Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Lemongrass: efecte digestive, antiseptice si anti-insecte. Cum il alegi

Lemongrass: efecte digestive, antiseptice si anti-insecte. Cum il alegi

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 31 iulie 2024 Ultima actualizare: 31 iulie 2024

Lemongrass, cunoscut si sub numele de ”iarba de lamaie”, reprezinta o planta aromatica ce isi are originea in regiunile tropicale si subtropicale din Asia de Sud si Asia de Sud-Est. Numele acesteia provine de la mirosul sau caracteristic asemanator cu cel al lamaii ei. Planta aceasta este utilizata mai ales in bucataria asiatica si in medicina traditionala pentru aroma sa distincta si pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate. Cum trebuie folosita aceasta planta si care sunt beneficiile sale pentru organism descopera in randurile urmatoare.

Ce este lemongrass-ul? Cum il recunosti? Ce proprietati medicinale are lemongrassul?

Lemongrassul se face remarcat pentru frunzele sale lungi si subtiri, care prezinta o culoare verde intensa. Aceste frunze au un miros foarte puternic de lamaie si un gust usor picant si citric. Lemongrassul este utilizat de obicei ca ingredient aromatic in mancarurile asiatice, spre exemplu curry-uri, supe si alte preparate.

In afara de folosirile culinare ale acestei plante, lemongrassul prezinta si potentiale beneficii pentru sanatate. Se spune ca acesta ar avea proprietati antimicrobiene, antioxidante si antiinflamatorii. In aceeasi masura, este folosit in diferite forme in medicina traditionala cu scopul de a trata diferite afectiuni, spre exemplu durerile de stomac, infectiile si febra. In afara de folosirea sa in bucatarie si in medicina, lemongrassul poate fi intalnit si in produse cosmetice, uleiuri esentiale, ceaiuri si alte preparate aromatice. Lemongrass prezinta o serie de proprietati medicinale potential benefice, insa este nevoie sa tineti minte faptul ca, cercetarile sunt in continuare in curs pentru a confirma si aprofunda aceste efecte. Cateva dintre proprietatile care sunt atribuite lemongrassului sunt urmatoarele:

  • Antioxidant - Lemongrass contine compusi cu proprietati antioxidante, de exemplu vitamina C, flavonoide si compusi polifenolici. Antioxidantii acestia pot contribui la combaterea stresului oxidativ din corp si pot ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea cauzata de catre radicalii liberi;
  • Antiinflamator - Exista studii care spun despre aceasta planta ca are in alcatuire compusi cu proprietati antiinflamatorii, spre exemplu uleiurile esentiale. Proprietatile acestea pot contribui la diminuarea inflamatiei in corp si pot fi benefice in afectiuni inflamatorii spre exemplu artrita;
  • Antimicrobian - Uleiul esential de lemongrass contine compusi, cum ar fi citralul si mircenul, care au demonstrat activitati antimicrobiene. Compusii acestia pot sa ajute la combaterea bacteriilor, fungilor si chiar a unor tipuri de paraziti;
  • Proprietati digestive - Lemongrassul a fost folosit in mod traditional cu scopul de a trata probleme digestive, cum ar fi indigestia, crampele abdominale si flatulenta. Se spune despre uleiurile esentiale din aceasta planta ca pot contribui la relaxarea muschilor tractului digestiv si la imbunatatirea fluxului de bila;
  • Proprietati antipiretice - In medicina traditionala, aceasta planta a fost utilizata pentru a diminua febra. Lucrul acesta se datoreaza proprietatilor sale care pot contribui la scaderea temperaturii corpului;
  • Relaxare si reducerea stresului - Aromele care se gasesc in aceasta planta pot sa prezinte efecte relaxante si revigorante. Uleiurile esentiale de lemongrass pot fi utilizate in aromaterapie pentru a contribui la diminuarea stresului si anxietatii.

Este necesar de mentionat faptul ca, chiar daca lemongrassul prezinta aceste potentiale proprietati benefice, nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele medicale conventionale. Inainte de a folosi lemongrass sau orice alt supliment sau tratament natural in scopuri medicinale, trebuie sa discutati cu un profesionist medical cu scopul de a asigura siguranta si adecvarea utilizarii in functie de situatia dumneavoastra medicala.

 

Cum actioneaza lemongrassul asupra metabolismului?

Lemongrass actioneaza in mai multe moduri cu scopul de a genera efecte digestive, antiseptice si repelente, multumita compusilor chimici care se gasesc in uleiurile sale esentiale. Modul in care actioneaza aceasta planta pentru fiecare dintre aceste efecte este urmatorul:

Efecte digestive

Relaxarea muschilor tractului digestiv - Lemongrass are in alcatuire uleiuri esentiale, spre exemplu citralul, care poate sa ajute la relaxarea muschilor din tractul digestiv. Aceasta substanta poate ajuta la ameliorarea spasmelor si crampelor abdominale, lucru ce faciliteaza digestia. Stimularea productiei de enzime - Unele componente ale acestei plante pot sa stimuleze productia de enzime digestive, cum ar fi lipaza si amilaza. Lucrurile acestea pot contribui la descompunerea mai eficienta a alimentelor in stomac si in intestin.

Efecte antiseptice

Compusi antimicrobieni - Uleiurile esentiale din lemongrass au in alcatuire compusi cu proprietati antimicrobiene, cum ar fi citralul si mircenul. Compusii acestia pot sa ajute la combaterea bacteriilor, fungilor si altor microorganisme patogene. Inhibarea cresterii microorganismelor - Citralul si alte componente ale lemongrassului pot sa interfere cu functiile vitale ale microorganismelor, iar datorita acestui fapt se impiedica multiplicarea si raspandirea acestora.

Efecte repelente

Miros intens - Mirosul puternic si caracteristic celui de lamaie poate fi dezagreabil pentru insecte cum ar fi tantarii, mustele si altele. Acest miros poate sa actioneze pe post de agent de respingere natural pentru aceste insecte. Compusi repelenti - Lemongrassul are in alcatuire compusi cum ar fi citronelolul si geraniolul, care au fost depistati ca fiind repelenti naturali impotriva insectelor. Compusi acestia pot fi folositi pentru a crea spray-uri repelente pentru piele sau pentru medii interioare.

Este necesar de mentionat faptul ca, utilizarea lemongrassului pentru aceste efecte poate sa fie diferita in functie de concentratia, modul de aplicare si specificul situatiei. In momentul in care doriti sa folositi lemongrass in scopuri digestive, antiseptice sau repelente, este recomandat sa consultati surse de incredere si, in cazul in care este necesar, sa faceti rost de sfatul unui specialist in domeniul fitoterapiei sau al sanatatii naturale.

Cand este indicat lemongrassul? Cum trebuie folosit? Contraindicatii

Lemongrassul poate fi recomandata intr-o serie de situatii, insa este important sa tineti cont de faptul ca fiecare om poate sa reactioneze in mod diferit si ca este indicat sa discutati cu un profesionist medical sau un specialist in fitoterapie inainte de a pune in uz lemongrass in scopuri medicinale. Cateva situatii in care aceasta planta ar putea fi recomandata spre utilizare sunt urmatoarele:

  • Efecte digestive  - Pentru ameliorarea indigestiei, a flatulentei sau a disconfortului abdominal usor, dar si in cazul crampelor stomacale si intestinale;
  • Efecte antiseptice  - Pentru a trata infectii minore ale pielii, spre exemplu taieturi, zgarieturi sau rani mici, dar si pentru a contribui la prevenirea infectiilor minore si a inflamatiilor pielii;
  • Efecte repelente  - Pentru a respinge insectele, spre exemplu tantarii si mustele, dar si pe post de alternativa la produsele chimice de protectie impotriva insectelor;
  • Efecte de relaxare  - In aromaterapie sau bai pentru a contribui la reducerea stresului, anxietatii sau oboselii, lemongrassul poate fi utilizat.

Ce este lasniciorul si ce proprietati similare are cu lemongrass-ul

Lasniciorul sau vita-de-vie salbatica, este o planta care este inclusa in grupul recunoscut de specialisti drept Solanaceae. Vorbim practic de o specie de liana care creste endemic in diferite zone calduroase cu clima temperat-Mediteranean (Oceanic) din anumite tari insulare si peninsulare din regiuni din Europa, Asia si America de Nord. Aceasta este considerata a fi o planta care se dezvolta in zone umede, de-a lungul apelor sau pe marginea padurilor din diferite zone de tip delta precum Delta Dunarii, Delta Nilului, etc.

Lasniciorul este cunoscut pentru fructele sale, care sunt fie rosii sau galbene, dar care sunt otravitoare pentru consumul uman. Planta are in componenta compusi toxici cum ar fi solanina si solasonina, care pot determina daca este consumata accidental simptome gastrointestinale, tulburari nervoase si alte reactii adverse in cazul in care sunt ingerate. Consumate in cantitati prea mari aceste fructe pot avea impact letal pentru ca pot crea crampe abdominale puternice si sangerari recto-anale. 

BIBLIOGRAFIE:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;

Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;

Articole similare
Nutritie: Ce beneficii are pentru organism untul de migdale Nutritie: Ce beneficii are pentru organism untul de migdale

Untul de migdale poate fi folosit in sandvisuri, tartine si multe retete dulci si sarate. In plus, in comparatie cu untul de arahide, aceasta tartinada ofera un nivel mai ridicat de grasimi mononesaturate. Atunci cand sunt consumate in exces, grasimile saturate pot cauza niveluri crescute de colesterol.

1 august 2024
Edited 1 august 2024
citește articolul
Nutritie: Cum te ajuta semintele de mac. Contraindicatii de consum Nutritie: Cum te ajuta semintele de mac. Contraindicatii de consum

Semintele de Mac au o mare contributie de minerale esentiale pentru corpul nostru, cum ar fi fierul (esential pentru sistemul imunitar), potasiul (eficient pentru combaterea crampelor musculare), calciul (esential pentru oase), magneziul (de baza in reglarea functiei musculare si a sistemului nervos), fosforul (implicat in sanatatea oaselor si nivelurile de energie) sau zincul (ajuta la intarirea apararii).

3 mai 2023
Edited 5 mai 2023
citește articolul
Nutritie: Ce beneficii au pentru organism consumul de seminte de susan Nutritie: Ce beneficii au pentru organism consumul de seminte de susan

Semintele de susan negru pot fi consumate crude sau prajite si sunt utilizate in multe bucatarii din intreaga lume. Ele sunt un ingredient popular in salate, sosuri, hummus, paine si prajituri. In plus, semintele de susan negru sunt utilizate si in medicina traditionala pentru a trata o varietate de afectiuni, inclusiv dureri articulare, indigestie si probleme respiratorii.

3 mai 2023
Edited 12 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina