglementa nivelul colesterolului si al zaharului din sange.
Beneficii pentru o inima sanatoasa
Dupa cum arata cercetarile efectuate de-a lungul timpului, acest aliment ne ofera cantitati interesante de fibre solubile, proteine, amidon, antociani si carotenoide. Prin urmare, si datorita acestor substante, poate fi benefic pentru sanatatea inimii noastre. In plus, carotenoizii sunt deosebit de benefici pentru sanatatea cardiovasculara, dupa cum demonstreaza unele studii. Prin urmare, ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boala coronariana.
Antocianinele si carotenoizii, in special, sunt deosebit de benefice pentru sanatatea inimii. De exemplu, carotenoizii pot ajuta la reducerea riscului de boala coronariana prin reducerea tensiunii arteriale, reducerea citokinelor pro-inflamatorii si a markerilor inflamatiei (cum ar fi proteina C-reactiva) si imbunatatirea sensibilitatii la insulina in muschi, ficat si tesuturile adipoase
Reglarea hipertensiunii arteriale
Dupa cum indica studiile, tamarillo furnizeaza aproape 400 mg de potasiu la 100 mg, iar o dieta bogata in potasiu poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate. Se sugereaza ca o dieta plina de fructe si legume colorate poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale sistolice la cei care au probleme cu tensiunea arteriala ridicata.
Are efect antioxidant
Pe langa vitamina C, tamarillo contine si vitamina A, care poate ajuta la eliminarea radicalilor liberi si este esentiala pentru vedere, piele, par, oase, mucoase si functionarea sistemului imunitar.
Sprijina sanatatea ochilor
Vitamina A este importanta pentru o vedere buna, un sistem imunitar puternic si cresterea si dezvoltarea celulelor importante. Consumand tamarillo, organismul poate primi un impuls pentru a ajuta la dobandirea si mentinerea unei sanatati bune.
Poate prelungi durata de viata
Tamarillo contine vitamina C, iar consumul de vitamina C este studiat ca o cale spre longevitate. Conform unui studiilor, s-a constatat ca longevitatea a crescut la subiectii care au primit vitamina C.
Stimuleaza metabolismul
Cu un continut de 19-21% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina B6, tamarillo poate ajuta la metabolizarea nutrientilor. Vitamina B6 face parte din grupul de vitamine al complexului B si, desi nu va va oferi tone de energie, ca parte a grupului complex B, ajuta la transformarea caloriilor in energie utila prin carbohidrati si proteine.
Vitamina B6 joaca un rol in productia de energie, deoarece este necesara pentru a ajuta la procesul de metabolizare a hemoglobinei, care transporta oxigenul prin sange. In plus, atunci cand aportul caloric este scazut, vitamina B6 ajunge la carbohidratii stocati pentru energie si proteine.
Reduce colesterolul
Consumul de tamarillo ajuta la reducerea colesterolului din sange, deoarece contine acizi grasi polinesaturati. Acestia reduce valorile colesterolului ”rau”, avand grija de sistemul nostru cardiovascular.
Tamarillo - Beneficii pentru sanatatea digestiva
Tamarillo contine o cantitate mare de fibre dietetice care pot imbunatati functia digestiva. Consumul regulat de tamarillo poate ajuta la combaterea constipatiei si poate creste absorbtia nutrientilor in organism.
Fibrele prezente in fructe nu numai ca pot imbunatati digestia, ci si pot ameliora senzatia de disconfort din cauza procesului de defecare. In plus, fibrele pot creste volumul in stomac. Acest lucru va face trecerea scaunului prin intestinul gros sau colon mai usoara.
Prevenirea cancerului
Tamarillo are in compozitie un nivel ridicat de antioxidanti care pot proteja organismul de dezvoltarea a aproape tuturor tipurilor de cancer. Principalul antioxidant este pigmentul antocianin, polifenol, flavonoid si acid clorogenic. Acesti antioxidanti protejeaza toate celulele din organism de orice daune cauzate de radicalii liberi, care furnizeaza mutatia ADN-ului. Deteriorarea ADN-ului este inceputul dezvoltarii celulelor canceroase.
Prevenirea diabetului
Tamarillo contine fibre care pot stabiliza nivelul de zahar din sange in organism si, de asemenea, fiind un aliment cu indice glicemic scazut, acesta nu provoaca cresterea zaharului din sange. In plus, contine, de asemenea, acid clorogenic care joaca un rol important in debutul diabetului zaharat si creste sensibilitatea la insulina.
Imbunatatirea vederii
Acest fruct este o sursa excelenta de carotenoide si vitamina A si poate proteja ochii de orice daune cauzate de factori externi sau interni. In plus, vitamina A poate, de asemenea, sa mentina si sa imbunatateasca vederea sanatoasa, in acest fel impiedicand ochii sa dezvolte afectiuni.
Accelereaza metabolismul
Acest fruct contine mai multe complexe de vitamina B care sunt importante pentru mentinerea unui metabolism sanatos. De asemenea, vitaminele din grupul B sunt fundamentale pentru diferite enzime metabolice, care pot imbunatati productia de energie.
Lupta impotriva anemiei
Pe de alta parte, datorita vitaminei C, tamarillo ajuta la absorbtia fierului, fiind util pentru persoanele care au anemie cu deficit de fier. Anemia este o problema a corpului care poate provoca slabiciune si diverse probleme pentru sanatatea umana. In plus, anemia apare din cauza lipsei de celule rosii din sange, care sunt responsabile pentru transferul de oxigen si nutrienti in intreaga parte a corpului.
Mentinerea pielii sanatoase
Datorita continutului ridicat de vitamina C, acest fruct poate mentine pielea ferma, stralucitoare si tanara. In plus, tamarillo contine si vitamina E, care este importanta pentru mentinerea elasticitatii pielii. Atat vitamina C, cat si vitamina E pot promova productia de colagen in tesutul pielii, iar colagenul este cunoscut pentru combaterea imbatranirii.
Previne constipatia
Continutul sau de fibre solubile ajuta la prevenirea constipatiei, deoarece produce un efect laxativ usor. Consumul de tamarillo sprijina un tranzit intestinal optim.
Efectele stresului asupra creierului. De ce avem nevoie de vitamina B pentru a elimina stresul. Cata vitamina B exista in fructul Tamarillo
Mai multe studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca stresul este principalul vinovat de deteriorarea sistemului nervos, actionand negativ asupra amigdalei, hipocampului si a cortexului prefrontal. Stresul moderat sau episodic nu reprezinta o problema de sanatate, insa stresul cronic devine o stare patologica. Printre efectele sale nocive asupra sanatatii organismului, prima si cea mai nociva este asupra creierului.
Stresul conduce la dezvoltarea tulburarilor mentale, categorie din care face depresia, dar favorizeaza si tulburarile neurodegenerative, categorie din care face parte boala Alzheimer, o afectiune ireversibila in acest moment, si este factor cauzator in aparitia tulburarii obsesiv-compulsiva. Stresul distruge considerabil numarul de neuroni si sa impiedice formarea altora noi, prin urmare apar deficiente de concentrare si de memorare si interfereaza cu gandirea critica, rationala. Totodata, stresul cronic, prin afectarea functiei cognitive, are impact negativ asupa inteligentei.
Punctam ca stresul cronic creste riscul de diabet, boli cardiovasculare si afectiuni gastrointestinale, afecteaza sistemul endocrin si, implicit, productia de hormoni, si joaca un rol decisiv in declansarea cancerului.