Cauze ale caderii parului pe care nu le cunosti
Pana la un anumit punct, caderea parului este un proces absolut normal. Devine o problema in momentul in care se pierd peste 100 de fire de par pe zi si este cu atat mai grava cu cat acestea nu mai sunt inlocuite cu altele, procesul de regenerare stagnand fara a exista o legatura cu factorul genetic sau cu varsta. Exista o serie de cauze comune care duc la caderea parului, numita alopecie in termeni medicali, insa, pe langa acestea, exista si o varietate de alti factori care favorizeaza procesul, majoritatea fiind mai putin cunoscuti.
Stresul si traumele psihice
Stresul este una dintre cele mai comune si deja cunoscute cauze ale caderii parului. In momentele de stres, celulele albe ale organismului ataca radacina firului de par, ducand la pierderea sa. De asemenea, si episoadele lungi de oboseala pot conduce catre acelasi rezultat. Mai putin cunoscut este insa faptul ca parul poate cadea din abundenta sau chiar se pot pierde suvite groase de par in urma unei traume. Aici ne referim la un soc puternic care afecteaza psihicul, de exemplu, pierderea unei persoane dragi, o boala grava sau incurabila, un accident, efectele putand sa apara chiar si la luni de zile dupa tragicul eveniment.
Alimentatia si dieta
Daca, din interior, radacina de par nu primeste niciun ajutor, atunci aceasta slabeste si, in timp, cade. Din acest motiv, alimentatia are o reala importanta in mentinerea unui par frumos si sanatos. O dieta dezechilibrata si saraca in nutrienti afecteaza atat scalpul, cat si firul de par. Se recomanda consumul alimentelor in stare cat mai naturala si introducerea in meniul zilnic a vitaminelor si proteinelor. Pe de alta parte, persoanele vegetariene se pot confrunta in plus cu caderea parului cauzata de deficienta de fier ce poate sa apara in urma faptului ca nu se consuma carne. De asemenea, anorexia si bulimia sunt alte doua afectiuni legate de alimentatie care pot determina pierderea firelor de par in cantitati considerabile.
Anumite afectiuni
Sunt anumite boli care au ca efect secundar caderea parului. In aceasta categorie intra anumite boli autoimune, ca diabetul si lupusul, efectul fiind ireversibil, ciroza hepatica, dar si cancerul. Acesta din urma determina caderea parului in mod direct, daca este vorba de cancerul de piele, sau in mod indirect, atunci cand persoana este supusa chimioterapiei, acesta fiind unul dintre cele mai devastatoare efecte adverse, mai ales in cazul femeilor. De asemenea, sindromul ovarelor polichistice este o alta cauza care determina pierderea firelor de par sau, la fel de inestetic, determina cresterea aleatorie a parului pe corp. Afectiunile cardiovasculare pot avea si ele un impact negativ, avand in vedere ca oxigenarea celulara este afectata. Pe de alta parte, cu precadere in perioada adolescentei, apare dermatita seboreica, o afectiune ce influenteaza pierderea firelor de par, iar remediul consta strict in tratarea acestei afectiuni.
Tulburarile hormonale
Tulburarile hormonale cauzate de glanda tiroida, fie ca vorbim de hipertiroidism sau hipotiroidism, implica si caderea masiva a parului. In acest caz, trebuie sa se apeleze la un tratament care sa rezolve dereglarile hormonale pentru a stopa caderea parului.
Infectiile
Infectiile organismului, fie ca vorbim de cele cutanate sau de cele bacteriene, pot determina slabirea foliculului de par si caderea sa. De asemenea, febra si scaderea imunitatii sunt aspecte aflate in stransa legatura cu aceasta tulburare.
Medicamentele
Exista anumite medicamente ale caror efecte secundare pot favoriza caderea parului si incetini ciclul de regenerare a acestuia. In aceasta categorie intra anticonceptionalele, antidepresivele, medicamentele cu o mare concentratie de vitamina A, dar si cele care au rol in subtierea sangelui.
Coafatul excesiv
Coafatul este cel mai des intalnita metoda de afectare a scalpului si firului de par. Din pacate, nu multe femei stiu cat si cum sa foloseasca produsele cosmetice si ustensilele de ingrijire a parului, astfel incat aceasta sa nu dauneze. Este important sa nu se abuzeze de aparatele cu caldura ca foehnul, placa sau ondulatorul, caci acestea deshidrateaza firul de par, sensibilizand, totodata, si radacina. De asemenea, spalatul cu produse neadecvate tipului de par sau cu produse ce contin multe chimicale are acelasi efect, care se inrautateste cu cat parul este spalat mai des. Spuma, gelul de par si fixativul ar trebui folosite doar la ocazii speciale, iar parul ar trebui spalat imediat dupa aceea. O alta cauza a caderii parului ar putea fi chiar si pieptanatul agresiv.
Tipuri de matreata si de ce matreata poata provoca caderea parului
Dupa cum am spus de la inceput, exista mai multe tipuri de matreata asociata cu diferite tipuri de par si scalp sau cu diferite probleme hormonale sau de piele. In funcție de anumite criterii, avem de exemplu matreața care apare din cauza pielii uscate. Pielea uscată are o recurenta în lunile de iarnă cand stam mai mult in casa si organismul ajunge mai des sa aiba carente de vitamine. Un alt motiv pentru uscarea scalpului este și șamponarea în mod neregulat. Persoanele cu păr creț, de asemenea, suferă de un scalp mai uscat decât alte persoane cu alte tipuri de păr.
Mai des intalnita este matreata care apare din cauza parului gras, si se intalneste mai des la barbatii care au probleme cu pielea a scalpului. In conditii normale, sebumul este uleiul natural care este produs de glandele sebacee pentru a hidrata părul și pielea pentru a preveni uscarea acestuia. El, de asemenea, are scopul de a preveni apariția semnelor de îmbătrânire. Cu toate astea, corpul poate uneori produce sebum în exces. Motivele sunt, de obicei, pubertatea, stresul sau șamponare neregulată. Când excesul de sebum se amestecă cu murdăria și celulele moarte ale pielii se formează mătreața. Pentru acest tip de matreata se recomanda un sampon care contine extract din arborele de copaiba, un arbust inrudit cu arborele de cacao din zona Amazonului.
Exista si cazuri documentate dermatologic de matreata fungica. Aceasta este cauzată de infectia cu ciuperca Malassezia. Această infecție fungica se raspândește rapid pe scalpul excesiv de gras sau pe scalpul cu un dezechilibru al pH-ului. Infecția cu această ciupercă este foarte contagioasă și se poate răspândi foarte ușor, prin utilizarea acelorași piepteni, prosoape sau palarii cu o persoană infectată. Malassezia produce acid oleic, ceea ce duce la mărirea celulelor pielii, provocând mătreața.
Pe langa alte tratamente, este bine sa folosesti un sampon pentru un scalp sensibil ca sa scapi de acea senzație de mâncărime si sa eviti caderea parului din cauza acestei ciuperci. In plus, aceasta forma de matreata este transmisibila daca doua sau mai multe persoane folosesc același pieptene sau produse de prins părul, mai ales în cazul femeilor. În cazul în care ai primit diagnosticul de matreata fungica trebuie să renunți o perioadă la vopseluri de par, fixative si sa optezi pe tratamente cat mai naturiste.
Bibliografie:
1. U.S. Department of Health and Human Services, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2017;
2. Jha P, Ramasundarahettige C, Landsman V, Rostrom B, Thun M, Anderson RN, McAfee T, Peto R., Health of the hair, why we loose hair, New England Journal of Medicine, 2013;
3. U.S. Department of Health and Human Services. National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2004;