Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Poliartrita reumatoida: Simptome, cauze si optiuni de tratament

Poliartrita reumatoida: Simptome, cauze si optiuni de tratament

Poliartrita reumatoida (artrita reumatoida) este o afectiune cronica, inflamatorie, care nu afecteaza doar articulatiile. La unele persoane, boala poate afecta mai multe organe, inclusiv pielea, plamanii, inima. Aceasta afectiune este o tulburare autoimuna care apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod eronat tesuturile organismului. Tratamentul poliartritei se bazeaza pe reducerea simptomelor, urmarindu-se imbunatatirea calitatii vietii.

Simptome ale poliartritei reumatoide

Articulatiile care sunt cel mai adesea inflamate sunt incheieturile, degetele de la picioare, coatele, umerii, soldurile, genunchii si gleznele. Dimineata este, in general, un moment in care se resimte rigiditate in miscari. Inflamatia persistenta poate deteriora in cele din urma oasele, ligamentele si tendoanele din jurul lor. Rezultatul va fi o deformare progresiva a articulatiilor si o mobilitate redusa a articulatiilor, ceea ce poate duce la un anumit grad de dizabilitate pentru indeplinirea sarcinilor zilnice. Alte simptome mai putin frecvente includ febra inexplicabila, oboseala usoara, dureri de gat, furnicaturi in maini sau picioare, dureri in piept, gura uscata, roseata sau umflaturi in piele. Cele mai frecvente simptome sunt:

Inflamarea articulatiilor
Rigiditate ce se manifesta dimineata
Deformarea progresiva a articulatiilor
Reducerea mobilitatii comune
Articulatii sensibile, fierbinti si umflate
Oboseala, febra si pierderea poftei de mancare

La inceput, artrita reumatoida tinde sa afecteze mai intai articulatiile mai mici, in special pe cele care se unesc cu degetele de la maini si de la picioare. Pe masura ce boala progreseaza, simptomele se raspandesc adesea la incheieturi, genunchi, glezne, coate, solduri, picioare, coapse si umeri. In cele mai multe cazuri, simptomele apar in aceleasi articulatii pe ambele parti ale corpului. Aproximativ jumatate dintre persoanele care au poliatrita reumatoida prezinta semne si simptome si in urmatoarele:

Rinichi
Ochi
Inima
Piele
Glande salivare
Plamani
Vase de sange
Maduva osoasa
Tesut nervos
Cauze ale afectiunii

Artrita reumatoida este o boala autoimuna. Intr-o boala autoimuna, sistemul imunitar trimite in mod eronat inflamatia la propriul tesut sanatos. Astfel, se creeaza o inflamatie care este trimisa la articulatii provocand dureri articulare si umflaturi. Daca inflamatia ramane prezenta pentru o perioada lunga de timp, aceasta poate provoca deteriorarea articulatiei. De obicei, aceasta deteriorare nu poate fi tratata odata ce apare. Cauza exacta a afectiunii nu este cunoscuta. Exista dovezi ca afectiunile autoimune apar din cauza istoricului familiei. De exemplu, anumite gene cu care v-ati nascut va pot face predispusi sa dobanditi patologia. Fumatul este, de asemenea, un factor de risc cunoscut pentru aparitia poliartritei.

Tratament pentru poliartrita reumatoida

Obiectivele tratamentului sunt de a reduce simptomele si dizabilitatea pacientilor si de a preveni deteriorarea permanenta a articulatiilor.  Nu exista nici un remediu pentru poliatrita reumatoida, dar exista tratamente care va pot ajuta sa controlati simptomele caracteristice ale bolii. Tratamentele pentru ajuta la controlul durerii si a raspunsului inflamator care, in multe cazuri, poate duce la remisie. Scaderea inflamatiei poate ajuta, de asemenea, la prevenirea deteriorarii suplimentare a articulatiilor si a organelor. Tratamentele pot include:

Medicamente
Remedii alternative sau la domiciliu
Schimbari dietetice
Tipuri specifice de exercitii

Medicul dumneavoastra va colabora in stransa legatura cu pacientul, pentru a determina cel mai bun plan de tratament pentru nevoile medicale. Aceste tratamente ajuta multi oameni sa traiasca o viata activa si sa reduca riscul de complicatii pe termen lung. Medicamentele prescrise pot includeꓽ

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si glucocorticoizi: Pentru ameliorarea durerii si inflamatiei.
Medicamente imunosupresoare - Utilizarea sa corecta are ca scop inducerea sau mentinerea remisiei bolii, reducerea frecventei recidivelor si reducerea administrarii de corticosteroizi. Pacientii cu un diagnostic stabilit de artrita reumatoida ar trebui sa inceapa tratamentul cu medicamente care modifica boala reumatica, iar aceste medicamente sunt adesea utilizate in combinatie cu antiinflamatoare nesteroidiene si/sau doze mici de corticosteroizi.

Diagnosticul de poliatrita reumatoida poate necesita timp si efectuarea mai multor mai multe teste de laborator pentru a confirma constatarile examinarii clinice. Articulatiile pot fi afectate de mai multe boli si, prin urmare, investigatiile suplimentare vor fi edificatoare in stabilirea diagnosticului. In primul rand, medicul va va intreba despre simptomele si istoricul medical, iar ulterior acesta va efectua, de asemenea, un examen fizic al articulatiilor, care include:

Detectarea umflaturilor si a zonelor inrosite
Examinarea articulatiilor si observarea gradului de mobilitate
Atingerea articulatiilor afectate pentru a verifica daca acestea sunt calde si daca prezinta o sensibilitate
Testarea reflexelor si a fortei musculare

Specialistul care poate evalua, diagnostica si prescrie un tratament specific poliatritei reumatoide este reumatologul. Si medicul de familie sau cel ce activeaza in medicina interna poate avea capacitatea de a observa semnele afectiunii, insa medicul reumatolog este cel mai in masura pentru a trata bolnavul corespunzator.

Deoarece niciun test nu poate confirma un diagnostic de poliatrita reumatoida, medicul poate efectua mai multe tipuri diferite de investigatii. Se poate testa sangele pentru anumite substante, cum ar fi anticorpii, sau pentru observarea nivelului anumitor substante, cum ar fi reactantii de faza acuta, care cresc in timpul conditiilor inflamatorii. Acestea pot fi un semn de poliatrita reumatoida, putand ajuta la confirmarea diagnosticului. Pe langa testele de sange, specialistul poate indica efectuarea unor investigatii imagistice, cum ar fi ultrasunetele, raze X sau RMN.

Teste de sange necesare in identificarea afectiunii
Testele arata nu numai daca a avut loc deteriorarea articulatiilor, ci si gravitatea deteriorarii. Evaluarea si monitorizarea completa a altor sisteme de organe pot fi, de asemenea, recomandate pentru persoanele care au afectiunea. Exista mai multe tipuri de teste de sange care va ajuta reumatologul sa determine daca aveti poliatrita reumatoida, iar acestea includ si urmatoarele:

Testul factorului reumatoid (FR). Testul de sange cauta o proteina numita factor reumatismal. Nivelurile ridicate de FR sunt asociate cu boli autoimune, in special artrita reumatoida.
Anticorpii antiproteine citrulinate (ACPA) CCP) - Persoanele care au acest anticorp au, de obicei, boala. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu artrita reumatoida au un test pozitiv pentru acest anticorp.
Anticorpii ANA
Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)
Dozarea vitaminei D
Teste pentru B, C, HIV

Testul proteinei C reactive. O infectie grava sau o inflamatie semnificativa oriunde in corp poate determina ficatul sa produca proteina C reactiva. Nivelurile ridicate ale acestui marker inflamator sunt asociate cu poliatrita reumatoida. Complicatiile poliatritei reumatoide pot include afectarea plamanilor, ceea ce poate conduce la dificultati respiratorii, insa pot aparea probleme si la nivelul inimii, putand aparea infundarea arterelor.

Cum se poate imbunatati mobilitatea articulatiilor si cum poti evita poliartrita reumatoida

Pentru a imbunatati mobilitatea articulatiilor sunt recomandate exercitiile fizice usoare, din categoria streatching, yoga, exercitii aerobice, dar si practicarea inotului, joggingului si pedalatului, acestea din urma intarind musculatura si conferind mai multa elasticitate articulatiilor. De asemenea, de o deosebita importanta in mentinerea sanatatii articulare este alimentatia. Se recomanda consumul de alimente bogate in calciu si vitamina D, in fosfor, zinc si magneziu, acizi grasi esentiali, dar si alimente care contin colagen si antioxidanti. Astfel, meniul zilnic trebuie sa contina, lactate, spanac, oua, peste, fructe de mare, nuci, seminte, dar si fructe si legume, acestea avand continut ridicat de antocianidine substante care protejeaza de degradare fibrele de colagen si tesuturile conjunctive.

Recomandarea noastra este Hydraplenish Secom la springfarma.com, un produs ideal pentru protejarea sistemului articular si ameliorarea durerilor articulare. In plus, suplimentul alimentar, fiind pe baza de colagen, este eficient si in prevenirea afectiunilor articulare, totodata, avand marele beneficiu de a imbunatati si a mentine aspectul tanar al pielii. Durerea articulara poate avea o multitudine de cauze, insa cele mai frecvente, care pot fi intalnite indiferent de varsta, sunt cele provenite din infectii, categorie din care fac parte gripa, pojarul, oreionul, varicela si hepatita, dar si afectiunile inflamatorii acute sau cronice.

Pe de alta parte, sportivii sau persoanele supraponderale se pot confrunta cu dureri articulare ca urmare a folosirii excesive a articulatiilor. Totodata, artralgiile pot fi provocate de traumatisme, entorse sau afectiuni la nivelul ligamentelor si tendoanelor. In special la persoanele inaintate in varsta, cauzele durerilor articulare sunt asociate cu o serie de afectiuni care incadreaza reumatismul degenerativ, osteoporoza, osteomielita, artrita, osteoartrita, poliartrita reumatoida, guta, bursita, tendinita, insa si lupusul eritematos sistemic poate cauza artralgie.

2 martie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.