Ce cauzeaza umflarea picioarelor si a gleznelor?

Publicat la: 30/01/2018

Ce cauzeaza umflarea picioarelor si a gleznelor?

Umflarea picioarelor si a gleznelor, afectiune denumita in termeni medicali edem, are cauze numeroase si poate fi atat un simptom banal si comun, cat si un simptom care sa ateste o afectiune mai complicata. Picioarele se pot umfla fie ca urmarea a statului un timp indelungat in aceasi pozitie, in special in sezut, fie ca urmare a purtarii unor pantofi incomozi sau stramti, fie ca urmare a retentiei de apa. De asemenea, cauze comune pentru picioarele unflate sunt si retentia de apa, dieta bogata in sare, supraponderabilitatea, dar si sarcina. Picioarele umflate pot fi simptom premenstrual sau simptom care sa ateste o leziune a piciorului sau a gleznei. In cazuri deosebite, umflarea picioarelor si a gleznelor poate fi cauzata de afectiuni mai grave ca insuficienta renala, hepatica, cardiaca sau venoasa, infectii cauzate de diabet, edem limfatic, tromboza sau trombofilita. Pe de alta parte, o serie de medicamente pot avea ca reactii adverse umflarea picioarelor, in aceasta categorie intrand laxativele si medicamentele cu hormoni, inclusiv steroizii.


Tratarea picioarelor si gleznelor umflate acasa


In prima faza, picioarele si gleznele umflate se pot trata cu usurinta acasa, insa daca simptomul persista si este insotit si de durere se recomanda o vizita la medic pentru analize amanuntite. Un bun tratament pentru picioarele umflate este cufundarea acestora in apa in care s-a dizolvat sare de mare sau in apa cu otet de mere sau aplicarea bandajelor cu otet de mere dizolvat in apa. Masajul este un remediu excelent pentru picioarele umflate, alaturi de dusurile scotiene pe zona membrelor inferioare, adica alternarea apei calde cu apa foarte rece. Pentru masaj se recomanda alegerea unui gel adecvat edemului, de preferat pe baza de mentol, care sa detensioneze rapid, sa relaxeze si sa ofere un confort sporit picioarelor. Deopotriva se recomanda a se tine in fiecare seara, timp de 10 minute, picioarele ridicate deasupra abdomenului, aceasta metoda favorizand intoarcerea cu usurinta a fluxului sangvin catre inima. Pe de alta parte, se recomanda o dieta saraca in sare si consumarea ceaiurilor diuretice, dar si a unei cantitati mai mari de apa. Daca obezitatea este cauza, atunci scaderea in greutate va fi cel mai eficient remediu. De asemenea, miscarea fizica aduce o contributie remarcabila in prevenirea si tratarea picioarelor umflate.


Cand trebuie mers la doctor?


Persoanele care prezinta un istoric de boli hepatice sau afectiuni renale, cu atat mai mult cu cat umflarea picioarelor este insotita de simptome ca oboseala, lipsa poftei de mancare sau urinat insuficient, trebuie sa investigheze in amanunt manifestarile. Totodata, umflarea gleznelor este un simptom al insuficientei cardiace. Incalzirea, inrosirea si mancarimea zonei inflamate si prezenta nejustificata a febrei sunt, de asemenea, simptome care trebuie sa va trimita la medic.


La ce sa te astepti pe timpul programarii?


In timpul consultului medicul poate sa ceara mai multe tipuri de investigatii pentru a depista intocmai cauza edemului. Astfel, pacientul poate fi supus unor teste de sange amanuntite, de exemplu CBC sau analize biochimice, i se poate cere analiza urinei si, mai departe, se poate continua cu EKG si examinarea cu raze X a regiunii pieptului sau a membrelor.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top vanzari
Pulsoximetru AS304L Dr Frei

Pulsoximetrul AS304L Dr Frei pentru deget este un dispozitiv portabil...

120,00 RON
Dr Fiterman ANTI-AGE SUPREME LIFT SENSITIVE Crema de noapte, 50ml

Doctor Fiterman Anti-Age Supreme Lift Sensitive Crema de noapte este o...

50,10 RON
Impruvis Probiotics Pure Stick, 10 plicuri

Maximă protecție gastro-intestinală și imunitară! IMPRUVIS PROBIOTICS...

24,90 RON
newsletter