Tipuri de matreata si solutii de preventie
matreata este poate una dintre cele mai cunoscute probleme ale parului. problema pielii scalpului nu tine cont de varsta, sex si nu are neaparat legatura cu igiena. chiar daca te speli pe cap des si nu tratezi situatia la radacina, nu actionezi asupra pielii scalpului tot poti sa faci matreata. altfel spus, nici azi nu se stie cauza, dar unii specialisti spun ca matreata are legatura cu o anumita ciuperca ascunsa in piele. alte teorii spun ca are legatura cu adn-ul, grupa de sange sau alte dereglari hormonale. ca idee, peste 50% din populația adultă a lumii, are sau a avut cel putin o data probleme cu matreata. mai mult decat atat, se pare ca matreata are o recurenta mai mare la barbati decat la femei.
Cauze posibile pentru aparitia matretii
Pielea capului este unica la fiecare. Ca structura, ca aspect, iar firele noastre de par au in molecula lor si ADN-ul nostru. Prin urmare, orice modificari la nivel hormonal au loc in organismul nostru se rasfrang si asupra scalpului si implicit al parului. Fie ca vorbim de un scalp gras sau un scalp uscat, exista mai multe tipuri de matreata dupa cum vom vedea.
In China antica si in Japonia feudala nobilii care aveau probleme cu matreata foloseau solutii pe baza de arbore de ceai. Din fericire cercetarile din ultimii ani au reusit sa aduca pe piata produse dermatocosmetice competitive si care ajuta persoanele care au matreata sau probleme cu matreata.
Cum spuneam, aparitia matretii are legatura cu mai multi factori posibili. Persoanele care au de exemplu un par gras si uleios, din cauza dermatitei seboreice, fac si matreata. Totodata, sunt persoane care au parul uscat si pielea scalpului uscata si pot sa faca matreata din cauza unei ciuperci numite Malassezia, care poate dăuna scalpului și poate provoca creșterea în exces a celulelor de la nivelul scalpului. Desi cauzele matretii nu sunt nici azi pe deplin cunoscute, se stie in schimb ca barbatii au sanse cu pana la 67% mai mari sa aiba probleme cu matreata de-a lungul vietii decat femeile.
Tipuri de mătreață
După cum am spus de la inceput, exista mai multe tipuri de matreata asociata cu diferite tipuri de par si scalp sau cu diferite probleme hormonale sau de piele. În funcție de anumite criterii, avem de exemplu matreața care apare din cauza pielii uscate. Pielea uscată are o recurenta în lunile de iarnă cand stam mai mult in casa si organismul ajunge mai des sa aiba carente de vitamine. Un alt motiv pentru uscarea scalpului este și șamponarea în mod neregulat. Persoanele cu păr creț, de asemenea, suferă de un scalp mai uscat decât alte persoane cu alte tipuri de păr.
Mai des intalnita este matreata care apare din cauza parului gras, si se intalneste mai des la barbatii care au probleme cu pielea a scalpului. În conditii normale, sebumul este uleiul natural care este produs de glandele sebacee pentru a hidrata părul și pielea pentru a preveni uscarea acestuia. El, de asemenea, are scopul de a preveni apariția semnelor de îmbătrânire. Cu toate astea, corpul poate uneori produce sebum în exces. Motivele sunt, de obicei, pubertatea, stresul sau șamponare neregulată. Când excesul de sebum se amestecă cu murdăria și celulele moarte ale pielii se formează mătreața. Pentru acest tip de matreata se recomanda un sampon care contine extract din arborele de copaiba, un arbust inrudit cu arborele de cacao din zona Amazonului.
Exista si cazuri documentate dermatologic de matreata fungica. Aceasta este cauzată de infecția cu ciuperca Malassezia. Această infecție fungică se răspândește rapid pe scalpul excesiv de gras sau pe scalpul cu un dezechilibru al pH-ului. Infecția cu această ciupercă este foarte contagioasă și se poate răspândi foarte ușor, prin utilizarea acelorași piepteni, prosoape sau pălării cu o persoană infectată. Malassezia produce acid oleic, ceea ce duce la mărirea celulelor pielii, provocând mătreața. Pe langa alte tratamente, este bine sa folosesti un sampon pentru un scalp sensibil ca sa scapi de acea senzație de mâncărime și să eviți căderea părului din cauza acestei ciuperci. În plus, această formă de mătreață este transmisibilă dacă două sau mai multe persoane folosesc același pieptene sau produse de prins părul, mai ales în cazul femeilor. În cazul în care ai primit diagnosticul de mătreață fungică trebuie să renunți o perioadă la vopseluri de păr, fixative și să optezi pe tratamente cât mai naturiste.
Există și matreața cauzata de dermatita seboreica. Dermatita seboreică este o inflamație cronică a pielii care se poate dezvolta în anumite părți ale corpului, unde este o concentrare mare de glande sebacee. Asta include scalpul, gâtul, în spatele urechilor, fața și sprâncenele. Acest tip de mătreață seamănă cu cea pentru păr gras, doar că poate ataca si alte zone precum sprâncenele, și este mult mai agresivă. Studiile au dezvăluit că aceasta este provocată de o reacție inflamatorie la o infecție care se găsește în mod natural pe suprafața pielii. Stresul și modificările hormonale ar putea declanșa dermatita seboreică.
Totodată există și matreata cauzata de psoriazis. psoriazizul este o boală cronică de piele în care sistemul imunitar atacă țesuturi de piele sănătoase. asta provoacă o producție rapidă de noi celule ale pielii înainte ca vechea piele moartă să fi avut șansa să se desprindă. rezultă astfel niște solzi de culoare argintie pe scap, gât, genunchi și spate. pe lângă aceștia, apar fulgi de mătreață albă groasă, roșeață și mâncărimi ușoare.
Concluzii
Inainte de a folosi un produs antimatreață trebuie să consulti un medic dermatolog ca să știi exact ce tip de mătreață ai și dacă ai nevoie si de tratamente complementare. In plus, este important să respecti intocmai instrucțiunile de pe prospect sau de pe ambalaj. În majoritatea cazurilor, va trebui să folosești produsul de cel puțin trei ori pe săptămână și, în timpul spălării, să-l lași să acționeze timp de aproximativ 5 minute pe scalp. Masează bine scalpul pentru o curățare eficientă și clătește-ți bine părul pentru a nu lăsa urme de șampon.
Totodată, în cazul în care vorbim de mătreață din cauza părului gras sau de cazurile de dermatită seboreică trebuie să fii ții cont și de alimentație și să renunți la mâncarea procesată, bogată în grăsimi și carbohidrați și să încerci o alimentație mai sănătoasă.