Cum poti sa ai un somn odihnitor si sa scapi de insomnii
Schimbarile sezoniere ne afecteaza in mai multe moduri. Odata cu venirea primaverii, zilele devin mai lungi. Mai multa lumina in viata noastra ne face sa suferim unele tulburari legate de starea noastra de spirit. Prin schimbarea bioritmurilor, starea noastra fizica si emotionala se schimba, de asemenea, si apar unele tulburari de somn, cum ar fi insomnia de primavara. Insomnia este o tulburare care in sine reduce starea noastra fizica si starea de spirit. Multi oameni sufera de ea pe tot parcursul anului, dar primavara tinde sa fie mai pronuntata.
Primavara, organismul si ritmul nostru vital trebuie sa se adapteze pentru a se adapta schimbarilor, iar acest lucru afecteaza si calitatea somnului. In lunile de primavara, zilele sunt mai lungi si cu mult mai multe ore de lumina, care afecteaza in mod semnificativ productia de melatonina. Acest lucru poate provoca, de asemenea, tulburari de somn pana cand, treptat, corpul nostru se adapteaza la aceasta noua realitate pe care o aduce sezonul de primavara. Aceasta tulburare care afecteaza somnul este unul dintre simptomele asteniei de primavara si este foarte posibil ca aceasta sa persiste in faza de adaptare.
In primul rand, trebuie sa ne amintim ce inseamna primavara pentru noi si pentru organism. Alergia este unul dintre semnele tipice ale acestei perioade a anului. Acest lucru se datoreaza faptului ca temperatura variaza, orele de lumina cresc si, odata cu aceasta, bioritmurile noastre se schimba radical in fata a ceea ce am fost obisnuiti pe parcursul intregii ierni.
Aceasta schimbare a climei si a orelor de zi este esentiala pentru a intelege schimbarile din organism si, mai presus de toate, insomnia care poate aparea primavara In urma schimbarilor cauzate de primavara, corpul nostru are nevoie de o adaptare la ele si, prin urmare, in marea majoritate a cazurilor, insomnia de primavara este ceva tranzitoriu care sfarseste prin a disparea pe masura ce zilele trec. Dar chiar daca este cazul, trebuie sa luam masuri cat mai curand posibil pentru a pune capat acestei tulburari si pentru a obtine o odihna adecvata. Este important sa retineti ca, in multe cazuri, insomnia de primavara nu are nimic de-a face cu o problema de sanatate, ci se datoreaza unei neconcordante temporare a organismului. Iata posibilele cauze care vor provoca insomnie de primavara:
Zile mai lungi, mai multa caldura, mai multa activitate - sunt cateva dintre motivele pentru care ne este greu sa adormim primavara. Avand mai multe ore de lumina, acest lucru are un efect direct asupra bioritmurilor corpului, astfel corpul este mai activ atunci cand este zi. Cresterea temperaturii este, de asemenea, un declansator atunci cand vine vorba de a adormi mai usor. Cu mai multa caldura, va fi mai dificil sa adormim si sa ne odihnim.
Schimbarea umiditatii in mediul inconjurator influenteaza foarte mult si timpul de odihna, deoarece primavara aerul este mult mai uscat decat iarna si corpul nostru observa aceasta schimbare. Alergia la polen afecteaza, de asemenea, capacitatea noastra de a adormi, deoarece caile respiratorii se infunda si nu ne permit sa respiram in mod corespunzator. Acest lucru ne face sa dormim mai greu si sa ne odihnim corespunzator.
De ce are nevoie de somn creierul uman?
In ultimii ani s-au tot facut cercetari cu privire la importanta somnului pentru organism. Oamenii de stiinta din America au declarat ca somnul are, printre altele, rolul de a reface stocul unor anumite celule cerebrale. Altfel spus, in timp ce noi dormim creierul este in continuare treaz si produce un material important numit mielina, material care are rolul de a proteja circuitele cerebrale.
Oamenii de stiinta au constatat ca ritmul in care se formeaza celulele producatoare de mielina - oligodendrocite imature - se dubleaza. Cresterea cea mai marcata s-a inregistrat in faza de somn asociata cu visarea - faza numita REM "rapid eye movement" si era impulsionata de anumite gene. Aceasta prima analiza a fost extrem de importanta pentru lumea medicala. Altfel spus, dincolo de nevoia de odihna si functionalitatea corespunzatoare a mintii noastre, ca raspuns la intrebarea "De ce avem nevoie de somn?", procesele biologice care se desfasoara in timp ce dormim si-au aratat importanta.
De-a lungul timpului, cercetatorii s-au concentrat asupra neuronilor, studiind modul in care activitatea acestora difera in starea de somn fata de cea de veghe. Studiul a aratat ca si alte celule ale sistemului nervos care produc mielina isi modifica semnficativ modul de functionare.
Studiile viitoare ar putea clarifica daca somnul afecteaza sau nu simptomele sclerozei multiple. In plus, oamenii de stiinta incearca sa descopere daca lipsa de somn din perioada adolescentei, ar putea avea consecinte asupra creierului, pe termen lung. Potrivit specialistilor, somnul adanc permite organismului de a se recupera mai bine de factorii nocivi, cum ar fi stressul si razele ultraviolete - cu alte cuvinte, este adevarata remarca cu privire la somnul de frumusete.
Factori meteorologici care pot genera insomnii
In plus fata de cresterea intensitatii luminii, cresterea temperaturilor si a orelor de soare, variatiile de umiditate si nivelurile de presiune atmosferica si schimbarea programului sunt adaugate. Toate acestea pot modifica productia de hormoni si neurotransmitatori, a caror secretie este reglata de hipotalamus, care afecteaza ceasul biologic. Respectarea orelor de somn este un aspect pe care trebuie sa-l avem in vedere pentru a combate insomnia, precum si alte simptome ale asteniei de primavara, deoarece somnul adecvat permite repararea uzurii fizice si psihice care a avut loc pe tot parcursul zilei. In primul rand, este necesar sa se mentina o igiena corecta atunci cand vine vorba de somn. Urmarea unor rutine de somn ne va ajuta sa ne reglam bioritmul, astfel incat sa ne odihnim in mod corespunzator. Este important sa incercam sa dormim in medie 7 pana la 8 ore pe zi pentru a echilibra bioritmurile corpului si a dormi mai usor.
Evitarea meselor grele inainte de a merge la culcare este importanta. A merge cu stomacul plin la culcare este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le putem face pentru a adormi, deoarece procesul digestiv ne va impiedica sa dormim si sa ne odihnim bine. Ideal ar fi sa luam cina cu cel putin doua ore inainte de a merge la culcare. De asemenea, este important sa incercam sa ne relaxam inainte de a merge la culcare, iar in acest cadru se regaseste si iluminarea subtila a camerei, evitarea zgomotelor intense.
Totodata, putem evita efectuarea exercitiilor fizice inainte de culcare. Cand practicam sportul, activam metabolismul, iar acest lucru poate genera energie organismului, iar astfel sa se instaleze insomnia. Dar este bine sa facem sport in alte momente ale zilei, deoarece ne va ajuta sa mergem la culcare mai obositi si sa dormim mai bine.
Seara nu trebuie sa consumam cofeina, indiferent ca este vorba de cafea sau ceai, de exemplu. Bauturile cofeinizate ne vor impiedica sa dormim normal in timpul noptii si, prin urmare, este mai bine sa le inlocuim cu infuzii relaxante si digestive, cum ar fi un ceai de musetel, menta, tei. Evitarea perioadelor lungi de somn in timpul zilei este esentiala. In cadrul reglarii somnului, daca dormim ziua, vom dezechilibra ritmul somnului de noapte.
Un somn bun este esential pentru a functiona 100% si pentru a face fata schimbarii sezonului cu o stare de spirit mai buna. Nu uitati cat de importanta este odihna fizica si, prin urmare, somnul este esential pentru o stare optima de sanatate. Prin urmare, este necesar sa luam in considerare aceste puncte si sfaturi pentru a evita ca insomnia de primavara sa ne afecteze mai mult decat este necesar.
Nu uitati ca insomnia este o tulburare temporara care va dura doar cateva zile, dar daca nu luam masuri in aceasta privinta, se poate extinde pe parcursul mai multor zile, iar oboseala ne va face mai vulnerabili la restul bolilor de primavara, cum ar fi alergiile sau racelile.