Tapioca: Ce este, reguli de consum, contraindicatii de folosire
Maniocul sau Cassava, originar din Brazilia, America de Sud, este o planta perena cultivata in multe tari din zonele tropicale si subtropicale. Descoperita de catre exploratori spanioli si portughezi prin secolul al XIV-lea, casava sau maniocul a ajuns rapid sa cucereasca intreaga lume prin gustul sau si prin simplitatea gatirii, folosirii in medicina. Tuberculii sunt comestibili, au multe fibre, fier sau vitamina C, acid folic, potasiu si mangan, tiamina, se poate face din ei faina celebra de tapioca, dar si bauturi alcoolice. Ei se pot consuma ca atare, dar gatiti inainte, nu cruzi, pentru ca sunt toxici, pot fi rasi, pot fi facuti paine, covrigei, radacina poate fi pregatita la cuptor sau chiar fiarta.
In unele zone din lume se lasa la fermentat inainte de a fi mancati. Si frunzele sunt incluse in diverse diete, meniuri pentru ca au carotenoizi si proteine din belsug. In manioc se gasesc multe calorii, carbohidrati buni, deci trebuie consumata in cantitati moderate. Altfel spus, tapioca este fainav extrasa din manioc. Care sunt beneficiile pentru organism ale acestei plante si cum trebuie consumata descopera in acest articol.
Ce este tapioca? Cum alegi corect derivatele din tapioca. Beneficii tapioca
Tapioca poate fi consumata zilnic? Cele mai cunoscute diete care vorbesc de tapioca
Retete in care se foloseste tapioca. Contraindicatii de consum
Ce este tapioca? Cum alegi corect derivatele din tapioca. Beneficii tapioca
Procesul prin care se obtine faina de tapioca variaza in functie de tara de provenienta si tipul plantei. Dar indiferent de procesul industrial folosit sau manual, tapioca implica intotdeauna stoarcerea lichidului sarac in amidon din radacina de manioc macinata. Odata ce lichidul a iesit, apa este lasata sa se evapore. Cand toata apa s-a evaporat, se lasa in urma o pudra fina de tapioca. Apoi, pulberea este procesata in forma preferata, cum ar fi fulgi sau perle. Perlele sunt cea mai comuna forma. Sunt adesea folosite in ceaiul cu bule, budinci si deserturi si ca agent de ingrosare in gatit.
Deoarece sunt deshidratate, fulgii, bastoanele si perlele trebuie sa fie inmuiate sau fierte inainte de consum. Acestea se pot dubla in dimensiune si devin umflate si translucide. Faina de tapioca este adesea confundata cu faina de manioc, care este radacina de manioc macinata. Cu toate acestea, tapioca este lichidul sarac in amidon care este extras din radacina de manioc macinata.
In prezent peste 100 de tari cultiva maniocul, planta se afla pe locul 6 intr-un top al celor mai cultivate plante din lume, pentru ca din aceasta planta, asa cum am spus anterior se extrage faina de tapioca. Pe langa Brazilia, alti producatori de manioc sunt Nigeria, Indonezia, Republica Populara Congo sau Thailanda. Desi sunt disponibile ambele variante de casava sau manioc, dulce si amar, cea dulce este mai comuna in SUA si alte tari care au inceput deja sa ii descopere beneficiile in medicina si in bucatarie.
Casava sau maniocul nu are gluten, este foarte bun pentru cei cu alergii, este incadrata in clasa legumelor si are o forma asemanatoare cartofilor dulci foarte apreciati in orice reteta sau meniu de restaurant, de acasa. Cultivarea sa nu presupune prea mare efort, nu are nevoie de fertilizatori in cantitati mari, rezista la toate conditiile atmosferice din zonele unde se cultiva si la orice fel de sol, dar este vulnerabila in fata bacteriilor si afectiunilor virale tipice plantelor.
Textura fainei de tapioca se poate imbunatati inainte de gatire sau in faza de produs final prin adaugarea de boabe de cereale, gustul va fi mai bun si se va imbunatati si profilul nutritional. Adeseori se inlocuieste siropul obtinut din porumb, cu un continut mare de fructoza cu tapioca. Fiecare portie de tapioca contine carbohidrati din belsug, minerale si vitamine esentiale, nutrienti de calitate. Tiamina, riboflavina si niacina vor contribui la mentinerea starii de sanatate si la functionarea optima a organismului.
Amidonul rezistent din compozitia fainei de tapioca este ideal pentru cei care au probleme cu digestia si cu bacteriile benefice din intestine, este incurajata dezvoltarea lor. Plus ca nu vei mai avea probleme legate de constipatie, vei avea scaune normale si regulate, amidonul rezistent ramanand neschimbat pe masura ce avanseaza prin intestine. Este prevenita obezitatea, diabetul de tip 2 este prevenit si el, sanatatea metabolica este imbunatatita per total.
Tapioca poate fi consumata zilnic? Cele mai cunoscute diete care vorbesc de tapioca
Asa cum am spus anterior, faina de tapioca este extrem de versatila si poate fi folosita in diferite diete datorita continutului scazut de amidon si carbohidrati. Datorita acestui lucru, tapioca se poate folosi intr-o multitudine de retete si mai ales diete si este un aliment recomandat persoanelor care vor sa piarda kilograme.
O dieta care recomanda retete pe baza de tapioca este Dieta Ketogenica. Dieta ketogenica sau keto implica un consum bogat in grasimi, dar sarac in carbohidrati. Scopul este de a obtine mai multe calorii din proteine si grasimi decat din carbohidrati. Aceasta dieta are ca obiectiv principal crearea unor compusi metabolici care sunt generati in ficat, ca urmare a lipsei rezervelor de energie.
In timpul acestei diete, consumul de carbohidrati este redus considerabil si drastic, este inlocuit cu grasimi. Aceasta este ceea ce ajuta organismul sa ajunga la acea stare metabolica de cetoza. Cand este atinsa, organismul ramane fara rezerve de energie si trebuie sa utilizeze grasimi ca combustibil. Consecinta este ca exista o tranzitie in metabolism, in care carbohidratii sunt inlocuiti de grasimi si cetone. In mod similar, nivelul zaharului din sange si al insulinei sunt reduse.
Cum functioneaza dieta keto? Pentru a intelege relatia dintre dieta ketogenica si alimentele permise, este esential sa stim cum functioneaza organismul. Organismul obtine glucoza din carbohidrati simpli (fructe, lapte sau zahar) si complexe (leguminoase, paste, faina sau cereale). Glucoza este principala sursa de energie a organismului, in special pentru inima si creier. Aceasta circula in sange si este depozitata ca glicogen in muschi si ficat. Din acest motiv, atat timp cat exista glucoza sau glicogen, organismul nu isi va folosi rezervele de grasime ca sursa de energie. Pe de alta parte, in dieta ketogenica, consumul de carbohidrati este redus in favoarea unei cresteri a grasimilor si proteinelor sanatoase.
O alta dieta unde se recomanda tapioca este Dieta mediteraneana. Aceasta dieta este o modalitate sanatoasa de a manca si de a trai, bazata pe alimente sanatoase, in principal din regiunea mediteraneana. Aceasta dieta a fost studiata pe larg si s-a constatat ca poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul si cancerul. Consumul de alimente in aceasta dieta se bazeaza pe alimente intregi, bogate in nutrienti, cum ar fi fructele si legumele, cerealele integrale, leguminoasele, nucile si semintele, precum si pe consumul moderat de peste, carne si produse lactate. Uleiul de masline este un ingredient de baza in dieta mediteraneana si este utilizat in cantitati mari pentru a adauga gust si beneficii nutritionale la mancarurile preparate.
Aceasta dieta este bogata in antioxidanti, fibre, acizi grasi esentiali si vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina C, vitamina E, vitamina K, calciu si magneziu. Studiile arata ca dieta mediteraneana poate ajuta la reducerea inflamatiei, imbunatatirea sanatatii creierului si a functiei cognitive, precum si la reducerea riscului de boli cronice.
Cum functioneaza dieta mediteraneana? Dieta mediteraneana se bazeaza pe alimente intregi, bogate in nutrienti, cum ar fi fructele si legumele, cerealele integrale, leguminoasele, nucile si semintele, precum si pe consumul moderat de peste, carne si produse lactate. Uleiul de masline este un ingredient de baza in dieta mediteraneana si este utilizat in cantitati mari pentru a adauga gust si beneficii nutritionale la mancarurile preparate.
Retete in care se foloseste tapioca. Contraindicatii de consum
Tapioca, datorita continutului redus de amidon si carbohidrati si datorita gustului usor dulce este ideal de folosit in retete care implica fructe si derivate din fructe, diferite tipuri de deserturi, budinci, salate sau foietaje. Cele mai comune forme in care gasim tapioca in magazinele de specialitate este faina de tapioca, perle de tapioca si ceaiul cu bule de tapioca.
Faina de tapioca - Se ingroasa rapid, are o aroma neutra si ofera consistenta in sosuri si supe creme. Unii sustin chiar ca se ingheata si se decongeleaza mai bine decat amidonul din porumb sau faina. Prin urmare, poate fi mai potrivit pentru produse de panificatie destinate utilizarii ulterioare. Aceasta faina este adesea amestecata cu alte tipuri de faina in retete pentru a imbunatati atat valoarea nutritiva, cat si textura.
Perle de tapioca - Perlele trebuie fierte inainte de a le manca. Raportul este de obicei de 1 parte perle uscate la 8 parti apa. Aduceti amestecul la fierbere la foc mare. Amestecati constant pentru a nu se lipi perlele de fundul cratitei. Cand perlele incep sa pluteasca, reduceti focul la mediu si lasati-l sa fiarba timp de 15 pana la 30 de minute, amestecand din cand in cand. Scoateti tigaia de pe foc, acoperiti-o si lasati-o sa stea inca 15 pana la 30 de minute.
Ceaiul cu bule de tapioca - Perlele de tapioca fierte sunt adesea folosite in ceaiul cu bule. Ceaiul cu bule, cunoscut si sub denumirea de ceai boba, consta de obicei din ceai preparat cu perle de tapioca, sirop, lapte si cuburi de gheata. Ceaiul cu bule este adesea facut cu perle negre de tapioca, care sunt ca perlele albe, dar au zahar brun amestecat in ele.
Budinca de tapioca cu ananas - Asa cum am spus anterior, tapioca este un ingredient versatil in diferite preparate si poate fi consumat atat cald cat si rece. Pentru acest preparat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 ml tapioca (o cana); 750 ml lapte de soia; 1 baton de vanilie; 1- 2 pastai cardamon; 2 linguri de miere sau zahar din cocos; 3 felii de ananas, curatate de coaja.
Prepararea este simpla. Se pune la fiert tapioca impreuna cu laptele, la foc foarte mic si se amesteca din cand in cand. Adaugati mierea sau zaharul impreuna cu pastaia de vanilie si fierbeti aproximativ 20-25 minute (maxim), pana cand boabele de tapioca devin transparente, ceea ce inseamna ca s-au fiert.
La final, inainte se luati de pe foc budinca, adaugati cardamonul pisat si mai lasati 2-3 minute pe foc. Retrageti de pe foc si asezati in boluri pana nu se intareste. Pregatiti apoi pireul de ananas. Taiati cubulete ananasul curatat de coaja, introduceti in blender, si tocati pana se face pireu. Asezati peste budinca si pireul de ananas. Serviti rece la mic dejun sau ca desert.
Perle de tapioca cu fructe de padure - Reteta de perle de tapioca poate fi realizata atat cu perle albe cat si cu perle brune. Pentru acest preparat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 cana tapioca perle, 8 cesti apa, 150 g fulgi de cocos, zahar brun, 300 g fructe de padure proaspete, sau congelate lasate la dezghetat.
Se inmoaie tapioca intr-o ceasca de apa rece si se lasa aproximativ 1-2 ore, pana ce absoarbe in mare parte lichidul. Intr-un vas, preferabil cu fund antiaderent, se pun la foc mic tapioca inmuiata cu restul de apa, timp de 20-25 de minute. Se va fierbe pana cand perlutele devin transparente si in tot acest timp se amesteca, pentru a nu se lipi de fundul vasului, dar, mai ales, pentru a nu se forma cocoloase. Se lasa 5 minute la racit, timp in care vom taia fructele in bucatele mici. Dupa ce tapioca s-a racorit putin, se adauga zaharul brut, cate putin, amestecand in mod continuu.
Dupa ce zaharul a fost integrat (iar tapioca este inca fierbinte) adaugi fulgii de cocos si fructele maruntite. Vei continua amestecarea, dar usor de aceasta data, in asa fel incat fructele sa se integreze in preparat, dar sa nu se zdrobeasca complet. Torni tapioca in boluri si o decorezi cu bucati de fructe.
In majoritatea cazurilor, este putin probabil ca tapioca sa produca efecte adverse atunci cand este preparata corespunzator si consumata cu moderatie. Exista insa unele ingrijorari atunci cand are loc o procesare necorespunzatoare a radacinii de manioc sau cand tapioca este consumata in exces. Ca si alte alimente vegetale, tapioca (manioc) contine glicozide cianogenice care elibereaza un tip de cianura in organism. Asta poate duce la neurotoxicitate la niveluri ridicate.
Simptomele intoxicatiei non-fatale cu cianura includ somnolenta, slabiciune, diaree, varsaturi, ritm cardiac crescut si respiratie rapida. Radacina de manioc contine in mod natural un compus toxic numit linamarina. Acesta este transformat in cianura de hidrogen in corp si poate provoca intoxicatia cu cianura. Cu toate acestea, exista cateva modalitati de a elimina linamarina in timpul procesarii si gatirii. Tapioca produsa comercial NU contine, in general, niveluri daunatoare de linamarina si este sigura pentru consum.
Proprietati si beneficii oferite de Quinoa. Se poate combina quinoa cu tapioca?
Spre deosebire de majoritatea alimentelor pe baza de plante, quinoa este o proteina completa, ceea ce inseamna ca contine toti aminoacizii esentiali. Aminoacizii sunt elementele de baza ale proteinelor care formeaza muschii, oasele, pielea si sangele. Cele noua clasificate drept „esentiale” trebuie obtinute zilnic din alimente – corpul dumneavoastra nu le poate produce sau stoca – iar quinoa le furnizeaza pe toate.
Nutritionistii recomanda ca cel putin jumatate din cerealele pe care le consumati sa fie cereale integrale precum quinoa. Cerealele rafinate au fost indepartate de majoritatea fibrelor, fierului si vitaminelor prezente in cerealele integrale. Includerea cerealelor integrale in dieta ta poate ajuta la scaderea riscului de diabet, boli de inima si cancer.
Quinoa este o sursa excelenta de fibre. Fibrele pot preveni sau trata constipatia si pot reduce riscul de cancer intestinal. De asemenea, va ajuta sa va simtiti plin mai mult timp, asa ca poate ajuta la pierderea in greutate. Mentinerea unei greutati sanatoase este importanta pentru sanatatea inimii. Fibrele din quinoa pot ajuta, de asemenea, la nivelul colesterolului si al zaharului din sange, scazand riscul de diabet si boli de inima.
Beneficiile nutritionale oferite de Quinoa
Bibliografie:
Hinojosa, Leonardo; González, Juan; Barrios-Masias, Felipe; Fuentes, Francisco; Murphy, Kevin; Hinojosa, Leonardo; González, Juan A.; Barrios-Masias, Felipe H.; Fuentes, Francisco (November 2018). "Quinoa Abiotic Stress Responses: A Review";
Zhang, Heng; Li, Yuanyuan; Zhu, Jian-Kang (26 November 2018). "Developing naturally stress-resistant crops for a sustainable agriculture";
Rasmussen, Claus; Lagnaoui, Aziz; Esbjerg, Peter (5 January 2003). "Advances in the Knowledge of Quinoa Pests" (PDF). Food Reviews;
McGrath, Matt (8 February 2017). "Quinoa genome could see 'super-food' prices tumble". BBC News. Retrieved 9 February 2017;
"Bet You Had No Idea What Quinoa Looks Like When It Grows". HuffPost. 1 June 2017. Retrieved 21 February 2020;
Bazile, Didier; Martínez, Enrique A.; Fuentes, Francisco (2 December 2014). "Diversity of quinoa in a biogeographical island: A review of constraints and potential from arid to temperate regions of Chile". Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca;
"Quinoa production in 2019, Crops/Regions/World list/Production Quantity (pick lists)". UN Food and Agriculture Organization, Corporate Statistical Database (FAOSTAT). 2020. Retrieved 14 January 2021;