Util: Cum alegi bandajele pentru articulatii atunci cand vrei sa faci sport
Bandajele sunt confectionate dintr-o bucata de material de tip textil, in general o panglica sau o fasie, utilizate pentru a inveli o leziune sau o zona afectata, cum ar fi o entorsa sau un alt tip de afectiune asemanatoare. Acestea au fost create cu scopul de a proteja si de a mentine curata zona afectata, limitand miscarea cu motivul de a diminua durerea si riscul de aparitie al inflamatiilor.
Bineinteles ca, exista multe tipuri de bandaje, printre care se enumera cele elastice, elaborate pentru a fi folosite pentru a aplica presiune si a sustine o articulatie, si cele neelastice, concepute cu scopul de a imobiliza zona afectata, deoarece acest tip este mai rigid. Pot fi utilizate, avand ca tinta mentinerea presiunii asupra zonei care necesita un badaj, oprirea sangerarii sau pentru a reduce umflaturile.
Fesele sunt fabricate folosind o bucata de material textil, de obicei mult mai late decat bandajele, utilizate cu scopul de a sustine o parte a corpului, cum ar fi in umra unei interventii chirurgicale sau al unei entorse. Acestea au fost create pentru a fixa un badaj sau un pansament, cu motivul sustinerii unei anumite parti a corpului sau pentru a diminua inflamatia.
Fesele pot fi confectionate din diverse materiale printre care se regasesc si bumbacul, nailonul sau poliesterul. Este evident faptul ca exista in mai multe dimensiuni si forme, specific pentru diferite zone ale corpului, spre exemplu: mainile, picioarele, soldurile sau toracele.
Cum sa folosesti bandajele pentru articulatii?
Cu motivul de a preveni complicatiile, utilizarea corecta a acestora este absolut necesara pentru a asigura tratarea corespunzatoare. Inainte de a folosi un bandaj sau o fasa se recomanda urmarirea acestori pasi:
Trebuie sa va spalati foarte bine pe maini cu apa si sapun pentru a preveni infectarea cu diferite bacterii sau virusi a zonei ce necesita pansare.
Curatati cu alcool sanitar zona afectata. De asemenea, daca este nevoie aplicati si tratamentul medicamentos inaintea pansarii.
In functie de dimnensiunea zonei care trebuie bandajata este esential sa alegeti si marimea pansamentului, deoarece zona trebuie acoperita complet.
In momentul in care incepeti sa pansati, fie cu fasa, fie cu bandaj, trebuie sa incepeti din partea inferioara a zonei, acoperind treptat, putin cate putin, rana. Continuati sa infasurati rana pana cand aceasta este acoperita in intregime.
Se recomanda ca in momentul aplicarii unui bandaj sau a unei fese sa se aplice o usoare presiune cu scopul mentinerii zonei. Atentie, pansamentul nu trebuie sa fie foarte strans pentru a nu ingreuna circulatia sangelui.
Dupa ce ati aplicat corespunzator bandajul sau fasa, verificati ca acesta sa nu se desfaca sau sa nu se miste pentru a evita disconfortul.
Odata aplicat, bandajul sau fasa, zona si pansamentul trebuie verificate in mod regulat pentru a ocoli infectarea ranii, deplasarea din pozitia corecta a pansamentului si murdarirea acestuia.
Consultati medicul sau un specialist care sa va spuna o data la cat timp trebuie acestea sa fie schimbate.
Pentru a evita durerea, inflamarea sau sangerarea, se sfatuieste ca persoana sa ceara sfatul unui medic sau a unui specialist inainte de a continua folosirea tipului de bandaj sau fasa.
Cum sa alegi corect bandaje?
In functie de tipul de severitate a leziunii, dimensiunea si forma zonei, de indemnul medicului sau a specialistului care a sfatuit uzilizarea bandajelor sau a feselor, se alege in mod corect si pansamentul. Cateva sfaturi pentru a ajuta in selectarea corecta a bandajului sau fesei:
Este cunoscut faptul ca au fost inventate diverse tipuri de badaje si de fese, fiecare concepute pentru diferite utilizari, avand caracteristici proprii. Asa ca, asigurati-va ca alegeti modelul potrivit pentru ceea ce aveti dumneavoastra nevoie.
In functie de marimea si forma zonei afectate este foarte importanta alegerea unui bandaj sau a unei fese care se aseamana cu cele ale zonei. Spre exemplu, atunci cand zona afectata este una de dimensiuni medii, bandajul sau fasa va fi si el tot unul mediu.
Este absolut necesar ca bandajul sau fasa sa fie dintr-un material care sa nu creeze stari de disconfort si sa nu irite pielea. De obicei este recomandata utilizarea unui bandaj ori a unei fese din bumbac deoarece sunt mai confortabile si mai rezistente, lasand pielea sa respire.
Fabricarea bandajelor si feselor se face si in functie de gradul acestora de compresie, mai mare sau mai mic. Depinzand de zona afectata, acesta trebuie ales astfel incat gradul de compresie sa nu fie prea mare sau prea mic, ci unul potrivit.
Este indicat ca inaintea folosirii unuia dintre cele doua tipuri de pansament sa se citeasca instructiunile de utilizare care vin in cutia acestora. De asemnea, trebuie ascultate cu mare atentie sfaturile oferite de catre medicul sau specialistul care v-a recomandat utilizarea lor.
De obicei, pentru a pune in consum cel mai bun tip de bandaj sau fasa este recomandat sa mergeti la un consult la un medic sau un specialist.
De ce este recomandat sa alegi corect bandajele?
Utilizarea acetor tipuri de pansamente are mai multe intrebuintari de tip terapeutic si preventive, spre exemplu:
In general, acestea sunt folosite cu scopul de a sustine si stabiliza zonele afectate, cum ar fi muschii, tendoanele, ligamentele sau articulatiile reusind sa previna imflamarea si facerea unor miscari neintentionate. Un alt motiv pentru care se recomanda folosirea acestora este fapul ca diminueaza durerea si reduc inflamatia zonei afectate.
Prevenirea accidentarilor si a leziunirol reprezinta o alta menire a acestora. De obicei, sunt folosite de catre sportivi pentru a le da un surplus de siguranata in momentul in care se afla pe teren. Nu in ultimul rand, acestea au fost concepute cu scopul de a spori recuperarea si accelerarea procesului de tratare a zonei afectate.
In concluzie, pansamentele de tip bandaj si fasa sunt indicate a fi folosite atunci cand este necesar, la sfatul medicului sau a unui specialist, sau preventiv cum ar fi in cazul persoanelor care practica sport. De asemenea, este important ca acestea sa fie utilizate si alese corespunzator.