Porfiria: Ce este aceasta boala, cum apare, solutii de tratament
Porfiria este o afectiune ereditara, intermitenta, incurabila. Aceasta boala determina acumularea precursorilor hemului in ficat. Este o consecinta a productiei prea mici, insuficiente de porfobilinogen.
Porfobilinogenul (PBG) este un precursor al porfirinelor, a carui sinteza are loc in citosol, in prezenta ALA dehidrazei. In mod normal enzima converteste 2 molecule de ALA in compusul ciclic – porfobilinogen, precursor al hemului. In cazul porfiriilor, afectiuni genetice caracterizate prin defecte ale sintezei hemului, porfirinele si precursorii acestora se acumuleaza in sange si apoi se elimina prin urina si materii fecale. Aceasta acumulare determina manifestarile clinice si de laborator specifice fiecarui sindrom.
Porfobilinogenul (PBG) si acidul aminolevulinic (ALA) sunt responsabile de producerea durerilor abdominale si a simptomelor neuropsihiatrice.
Boala este una transmisibila de la parinti catre copii, prin simpla mostenire a unei gene anormale, ce va impiedica productia de enzime si reglarea nivelurilor hemului. Porfiria se va manifesta in mare parte prin dureri abdominale severe si deficite din punct de vedere neurologic. In altele cazuri, mai fericite, aceste simptome vor fi inexistente. Cel mai important aspect pentru prevenirea manifestarilor este corectarea stilului de viata cu alimentatia.
Ce este hemul?
Este un compus chimic ce contine fier (Fe2+) atasat la o structura denumita porfirina care la randul sau se cupleaza cu alta proteina denumita globina formand hemoglobina, principalul component al hematiilor care are rol de transportor al oxigenului. In afara de hemoglobina, hemul intra si in componenta altor structuri din interiorul celulelor cum sunt citocromul P450 din celulele ficatului ,mioglobina din muschi, citocromii lantului respirator din mitocondrii si alte enzime. Sinteza hemului in organismul uman are loc in toate celulele care au nucleu, dar 80-90% din hem este produs in precursorii globulelor rosii din maduva osoasa unde este utilizat pentru producerea hemoglobinei. Restul este produs in celulele hepatice ca diverse proteine continatoare de hem, in particular citocromul p450.
Denumirea de porfirie provine de la cuvantul grecesc Porphyrus-purpura si se datoreaza culorii pe care o capata urina unui bolnav cu porfirie acuta (rosu inchis spre brun) lasata in contact cu lumina la temperatura ambientala.
Exista opt tipuri diferite de porfirii, corespunzatoae celor opt trepte de sinteza a hemului, datorate deficientei partiale a enzimelor care intervine in fiecare etapa a sintezei hemului. Aceste deficiente enzimatice duc la acumulrea si la excretia crescuta de precursori hemici (porfirine si/sau precursori ai acestora) formati in amonte de defectul enzimatic respectiv.
Obisnuit, exista doua variante de clasificare a porfiriilor. Cea mai simpla clasficare se bazeaza pe trasaturile clinice principale:
- Porfiriile acute care au drept caracteristica principala manifestari acute neuropsihiatrice si cuprind Porfiria acuta intermitenta (PAI) si Porfiria Doss (porfiria datorata deficientei enzimei Aminolevulinic acid dehidraza-ALAD)
- Porfiriile cutanate care au drept caracteristica principala manifestarile cutanate si cuprind Porfiria cutanea tarda (PCT), Protoporfiria eritropoietica (PPE) si Porfiria eritropoietica congenitala (PEC)
- Porfiriile mixte - au atat manifestri cutanate, cat si neuropsihice si cuprind Porfiria variegata (PV) si coproporfiria ereditara (CPE)
Care sunt simptomele porfiriei?
Multi dintre pacienti nu vor prezenta simptome. Altii vor avea cateva episoade pe parcursul vietii sau chiar se vor confrunta frecvent cu manifestarile acestei boli. In general, simptomele vor aparea dupa pubertate. Pot dura incepand de la cateva saptamani pana la cativa ani. In cazul reprezentantelor sexului frumos, aceste simptome vor aparea in timpul menstruatiei, cand nivelul de progesteron este ridicat. Principalul simptom al porfiriei este durerea abdominala. Alte simptome pot fi:
- Greata;
- Varsaturi;
- Constipatie severa;
- Diaree;
- Iritabilitate;
- Agitatie;
- Oboseala;
- Depresie;
- Slabiciune musculara;
- Tensiune arteriala crescuta;
- Transpiratie excesiva;
- Insomnie.
Pe un termen indelungat de timp, porfiria acuta va duce spre aparitia unor boli precum cele ale inimii, ale ficatului - ciroza, boli renale cronice si chiar si tumori hepatice. Porfiria se poate clasa in functie de originea sa, de locul unde se formeaza enzimele si de evolutie. Forma eritropoetica este o tullburare in maduva osoasa, forma hepatica este o tulburare in celulele hepatice si forma eritrohepatica este o combinatie intre cele doua.
Siptomele vor depinde de enzimele ce sunt afectate de catre aceasta boala. Simptomele sunt diferite in functie de stadiul in care se afla pacientul. Forma acuta va fi insotita de catre:
- Dureri severe abdominale;
- Complicatii la nivelul sistemului circulator;
- Tulburari neurologice.
Pe de alta parte, porfiria cronica se va manifesta prin intermediul modificarilor de la nivelul pielii, cand persoana suferinda este expusa la soare. Diagnosticarea definitiva este posibila doar cu ajutorul unor teste de sange, de urina si de scaun, iar in unele cazuri cu ajutorul testelor genetice.
Care sunt cauzele acestei afectiuni?
Deficienta enzimei porfobilinogen este influentata de catre anumiti factori:
- Expunerea la solvent organici – benzol, acetona, benzina;
- Consumul excesiv de alcool;
- Anumite medicamente – barbiturice, antibiotice, contraceptive;
- Dietele ce impun restrictii din punct de vedere caloric;
- Stresul pe baza emotionala;
- Infectiile lasate netratate;
- Dezechilibrele emotionale.
Boala este mai des intalnita in randul femeilor, insa rareori va aparea inainte de varsta pubertatii. In cazurile mai putin intalnite, boala poate fi mostenita de la ambii parinti. In acest caz, simpotmele pot debuta inca din copilarie, incluzand intarzieri in dezvoltarea fizica si mentala. Boala poate fi diagnosticata chiar si inainte de nastere, prin intermediul unor teste specifice. Acestea vor identifica persoana purtatoare a genei.
Cum se poate trata porfiria?
Porifiria poate fi tratata strict la nivelul simptomelor. Pentru versiunea sa acuta intermitenta, va fi necesara administrarea intravenoasa de hematina sau sub forma de comprimate. Vor regla nivelul enzimelor, ameliorand simptomele pentru cateva zile.
Durerile specifice afectiunii pot fi ameliorate cu opioide, iar simptomele de la nivelul sistemului digestiv cu ajutorul administrarii de antiemetice. In cazul insomniei, medicul de specialitate poate recomanda benzodiazepine in doze foarte reduse. Tensiunea arteriala si alte simpotme de tip respiratorii vor necesita utilizarea de betablocante.
Pentru pacientii cu varsta trecuta de 50 de ani, medicul poate sa le recomande realizarea unor ecografii anuale pentru prevenirea cancerului hepatic, datorita riscului ce creste o data cu varsta. Tratamentul curativ al acestei boli consta in transplantul de ficat. Este recomandat doar daca boala afecteaza sever viata pacientilor.
Cum se poate preveni porfiria?
Din nefericire, porfiria acuta intermitenta este o boala care nu se poate preveni, insa pot fi luate anumite masuri pentru a ameliora simpotmele aferenete. Adoptarea unui regim alimentar echilibrat, care sa includa carbohidrati, va ajuta cu siguranta trecerea prin boala mult mai usor. Alte metode sunt:
- Evitarea anumitor medicamente;
- Evitarea activitatilor fizice intense;
- Evitarea situatiilor stresante;
- Evitarea consumului de alcool;
- Injectiile cu hematina ca si metoda de preventie;
- Terapii hormonale cu ajutorul gonadotropinei umane.
Evolutia bolii difera in functie de forma pe care o prezinta pacientul. Asadar, indiferent de forma, porfiria este incurabila. Hematina este singurul compus hem ce este aprobat in zilele noastre ca si tratament. Hemul arginat este mai stabil, insa cu o frecventa mai redusa a efectelor sale adverse. Este recomandat datorita eficacitatii sale. Episoadele constate de porfirie pot duce spre distrugeri la nivel neuronal care sunt ireversibile. Aceasta terapie este utilizata pentru a evita episoadele critice ale bolii.
Crizele si convulsiile acute se pot trata cu ajutorul sulfatului de magneziu si diazepamelor. Gabapentinul este folosit cu succes in randul pacientilor pentru controlul crizelor ce pot afecta drastic calitatea vietii.
Corectarea dezechilibrelor electrolitice este un alt aspect important. Hiponatremia poate fi ajustata cu ajutorul unei infuzii de solutie salina. Simptomele psihiatrice vor fi tinute sub control cu ajutorul fenotiazinelor, ce au rol in ameliorarea gretii si a ametelii. Hipertensiunea acuta va fi tratata cu ajutorul betablocnatelor. Depresia este comuna in randul pacientilor si poate fi tratata si tinuta sub control cu ajutorul antidepresivelor.
Ce fel de complicatii pot aparea?
Datorita specificul bolii, pacientii pot dezvolta anumite complicatii precum:
- Hipertensiune maligna;
- Insuficienta renala;
- Paralizie bulbara;
- Hemoragie intracerebrala;
- Miopatie;
- Neuropatie periferica;
- Hemoragie retiniana;
- Hiponatremie.
Mortalitatea in randul persoanelor ce sufera de porfirie este ridicata, deoarece majoritatea pacientilor sunt afectati mai ales de hipertensiune si insuficienta renala. O dieta carbohidrata poate fi o optiune buna pentru evitarea efectelor severe. In cazurile grave, se va administra si o infuzie de 10% a glucozei. Durerile sunt extrem de severe si trebuie tratate ca atare. Pacientii care trec prin atacuri frecvente vor dezvolta neuropatii cronice dureroase in zonele extremitatilor. Unele cazuri sunt foarte dificile de tratat, aproape imposibile, necesitand modalitati terapeutice diferite.
Sursa: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/porphyria-symptoms-causes-treatment
Bibliografie:
Rare Diseases Clinical Research Network: "Porphyria Overview," "Treatment and Prevention," "Acute Intermittent Porphyria," "Frequently Asked Questions," "Frequently Asked Questions About the Porphyrias."
American Porphyria Foundation: "Porphyria Cutanea Tarda," "Congenital Erythropoietic Porphyria (CEP)," "Variegate Porphyria (VP)," "Hepatoerythropoietic Porphyria (HEP)," "ALAD-Deficiency Porphyria (ADP)," "About Porphyria," "Genetics," Finding a Doctor, "Support and Assistance."
Genetic and Rare Diseases Information Center: "Porphyria Cutanea Tarda."
American Osteopathic College of Dermatology: "Porphyria Cutanea Tarda."
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: "Porphyria."
National Organization for Rare Disorders: "Acute Intermittent Porphyria."