Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie

Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 iunie 2024 Ultima actualizare: 4 iunie 2024

Durerile musculare cunoscute medical sub titulatura de mialgii sunt cele mai comune tipuri de dureri si pot aparea la diferite varste la toate tipologiile de persoane. Aceste dureri au intensitati diferite, astfel ca exista durere musculara usoara, durere musculara moderata si durere musculara severa. Mialgia poate fi localizata la orice nivel al musculaturii. Cele mai des intalnite sunt durerile musculare de picioare, durerea muschilor gatului si durerea muschilor spatelui. Exista diversi factori care pot provoca durerile musculare, cum ar fi: leziuni, infectii, sau diverse afectiuni. Acestea pot fi acute sau cronice. In cele mai multe cazuri de dureri musculare, se pot lua masuri pentru a preveni si gestiona disconfortul.

De ce apar durerile musculare?

Cele mai multe tipuri de dureri musculare pot fi cauzate de:

boli imune: miopatii inflamatorii, lupus, scleroza multipla.
infectii precum: raceala, gripa, boala Lyme, malarie, trichineloza.
leziuni: fracturi, tendinita, miscari repetitive, entorse, tendinoza.
anumite tratamente: pentru cancer (chimioterapie, radioterapie), pentru hipertensiune arteriala, statine (medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol).
tulburari neuromusculare: afecteaza muschii si nervii care ii controleaza si provoaca slabiciune musculara si durere si pot fi : distrofie musculara, miastenia gravis, atrofie musculara spinala.

Unii pacienti acuza dureri musculare puternice in maini, in picioare, in zona umerilor sau la nivelul gatului. Durerea musculara mai poarta si denumirea de mialgie. Aceasta se resimte ca o durere profunda, uneori constanta, sau dureri ascutite. Unii durerile musculare se resimt in tot corpul dar de obicei se simt doar in anumite zone ale corpului. Oamenii pot experimenta durerile musculare in mod diferit, in functie de cauza si de starea lor de sanatate.

Muschii incep sa doara in special cand pacientul incearca o noua activitate fizica. Durerile apar in primele 12 ore dupa antrenament si se pot mentine pentru 48 de ore. Acest tip de durere nu reprezinta un pericol, deoarece dispare gradual si face muschii sa devina mai puternici pe masura ce durerea se estompeaza.

Cauzele durerilor musculare

Durerile musculare pot sa apara si din cauza unor boli precum: cancer sau leucemie, sindromul oboselii cronice; fibromialgie; hipotiroidism; dezechilibrul electrolitilor si stres.

Fibromialgie

Aceasta poate sa apara pe fond genetic sau din cauza unor tulburari de dispozitie, afectiuni mai vechi, dezechilibre chimice care provoaca durere. Persoanele care sufera de fibromialgie se confrunta adesea si cu tulburari de somn, oboseala, tulburari de concentrare, anxietate.

Sindromul oboselii cronice

Sindromul oboselii cronice este o tulburare care provoaca o oboseala puternica, care ni dispare nici dupa ce corpul este odihnit. Aceasta este asociata cu o stare generala de rau si dureri musculare generalizate.

Polimialgie reumatica

Polimialgia reumatica este o afectiune inflamatorie care apare la adulti si se manifesta prin dureri si rigiditate la nivelul umerilor, bratelor, soldurilor, coapselor; oboseala; apetit scazut si febra. Cauza acestei afectiuni nu este cunoscuta, insa se crede ca la baza acesteia se afla o combinatie de factori genetici si de mediu.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala autoimuna cronica ce afecteaza articulatiile, dar provoaca si dureri musculare. Este cauzata de sistemul imunitar care ataca propriile celule si tesuturi.

Hipotiroidism

Hipotiroidismul cauzeaza frecvent dureri musculare, dar si oboseala, crestere in greutate, constipatie, piele uscata, intoleranta la frig.

Insuficienta suprarenala primara
Insuficienta suprarenala primara mai este cunoscuta si sub denumirea de boala Addison si este o afectiune rara care apare atunci cand suprarenalele nu produc destui hormoni pentru reglarea metabolismului. Boala provoaca dureri muscular, oboseala, greata, varsaturi, pierdere in greutate. Durerile musculare se manifesta de regula la picioare si spate. Sunt si alte situatii care pot duce la aparitia durerilor musculare:

Stres

Stresul slabeste organismul si facilitateaza instalarea in corp a durerii musculare, deoarece organismul face eforturi sustinute pentru a contracara inflamatia sau infectia.

Deficit nutritional

Vitamina D are un rol important in buna functionare a muschilor pentru ca ajuta la absorbtia calciului, iar deficienta acestei vitamine poate duce la hipocalcemie. Aceasta poate afecta in mod negativ muschii dar si organele interne.

Deshidratare

O persoana deshidratata este predispusa durerilor musculare. Este important sa aveti un aport optim de apa pentru mentinerea functionarii normale a organismului. Deshidratarea ingreuneaza respiratia si digestia si poate duce la aparitia durerilor musculare.

Deficiente de somn

Lipsa somnului are un impact sever asupra organismului. Somnul permite organismului sa se recupereze, iar muschii au mult de suferit in lipsa somnului.

Manifestari ale disconfortului muscular

Durerea musculara nu este o afectiune ci un simptom asociat cu alte simptome pe langa durere si disconfortul muscular. Acestea sunt:

rigiditate si slabiciune in zona afectata;
febra;
eruptie cutanata;
ameteala;
dificultati de respiratie;
roseata sau inflamatie.

Daca apare febra sau dificultatile de respiratie trebuie sa va adresati medicului. Daca durerea este cauzata de o leziune, tensiune sau stres, pacientul resimte disconfortul intr-o anumita zona a corpului. Daca durerile apar pe tot corpul, poate fi vorba de o infectie sau de o afectiune. Daca durerile nu se amelioreaza, sau daca apar alte semne ingrijoratoare, aveti nevoie de sfatul medicului pentru a gestiona durerea. Solicitati un consult medical si daca aveti dificultati respiratorii si slabiciune intensa. Remediile care se afla la indemana tuturor pentru indepartarea durerilor musculare si ameliorarea disconfortului sunt:

odihna;
administrarea unui antialgic;
aplicarea de gheata cateva minute pe zona afectata, pentru a ajuta la reducerea durerii si ainflamatiei
intinderea usoara a muschilor;
evitarea efortului fizic;
evitarea ridicarii greutatilor;
efectuarea de exercitii de detensionare

Pacientul care sufera de dureri musculare trebuie sa-si adapteze dieta astfel:

eliminarea potentialilor alergeni alimentari: lactate, grau (gluten), porumb, soia, conservanti, aditivi alimentari.
consumul fructelor (mai ales cirese, afine), legumelor (spanac, ardei gras), tofu si fasole.
evitarea consumului de carne rosie
consumul de peste si carne alba.
consumul uleiurilor de gatit sanatoase (ulei de masline, ulei de nuca de cocos).
evitarea grasimilor trans care se gasesc in alimente precum biscuiti, prajituri, cartofi prajiti, gogosi, alimente procesate, margarina.
evitarea alcoolului, tutunului si cofeinei.
limitarea consumului de zahar, sare si grasimi.
evitarea alimentelor care contin glutamat monosodic.
hidratarea corespunzatoare, in fiecare zi.

Exista si alte terapii care pot ameliora durerile musculare:

acizi grasi omega-3: reduc inflamatia si imbunatatesc imunitatea organismului;
multivitamine (vitaminele A, C, D, E, vitaminele B, minerale precum calciu, zinc si seleniu);
vitamina C: este antioxidant si sustine sistemul imunitar;
vitamina D: ajuta la ameliorarea durerii si sustine imunitatea;
coenzima Q10: este antioxidant
melatonina: induce somnul si sustine sistemul imunitar.
pastile pentru dureri musculare doar cu prescriptie medicala. 

 

De ce apar durerile de articulatii si care e legatura lor cu durerile musculare

Durerile de articulatii si oase sunt foarte comune, pot afecta pe oricine, insa, cu precadere se manifesta la persoanele cu varsta inaintata. Articulatiile reprezinta zonele unde oasele se unesc si afectarea acestora se numeste, in termeni medicali, artralgie. Durerile articulare, desi nu intotdeauna necesita control medical, pot provoca un disconfort major persoanei si pot impiedica desfasurarea normala a activitatilor zilnice.

Printre cele mai comune cauze ale durerilor de articulatii se numara osteoporoza, osteomielita, artrita, osteoartrita, poliartrita reumatoida, guta, lupusul eritematos sistemic, bursita si tendinita, insa exista si alti factori de risc ca, de exemplu, traumatismele, entorsele sau afectiunile ligamentelor si tendoanelor. De asemenea, o boala care se manifesta prin dureri la nivelul articulatiilor este cancerul. 

Pe de alta parte, o serie de infectii pot afecta articulatiile, in aceasta categorie intrand gripa, pojarul, oreionul, varicela sau hepatita. Reumatismul afecteaza sistemul osos, iar una dintre repercusiuni este disconfortul articular. Persoanele care sufera de obezitate sunt mult mai predispuse aparitiei durerilor articulare din cauza presiunii mari si constante care apasa pe oase.

BIBLIOGRAFIE:

Bergren R, Brown G, Duker J (1991). "Prevalence and association of asteroid hyalosis with systemic diseases";

Gelatt, Kirk N., ed. (1999). Veterinary Ophthalmology (3rd ed.). Lippincott, Williams & Wilkins;

Bjerk, Ellen (2004). "Ocular Disease of the Aging Dog". Proceedings of the 29th World Congress of the World Small Animal Veterinary Association;

Komatsu H, Kamura Y, Ishi K, Kashima Y (2003). "Fine structure and morphogenesis of asteroid hyalosis". Med Electron Microsc. 36;

Wong S, Sampath R (2002). "Erroneous automated refraction in a case of asteroid hyalois". J Cataract Refract Surg. 28;

Olea Vallejo J, Muñoz Corrales E, Mateos Poch J, Mulet Perera P, Suñer Capo M (2002). "[Vitrectomy for asteroid hyalosis]";

Feist R, Morris R, Witherspoon C, Blair N, Ticho B, White M (1990). "Vitrectomy in asteroid hyalosis". Retina;

Articole similare
Tulburarile de mers la copii: de ce apar, cum se pot preveni Tulburarile de mers la copii: de ce apar, cum se pot preveni

Copiii pot veni pe lume cu deformatii usoare ale pricioarele care, in mod normal, se amelioreaza imediat ce invata sa mearga corect. Alteori insa, problemele se agraveaza odata cu primii pasi ai micutului. Se considera ca mersul specific adultului se dobandeste intre 4 si 7 ani. Pana atunci, copiii pot da emotii parintilor daca nu pasesc asa cum trebuie.

10 septembrie 2024
Edited 10 septembrie 2024
citește articolul
Cauze ale caderii parului pe care nu le cunosti Cauze ale caderii parului pe care nu le cunosti

Pana la un anumit punct, caderea parului este un proces absolut normal. Devine o problema in momentul in care se pierd peste 100 de fire de par pe zi si este cu atat mai grava cu cat acestea nu mai sunt inlocuite cu altele, procesul de regenerare stagnand fara a exista o legatura cu factorul genetic sau cu varsta. Coafatul este cel mai des intalnita metoda de afectare a scalpului si firului de par. Din pacate, nu multe femei stiu cat si cum sa foloseasca produsele cosmetice si ustensilele de ingrijire a parului, astfel incat aceasta sa nu dauneze. 

28 mai 2024
Edited 28 mai 2024
citește articolul
Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru

Colesterolul este un tip de substanta grasa care se gaseste in majoritatea alimentelor de origine animala, insa poate fi produs si de organismul nostru. Acesta are rolul de a mentine integritatea celulara, de a sustine buna functionare a sistemului nervos si imunitar si de a participa la sinteza anumitor hormoni, dar si a bilei. Colesterolul se imparte in doua mari categorii: colesterol „bun”, HDL, si colesterol „rau”, LDL.

31 mai 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina