Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Topinambur, sau napul porcesc, cum trebuie consumat

Nutritie: Topinambur, sau napul porcesc, cum trebuie consumat

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 septembrie 2024 Ultima actualizare: 6 septembrie 2024

Cu o denumire ciudata si un gust inconfundabil, leguma topinambur sau anghinarea de Ierusalim a fost ignorata foarte multa vreme, desi este o sursa excelenta de vitamine si de minerale, oferind si fibre sau proteine celor care o includ in alimentatia zilnica. Numele s-ar putea sa te duca cu gandul la anghinare, forma si modul in care arata te vor duce cu gandul la ghimbir, dar nu este inrudita cu anghinarea sau ghimbirul-anghinarea de Ierusalim face parte din aceeasi familie cu floarea-soarelui.

Textura topinamburului este exact ca textura castanului de apa cand este crud si devine alba cand este gatita, exact cum se intampla la cartofi. Faina obtinuta din anghinarea de Ierusalim are un gust ciudat, o combinatie de anghinare si cartof, unii cred ca gustul ar fi asemanator si cu un gust cunoscut, cel de castane. Putem avea si topinambur rosu sau alb, sunt mai multe varietati in functie de zona unde este cultivata planta. Perioadele cand se poate gasi si in supermarket sunt toamna si iarna, nu se recomanda congelarea rapida a acestei legume.

De unde vine numele acestei legume?

Numele sau vine de la frantuzescul topinambour, care si el vine de la tribul brazilian Tupinambas. O legatura exista, desigur intre denumirea legumei si America de Nord, de unde este originara anghinarea de Ierusalim. Samuel de Champlain este cel care a adus planta din Canada undeva prin secolul al XVII-lea. In al Doilea Razboi Mondial, anghinarea de Ierusalim era considerat aliment de baza si inlocuia cu succes cartofii rechizitionati de ocupantii germani la acea vreme. Dupa razboi nimeni nu si-a mai dorit sa consume topinambur pentru ca toti il asociau cu razboiul si cu ororile din timpul conflictelor armate. Din fericire, astazi am inceput sa apreciem calitatile si beneficiile aduse de topinambur si il vedem in din ce in ce mai multe restaurante locale si in retete delicioase. Profilul sau il recomanda, o canuta de topinambur de 150 g are 110 calorii, 3 g proteine, 26.1 g carbohidrati buni, 0 g grasimi, 6 mg sodiu, 2.4 g fibre, 14.4 g zahar, 5.1 mg fier, 0.2 mg cupru, 25.5 mg magneziu, 117 mg fosfor, 644 mg potasiu.

Ce beneficii are leguma pentru organism?

Carbohidratii sunt de fapt carbohidrati complecsi, o cescuta de topinambur asigura 10% din doza zilnica recomandata, ai si inulina, o fibra fermentabila. Indexul glicemic al topinamburului nu este mare, este chiar scazut, 11, deci efectele asupra nivelului de zahar din sange vor fi minime, poti inlocui cartofii fara probleme daca ai prediabet sau diabet. Grasimile din topinambur sunt excelente pentru diete si pentru cine doreste sa limiteze consumul de grasimi. Proteinele din topinambur asigura doza zilnica recomandata, doar 10% sunt sub forma de proteine. Se mai adauga si vitamina C, vitamine B, calciu, nutrienti de calitate. Daca vei combina alimente bogate in vitamina C cu topinamburul absorbtia fierului va fi mai eficienta.

Beneficiile topinamburului sau anghinarei de Ierusalim sunt, asa cum te astepti deja, extrem de importante pentru organism. Inulina ajuta sistemul digestiv, incurajeaza o digestie normala, scaune regulate si cu o consistenta moale, nivelul zaharului din sange este in parametri normali mereu, colesterolul este redus si el, ai si protectie impotriva anumitor tipuri de cancer. Inulina va stimula dezvoltarea de bacterii sanatoase in intestine, va actiona ca un probiotic, se reduce inflamatia locala si se incurajeaza metabolismul si o imunitate de fier. Metabolismul glucozei va fi influentat in bine de aceeasi inulina, ea nu este metabolizata, nu va ajunge sa afecteze nivelul de zahar din sange-bolnavii de diabet de tip 2 vor putea sa consume topinambur fara probleme.

Tensiunea arteriala este mentinuta in limite normala daca adaugi anghinarea de Ierusalim in dieta zilnica, asta pentru ca ai o sursa importanta de potasiu, care previne efectele nedorite ale sodiului in organism. Pe langa tensiune scapi si de colesterolul in exces si de cel rau, scade nivelul sau si al trigliceridelor, fibrele solubile din topinambur sunt cele care vor actiona ca sa obtii aceste efecte benefice, sanatatea cardiovasculara a organismului va fi excelenta.

Compusii speciali din anghinarea de Ierusalim vor viza si celulele canceroase, vor fi vizate si „ucise” rand pe rand pentru a preveni raspandirea cancerului la organe vitale din corp. Mai mult, prin consumul de topinambur se pot preveni si alergii-atentie insa la alergia la inulina, daca suferiti de asa ceva este bine sa evitati anghinarea de Ierusalim.

Continutul de tiamina sau vitamina B1 va ajuta enorm cand ai probleme cu acidul clorhidric din stomac. Lipsa acidului clorhidric ar putea cauza imposibilitatea digerarii proteinelor, se va inhiba activarea enzimei pepsina. Sursa de fibre de calitate, topinamburul se va dovedi eficient pentru reglarea cantitatii de acid clorhidric. Topinamburul este bun si pentru sange, contribuie la formarea unor noi celule in sange prin prezenta fierului si cuprului, este evitata si anemia. Sistemul imunitar este intarit prin consumul regulat de anghinare de Ierusalim, asta pentru ca ea contine cantitati suficiente de antioxidanti, se reduce stresul oxidativ celular, sunt prevenite efectele nedorite ale radicalilor liberi. Racelile si gripele nu vor mai fi asa de dese si daca totusi ne imbolnavim vom trece mai usor peste boala.

La nivelul sistemului osos, topinamburul poate ajuta oasele sa fie mai rezistente, se evita osteoporoza. Potasiul din anghinarea de Ierusalim mentine la un nivel normal contractiile musculare si transmiterea impulsurilor nervoase. Se poate consuma topinamburul crud, feliat, prajit, facut la cuptor cu alte legume, fiert, gatit la aburi, pasat in diverse piureuri, fript, pe post de chipsuri. Si coaja este comestibila si iti ofera un plus de fibre sanatoase.

Uneori se va fierbe in suc de lamaie ca sa scapi de efectele inulinei la nivelul sistemului digestiv, se poate mura pentru a scapa de gazele intestinale datorate fermentatiei rapide. Portiile consumate vor fi micute, asta ca sa te obisnuiesti cu anghinarea de Ierusalim. Discuta cu medicul inainte de a o include in dieta, vezi ce efecte are asupra ta, si incepe mereu cu putin, dupa care poti creste cantitatile din meniu pana cand stomacul si intestinele se vor obisnui cu noua ta leguma preferata.

 

Ce este napul mexican si care sunt similitudinile cu topinambur, napul porcesc

Napul mexican este o „ruda” foarte populara nu doar in Mexic, seamana destul de mult cu napul obisnuit, doar ca are o radacina cu o forma de glob, cu o textura ca de hartie a pielitei brune-aurii, interiorul este alb, amidonat. Radacina plantei nap maxican produce un fel de fasole asemanatoare fasolii Lima. Dar acest tip de fasole este toxic. Se cultiva in Mexic, dar gasim napii mexicani si in Filipine sau in Asia. Zonele unde nu este inghet si unde nu apar temperaturi scazute tot timpul anului sunt cele mai bune pentru cultivarea napilor maxicani. Continutul napilor este suculent, crocant, gustul este usor dulce, cu arome de nuci. Daca vrei sa compari gustul cu unul pe care il cunosti te poti gandi la combinatia dintre cartof si para, dar sunt unii care compara gustul cu cel al castanului de apa.

Leguma este bogata in nutrienti ideali pentru o viata sanatoasa. Profilul nutritional al napilor mexicani este cu adevarat impresionant. Cam toate caloriile sale vin de la carbohidratii buni continuti. Restul este format din cantitati mici de proteine si grasimi sanatoase. 130 g de napi mexicani contin 49 calorii, 12 g carbohidrati, 1 g proteine, 0.1 g grasimi, 6.4 g fibre, vitamina C, 44% din doza zilnica recomandata, folati, 4% din doza zilnica recomandata, fier, 4% din doza zilnica recomandata, magneziu acelasi procent, potasiu 6% din doza zilnica recomandata, mangan 4% din doza zilnica recomandata. In napul mexican mai sunt cantitati mici de vitamina E, tiamina, potasiu, riboflavina, vitamina B6, acid pantotenic, calciu, fosfor, zinc si cupru. Avem, asadar, multe fibre, deci digestia va fi imbunatatita, scaunele vor avea consistenta normala si vor fi eliminate mai usor in mod regulat.