Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Uretra: ce este si cel rol are in organism

Uretra: ce este si cel rol are in organism

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 februarie 2023 Ultima actualizare: 9 martie 2023

Uretra este un tub membranos care se extinde de la vezica urinara la deschiderea uretrala exterioara. La ambele sexe, functia sa este de a transporta urina in exteriorul corpului. In plus, la barbati serveste la transportul materialului seminal. Uretra masculina trece prin penis, prin urmare este considerabil mai lung decat cel feminin. Este format din patru parti, in functie de regiunile perineale pe care le traverseaza: uretra intramurala (preprostatica), prostatica, intermediara (membranoasa) si spongioasa (peniana). La femei, uretra nu are aceasta clasificare.

Misiunea sa principala este de a transmite urina in exteriorul corpului, desi acest canal are un rol foarte important in ejacularea spermei si, prin urmare, in rolul reproductiv al barbatilor. Majoritatea oamenilor nu vor suferi de probleme cu uretra pe tot parcursul vietii, dar exista persoane care pot experimenta probleme la nivelul acesteia.

Diferentele dintre uretra masculina si cea feminina

Uretra masculina
Uretra masculina este un organ urinar pelvian care functioneaza in primul rand ca un duct de legatura, care transporta urina din vezica urinara spre exterior. La capatul superior al vezicii urinare gasim o pereche de canale musculare lungi de 25-30 cm, uretere, care la randul lor se conecteaza si umple vezica cu urina formata in rinichi. 

Deoarece uretra masculina este un duct muscular lung de aproximativ 18-22 cm care transporta urina din vezica urinara, acesta este motivul pentru care se extinde de la gaura uretrala interna a vezicii urinare la gaura uretrala externa situata la varful glandului penisului. Uretra ofera, de asemenea, o iesire pentru sperma si secretii glandulare in timpul ejacularii. Astfel, la barbati, uretra face parte atat din sistemul urinar, cat si din cel reproducator. In timp ce uretra se intinde de-a lungul penisului la barbati, la femei, este foarte scurta si nu face parte din sistemul reproductiv.

Uretra feminina
Uretra feminina este semnificativ mai scurta decat cea masculina, masurand aproximativ 4 cm. Ea apare din orificiul uretral intern al vezicii urinare, trece sub simfiza pubisului si se deschide in orificiul extern uretral. La femei, orificiul extern este situat inaintea orificiului vaginal, in vestibulul vaginului.

Uretra feminina este inconjurata de glande parauretrale, care sunt analoage cu prostata la barbati. Acestea se deschid pe fiecare parte a deschiderii uretrale externe. Reglarea fluxului urinar al uretrei depinde de sfincterul uretral exterior, care se gaseste in spatiul perineal profund. Sfincterul uretral exterior este un complex de fibre musculare compuse din straturi musculare netede care inconjoara uretra, precum si cateva componente suplimentare.

Probabil, cea mai clara diferenta dintre uretra barbatului si cea a femeii consta in marime, deoarece, asa cum am detaliat mai sus, cea masculina masoara aproximativ 20 centimetri, in timp ce cea feminina are o lungime de aproximativ 4 centimetri. Prin urmare, lungimea uretrei este mai mica la femei decat la barbati. Cu toate acestea, nu este singura distinctie pe care o putem evidentia, deoarece, desi ambele au aceeasi functie, adevarul este ca uretra oamenilor serveste, de asemenea, un alt scop. In acest caz, uretra masculina este canalul care utilizeaza sperma pentru a iesi afara in timpul ejacularii, adica uretra are un rol foarte important in reproducerea sexuala. Acestea includ:

Cancerul uretral: Un tip rar de cancer care afecteaza cel mai adesea barbatii
Stenoza uretrala: Ingustarea deschiderii uretrale
Uretrita: Inflamatia uretrei, uneori cauzata de o infectie

Problemele cu uretra pot provoca dureri sau dificultati de urinare. De asemenea, este posibil sa aveti sangerari. Uretra masculina poate suferi diferite tipuri de complicatii, iar una dintre cele mai frecvente probleme are de-a face cu infectia tractului urinar, care poate fi afectata de unele bacterii. Cu toate acestea, aceasta complicatie apare mai des la femei. O alta problema foarte frecventa a uretrei masculine implica ingustarea acesteia, datorita trecerii pietrelor la rinichi prin ea. Pe de alta parte, in uretra barbatilor, poate aparea si asa-numita stenoza uretrala. In cel mai rau caz, barbatii pot dezvolta cancer uretral.

Stenoza uretrei feminine adulte nu este extrem de comuna, insa ezitarea persistenta la inceperea urinarii si fluxul urinar lent sunt principalele simptome ale stenozei. Uretrita este o infectie urinara care afecteaza uretra si poate produce atat bacterii, cat si virusuri (herpes simplex si citomegalovirus), provocand inflamatia si iritarea ductului uretral.

Sindromul uretral cronic la femeie se manifesta prin durere sau presiune la nivel suprapubian, usturime, urinari frecvente insotite de durere, dar si prin dificultate la urinat. In ceea ce priveste uretrita, barbatii, din cauza faptului ca uretra lor este mai lunga si ingusta, resimt mai intens simptomele acestei afectiuni. La femei, simptomatologia poate trece neobservata, deoarece simptomele sunt mai putin pronuntate. In ciuda faptului ca manifestarile, in unele cazuri, nu sunt sesizate, acest lucru nu denota faptul ca uretrita se vindeca de la sine. Uretrita se transmite prin contact sexual neprotejat.

Cum putem mentine sanatos tractul urinar?

Cantitatea de urina produsa depinde de multi factori, cum ar fi cantitatea de lichide si alimente pe care le consumam si cantitatea de lichid pe care o pierdem prin transpiratie si respiratie. Anumite medicamente, afectiuni medicale si tipuri de alimente pot afecta, de asemenea, cantitatea de urina pe care o produce organismul. Ar trebui sa bem suficiente lichide, in special apa. Daca suntem sanatosi, ar trebui sa incercam sa bem sase pana la opt pahare de 8 de apa pe zi. S-ar putea sa avem nevoie sa bem mai mult daca avem pietre la rinichi sau pietre la vezica. Cel putin jumatate din aportul de lichide ar trebui sa fie apa.

Trebuie sa mentinem regularitatea intestinala. Miscarile regulate ale intestinului sunt importante pentru sanatatea vezicii urinare. Putem promova atat sanatatea intestinului, cat si a vezicii urinare prin: alegerea alimentelor sanatoase si prin adoptarea unei vieti active, facand miscare in mod regulat. Putem mentine tractul urinar sanatos urmand o dieta care include proteine slabe, cereale integrale, paine bogata in fibre, nuci, fructe de padure colorate, fructe si legume pentru a promova miscarile intestinale regulate. De asemenea, este util sa limitam consumul de alcool, sa reducem consumul de alimente si bauturi cofeinizate si sa nu fumam.

Cum sa combati recidivarea litiazei renale si ce legatura are cu uretra

Daca in urma analizelor ai constatat ca acidul uric din urina are textura modificat si a fost o perioada cand ai suferit din cauza complicatiilor legate de vezica biliare si a litiazei, e timpul sa incluzi in dieta ta urmatoarele produse. Zeama de lamaie, proaspat stoarsa, folosita atat in salate cat si in ceaiuri, supe, oricat de des doresti. De ce? Pentru ca lamaile contin citrat (o sare a acidului citric), care este o substanta chimica ce previne formarea calculilor renali. De asemenea, citratul poate sa dizolve si pietrele mai mici, permitand eliminarea lor cu si mai multa usurinta.

La fel de bun este sucul de busuioc. Busuiocul contine acid acetic, care ajuta la descompunerea pietrelor si la reducerea durerii. In plus, busuiocul este bogat in nutrienti. Foloseste frunze verzi sau uscate de busuioc pentru a prepara un ceai si bea mai multe cani pe zi. Tot un produs bogat in acizi sanatosi este otetul din mere 100%. Si acesta contine acid acetic si trebuie sa se regaseasca in regimul (dieta) persoanelor cu pietre la rinichi. Acidul acetic, asa cum stii, ajuta la dizolvarea calculilor renali.

Faptul ca ai/ai avut pietre la rinichi iti creste riscul de recurenta (acestea se pot forma din nou), doar daca nu iei anumite masuri pentru a le preveni. Daca in prezent ai pietre la rinichi, medicul tau va face o serie de teste pentru a pune diagnosticul si pentru a determina ce tip de calculi renali ai. Mai trebuie sa stii ca e bine sa eviti produse precum sfecla, bame, spanac, cartofi dulci, nuci, ciocolata, piper negru din cauza unor compusi numiti oxalati care contribuie la formarea pietrelor la rinichi. Si mai important decat atat este bine de evitat alcoolul pentru ca acesta deshidrateaza.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina