Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vitamina B6: surse, beneficii, simptomele carentei de B6

Vitamina B6: surse, beneficii, simptomele carentei de B6

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 aprilie 2023 Ultima actualizare: 19 aprilie 2023

Vitamina B6 este o vitamina solubila in apa care este prezenta in mod natural in multe alimente, adaugata altora si disponibila ca supliment alimentar. Este denumirea generica pentru sase compusi (vitameri) cu activitate de vitamina B6: piridoxina, un alcool; piridoxal, o aldehida; si piridoxamina, care contine o grupare amino; si esterii lor 5’-fosfat respectivi. Piridoxal 5’ fosfat (PLP) si piridoxamina 5’ fosfat (PMP) sunt formele active de coenzima ale vitaminei B6.

Proportii substantiale de piridoxina naturala gasim in fructe, legume si cereale unde ea exista in forme glicozilate care prezinta o biodisponibilitate redusa. Cum ne ajuta vitamina B6, care sunt simptomele carentei acestei vitamine si care sunt riscurile daca facem supradozaj de vitamina B6, descopera in acest material.

Ce este Vitamina B6?

Care sunt proprietatile oferite de Vitamina B6?

Care este rolul vitaminei B6 in organism?

Care sunt cauzele deficitului de Vitamina B6 si ce afectiuni poate atrage ?

Ce surse de Vitamina B6 exista ?

Ce este Vitamina B6?

Vitamina B6 in formele de coenzime indeplineste o mare varietate de functii in organism si este extrem de versatila, cu implicare in peste 100 de reactii enzimatice, in principal preocupate de metabolismul proteinelor. Atat PLP, cat si PMP sunt implicati in metabolismul aminoacizilor, iar PLP este, de asemenea, implicat in metabolismul unitatilor cu un singur carbon, carbohidratilor si lipidelor. Vitamina B6 joaca, de asemenea, un rol in dezvoltarea cognitiva prin biosinteza neurotransmitatorilor si in mentinerea nivelurilor normale de homocisteina, un aminoacid din sange. Vitamina B6 este implicata in gluconeogeneza si glicogenoliza, in functia imunitara (de exemplu, promoveaza productia de limfocite si interleukine-2) si formarea hemoglobinei.

Concentratiile de vitamina B6 pot fi masurate direct prin evaluarea concentratiilor de PLP; alti vitameri; sau vitamina B6 totala in plasma, eritrocite sau urina. Concentratiile de vitamina B6 pot fi, de asemenea, masurate indirect prin evaluarea fie a saturatiei eritrocitelor aminotransferazei cu PLP, fie prin metabolitii triptofan. PLP plasmatic este cea mai comuna masura a starii vitaminei B6.Concentratiile PLP de peste 30 nmol/L au fost indicatori traditionali ai statusului adecvat al vitaminei B6 la adulti. Cu toate acestea, Consiliul pentru Alimentatie si Nutritie (FNB) de la Institutul de Medicina al Academiilor Nationale (fosta Academia Nationala de Stiinte) a folosit un nivel de PLP in plasma de 20 nmol/L ca indicator major al adecvarii pentru a calcula dozele dietetice recomandate (RDA). ) pentru adulti.

Care sunt proprietatile oferite de Vitamina B6?

Asa cum am precizat pana acum, vitamina B6 vine cu o multime de beneficii pentru organism! Vitamina B6, sau piridoxina, ajuta sistemul nervos central si metabolismul. Mai exact, aceasta vitamina transforma alimentele in energie si contribuie la crearea de neurotransmitatori, cum ar fi serotonina si dopamina.

Iata cateva dintre cele mai importante reactii si procese unde vitamina B6 are un rol crucial:

Metabolizarea mineralelor la nivelul vaselor de sange. Altfel spus, Vitamina B6 poate reduce riscul aparitiei unor boli cardiovasculare Oamenii de stiinta au emis ipoteza ca anumite vitamine B (acid folic, vitamina B12 si vitamina B6) ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare prin scaderea nivelului de homocisteina. Prin urmare, mai multe studii clinice au evaluat siguranta si eficacitatea dozelor suplimentare de vitamine B pentru a reduce riscul de boli de inima. Evaluarea impactului vitaminei B6 din multe dintre aceste studii este o provocare, deoarece aceste studii au inclus si suplimente de acid folic si vitamina B12. De exemplu, studiul Heart Outcomes Prevention Evaluation 2 (HOPE 2), care a inclus peste 5.500 de adulti cu boli cardiovasculare cunoscute, a constatat ca suplimentarea timp de 5 ani cu vitamina B6 (50 mg/zi), vitamina B12 (1 mg/zi) , iar acidul folic (2,5 mg/zi) au redus nivelurile de homocisteina si au scazut riscul de accident vascular cerebral cu aproximativ 25%, dar studiul nu a inclus un grup separat de vitamina B6.

Mai mult, majoritatea altor studii clinice mari nu au reusit sa demonstreze ca suplimentele de vitamine B reduc de fapt riscul de evenimente cardiovasculare, chiar daca scad nivelurile de homocisteina. De exemplu, un studiu clinic randomizat pe 5442 de femei cu varsta de 42 de ani sau mai mult nu a gasit niciun efect al suplimentarii cu vitamina B6 (50 mg/zi) in combinatie cu 2,5 mg acid folic si 1 mg vitamina B12 asupra riscului de boli cardiovasculare.

Doua studii efectuate in 2016, Norway Vitamin Trial si Western Norway B Vitamin Intervention Trial, au inclus un grup care a primit doar suplimente de vitamina B6 (40 mg/zi). Analiza combinata a datelor din aceste doua studii nu a aratat niciun beneficiu al suplimentarii cu vitamina B6, cu sau fara acid folic (0,8 mg/zi) plus vitamina B12 (0,4 mg/zi), asupra evenimentelor cardiovasculare majore la 6.837 de pacienti cu boala cardiaca ischemica. 13]. Intr-un studiu cu adulti care au suferit un accident vascular cerebral, suplimentarea cu doze mari sau mici dintr-o combinatie de vitamine B6 si B12 si acid folic timp de 2 ani nu a avut niciun efect asupra incidentei ulterioare a accidentului vascular cerebral, evenimentelor cardiovasculare sau riscului de deces.

Vitamina B6 imbunatateste functia cognitiva si ajuta la eliminarea stresului oxidativ S-a emis ipoteza ca daca exista o carenta cronica de vitamina B6, aceasta joaca un rol crucial in declinul cognitiv pe care unii adulti in varsta il experimenteaza Mai multe studii au demonstrat o asociere intre vitamina B6 si functia creierului la varstnici. De exemplu, o analiza a datelor din Boston Normative Aging Study a gasit asocieri intre concentratii serice mai mari de vitamina B6 si scoruri mai bune la testele de memorie la 70 de barbati cu varsta cuprinsa intre 54 si 81 de ani.

Cu toate acestea, o revizuire sistematica a 14 studii efectuate independent de universitati din SUA, Anglia, Franta si Germania nu au gasit dovezi insuficiente ale efectului suplimentarii cu vitamina B6 in monoterapie sau in combinatie cu vitamina B12 si/sau acid folic asupra functiei cognitive la persoanele cu functie cognitiva normala, dementa sau boala vasculara ischemica.

Conform acestei revizuiri, majoritatea studiilor au fost de calitate scazuta si aplicabilitate limitata. O revizuire Cochrane nu a gasit nicio dovada ca suplimentarea pe termen scurt cu vitamina B6 (timp de 5-12 saptamani) imbunatateste functia cognitiva sau starea de spirit in cele doua studii pe care autorii le-au evaluat. Analiza a gasit unele dovezi ca suplimentele zilnice de vitamina B6 (20 mg) pot afecta indicii biochimici ai statusului vitaminei B6 la barbatii in varsta sanatosi, dar aceste modificari nu au avut un impact general asupra capacitatii de concentrare.

Vitamina B6 elimina riscul instalarii Sindromului premenstrual Unele dovezi sugereaza ca suplimentele de vitamina B6 ar putea reduce simptomele sindromului premenstrual (PMS), dar concluziile sunt limitate din cauza calitatii slabe a majoritatii studiilor. O meta-analiza a noua studii publicate care au implicat aproape 1.000 de femei cu sindrom premenstrual a constatat ca vitamina B6 este mai eficienta in reducerea simptomelor sindromului premenstrual decat placebo, dar majoritatea studiilor analizate au fost mici si cateva au avut deficiente metodologice.

Un studiu controlat folosit pe 94 de femei cu varsta cuprinsa intre 35 de ani si 45 de ani, a constatat ca 80 mg de piridoxina administrata zilnic pe parcursul a trei cicluri a fost asociata cu reduceri semnificative statistic ale unei game largi de simptome ale sindromului premenstrual, inclusiv starea de spirit, iritabilitatea, uitarea, balonarea si , in special, anxietatea.

Eficacitatea potentiala a vitaminei B6 in atenuarea simptomelor legate de starea de spirit ale sindromului premenstrual s-ar putea datora rolului sau de cofactor in biosinteza neurotransmitatorilor. Desi vitamina B6 arata promitatoare pentru atenuarea simptomelor PMS, sunt necesare mai multe cercetari inainte de a trage concluzii ferme.

Care este rolul oferit de Vitamina B6 in organism? 

Piridoxina poate fi utila in prevenirea si tratarea anemiei cauzate de deficienta datorita rolului sau in productia de hemoglobina. Hemoglobina este proteina care alimenteaza celulele cu oxigen. Daca hemoglobina este la un nivel scazut, celulele nu primesc suficient oxigen. Drept urmare, persoana afectata poate ajunge sa sufere de anemie si se poate simti slabita sau obosita.

Potrivit studiilor, un nivel mic de B6 poate provoca anemie, in special la femeile gravide si la cele aflate la varsta fertila. Cu toate acestea, specialistii considera ca deficienta de B6 este rara la majoritatea adultilor sanatosi. De aceea, cercetarile privind utilizarea B6 pentru tratarea anemiei sunt limitate.

Un studiu publicat in 2017 a aratat ca vitamina B6 poate ajuta la protejarea oamenilor impotriva efectelor nocive ale poluarii aerului prin reducerea impactului poluarii asupra epigenomului. In urma acestei descoperiri, cercetatorii spera ca pot lua noi masuri de prevenire a modificarilor epigenetice care pot aparea in urma expunerii la aerul poluat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat ca, in 2016, 91% din populatia lumii locuia in zone in care solicitarile oficiale privind calitatea aerului nu au fost indeplinite.

Care sunt cauzele deficitului de Vitamina B6 si ce afectiuni poate atrage ?

Lipsa vitaminei B6 se poate manifesta prin urmatoarele simptome: stari cronice de somnolenta, neuropatie periferica, afectarea memoriei si capacitatii de concentrare, convulsii, stari depresive, neuropatie, astenie, nervozitate, agravarea diabetului cu reducerea tolerantei la glucoza, buze uscate si crapate, ulceratii bucale, accentuarea sindromului tunelului carpian.

Diagnosticul carentei de vitamina B6 se poate face prin dozarea piridoxalfosfatului plasmatic si prin masurarea activitatii transaminazelor eritrocitare in prezenta si absenta piridoxalfosfatului.

Determinarea vitaminei B6 este recomandata la persoane care prezinta simptome ale deficitului de piridoxina si pentru verificarea eficientei tratamentului cu vitamina B6 in starile carentiale. De asemenea, dozarea se efectueaza si pentru diagnosticul si evaluarea hipofosfataziei.

Ce surse de Vitamina B6 exista ?

Dincolo de suplimentele farmaceutice, Vitamina B6 este destul de raspandita in natura in diferite forme si concentratii, in diferite fructe si legume.

Organismul uman nu poate produce independent vitamina B6, deci trebuie obtinut cu alimente sau suplimente. Aceasta este implicata si in sinteza globulelor rosii, datorita careia poate fi utila pentru prevenirea si tratamentul anemiei. Pana in prezent, exista putine studii privind utilizarea B6 pentru anemie, dar datele deja disponibile sunt foarte promitatoare.

Vitamina B6 o putem obtine din urmaroale alimente: naut; cartof; unele legume si fructe, in special cele cu frunze verzi inchise, banane, papaya, portocale si pepene galben.

Ce trebuie sa retinem! Vitamina B6 este indicata in anemie, o serie de afectiuni cutanate si mucoase (acnee, stomatite, dermatite), afectiuni neurologice si neuropsihice (epilepsie, polinevrite, insomnii, depresii), afectiuni cardiovasculare (infarct, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, insuficienta cardiaca), infectii, refacerea florei intestinale dupa antibioterapie, diabet zaharat, hepatita, sindrom premenstrual, tratamentul convulsiilor la sugari, distrofii musculare, sindrom de tunel carpian, pentru imbunatatirea tolerantei la glucoza la pacientii diabetici, tratamentul alcoolismului, persoane cu regim hiperproteic, pacienti in varsta cu absorbtie intestinala incetinita, parkinsonism postencefalitic, pelagra (concomitent cu alte vitamine din grupul B).

Bibliografie:

Simpson JL, Bailey LB, Pietrzik K, Shane B, Holzgreve W. Micronutrients and women of reproductive potential: required dietary intake and consequences of dietary deficiency or excess. Part I--Folate, Vitamin B12, Vitamin B6. J Matern Fetal Neonatal Med 2010;
Bailey RL, Gahche JJ, Lentino CV, Dwyer JT, Dietary supplement use in the United States, 2003-2006;
Morris MS, Picciano MF, Jacques PF, Selhub J. Plasma pyridoxal 5’-phosphate in the US population: the National Health and Nutrition Examination Survey, 2008;
Merrill AH, Jr., Henderson JM. Diseases associated with defects in vitamin B6 metabolism or utilization.1987;
Chiang EP, Selhub J, Bagley PJ, Dallal G, Roubenoff R. Pyridoxine supplementation corrects vitamin B6 deficiency but does not improve inflammation2005;
Ebbing M, Bonaa KH, Arnesen E, Ueland PM, Nordrehaug JE, Rasmussen K, et al. Combined analyses and extended follow-up of two randomized controlled homocysteine-2010;
Saposnik G, Ray JG, Sheridan P, McQueen M, Lonn E. Homocysteine-lowering therapy and stroke risk, severity, and disability: additional findings from the HOPE 2 trial. Stroke 2009;
Albert CM, Cook NR, Gaziano JM, Zaharris E, MacFadyen J, Danielson E, et al. Effect of folic acid and B vitamins on risk of cardiovascular events and total mortality among women at high risk for cardiovascular disease: a randomized trial. JAMA 2008;
Toole JF, Malinow MR, Chambless LE, Spence JD, Pettigrew LC, Howard VJ, et al. Lowering homocysteine in patients with ischemic stroke to prevent recurrent stroke, myocardial infarction, and death: the Vitamin Intervention for Stroke Prevention (VISP) randomized controlled trial. JAMA 2004;

Articole similare
Vitamine pentru ochi obositi Vitamine pentru ochi obositi

Ochii sunt expusi constant intemperiilor vremii, indiferent ca vorbim de soare, vant sau ger, iar acesti factori ii pot agresa si pot cauza un disconfort ocular care oboseste ochii. Daca nu se intervine, oboseala ochilor poate afecta calitatea vederii si, in timp, o poate deteriora.

29 decembrie 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Vitamine pentru starea de oboseala cronica Vitamine pentru starea de oboseala cronica

Oboseala cronica, un termen care in urma cu 30 de ani aproape ca nu exista in dictionarul medical, a ajuns astazi a fi catalogata drept o problema majora de sanatate publica.

30 august 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Vitamine cu luteina pentru ochi sanatosi Vitamine cu luteina pentru ochi sanatosi

Luteina este un carotenoid de top in actiunea sa de protector oftalmologic, caci, dupa cum arata cercetarile, surclaseaza efectele benefice ale binecunoscutilor beta-caroteni (morcovul fiind un exponent al lor).

23 mai 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina