Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Urinarea nocturna frecventa: cauze

Urinarea nocturna frecventa: cauze

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 aprilie 2016 Ultima actualizare: 15 septembrie 2023

Urinarea frecventa nocturna (mai mult de o data in decursul a 6-8 ore) se numeste nicturie. Aceasta apare din cauza ca organismul produce prea multa urina sau din cauza ca vezica urinara nu poate tine urina. Uneori pot fi ambele cauze prezente.

Pe masura ce inaintam in varsta, corpul produce mai putini hormoni care „informeaza” rinichii sa lucreze mai putin in timpul somnului. In plus, la persoanele mai in varsta muschii vezicii urinare sunt mai slabiti, iar aceasta nu poate tine urina la fel de mult ca inainte. Iata care sunt cele mai comune cauze de urinare frecventa nocturna.

Consumul mare de lichide


Daca obisnuiti sa beti multe lichide, in special inainte de culcare, puteti urina frecvent pe timpul noptii. Este recomandat sa beti ultimele lichide cu cateva ore inainte de culcare (aproximativ patru ore). Evitati consumul de alcool si cofeina la ore tarzii si mergeti la toaleta inainte de culcare.

Infectia


Infectia de tract urinar determina aparitia urinarii frecvente nocturne. Aceasta mai poate fi asociata si cu alte simptome, precum durere la urinat, durere la nivelul stomacului si/sau febra. Este necesar sa consultati un medic pentru investigatii ulterioare si pentru a efectua un sumar de urina.

Varsta


Persoanele in varsta au, de obicei, si alte afectiuni care determina urinarea frecventa in timpul noptii (diabet, adenom de prostata). In cazul sexului feminin, dupa menopauza, este secretata o cantitate mai mica de estrogen. Acest fapt duce la schimbari la nivelul tractului urinar ce va pot determina sa mergeti la toaleta mai frecvent pe timpul noptii. Mai mult, in cazul femeilor care au nascut pe cale naturala, muschii de la nivelul pelvisului sunt slabiti si, astfel, nu puteti tine urina atat de mult.

Cum se transmite infectia cu virus HPV? De ce aceasta infectie poate cauza urinari frecvente

Cum se transmite infectia cu virus HPV sau cum apare infectia la barbati si la femei sunt doar cateva dintre intrebarile la care vom raspunde in aceste randuri. Fie ca vorbim de hpv femei sau testare hpv, cand aducem in discutie subiectul hpv simptome trebuie sa ne gandim intai la hpv transmitare pentru ca hpv barbati e diferit de hpv femei. Exista cazuri diagnosticate cu hpv in gat si acestea au fost depistate doar dupa test hpv femei si analiza hpv. 

Infectia cu virusul HPV, potrivit specialistilor, se trasmite prin atingere cu corpul, daca vorbim de HPV-urile de pe piele, prin atingere sau frecare daca vorbim de zona genitala, de cele mai multe ori prin contact sexual, indiferent daca acesta este protejat sau nu. Si este important de stiut ca prezervativul nu  poate preveni infectarea cu acest virus. Contactul sexual protejat nu poate sa previna aceasta infectie virala daca nu exista o igiena si o atentie sporita legata de acest virus.

Bibliografie:

Gillison ML (December 2006). "Human papillomavirus and prognosis of oropharyngeal squamous cell carcinoma: implications for clinical research in head and neck cancers";
Saraiya M, Unger ER, Thompson TD, Lynch CF, Hernandez BY, Lyu CW, et al. (June 2015). "US assessment of HPV types in cancers: implications for current and 9-valent HPV vaccines";
Anantharaman D, Abedi-Ardekani B, Beachler DC, Gheit T, Olshan AF, Wisniewski K, et al. (May 2017). "Geographic heterogeneity in the prevalence of human papillomavirus in head and neck cancer". International Journal of Cancer. 140;
Chaturvedi AK, Engels EA, Pfeiffer RM, Hernandez BY, Xiao W, Kim E, et al. (November 2011). "Human papillomavirus and rising oropharyngeal cancer incidence in the United States";

Articole similare
Citomegalovirus: Cum apare, simptome, diagnostic si tratament Citomegalovirus: Cum apare, simptome, diagnostic si tratament

Citomegalovirusul este legat de virusurile care provoaca varicela, herpes simplex si mononucleoza. Citomegalovirusul poate trece prin perioade de inactivitate si apoi se poate reactiva.

2 februarie 2023
Edited 2 februarie 2023
citește articolul
Sindromul Gilbert: Cum apare, simptome, metode de tratament Sindromul Gilbert: Cum apare, simptome, metode de tratament

Icterul este un termen folosit pentru a descrie o nuanta galbena a pielii si a albului ochiului. Culoarea pielii si a albului ochilor variaza in functie de nivelurile de bilirubina, un material rezidual acumulat in sange. Atunci cand apare icterul poate fi asociat cu sindromul Gilbert.

2 februarie 2023
Edited 2 februarie 2023
citește articolul
Chisturile Tarlov: ce sunt, care sunt cauzele si cum pot fi tratate Chisturile Tarlov: ce sunt, care sunt cauzele si cum pot fi tratate

Persoanele care sufera de chisturile Tarlov manifesta modificari ale unghiilor precum hipercheratoza si leuconichia. Din punct de vedere clinic, nu este posibila diferentierea leziunilor de acanthosis nigricans benigne de cele maligne.

1 februarie 2023
Edited 2 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...