Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Totul despre intepaturile de insecte: Simptome, tratament, preventie

Totul despre intepaturile de insecte: Simptome, tratament, preventie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 mai 2022 Ultima actualizare: 7 februarie 2023

Odata cu lunile de vara toti stim cat de suparatoare pot fi insectele. De la tantarii din Delta si nu numai, la capusele din iarba verde de la picnic, de la cuiburile de viespi din zonele de deal si de munte, la diferite specii de insecte precum paienjenii sau puricii care ne fac viata un calvar. In urmatoarele randuri vom incerca sa idenficam cele mai cunoscute tipuri de intepaturi si cum sa le identificam rapid. 

Care sunt cele mai comune intepaturi de insecte?

Ce simptome apar in urma intepaturilor?

Cum tratezi intepaturile de insecta?

Cum previn intepaturile de insecta?

Care sunt cele mai comune intepaturi de insecte?

Potrivit OMS ( Organizatiei Mondiale a Sanatatii), pe tot globul exista peste 3.000 de specii de tantari, iar dintre acestea cateva sute sunt extrem de periculoase pentru noi. Sa nu uitam ca tantarul este insecta ce provoaca cea mai mare rata de mortalitate in randul oamenilor, pentru ca anumite specii de tantari sunt responsabili pentru transmiterea a 5 dintre cele mai periculoase boli - Malaria, Febra Zika (provocata de virusul ZIKA), Febra Dengue, Meningita West Nile (provocata de virusul West Nile) si Febra galbena. Din fericire, cele mai periculoase specii de tantari traiesc in zona tropicala si nu supravietuiesc in clima temperata, dar si tantarii autohtoni de la noi pot cauza diferite eruptii de piele sau alergii severe daca nu suntem atenti. 

Intepatura de tantar apare la majoritatea persoanelor ca o umflatura de piele care ulterior declanseaza pruritul. De regula aceasta nu prezinta nici un pericol pentru sanatate si daca aveti la indemana un unguent/gel calmant sa aplicati impotriva iritatiei totul trece de la sine dupa cateva minute. Daca insa, apare febra, dureri articulare sau inflamatii ale nodurilor limfatice, este important sa apelati urgent un medic specialist. Sunt sanse ca in urma interactiunii cu tantarul sa contactati o infectie.

Impotriva intepaturilor de tantari se poate folosi produsul ASSISTA REPELX GEL. 

RepelX gel calmeaza rapid mancarimea si iritatia pielii, cauzate de intepaturile de insecte (tantari, capuse, pureci, plosnite, albine, viespi, bondari, tauni, furnici, paianjeni, acarieni), datorita combinatiei de uleiuri (Litsea cubeba, Menta, Neem, Cuisoare, Muscata, Wintergreen, Lemongrass) pe care le contine. Totodata, da o senzatie placuta de racorire pe zona de piele pe care se aplica.

Beneficii Assista RepelX Gel intepaturi de insecte:

  • Assista RepelX spray impotriva tantarilor, are efect repelent, pana la 8 ore, impotriva intepaturilor de tantari (eficienta testata si confirmata de INCDMI Cantacuzino Nr. 6/23.06.2017);
  • Acest produs previne eventualele muscaturi ale insectelor, nu trateaza si nu este un inlocuitor al tratamentului medical. Compatibilitatea cu pielea: foarte buna;
  • Elementele antiinflamatoare din uleiul de Cuisoare fac ca acest ulei sa fie extrem de linistitor. Cand este utilizat local, uleiul esential de Cuisoare ajuta la calmarea pielii iritate si ajuta la reducerea aspectului de roseata;
  • Uleiul de Lemongrass este un excelent tonic pentru piele si are proprietati antifungice;
  • Litsea Cubeba are proprietati astringente blande si are, de asemenea, rol antibacterian, ajutand la reducerea umflaturilor si inrosirii pielii;
  • La nivel local, uleiurile de Menta si Wintergreen au efect analgezic si dezinfectant, dand o senzatie placuta de racorire;
  • Cu proprietatile sale regenerative, uleiul de Neem permite pielii sa lupte impotriva agentilor patogeni, fiind bogat in acizi grasi esentiali, trigliceride, vitamina E si calciu. Totodata, este un remediu natural pentru simptomele eczemelor, cum ar fi mancarimea pielii uscate;
  • Uleiul de Muscata calmeaza pielea iritata, are rol cicatrizant si ajuta celulele pielii sa se regenereze in mod natural, lasand pielea mai curata si cu o stralucire naturala;
  • Glicerina este un umectant utilizat in creme, cu efect de hidratare. O parte din activitatea sa este de a facilita reactia enzimatica la nivelul pielii. Astfel, ajuta la exfolierea celulelor moarte de la suprafata pielii;
  • Contine extract de aloe vera pentru un efect antiseptic, cicatrizant, antiinflamator si antifungic;
  • RepelX gel se absoarbe rapid la nivelul pielii si poate fi utilizat de adulti si copii cu varsta de peste 3 ani;

Daca nu vreti sa utilizati varianta gel, exista si varianta Spray. 

Dar nu numai tantarii dau batai de cap. Si puricii pot crea disconfort, mai ales pentru ca intepaturile de purice au o senzatie mult mai puternica de prurit. Pe pielea umana muscaturile de purice apar ca 3-4 pete rosii ca niste alunite microscopice alaturate. Se stie ca puricii pot sta si pe corpul altor animale cu blana precum pisici, caini. Daca ai fost intepat de un purice adult sunt sanse ca senzatia de mancarime sa fie si mai puternica. In acest caz este bine sa spalati foarte bine locul intepaturii cu putina apa mai rece si sapun dupa care sa aplicati un unguent antiinflamator. Trebuie evitata iritarea zonei prin scarpinare pentru ca infectia poate ajunge in organism. 

Asemanatoare cu puricii sunt si plosnitele ca si semnalmente legate de intepatura. Doar ca acestea nu sar, au marimea unui sambure de mar si se feresc de lumina. Intepaturile de plosnita pot fi foarte diferite. Se poate ca unele persoane nici sa nu le observe, iar altele sa aiba reactii alergice ca mancarime sau durere urmate de iritatii pe piele cu mici pete rosiatice. Daca ati indentificat intepatura de plosnita este bine sa spalati zona cu apa rece si sapun. In cazul in care apar simpome mai puternice precum senzatia de arsura la nivelul tegumentului sau durere, aplicati unguente antiinflamatorii.

Desi nu sunt la fel de raspanditi ca tantarii, pentru ca paienjenii evita de obicei contactul cu omul si prefera sa se ascunda, din cele peste 40.000 de specii de arahnide identificate pana acum, cam 30 dintre acestea sunt periculoase pentru om, iar 9 tipuri de paianjen sunt extrem de mortale. 

Din fericire in Romania exista putine specii de paianjen periculoase si in general , intepaturile de paianjen sunt de cele mai multe ori inofensive. In caz ca nu ai alergii la veninul de paianjen, intepatura se prezinta sub forma a doua puncte mici inconjurate de un cerc. Inainte de orice spalati bine zona afectata cu apa si sapun. Daca abservati simptome neobisnuite sau reactii alergice, luati ca remedii, antihistaminice si apelati la ajutor medical.

Intepaturile de viespe si de albina sunt de obicei inofensive, chiar daca senzatia la nivelul pielii este extrem de dureroasa pe o perioada scurta de timp. Pericolul consta in faptul ca anumiti oameni sunt alergici la substantele care compun veninul si care ajunge in corpul uman prin intermediul intepaturilor si atunci trebuie apelat urgent la medic. Albinele, de cele mai multe ori, lasa acul in piele si trebuie eliminat. Dupa aceasta operatie se spala bine rana cu apa si se tamponeaza cu otet.

O alta insecta mica dar la fel de periculoasa pentru om este capusa care prin intepatura poate transmite boala Lyme, o boala cu ,,o mie de fete" cum mai este cunoscuta pentru ca este greu de diagnosticat si poate fi fatala. Din fericire, nu toate intepaturile de capuse transmit boala Lyme. Cele mai periculoase sunt cele din genul Ixodes, care transmit o bacterie numita Borrelia Burgdorferi (boala se mai numeste borelioza). Ciclul de viata al bacteriei este deosebit de complex, o parte a acestuia desfasurandu-se in interiorul capusei. Restul ciclului de viata se desfasoara parazitand diverse mamifere precum soarecii sau cerbii. Omul nu intra direct in acest ciclu decat atunci cand intra pe teritoriul capusei si este muscat de aceasta.

Ideea este ca daca observati o capusa pe suprafata pielii, e nevoie sa o inlaturati cat de curand posibil. Evitati solutiile populare de genul uleiului, benzinei sau otetului. Folositi o penseta pe care sa o sterilizati inainte cu spirt si o bricheta. Apoi apucati capusa cat mai aproape de cap si trageti lent, dupa care spalati rana cu apa si sapun. Este important sa retineti ca o capusa are nevoie de 48 de ore pentru a va infecta, si de aceea verificati bine suprafata pielii dupa fiecare plimbare la picnic.

citeste si despre problemele pe care le au copiii cu paduchii

Ce simptome apar in urma intepaturilor?

Dupa cum am spus de la inceput, cele mai frecvente intepaturi in lume provin de la tantari, si cele mai multe decese cauzate de insecte apar din cauza anumitor specii de tantari. Care sunt cele mai periculoase boli si ce simptome au ele, descoperiti in urmatoarele randuri.

Simptome Malarie

In principal, malaria se manifesta prin febra aparuta la sapte zile de la prima posibila expunere sau la trei luni de la contactul cu infectia. Orice febra aparuta la mai putin de sapte zile de la o posibila expunere nu este cauzata de malarie. In plus, asa cum am spus anterior, nu toate speciile de tantari transmit malarie. Boala are ca raspandire tari din zona tropicelor, intre latitudinea nordica 25 de grade si latitudinea sudica tot 25 de grade. Vorbim aici de India, Vietnam, Malaezia, Indonezia, Brazilia, tari din Africa etc. Malaria este transmisa de tantarul Anofel care poarta in corp un parazit numit plasmodium si acesta declanseaza febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, varsaturile si crize de stomac. Netratata, malaria duce la colaps circulator, coma si in ultima instanta survine decesul.

Simptome Boala Lyme

Asa cum am mai spus, boala Lyme mai este cunoscuta drept boala cu o mie de fete pentru ca in primele stadii are multe similitudini cu alte mii de boli. Boala poate afecta diferite zone ale corpului, chiar si unele mai greu observabile cum ar fi axila, zona inghinala sau cea poplitee (in spatele genunchiului). Locul propriu-zis al muscaturii de capusa este si cel prin care bacteria Borrelia Burgdorferi pătrunde in organism dar daca aceasta infectie apare intr-o zona greu accesibila ochiului e greu de depistat. Primul semn al infectiei este eritemul migrator.

Eritemul migrator este o leziune cutanata care apare intr-un interval cuprins intre minim 3 zile si maxim 30 zile de la contactarea infectiei. Ea se arata ca o pata rosiatica, rotunda sau ovalara, care se extinde treptat, iar marginile isi pastreaza culoarea rosiatica. Asta in timp ce partea centrala se atenueaza ca nuante. De regula leziunea este unica, asimptomatica, ea putand fi asociata cu o senzaţie de arsura, intepatura, cefalee, artralgii, mialgii. In plus, eritemul migrator nu apare neaparat in zona unde s-a intamplat muscatura si nu inseamna ca ofera o zona unde poti depista agresiunea cauzata de capusa.

Din pacate, acesta apare in numai 60-80% din cazuri si de aceea absenta lui nu inseamna intotdeauna absenta infectiei – cu alte cuvinte, exista 20-40% sanse ca individul sa fie infectat dar sa nu prezinte eritemul. In majoritatea cazurilor, eruptia este asimptomatica, dar uneori poate fi insotita de prurit  sau de senzatia de arsura. In aceasta etapa, infectia poate asocia si un sindrom pseudogripal, manifestat prin: febra, astenie, oboseala, dureri de cap, redoare sau dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii . Conform Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (Romania), leziunile pe epiderma aparute la cateva ore dupa intepatura capusei sunt de natura alergica și nu sunt catalogate drept eritem migrator, aparitia lor neinsemand instalarea bolii Lyme. De aceea cel mai bine este sa gasim capusa si sa o scoatem din organism.

Simptome Febra Galbena

Febra galbena este transmisa de tantarii care sunt infectati cu Flavivirus. Tarile cu risc de a contacta aceasta boala sunt Ciad, Coasta de Fildes, Congo, Etiopia, Niger, Nigeria si Sudan. In primele stadii boala poate fi confundata cu o raceala puternica pentru ca avem simptome precum dureri de cap, dureri musculare şi articulare, febra, pierderea poftei de mancare. Netrata boala se ajunge la insuficienta cardiaca, hepatica şi renală, hemoragie, dureri abdominale, convulsii, iar 50% dintre bolnavii care ajung in acest stadiu mor. OMS spune ca la nivel mondial, anual, din circa 200.000 de persoane infectate cu aceasta boala, 30.000 mor si din cauza altor complicatii.

Simptome virusul Zika

Acest virus este transmis tot de o specie de tantar. Tara care are cele mai multe probleme cu acest virus este Brazilia, dar incidenta lui a fost semnalata si in alte tari precum: Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic,Panama, Paraguay,  Insulele Solomon sau Thailanda. Ca si simptome, bolnavii cu virusul Zika au stari puternice de: febra, eruptii cutanate, conjunctivita, dureri musculare si articulare, o stare de slabiciune si cefalee. Netratata poate genera malformatii ireversibile, mai ales in cazul in care infectia ajunge la femei insarcinate.

citeste si - mituri despre pediculoza

Cum tratezi intepaturile de insecta?

Si daca tot ne-am concentrat pe bolile transmise de tantari, o sa vorbim in continuare despre cum se pot trata intepaturile de tantari, atunci cand ele se intampla intr-o zona temperata cum este Romania. Concret, cand un tantar ataca epiderma unei persoane, organismul nostru reactioneaza impotriva substantelor care intra in piele odata cu saliva tantarului. Are loc o reactie inflamatorie, pielea se umfla si apare o senzatie de mancarime si usturime. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa spalati zona cu apa rece si sapun. Ulterior se pune gheata pe muscatura. Gheata ingusteaza vasele de sange si astfel ajung mai putine substante inflamatorii in locul respectiv.

Un alt remediu este sa aplicati pe zona afectata otet de mere sau otet aromat. Mancarimea se va diminua si zona nu se va mai inflama. De asemenea, puteti aplica pe muscatura o solutie din bicarbonat cu apa. Acelasi efect il are si zeama de lamaie. In cazul unor persoane cu pielea mai sensibila se recomanda cataplasme cu frunze de varza cruda, patlagina sau busuioc. Aceste remedii se potrivesc si la alte intepaturi de insecte, mai putin in cazul capusei, unde, daca nu e eliminata intai din piele, toate solutiile descrise mai sus nu vor avea efect.

Cum previn intepaturile de insecta?

Dincolo de hainele pe care sa le purtam atunci cand suntem intr-o zona mlastinoasa sau o zona de delta unde e important sa purtam pluze cu maneci lungi si pantaloni cu maneci lungi, manusi subtiri de bumbac si palarie sau sapca si sa avem zone de piele cat mai putin expuse, atunci cand suntem in parc in sezonul cald, o prima solutie este sa ne spalam cat mai des posibil in zilele in care transpiram abundent, pentru ca transpiratia devine o invitatie la adresa tantarilor, deoarece creste aciditatea corpului si acestia simt schimbarea electrolitica de la nivelul epidermei. Se recomanda astfel folosirea unui sapun mentolat, deoarece acesta scade aciditatea pielii si mascheaza mirosul uman. Repelentii din farmacie sunt de asemenea eficienti pentru a va proteja de tantari. Folositi cu incredere pe piele si urmariti indicatiile terapeutice. 

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/vector-borne-diseases

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lyme-disease/symptoms-causes/syc-20374651

https://www.britannica.com/list/9-of-the-worlds-deadliest-spiders

REFERINTE:

Lyme disease. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/lyme/index.html. Accessed Sept. 2, 2018.

Pitt BS, et al. Identification of a novel pathogenic Borrelia species causing Lyme borreliosis with unusually high spirochaetaemia: A descriptive study. The Lancet Infectious Diseases. 2016;

Hu L. Clinical manifestations of Lyme disease in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 2, 2018;

Hu L. Treatment of Lyme disease in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 2, 2018;

Hu L. Diagnosis of Lyme disease. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 6, 2018;

Lantos PM, et al. Unorthodox alternative therapies marketed to treat Lyme disease. Clinical Infectious Diseases. 2015;

Post-treatment Lyme disease syndrome. Centers for Disease Control and Prevention.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...