Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tulburare de stres post-traumatic: Ce este, care sunt cauzele, cum se manifesta

Tulburare de stres post-traumatic: Ce este, care sunt cauzele, cum se manifesta

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 februarie 2023

Multi oameni care trec prin situatii traumatice pot avea dificultati temporare de adaptare, dar si de auto-ingrijire, aspecte care, de obicei, se imbunatatesc. Daca simptomele se inrautatesc, dureaza luni sau chiar ani si interfereaza cu activitatile zilnice, este posibil sa aveti tulburare de stres post-traumatic (PTSD). Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) este o afectiune de sanatate mintala pe care unii oameni o dezvolta dupa ce au experimentat sau au vazut un eveniment traumatic. Acest episod poate pune in pericol viata, cum ar fi razboiul, un dezastru natural, un accident de masina sau agresiunea sexuala. Dar, uneori, evenimentul nu este neaparat periculos. De exemplu, moartea brusca, neasteptata a unei persoane dragi poate provoca, de asemenea, PTSD. Este normal sa simti frica in timpul si dupa o situatie traumatica. Frica declanseaza un raspuns de „lupta sau fugi”. Acesta este modul in care organismul incearca sa se protejeze de potentialele pericole, lucru care provoaca schimbari in organism, cum ar fi eliberarea anumitor hormoni si cresterea vigilentei, a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac si a frecventei respiratiei. In timp, majoritatea oamenilor se recupereaza dupa ce au suferit o trauma, dar persoanele cu PTSD nu se simt mai bine. Se simt stresati si speriati mult timp dupa ce trauma s-a terminat. In unele cazuri, simptomele PTSD pot incepe mai tarziu. De asemenea, ele pot aparea si disparea in timp.

Care sunt cauzele aparitiei tulburarii de stres-postraumatic?

Cercetatorii nu stiu de ce unii oameni au PTSD, iar altii nu. Genetica, neurobiologia, factorii de risc si aspectele personale pot afecta daca aveti PTSD dupa un eveniment traumatic. Puteti dezvolta tulburare de stres post-traumatic la orice varsta. Multi factori de risc joaca un rol important in a determina daca o veti avea, iar acesti includ:

Sexul: Femeile au mai multe sanse de a dezvolta PTSD
Ati avut o trauma din copilarie
Senzatie de groaza, impotenta sau frica extrema
Treceti printr-un eveniment traumatic care dureaza mult timp
Nu aveti parte de sprijin emotional dupa acel eveniment
Aveti stres dupa eveniment, de exemplu atunci cand pierdeti o persoana draga
Avand un istoric de boli mintale sau de utilizare a anumitor substante

Cum se manifesta PTSD?

Simptomele tulburarii de stres post-traumatic pot incepe in termen de o luna de la un eveniment traumatic, dar pot sa nu apara decat ani mai tarziu. Aceste simptome provoaca probleme considerabile in situatii sociale sau de munca si in relatiile zilnice. Ele pot interfera, de asemenea, cu capacitatea de a va indeplini sarcinile obisnuite de zi cu zi. Simptomele sunt de obicei grupate in patru tipuri: Amintiri intruzive, evitare, schimbari in gandire si dispozitie si schimbari in reactiile fizice si emotionale. Simptomele pot varia in timp sau in functie de persoana. Simptomele amintirilor intruzive pot include:

Amintiri recurente, involuntare si dureroase ale evenimentului traumatic
Retrairea evenimentului traumatic ca si cum s-ar intampla din nou
Vise tulburatoare sau cosmaruri despre evenimentul traumatic
Stres emotional sever sau reactii fizice la lucruri care va amintesc de evenimentul traumatic

Ce recomanda psiho-terapeutii:

Incercati sa evitati sa va ganditi sau sa vorbiti despre evenimentul traumatic
Evitati locurile, activitatile sau persoanele care va reamintesc de evenimentul traumatic
Schimbari negative in gandire si stari

Ce trebuie sa faci ca sa eviti un episod de PTSD:

Ganduri negative despre sine, despre alti oameni sau despre lume in general
Deznadejdea in viitor
Probleme de memorie, chiar daca nu ne amintim aspecte importante ale evenimentului traumatic
Dificultati in mentinerea relatiilor apropiate
Va simtiti instrainat fata de familie si prieteni
Lipsa de interes pentru activitatile care v-au placut candva
Dificultati in a simti emotii pozitive
Senzatie de insensibilitate emotionala
Schimbari in reactiile fizice si emotionale

Cum poti recunoaste un episod de PTSD:

Va speriati cu usurinta
Sunteti intotdeauna vigilent la pericole
Manifestati un comportament auto-distructiv, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau conducerea prea rapida
Tulburari de somn
Dificultati de concentrare
Iritabilitate, izbucniri de furie sau comportament agresiv
Sentimente coplesitoare de vinovatie sau rusine

La copiii de 6 ani si mai mici, semnele si simptomele pot include, de asemenea:

Recrearea evenimentului traumatic sau aspecte ale acestuia prin joc
Vise infricosatoare care pot sau nu sa includa aspecte ale evenimentului traumatic

In timp, simptomele PTSD pot varia in intensitate. Este posibil sa aveti mai multe simptome de atunci cand sunteti stresat in general sau cand intalniti lucruri care va amintesc de ceea ce vi s-a intamplat. De exemplu, puteti auzi un zgomot banal, insa acela sa va aminteasca de experienta neplacuta pe care ati avut-o. Sau puteti vedea stiri despre agresiune sexuala si va puteti simti coplesiti de amintirile propriei agresiuni.

Simptomele se manifesta, de regula, intr-un timp relativ scurt, de cand a avut loc evenimentul, dar, uneori, poat fi nevoie de luni sau chiar ani pentru a aparea. De asemenea, simptomele pot veni si pleca pe parcursul mai multor ani, insa daca acestea dureaza mai mult de patru saptamani, va provoaca o mare suferinta sau interfereaza cu viata profesionala sau personala, este nevoie sa apelati la un specialist, in principiu psiholog si/sau psihiatru.

Optiuni de tratament

Principalele tratamente includ terapia cognitiv-comportamentala (TCC), medicamentele sau ambele. Tulburarea de stres post-traumatic afecteaza oamenii in mod diferit, astfel incat un tratament care functioneaza pentru cineva poate sa nu functioneze pentru o alta persoana, motiv pentru care schemele de tratament trebuie sa fie complet personalizate in functie de pacient. Tratamentul includeꓽ

Terapia prin vorbire: Psihologul incearca sa va invete cum sa identificati lucrurile care declanseaza simptomele si cum puteti gestiona aceste manifestari.  Medicamente: Pot ajuta cu simptomele survenite in tulburarea de stres post-traumatic. Antidepresivele pot ajuta la controlul simptomelor, cum ar fi tristetea, ingrijorarea, furia si un sentiment de gol interior, insa doar un psihiatru poate prescrie cel mai bun plan de tratament medicamentos, iar psihologul va lucra prin terapia cognitiv-comportamentala. De asemenea, anxioliticele se pot prescrie, intrucat au rolul de a relaxa, printre altele.

Tulburarea de stres post-traumatic se poate instala fara ca pacientul sa manifeste simptome evidente, insa, in general, semnele isi fac aparitia, mai devreme sau mai tarziu. Este important sa nu va simtit rusinat in a cere ajutorul specialistilor, indiferent daca discutam despre psihoterapie sau un consult psihiatric.

Tehnici care te pot ajuta sa treci mai usor peste un stres post-traumatic

Persoanele care au probleme cu somnul, au un somn slab calitativ sau se confrunta cu insomnii pot apela la tehnici de relaxare si odihna pentru inducerea somnului. Tehnici de respiratie. Respiratia profunda abdominala ne ajuta sa ne relaxam, sa ne oxigenam creierul si sa dormim mai bine. Inspiram treptat pe nas pana observam ca abdomenul se umfla si apoi expiram in acelasi mod pe gura. Se repeta pana ce simtim ca organismul incepe sa se detensioneze. Pentru un efect mai puternic, se recomanda pe fundal o muzica linistitoare si inainte o baie calda in care s-a picurat ulei de lavanda sau eucalipt.

Meditatia si yoga. Fara indoiala, persoanele care au insomnii trebuie sa apeleze la tehnici de meditatie si la yoga. Acestea au rolul de a reduce stresul si anxietatea, de a induce somnul in mod natural si de a imbunatati starea de sanatate a intreg organismului. 

Masajul. Masajul terapeutic de relaxare ajuta organismul sa se relaxeze, elibereaza tensiunea la nivel muscular si induce starea de bine. De asemenea, se poate apela si la reflexoterapie, tehnica care presupune masajul talpilor, acolo unde exista cei mai multi centri nervosi. In uleiul clasic de masaj se pot adauga cateva picaturi de ulei de lavanda.

Presopunctura. O tehnica veche de peste 4000 de ani, practicata initial de chinezi, presopunctura presupune apasarea unor puncte strategice de pe corp cu scopul de a reduce durerea si tensiunea musculara, de a imbunatati circulatia si de a elibera in corp endorfine, denumite si moleculele fericirii. Se recomanda in perioadele de stres puternic, anxietate, depresie si insomnie.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina