Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Care sunt cele mai eficiente metode pentru a usca florile inainte de a le folosi in ceai

Util: Care sunt cele mai eficiente metode pentru a usca florile inainte de a le folosi in ceai

Data publicării: 6 iulie 2023 Ultima actualizare: 10 iulie 2023

Trandafirii au fost uscati inca de cand oamenii au inceput sa ii cultive. In epoca victoriana, majoritatea aranjamentelor florale erau facute din flori uscate, deoarece casele erau incalzite cu focuri deschise, ceea ce a scurtat enorm viata florilor. Dupa ce s-au inventat insa sistemele de incalzire mai eficiente, florile proaspete au intrat in lumina reflectoarelor. Trandafirii proaspat taiati sau cei care au fost folositi in buchete speciale sau aranjamente florale, pot avea o valoare sentimentala imensa. Trandafirul este recunoscut ca simbol al iubirii, asadar este de inteles de ce, cei mai multi isi doresc sa pastreze aceste flori ca amintiri nepretuite. 

Cum sa pastram trandafirii si alte flori este o intrebare importanta, deoarece o floare nu este intotdeauna doar o floare - este adesea legata de amintiri pe care nu vrem sa le uitam. Daca vreti sa pastrati florile primite cu diverse ocazii sau pur si simplu trandafirii din gradina care sa va bucure tot anul, specialistii in flori de la Famous Roses ne ofera un ghid despre cum putem usca trandafirii, astfel incat sa reziste pentru totdeauna.

Putem usca florile acasa in trei moduri principale: in cuptorul cu microunde, folosind un desicant sau in aer liber. Exista si o metoda de uscare prin congelare, dar aceasta nu poate fi efectuata acasa. Aceasta metoda necesita congelatoare specializate, iar procesul dureaza cateva saptamani. Daca vreti sa uscati trandafirii, exista mai multe optiuni. In primul rand trebuie sa culegeti trandafirii sau daca folositi trandafiri dintr-un buchet, trebuie sa ii desfaceti. Apoi, toate frunzele vor trebui indepartate de pe tulpina pentru a-i pregati pentru uscare. Procesul de uscare a trandafirilor ar trebui sa inceapa cu mult inainte ca floarea sa inceapa sa se ofileasca, deoarece florile proaspete vor da cei mai buni trandafiri uscati. Aceleasi recomandari generale se vor aplica si trandafirilor care au fost culesi din gradina.”, explica Viaceslav Buhna, owner Famous Roses.

Florile uscate sunt fragile, iar florile complet deschise isi pot pierde petalele odata ce sunt uscate. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, aveti nevoie de trandafiri care inca nu au inceput sa se descompuna si ale caror frunze nu cad.

Pentru a ajuta trandafirii sa-si pastreze culoarea in timpul procesului de uscare, asigurati-va ca nu ii expuneti la lumina soarelui. Daca vreti sa uscati trandafiri din gradina, asigurati-va ca ii culegeti dimineata, cand nu exista umiditate pe petale. Selectati numai trandafiri sanatosi, deoarece nu doriti sa apara nicio decolorare sau putrezire in timpul procesului de uscare. Cand pastrati trandafirii cu tulpina, trebuie sa indepartati toate frunzele, deoarece nu se usuca bine. Apoi taiati tulpinile la lungimea dorita, dar nu mai scurte de sase centimetri.

Metode de uscare a florilor

Uscarea in aer liber

Uscarea in aer liber este cea mai comuna si cea mai usoara metoda, deoarece nu necesita nimic in plus, cu exceptia florilor. “Metoda de uscare la aer este cea mai recomandata pentru ca bobocii de trandafiri abia deschisi, inca isi pastreaza forma. La uscarea in aer liber, pe o sfoara intinsa, legati trandafirii cu bobocii in jos. Inainte de a agata florile, asigurati-va ca nu exiata apa intre petale. Pentru rezultate optime, uscati florile intr-un loc cald, intunecat, uscat si cu un sistem de ventilatie bun. Lasati-le sa atarne timp de 2-3 saptamani. Odata ce florile au inceput sa se usuce, le puteti scoate si pulveriza cu fixativ incolor pentru protectie. Utilizarea fixativului pentru a mentine trandafirul in stare perfecta este o metoda mai putin obisnuita de conservare a florilor. Functioneaza cel mai bine atunci cand este combinata cu metoda de uscare in aer liber. Pulverizati in jurul trandafirului acoperind atat tulpina cat si petalele frunzele. Fixativul mentine ferm petalele si le impiedica sa cada atunci cand sunt agatate cu capul in jos.”, recomanda specialistul.

Uscarea in cuptorul cu microunde

Aceasta metoda este rapida, dar va functiona numai pentru floarea in sine sau pentru trandafiri cu tulpina scurta, deoarece trebuie sa intre perfect in interiorul cuptorului. “Puneti florile pe hartie de copt si setati cuptorul cu microunde la cea mai mica temperatura. Trebuie sa verificati trandafirii la fiecare 45-60 de secunde, deoarece nu doriti sa usuce prea mult. Puteti  utiliza si un desicant in timpul uscarii la microunde, deoarece previne deformarea petalelor.”

Uscarea cu ajutorul desicantilor

Daca vreti ca florile uscate sa arate natural, folositi desicanti. Aceste substante, precum silicagelul, sunt folosite pentru a usca rapid trandafirii. Pot si gasite in magazinele de specialiate si functioneaza cel mai bine pentru trandafiri deschisi complet.

“Spre deosebire de uscarea in aer liber, aceasta tehnica este mai costisitoare, deoarece necesita ca fiecare floarea sa fie acoperita complet de desicant. Cand utilizati aceasta tehnica, asigurati-va intotdeauna ca indepartati intreaga tulpina de floare si ca cititi cu atentie eticheta producatorului pentru utiliza produsul in siguranta. Puneti florile intr-un recipient mare, de preferinta etans, si ingropati-le in silicagel. Cand ingropati trandafiri in gel, asigurati-va ca ii acoperiti complet, dupa care sigilati recipientul ermetic. In cateva zile pana la o saptamana, veti avea cei mai frumosi trandafiri conservati. Daca nu doriti sa asteptati, puteti pune recipientul cu flori in cuptorul cu microunde. Asigurati-va ca recipientul este potrivit pentru cuptorul cu microunde. Daca vrei sa pastrati un buchet de trandafiri, luati in calcul faptul ca veti avea nevoie de o cantitate destul de mare de silicagel, respective 2-3 kg.” - Viaceslav Buhna, specialist in trandafiri si owner Famous Roses.

Uscarea prin presare

Daca vrei sa va creati propriile opere de arta, puteti usca trandafirii folosind metroda prin presare. „Luati o carte grea si puneti hartie cerata intre paginile ei. Apoi aranjati florile cu fata in jos, astfel incat sa nu se suprapuna pe paginile cu hartie cearta. Inchideti cartea si exercitati o presiune asupra ei. Lasati neatins timp de 10 zile sau chiar o luna. Florile uscate care vor avea o textura de hartie, le puteti folosi pentru a face articole de papetarie, semne de carte sau pentru un tablou fabulos pe perete.”

Uscarea trandafirilor este un proces relaxant si frumos care pastreaza vie amintirea ocaziilor speciale sau pur si simplu va permite sa va bucurati de trandafiri mai mult timp. De asemenea, aduce locuintei o nota romantica si pretioasa. Puteti face un buchet de trandafiri uscati pentru birou sau pur si simplu agatati trandafirul pe o bucata de sfoara de perete. Va arata spectaculos si va fi o amintire pentru totdeauna. Puteti incerca asta cu urmatorul buchet de trandafiri primit cadou sau chiar cu trandafirii din gradina de care vreti sa va bucurati cat mai mult timp! 

Cum se folosesc florile de musetel in dermatocosmetica? Care e cea mai buna metoda de a le usca

Multi vor sa stie cum se foloseste ceaiul de musetel in dermatocosmetica si in probleme legate de piele si ten. Extractul de musetel actioneaza asupra tuturor tesuturilor din organism, in principal asupra pielii si a membranelor mucoase. Extractul de musetel este foarte util in tratarea pielii uscate, pruriginoase sau inflamate. Acesta poate fi utilizat si pentru calmarea si tratarea acneei.

Pentru par

Datorita substantelor antibacteriene, ceaiul de musetel face minuni la nivelul scalpului, mai ales daca ai un scalp incarcat, faci des coji si matreata. Parul se poate mentine frumos si sanatos, cu ajutorul ceaiului de musetel. Dupa spalarea cu sampon potrivit parului tau, se recomanda clatirea cu ceai de musetel.

Acesta ajuta la curatarea scalpului gras, la eliminarea matretei, la sanatatea parului prin stumularea cresterii acestuia. De asemenea, pentru femeile blonde, care vor sa obtina o culoare mai deschisa, mai calda pentru par, dar nu vor sa se vopseasca, se recomanda spalarile dese cu ceai de musetel, astfel parul de deschide in nuante foarte placute.

Pentru ten iritat si acnee

Ceaiul de musetel ajuta pe plan extern la calmarea tenului iritat sau inrosit, dar de asemenea lupta impotriva acneei. Ceaiul de musetel este metoda naturala de a scapa de acnee. Tamponeaza-ti fata si gatul cu o discheta imbibata in ceai de musetel, iar acesta va inlatura grasimile si impuritatile de pe fata si va avea rol cicatrizant.

Pentru ochi si ochii rosii

Ceaiul de musetel este un remediu natural si pentru ochii rosii si sensibili la lumina. Lasa sa dea apa in clocot si adauga florile de musetel. Cand apa s-a racit la temperatura camerei, imbiba cateva tampoane de bumbac in ceai, aseaza-le pe ochi si lasa-le sa actioneze 10 minute pentru ca musetelul sa calmeze si sa vindece ochii tai iritati.

Cum sa folosesti corect ceaiul din flori de musetel

Bibliografie:

Amsterdam JD, Li Y, Soeller I, et al: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral Matricaria recutita (chamomile) extract therapy for generalized anxiety disorder. J Clin Psychopharmacol 29(4):378-382, 2009. 

Keefe JR, Mao JJ, et al: Short-term open-label chamomile (Matricaria chamomilla L.) therapy of moderate to severe generalized anxiety disorder. Phytomedicine 23(14):1699-1705, 2016. 

Amsterdam JD, Li QS, Xie SX, et al: Putative antidepressant effect of chamomile (Matricaria chamomilla L.) oral extract in subjects with comorbid generalized anxiety disorder and depression. 

Hieu TH, Dibas M, Dila KAS, et al: Therapeutic efficacy and safety of chamomile for state anxiety, generalized anxiety disorder, insomnia, and sleep quality: a systematic review and meta-analysis of randomized trials and quasi-randomized trials. 

 

 

Articole similare
Florile de muscata: Beneficii pentru organism, contraindicatii de consum Florile de muscata: Beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Este important sa consulati un specialist inainte de a utiliza muscata in orice scop terapeutic, deoarece aceasta poate interactiona cu alte medicamente sau poate avea efecte secundare. De asemenea, trebuie sa aveti grija sa nu utilizati cantitati prea mari de ulei esential de muscata, deoarece acesta poate fi toxic pentru organism.

7 februarie 2025
Edited 7 februarie 2025
citește articolul
Florile de soc: Proprietati, beneficii si ce afectiuni pot trata Florile de soc: Proprietati, beneficii si ce afectiuni pot trata

Florile de soc sunt bogate in glicozide, taninuri, flavonoide, caroten, rutin si vitamina C. Fructele de soc contin alcaloizi, caroteni, taninuri, acizi organici si vitaminele A, B si C. Socul este utilizat pentru inflamatia sinusurilor (sinuzita), raceli, gripa, bronsita, diabet si constipatie. Este, de asemenea, utilizat pentru a creste productia de urina (ca diuretic), pentru a stimula transpiratia sau pentru a opri sangerarea.

3 septembrie 2024
Edited 20 decembrie 2024
citește articolul
Florile de tei: Beneficii pentru organism, cum trebuie sa le folosesti Florile de tei: Beneficii pentru organism, cum trebuie sa le folosesti

Florile de tei se culeg cu tot cu frunze doar pe timp insorit la sfarsitul lunii iunie, la scurt timp dupa inflorire. Acestea se pun la uscat in locuri racoroase si intunecoase. In 7 zile, acestea sunt uscate si numai bune de folosit pentru ceai. Din florile de tei se face un ceai foarte bun care face adevarate minuni atat pentru minte, cat si pentru trup si suflet.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.