Vitamina B12: rol in organism, unde o gasim in natura, beneficii
Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa care se gaseste in mod natural in produse de origine animala. Cel mai mare procent de vitamina B12 il gasim in produse lactate precum cele realizate din lapte de capra si oaie, in carnea de curcan, in carnea pestilor de apa dulce sau oua. Cum actioneaza vitamina B12? Vitamina B12 este eliberata din proteine alimentare de acidul clorhidric si enzimele din stomac. Care sunt simptomele carentei acestei vitamine si care sunt riscurile daca facem supradozaj de vitamina B12, descopera in acest material.
Ce este Vitamina B12? Unde gasim in natura vitamina B12
Care sunt proprietatile oferite de Vitamina B12?
Care este rolul vitaminei B12 in organism?
Care sunt cauzele deficitului de Vitamina B12 si ce afectiuni poate atrage?
Ce se intampla cand faci abuz de vitamina B12? Contraindicatii
Ce este homocisteina si cum ajuta vitamina B12 reglarea acestui aminoacid in organism
Ce este Vitamina B12? Unde gasim in natura vitamina B12
Vitamina B12 joaca un rol in dezvoltarea cognitiva prin biosinteza neurotransmitatorilor si in mentinerea nivelurilor normale de homocisteina, un aminoacid din sange. Vitamina B12 este implicata in gluconeogeneza si glicogenoliza, in functia imunitara (de exemplu, promoveaza productia de limfocite si interleukine-2) si formarea hemoglobinei.Concentratiile de vitamina B12 variaza in functie de starea de sanatate generala, regimul alimentar, varsta, sex si indicele de greutate.
Iata ce alimente putem alege sa consumam pentru a obtine vitamina B12. Cerealele Integrale. Incepeti ziua cu o portie sanatoasa de cereale cu continut scazut de zahar. Verificati eticheta produselor pentru a va asigura ca obineti cel putin 2,4 migrograme de vitamina B12 dintr-o singura portie, recomanda nutritionistii. Laptele de vaca, de capra, oaie sau de magarita. Pentru unele persoane lactoza poate afecta sistemul digestiv, insa pentru cei ce pot tolera laptele este indicat sa nu il excluda din dieta, datorita substantelor nutritive precum proteine, calciu, fosfor, potasiu si vitamina B12. Numai o cana de lapte contine 1,2 micrograme de vitamina B12, iar doua cani pot satisface doza recomandata consumului zilnic. Ouale. Un singur ou ne aduce un plus de proteine, dar si 0,6 migrograme de vitamina B12. Aceasta se regaseste in special in galbenus, asa incat este recomandat sa nu separati contintul acestuia. Pentru a beneficia de nutrientii necesari organismului, nutritionistii recomanda sa consuma ouale fierte. Iaurtul grecesc. Ca si laptele, iaurtul grecesc contine o cantitate mare de proteine, dar si de vitamina B12, aproximativ 1,3 micrograme la o portie. Ciupercile brune si ciupercile din specia Urechi de lemn. Ciupercile brune sunt o sursa semnificativa de vitamina B12. Desi ar trebui sa consumam multe ciuperci pentru a beneficia de necesarul de vitamina B12 pentru organism, putem sa le adaugam in dieta impreuna cu alte alimente ce reprezinta o sursa bogata in acest nutrient.Care sunt proprietatile oferite de Vitamina B12?
Asa cum am precizat pana acum, vitamina B12 vine cu o multime de beneficii pentru organism!
Iata cateva dintre cele mai importante reactii si procese unde vitamina B12 are un rol crucial: Metabolizarea mineralelor la nivelul vaselor de sange. Altfel spus, Vitamina B12 poate reduce riscul aparitiei unor boli cardiovasculare. Oamenii de stiinta au emis ipoteza ca vitamina B12 ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare prin scaderea nivelului de homocisteina. Prin urmare, mai multe studii clinice au evaluat siguranta si eficacitatea dozelor suplimentare de vitamine B12 pentru a reduce riscul de boli de inima. Evaluarea impactului vitaminei B12 din multe dintre aceste studii este o provocare, deoarece aceste studii au inclus si suplimente de acid folic si vitamina B12. De exemplu, studiul Heart Outcomes Prevention Evaluation 2 (HOPE 2), care a inclus peste 5.500 de adulti cu boli cardiovasculare cunoscute, a constatat ca suplimentarea timp de 5 ani cu vitamina B12 (50 mg/zi), vitamina B12 (1 mg/zi) , iar acidul folic (2,5 mg/zi) au redus nivelurile de homocisteina si au scazut riscul de accident vascular cerebral cu aproximativ 25%, dar studiul nu a inclus un grup separat de vitamina B12.
Care este rolul oferit de Vitamina B12 in organism?
Cobalamina sau vitamina B12 este o componenta vitala in procesul de productie a celulelor rosii din sange. Daca aceasta vitamina este la un nivel mic, globulele rosii nu se mai dezvolta in mod corespunzator. In mod normal, aceste celule sunt mici si rotunde. In cazul unei carente de cobalamina, globulele rosii devin mai mari si de obicei ovale. Din cauza acestei forme neregulate, celulele rosii nu mai au capacitatea sa se deplaseze din maduva osoasa in sange intr-un ritm normal, provocand astfel anemie megaloblastica. In cazul persoanelor anemice, organismul este privat de suficiente globule rosii din sange atat de necesare pentru a transporta oxigenul catre organele vitale. Din aceasta cauza, persoanele ajung sa se confrunte cu simptome de oboseala si slabiciune. Si asta nu e tot. O carenta de vitamina B12 in primele faze ale sarcinii poate produce anumite malformatii congenitale, cum ar fi defectele de tub neural. In plus, daca gravida sufera de deficienta de cobalamina, exista riscul de nastere prematura sau avort spontan. Conform unui studiu, femeile cu niveluri de B12 mai mici de 250 mg / dL au fost de trei ori mai predispuse sa nasca un copil cu defecte congenitale, comparativ cu cele cu niveluri normale. Situatia poate fi si mai grava pentru femeile cu deficienta de vitamina B12 sub 150 mg / dl. In cazul acestora, riscul a fost de cinci ori mai mare, comparativ cu femeile cu niveluri peste 400 mg / dL. Degenerescenta maculara este o boala oculara care afecteaza in principal vederea centrala. Riscul de degenerescenta maculara legata de varsta poate fi prevenit prin mentinerea vitaminei B12 la un nivel normal. Specialistii sustin ca administrarea de suplimente cu vitamina B12 poate reduce nivelul homocisteinei, un tip de aminoacid care se gaseste in fluxul sanguin. Un nivel ridicat al homocisteinei poate provoca degenerescenta maculara legata de varsta. Potrivit unui studiu la care au participat 5.000 de femei cu varsta de 40 de ani sau mai mult, administrarea de suplimente cu B12, acid folic si vitamina B6, a redus acest risc. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a afla in totalitate rolul vitaminei B12 in sanatatea vederii si prevenirea acestei afectiuni oculare.Care sunt cauzele deficitului de Vitamina B12 si ce afectiuni poate atrage ?
Lipsa vitaminei B12 se poate manifesta prin urmatoarele simptome: stari cronice de somnolenta, neuropatie periferica, afectarea memoriei si capacitatii de concentrare, convulsii, stari depresive, neuropatie, astenie, nervozitate, agravarea diabetului cu reducerea tolerantei la glucoza, buze uscate si crapate, ulceratii bucale, accentuarea sindromului tunelului carpian. Organismul uman nu poate produce independent vitamina B12, deci trebuie obtinut cu alimente sau suplimente. Ce este important de stiut este faptul ca aceasta vitamina este stocata de ficat daca acesta este sanatos si daca avem o alimentatie adecvata. Ce trebuie sa retinem! Vitamina B12 este indicata in anemie, o serie de afectiuni cutanate si mucoase (acnee, stomatite, dermatite), afectiuni neurologice si neuropsihice (epilepsie, polinevrite, insomnii, depresii), afectiuni cardiovasculare (infarct, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, insuficienta cardiaca), infectii, refacerea florei intestinale dupa antibioterapie, diabet zaharat, hepatita, sindrom premenstrual, tratamentul convulsiilor la sugari, distrofii musculare, sindrom de tunel carpian, pentru imbunatatirea tolerantei la glucoza la pacientii diabetici, tratamentul alcoolismului, persoane cu regim hiperproteic, pacienti in varsta cu absorbtie intestinala incetinita, parkinsonism postencefalitic, pelagra (concomitent cu alte vitamine din grupul B).Ce se intampla cand faci abuz de vitamina B12? Contraindicatii
Concluzii: Vitamina B12, cunoscuta si sub denumirea de cobalamina, este implicata in producerea de celule rosii si mentinerea sanatatii sistemului nervos. Lipsa vitaminei B12 poate determina anemie prin deficit de vitamina B12. Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 2.4 mcg (micrograme). Pe scurt, daca mananci carne, peste sau produse lactate, ar trebui sa poti obtine suficienta vitamina B12 din alimentatie. In caz contrar, poti adauga in dieta ta si fructe, legume si cereale, iar daca esti persoana vegana poti suplimi aportul de vitamina B12 din suplimente. Nu se cunosc cazuri de intoxicatie sau de abuz de vitamina B12, dar exista riscul ca suplimentele care contin vitamina B12 consumate in exces sa creeze tulburari gastrice si metabolice, tulburari digestive, crampe stomacale sau constipatie.
Ce este homocisteina si cum ajuta vitamina B12 reglarea acestui aminoacid in organism
Homocisteina este un aminoacid comun, regasit in sange. Nivelurile ridicate ale acestui aminoacid sunt legate de dezvoltarea timpurie a bolilor de inima. De fapt, un nivel ridicat de homocisteina este un factor de risc pentru bolile de inima. Este asociat cu niveluri scazute de vitamine B6, B12 si folat, precum si boli renale. Cercetarile au aratat, totusi, ca reducerea nivelului de homocisteina cu vitamine nu reduce sansa de a avea boli de inima.
Relatia dintre hiperomocisteinemie si riscul cardiovascular este independenta de alti factori de risc conventionali. Cu toate acestea, homocisteina interactioneaza puternic cu alti factori aterogeni, cum ar fi tutunul, hipertensiunea si diabetul. Un studiu a aratat ca hiperhomocisteinemia a fost asociata cu mortalitatea cardiovasculara si cauzala mai mare la diabetici decat la non-diabetici. La diabeticii cu hiperhomocisteinemie, riscul relativ de mortalitate la cinci ani, ajustat pentru alti factori in ceea ce priveste populatia non-hiperhomocisteinemica.
Concentratiile de homocisteina determinate in diferite laboratoare folosind diferite metode au avut rezultate similare. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca esantioanele necesita prelucrare metodica pentru a evita erorile de masurare. La persoanele cu o concentratie mare de homocisteina, prima masura terapeutica este o dieta bogata in acid folic, vitamine B12 si B6.
La femeile insarcinate sau care alapteaza, aceste nevoi cresc, si, de asemenea, in anumite patologii, cum ar fi insuficienta renala. Un aport de acid folic de 300 pana la 450 pg / zi asigura o concentratie normala / scazuta de homocisteina in majoritatea populatiei. Deoarece un procent semnificativ din populatie nu indeplineste cerintele zilnice de acid folic, o strategie rezonabila a populatiei este de a recomanda o crestere a consumului de alimente bogate in aceasta vitamina. Acestea includ cereale fortificate, legume cu frunze verzi, fructe si leguminoase. Deoarece sursele de vitamina B6 nu sunt citrice, pui, vitel si unele legume, cum ar fi sparanghel, anghinare, fasole, varza si, de asemenea, cereale imbogatite in aceasta vitamina. Principalele surse alimentare de vitamina B12 sunt carnea de vita, puiul, pestele si, de asemenea, cerealele imbogatite. Vegetarienii stricti au de obicei concentratii de vitamina B12 scazute, iar concentratia de homocisteina este de obicei mai mare decat cea a populatiei generale. Deoarece intre 10% -30% dintre varstnici au malabsorbtie pentru vitamina B12, se recomanda ca deja de la 50 de ani sa fie consumate alimente imbogatite in aceasta vitamina sau sa fie administrate suplimente.
Bibliografie:
Simpson JL, Bailey LB, Pietrzik K, Shane B, Holzgreve W. Micronutrients and women of reproductive potential: required dietary intake and consequences of dietary deficiency or excess. Part I--Folate, Vitamin B12, Vitamin B6. J Matern Fetal Neonatal Med 2010;
Bailey RL, Gahche JJ, Lentino CV, Dwyer JT, Dietary supplement use in the United States, 2003-2006;
Morris MS, Picciano MF, Jacques PF, Selhub J. Plasma pyridoxal 5’-phosphate in the US population: the National Health and Nutrition Examination Survey, 2008;
Merrill AH, Jr., Henderson JM. Diseases associated with defects in vitamin B6 metabolism or utilization.1987;
Chiang EP, Selhub J, Bagley PJ, Dallal G, Roubenoff R. Pyridoxine supplementation corrects vitamin B6 deficiency but does not improve inflammation2005;