Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Homocisteina: Ce este, cum o identificam in organism, cum influenteaza sanatatea inimii

Homocisteina: Ce este, cum o identificam in organism, cum influenteaza sanatatea inimii

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 iunie 2023 Ultima actualizare: 26 iunie 2023

Este cunoscut faptul ca deteriorarea neuronala in urma unui accident vascular cerebral a fost atribuita supra-stimularii aminoacizilor excitatori, cum ar fi glutamatul si aspartatul prin activarea receptorilor NMDA. Creierul este expus la majoritatea constituentilor plasmei, inclusiv homocisteina, ca urmare a perturbarii barierei cerebrale a sangelui – dupa accident vascular cerebral, traumatism la nivelul capului si stres. Prin urmare, se pune intrebarea daca homocisteina este capabila sau nu sa stimuleze selectiv eliberarea de aminoacizi excitatori in accident vascular cerebral.

Deoarece hipotalamusul controleaza si functia cardiaca prin intermediul unui sistem simpatic, contractilitatea inimii va fi compromisa. Homocisteina este, de asemenea, cunoscuta pentru a media problemele cardiovasculare prin efectele sale adverse asupra endoteliului cardiovascular si a celulelor musculare netede, cu modificari rezultate ale structurii si functiei arteriale subclinice.

Ce este homocisteina

Homocisteina este un aminoacid comun, regasit in sange. Nivelurile ridicate ale acestui aminoacid sunt legate de dezvoltarea timpurie a bolilor de inima. De fapt, un nivel ridicat de homocisteina este un factor de risc pentru bolile de inima. Este asociat cu niveluri scazute de vitamine B6, B12 si folat, precum si boli renale. Cercetarile au aratat, totusi, ca reducerea nivelului de homocisteina cu vitamine nu reduce sansa de a avea boli de inima.

Relatia dintre hiperomocisteinemie si riscul cardiovascular este independenta de alti factori de risc conventionali. Cu toate acestea, homocisteina interactioneaza puternic cu alti factori aterogeni, cum ar fi tutunul, hipertensiunea si diabetul. Un studiu a aratat ca hiperhomocisteinemia a fost asociata cu mortalitatea cardiovasculara si cauzala mai mare la diabetici decat la non-diabetici. La diabeticii cu hiperhomocisteinemie, riscul relativ de mortalitate la cinci ani, ajustat pentru alti factori in ceea ce priveste populatia non-hiperhomocisteinemica.

Concentratiile de homocisteina determinate in diferite laboratoare folosind diferite metode au avut rezultate similare. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca esantioanele necesita prelucrare metodica pentru a evita erorile de masurare. La persoanele cu o concentratie mare de homocisteina, prima masura terapeutica este o dieta bogata in acid folic, vitamine B12 si B6.

La femeile insarcinate sau care alapteaza, aceste nevoi cresc, si, de asemenea, in anumite patologii, cum ar fi insuficienta renala. Un aport de acid folic de 300 pana la 450 pg / zi asigura o concentratie normala / scazuta de homocisteina in majoritatea populatiei. Deoarece un procent semnificativ din populatie nu indeplineste cerintele zilnice de acid folic, o strategie rezonabila a populatiei este de a recomanda o crestere a consumului de alimente bogate in aceasta vitamina. Acestea includ cereale fortificate, legume cu frunze verzi, fructe si leguminoase. Deoarece sursele de vitamina B6 nu sunt citrice, pui, vitel si unele legume, cum ar fi sparanghel, anghinare, fasole, varza si, de asemenea, cereale imbogatite in aceasta vitamina. Principalele surse alimentare de vitamina B12 sunt carnea de vita, puiul, pestele si, de asemenea, cerealele imbogatite. Vegetarienii stricti au de obicei concentratii de vitamina B12 scazute, iar concentratia de homocisteina este de obicei mai mare decat cea a populatiei generale. Deoarece intre 10% -30% dintre varstnici au malabsorbtie pentru vitamina B12, se recomanda ca deja de la 50 de ani sa fie consumate alimente imbogatite in aceasta vitamina sau sa fie administrate suplimente.

Cum ne poate afecta un nivel ridicat de homocisteina

Nivelurile ridicate de homocisteina in sange, cunoscute sub numele de hiperhomocisteinemie, au fost asociate cu un risc crescut de afectiuni cardiovasculare. S-a descoperit ca hiperhomocisteinemia poate afecta negativ sanatatea sistemului cardiovascular in mai multe moduri:

Ateroscleroza: Nivelurile ridicate de homocisteina pot favoriza depunerea de colesterol si alte substante grase pe peretii arterelor, formand placi de aterom. Acest proces, cunoscut sub numele de ateroscleroza, poate duce la ingustarea arterelor si la reducerea fluxului de sange catre organele vitale, inclusiv inima si creierul.

Disfunctie endoteliala: Endoteliul este stratul intern al vaselor de sange si are un rol esential in mentinerea functiei normale a vaselor. Homocisteina poate provoca disfunctie endoteliala, interferand cu productia de oxid nitric, o substanta care ajuta la relaxarea vaselor de sange si la mentinerea unui flux sanguin normal. Disfunctia endoteliala poate contribui la formarea placilor de aterom si la cresterea riscului de hipertensiune arteriala si boli de inima.

Tromboza: Homocisteina poate promova formarea cheagurilor de sange prin diferite mecanisme. Nivelurile ridicate de homocisteina pot afecta coagularea sangelui si pot creste riscul de formare a cheagurilor de sange in vasele de sange. Aceasta creste riscul de evenimente trombotice, cum ar fi atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale.
Inflamatie si stres oxidativ: Homocisteina poate stimula inflamatia in vasele de sange si poate provoca stres oxidativ. Aceste doua procese patologice pot deteriora celulele vasculare si pot contribui la aparitia aterosclerozei si la disfunctia endoteliala.

Corelatia dintre hiperhomocisteinemie si boala aterosclerotica a fost propusa pentru prima data in urma cu mai bine de 40 de ani. Ateroscleroza este cel mai frecvent proces patologic care duce la boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral. Mai multe studii transversale si de control de caz au indicat o corelatie clara intre homocisteina serica totala si incidenta bolii vasculare coronare, carotide si periferice. Dimpotriva, a fost efectuata o revizuire sistemica a 12 studii controlate randomizate la 47.429 de subiecti pentru a descoperi eficacitatea interventiilor de scadere a homocisteinei. Din pacate, interventiile de scadere a homocisteinei nu au aratat niciun efect semnificativ asupra infarctului miocardic, accident vascular cerebral sau deces din cauza unei cauze in comparatie cu un placebo.

Homocisteina poate media formarea bolilor cardiovasculare prin mai multe mecanisme diferite, cum ar fi efectele sale adverse asupra endoteliului vascular si a celulelor musculare netede, cu modificari rezultate in structura si functia arteriala subclinica. Unele dintre mecanismele presupuse ale acestor efecte includ o crestere a proliferarii celulelor musculare netede vasculare, disfunctie endoteliala, leziuni oxidative. Examinarea efectului homocisteinei asupra expresiei CRP si investigarea asupra mecanismului aferent in celulele musculare netede vasculare  (VSMCs) a relevat faptul ca homocisteina a indus semnificativ ARNm si expresiile proteice ale CRP in VSMCs atat in vitro, cat si in vivo.

Este recomandat sa adoptati un stil de viata sanatos, care sa includa o alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate, evitarea fumatului, mentinerea unei greutati corporale sanatoase si controlul altor factori de risc pentru a mentine sanatatea sistemului cardiovascular. Daca aveti preocupari cu privire la nivelul de homocisteina sau la riscul cardiovascular, este intotdeauna recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra.

 

Articole similare
Prebiotice si Probiotice: Ce sunt, cum se deosebesc si ce rol au Prebiotice si Probiotice: Ce sunt, cum se deosebesc si ce rol au

Probioticele si prebioticele sunt elemente extrem de importante care ajuta la dezvoltarea si la mentinerea sanatatii sistemului digestiv al bebelusilor. Probioticele sunt bacterii prietenoase care sunt deja prezente intr-o cantitate mare in sistemul digestiv al bebelusului.

14 mai 2024
Edited 14 mai 2024
citește articolul
Rozaceea: Ce este, cum se manifesta, cum se trateaza Rozaceea: Ce este, cum se manifesta, cum se trateaza

Odata cu instalarea anotimpului rece, vantul, frigul si umiditatea scazuta devin principalii inamici ai pielii. Este perioada in care toata lumea se confrunta cu pielea uscata, iritata si cu aparitia senzatiei de mancarime sau chiar durere. Si asa creste riscul sa apara afectiunea numita rozacee.

17 decembrie 2021
Edited 17 octombrie 2023
citește articolul
Apa micelara: mod de utilizare, beneficii, proprietati Apa micelara: mod de utilizare, beneficii, proprietati

Apa micelara indeparteaza machiajul si impuritatile acumulate pe ten de-a lungul zilei, fara a dezechilibra bariera naturala a pielii si fara a avea potential comedogenic. Potrivit statisticilor, o apa micelara este cumparata la fiecare 6 secunde. Apa micelara este, de fapt, o solutie lichida simpla, cu baza de apa, dar e total diferita de H2O apa pentru ca in compozitie se regasesc niste particule sferice numite micele, care actioneaza ca un surfactant bland. 

29 noiembrie 2021
Edited 16 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.