Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Cum sa ai grija de parul tau dupa expunerea prelungita la Soare

Util: Cum sa ai grija de parul tau dupa expunerea prelungita la Soare

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 septembrie 2024 Ultima actualizare: 2 septembrie 2024

Ne bucuram de sezonul cald, de plaja si de aer liber, dar pentru multe dintre noi, vara este si sezonul parului tern, fragil si deteriorat. Cum ne mentinem parul intr-o forma maxima si dupa lunile mai fierbinti? Iata cateva sfaturi de ingrijire a parului in perioada dupa anotimpul cald, astfel incat sa putem sa ne imprietenim din nou cu parul nostru. Mai ales ca toamna este sezonul in care parul se afla in faza naturala de cadere.

Pasi esentiali in ingrijirea parului

Inainte de orice, cand vine vorba de ingrijirea parului este esential sa avem o rutina adaptata nevoilor parului nostru. Pentru a face aceasta cu succes, primul pas este sa ne cunoastem tipul de par si sa alegem sa utilizam produsele de ingrijire adecvate. De exemplu, este recomandat ca parul gras sa fie spalat in fiecare zi, pe cand parul uscat are nevoie de o spalare cu frecventa mai redusa. Si daca avem indoieli in ce priveste tipul nostru de par, mergem la tinta si ne consultam cu un medic dermatolog. Prin urmare, ne vom alege tipul de sampon si de balsam, adaptat particularitatilor scalpului nostru.

Par frumos si sanatos prin alimentatie

Cum era si de asteptat, ceea ce mancam, obiceiurile noastre alimentare de zi cu zi, joaca un rol incredibil de important in mentinerea unui par frumos. A fost demonstrat ca regimurile alimentare extreme (cure de slabire drastice, regimuri hiperproteice, cure de infometare s.a.) duc la diminuarea rezistentei firului de par, precum si la caderea masiva a acestuia. Ca atare, e recomandat sa evitam orice extrema cand vine vorba de regimul alimentar, curele de slabire draconice fiind total contraindicate. In extrema opusa, avem dietele alimentare prea bogate in calorii, in mod special provenind din grasimi. Acestea sunt contraindicate, cu o atentie speciala in ce-i priveste pe barbati. Intr-un studiu statistic ce atinge si acest subiect se arata ca, in Japonia de la inceputul secolului 20, calvitia era de cateva ori mai rara decat ulterior, in anii ’80-’90, cand dieta americana, foarte bogata in grasimi saturate, devenise populara in arhipelagul nipon. Top alimente-medicament pentru par sanatos:

  • Uleiul de masline – vorbim despre uleiul extravirgin de masline, un adevarat elixir, in mod special pentru parul femeilor. Printre altele, acest ulei are o actiune rejuvenanta puternica, ajutand la pastrarea unui par frumos si bogat pana la varste inaintate.
  • Nucile, alunele si semintele de floarea-soarelui – alimente foarte bogate si ele in grasimi sanatoase, esentiale pentru un par frumos si stralucitor, dar si in aminoacizi. Aminoacizii din alimentatie sunt fundamentul cresterii unui par rezistent si sanatos, pentru ca, in absenta lor, acesta se degradeaza. Alte surse importante de aminoacizi sunt soia si lintea, galbenusul de ou, polenul de albine si lactatele de calitate.
  • Germenii de grau – un alt elixir pentru par, consumul lor fiind o garantie a unui par frumos, pana la varste inaintate. Acestia sunt foarte bogati in aproape toate mineralele si vitaminele necesare pentru par si sunt recomandati atat barbatilor, cat si femeilor care se confrunta cu o cadere accelerata a parului.
  • Verdeturile – cel mai puternic si accesibil detoxifiant pentru persoanele care se confrunta cu caderea parului din cauza consumului de medicamente, expunerii la un mediu poluat sau unei alimentatii excesiv de procesate. Frunzele de patrunjel, marar si leustean, salata verde, spanacul, leurda – toate sunt extrem de bogate in clorofila, un adevarat aspirator de toxine, care, folosit corespunzator, va duce la imbunatatirea aspectului nu doar al parului, ci si al pielii, unghiilor s.a.
  • Radacinoasele crude – in mod special femeilor care au trecut pragul varstei de 40 de ani li se recomanda sa se imprieteneasca foarte bine cu salatele cu morcov, patrunjel, telina, pastarnac, sfecla rosie cruda. Aceste radacinoase sunt un excelent rejuvenant, alaturi de varza alba si cea rosie, de rosii si de ardei. Toate acestea vor intarzia instalarea menopauzei si vor mentine parul des si frumos pana la varste inaintate.
     

Alte situatii cu care parul nostru se poate confrunta si cum le rezolvam

Combaterea caderii parului

Caderea regulata a parului poate fi un obstacol, dar nu trebuie sa fie o dezamagire. Caderea parului poate avea mai multe cauze, cum ar fi deficienta de fier, modificari postpartum, tranzitii sezoniere sau tratamente hormonale. Iata cateva gesturi zilnice pe care le putem face pentru a ne mentine firele pretioase cat mai mult timp:

  • Masaje pentru scalp:  Ofera-i scalpului un masaj bun in mod regulat pentru a activa microcirculatia. Alte efecte benefice includ echilibrarea sistemului nervos si scaderea tensiunii arteriale. Totodata trebuie sa acordam atentie la mentinerea unei diete sanatoase si la includerea unor suplimente alimentare de calitate.
  • Afinele:  Imbunatatesc circulatia la nivelul scalpului.
  • Rucola:  Stimuleaza bulbul de par si promoveaza cresterea acestuia.
  • Cupru:  Mentine pigmentarea normala naturala a parului.
  • Zinc si Vitamina B8:  Ajuta la mentinerea sanatatii parului.
  • Siliciul organic : o dieta mai bogata in siliciu organic duce la incetinirea aparitiei calvitiei, face parul mai stralucitor, mai elastic si mai rezistent. Se gaseste in alimente precum: ovaz, ardei verzi si rosii, coaja castravetilor, precum si in unele plante medicinale, cum ar fi coada-calului sau tecile de fasole.
  • Fierul:  caderea parului cauzata de deficienta de fier (anemie feripriva) este una din cel mai frecvent intalnite probleme in acest domeniu si dispare cand nivelul de fier din organism este iar normal. Pentru compensarea deficitului de fier se recomanda consumul de galbenus de ou, de urzica, de spanac, de conopida, dar si administrarea unor plante medicinale care favorizeaza asimilarea acestui oligoelement, cum ar fi radacina de brusture, leurda, radacina de cicoare.
  • Reducerea stresului:  Stresul poate duce la caderea parului, asa ca gestionarea acestuia este cruciala.
  • Sa limitam tratamentele chimice si termice: evitam colorarea repetitiva si reducem utilizarea instrumentelor de coafare termica care afecteaza structura firului de par si starea generala de sanatate a acestuia..
  • Sa cerem sfatul specialistului:  Daca caderea parului persista, e momentul sa programam o discutie cu un medic dermatolog.
     

Repararea parului deteriorat

Uneori, vara poate face ravagii in parul nostru, facandu-l mai susceptibil la deteriorare. Iata cum sa-l ingrijim pentru a-i asigura o regenerare si prospetime de durata:

  • Minimizam coafarea la cald: pe durata verii este recomandat sa evitam utilizarea frecventa a uscatoarelor de par, a ondulatoarelor si a placilor de indreptat.
  • Aplicam masti saptamanale: O masca hidratanta aplicata o data pe saptamana sustine hranire in profunzime a parului.
  • Tratamente cu keratina: Ne putem fortifica structura parului cu produse imbogatite cu keratina si drojdie de bere, un adevarat balsam pentru par, prin continutul mare de vitamine din gama B pe care le contine.
  • Tunsul varfurilor: este recomandat ca o data la doua luni sau cel tarziu o data la patru luni sa tundem varfurile parului pentru a-l mentine sanatos. Desi exista inca o controversa pe aceasta tema intre specialisti, se pare totusi ca parul, cu cat este tuns mai des, cu atat creste mai repede. 

Accelerarea cresterii parului

Putem sa acceleram cresterea parului prin :

Exfolierea scalpului: exfoliandu-ne in mod regulat scalpul, sustinem stimularea cresterii parului in mod natural.

Suplimente bogate in nutrienti: si in acest caz, alimentatia si suplimentele alimentare de calitate isi spun cuvantul. Includem suplimente cu vitamina B8, zinc, cupru, colagen, afin si rucola pentru a stimula bulbul de par si pentru a promova cresterea acestuia. Vreau mai mult volum pentru parul meu. Ce pot sa fac ? Cateva idei de pus in practica pentru a castiga volum si structura pentru parul nostru:

  • Alegerea tunsorii potrivite: Este recomandat sa optam pentru stiluri de lungime mai scurta sau mijlocie, cum ar fi un bob lung.
  • Uscare inversa: Atunci cand ne uscam parul, chiar si in mod natural, fara uscator, daca-l uscam stand cu capul in jos, adaugam volum instantaneu.
  • Sampon uscat: Putem pulveriza putin sampon uscat pe radacini pentru un efect de texturare.
  • Produse de volum: Alegem sampoane si tratamente concepute pentru a creste volumul parului.
  • Suvite de iluminare: cereti parerea hairtylistului pentru a va adauga in coafura cateva suvite mai deschise la culoare. Plasate strategic, acestea creeaza o iluzie optica de par mai bogat.
     

Spalarea zilnica a parului

Ca regula de baza, spalarea zilnica a parului poate indeparta uleiurile naturale ale acestuia si nu este recomandata ca practica uzuala. In schimb, mai potrivit ar fi sa ne spalam la fiecare trei zile. Daca spalarea zilnica este totusi obligatorie, putem alterna spalarea cu un sampon normal, cu folosirea unui sampon uscat delicat.

Rotatia sampoanelor

Specialistii ne recomanda sa ne adaptam constant samponul pentru a se potrivi nevoilor in schimbare ale scalpului nostru, fie ca este vorba de schimbari sezoniere sau cauzate de stres, de exemplu. Putem utiliza sampoane linistitoare pentru scalpul iritat si sampoane special concepute de folosit dupa expunerea la soare, vara.

Top 10 sfaturi pentru un par frumos si sanatos

  • Folosirea de balsam pentru par: este recomandat sa folosim balsamuri si tratamente in mod regulat. O masca saptamanala este ultra-reparatoare.
  • Mancam sanatos: alegem alimente bogate in fier, zinc, omega-3 si proteine. Suplimentele alimentare de calitate pot ajuta, de asemenea.
  • Limitarea periajului: vara in mod special, ne putem lasa parul sa se usuce la aer si sa folosim uneltele de coafat cu moderatie.
  • Protejarea parului: folosirea de uleiuri protectoare pentru par pe durata verii ne ofera protectie impotriva soarelui si a daunelor apei tratate din piscina sau a apei excesiv de sarate de la mare.
  • Reimprospatarea regulata a tunsorii: la fiecare 2-3 luni ne putem reimprospata tunsoarea, astfel protejand si sustinand cresterea parului.
  • Masaje pentru scalp: ne putem stimula circulatia sangelui la nivelul scalpului cu masaje regulate si clatiri cu apa rece.
  • Schimbarea fetei de perna clasice cu una din matase: folosirea unei fete de perna realizata din matase contribuie la reducerea ruperii parului in timpul somnului.
  • Perii de calitate: pentru bunastarea podoabei noastre capilare merita sa facem o investitie intr-o perie cu peri naturali.
  • Uleiuri de par: Uleiurile de argan si de ricin pot intari si stimula cresterea parului si le putem aplica pe par, prin masaj bland al scalpului, lasandu-le sa actioneze minim 20 minute.
  • Suplimente de sezon: este util sa ne fortifiem parul cu suplimente alimentare adecvate, in perioadele cheie (la schimbarea anotimpurilor, cand avem perioade cu consum ridicat de energie s.a.)

Dupa cum vedem, exista solutii pentru orice aparent neajuns al parului nostru, iar cu sfaturile de mai sus, parul nostru poate ramane sanatos, stralucitor si puternic indiferent de sezon.

Articole similare
Tips and tricks despre cum poti evita caderea parului Tips and tricks despre cum poti evita caderea parului

Indiferent de sex, etnie sau rasa, parul puternic si sanatos este un semn de frumusete si vitalitate, astfel ca, de-a lungul timpului, oamenii au cautat si incercat numeroase remedii pentru cresterea parului. In mod normal, in jurul varstei de 30 de ani incepe sa incetineasca ritmul de crestere a parului. Daca acestui proces i se asociaza factori precum dereglari hormonale, stres, carente nutritionale, produse de ingrijire neadecvate tipului de par, vopsirea repetata si tratamente termice invazive sau anumite conditii medicale, se va accelera procesul de cadere a parului, acesta devenind lipsit de stralucire si rezistenta.

2 septembrie 2024
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul
Cauze ale caderii parului pe care nu le cunosti Cauze ale caderii parului pe care nu le cunosti

Pana la un anumit punct, caderea parului este un proces absolut normal. Devine o problema in momentul in care se pierd peste 100 de fire de par pe zi si este cu atat mai grava cu cat acestea nu mai sunt inlocuite cu altele, procesul de regenerare stagnand fara a exista o legatura cu factorul genetic sau cu varsta. Coafatul este cel mai des intalnita metoda de afectare a scalpului si firului de par. Din pacate, nu multe femei stiu cat si cum sa foloseasca produsele cosmetice si ustensilele de ingrijire a parului, astfel incat aceasta sa nu dauneze. 

28 mai 2024
Edited 28 mai 2024
citește articolul
Sfaturi pentru parul uscat si deteriorat, idei de tratament Sfaturi pentru parul uscat si deteriorat, idei de tratament

Practic in structura parului avem mai multe lucruri in comun cu animalele salbatice si pasarile de prada decat ne-am fi asteptat vreodata. Cum ajunge ca parul sa devina uscat si care sunt factorii care provoaca deteriorarea parului descopera in urmatorul material.

17 martie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina