Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!

Sistemul digestiv: Ce boli poate ascunde emeza, preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 aprilie 2023 Ultima actualizare: 5 aprilie 2023

Este poate cea mai neplacuta senzatie pe care o avem. Apare cand te astepti mai putin, fie dupa ce mancam ceva, cand suntem in masina sau cand avem o afectiune care are, printre altele, si un simptom asociat cu aceasta senzatie. Senzatia de voma este de regula un simptom al bolilor si nu o afectiune in sine, ea este doar un mecanism de aparare si de conservare al organismului uman, exact cum este si febra. Greata, cum o mai cunoastem in termeni populari, se manifesta ca o senzatie neplacuta si de obicei puternica aparuta la nivelul stomacului, indicand aparitia in scurt timp a varsaturilor, eliminarea de mancare cu acid clorhidric prin cavitatea bucala, in exteriorul corpului.

De cate ori ti-e rau de la stomac apare si senzatia de voma. Simptomatologia ce insoteste aceasta senzatie ciudata si greu de stapanit pot fi dintre cele mai comune. Stare de slabiciune, transpiratie excesiva, prea multa saliva acumulata in cavitatea bucala, nevoia puternica de a vomita, toate pot fi pe lista de simptome asociate cu prezenta senzatiei de voma.

Cauzele senzatiei de voma ar putea fi gastroenteritele virale sau otravirea, dar si anumite alimente mult prea grase, prea greu de digerat. Sarcina poate fi si ea cauza greturilor aparute, ele se manifesta mai ales dimineata, raul de apa, de mare, de miscare, durerile severe, expunerea la chimicale, stresul emotional, problemele cu vezica biliara, indigestia ar putea fi cauze probabile. Medicamentele cu efecte secundare, mirosuri, gusturi prea puternice, neplacute, anesteziile generale, iata alte exemple de cauze cand discutam de greata.

Factorii de risc pentru senzatia de voma ar fi: chimioterapia, folosirea de radiatii in tratarea cancerelor, dar si expunerea la mancaruri si la substante care ar putea deranja stomacul si digestia normala. Alte cauze ale senzatiilor de voma greu de controlat: prea multe alimente mancate deodata, apendicita, atacul de cord, contuzii, probleme cerebrale, bulimie, anumite cancere, cantitati excesive de alcool consumate intr-o perioada scurta de timp, ocluzie intestinala.

Diagnosticare si cand trebuie sa te ingrijoreze senzatia de voma

Important este si momentul cand apare senzatia de voma. Daca apare imediat dupa masa ar putea fi vorba de greata cauzata de ulcere peptice sau de boli mintale, dar cand sunt deja opt ore dupa masa am putea avea o otravire, intoxicatie puternica alimentara.

Diagnosticarea senzatiei de voma va incepe cu observarea istoricului medical, starii de sanatate a pacientului, simptomelor prezentate la consultatia medicala. Semnele de deshidratare, senzatiile care continua si in timpul consultatiilor vor fi semne clare ca lucrurile nu sunt bune deloc. Se vor recomanda analize de sange, teste pentru identificarea infectiilor, de urina, teste de sarcina daca se considera ca o sarcina ar putea fi cauza greturilor puternice. Daca nu este ceva serios senzatia de voma poate trece rapid intr-o zi sau doua cu tratamentele adecvate.

Durata senzatiei de voma depinde de cauzele ce au determinat aparitia sa. Daca este vorba de o problema la stomac, o infectie, in 24 de ore ar trebui sa scapi de ea cu tratament si regim. Daca este vorba de senzatie de voma de la otravire, de la mancare cu probleme, in 48 de ore ar trebui sa scapi de ea. Senzatiile de voma puternice care tot dureaza si o saptamana sau mai mult ne vor duce la medic sau la UPU. De asemenea, vei merge la medic daca ai si varsaturi puternice si nu te mai poti alimenta deloc pentru mai mult de 24 de ore.

Cat despre tratarea senzatiei de voma, aceasta depinde iarasi de diagnosticarea corecta si de cauze. Poti sa incepi prin a te odihni, prin a te hidrata cu apa, cu bauturi pe baza de ghimbir sau lamei, apa plata, dar cu inghituturi foarte mici si rare. Evita sa mirosi sau sa mananci mancaruri cu gusturi, mirosuri ciudate, puternice, sa fii in preajma fumului. Umiditatea prea mare, luminile care nu sunt stabile, caldura prea mare, condusul, toate pot agrava starea de voma si vor aduce varsaturile.

Tratamente si prezentare la urgenta, la medic

Cand crezi ca poti tolera mancaruri solide ca orez sau covrigei sarati, toast incepe sa mananci, adauga si banana, dar in cantitati mici si cu inghitituri mici ca sa permiti digestia lenta. Fara mancare condimentata puternica, fierbinte, gatita prea tare, prajeli, fara combinatii de mancare fierbinte si rece, fara bauturi consumate rapid.

Si un truc interesant: nu te spala pe dinti dupa ce ai mancat, imediat dupa masa. Poti sa bei suc proaspat de fructe sau sa sugi o acadea incet, dar fara arome puternice. La nevoie se vor lua medicamente impotriva gretii si a varsaturilor, antiacide, solutii cu glucoza, fructoza, acid fosforic. Si cel mai important: nu mai bea atat de multa apa in timpul meselor, apa se bea la 1.5-2 ore dupa masa, nu manca pana cand nu dispare complet senzatia de voma.

In situatia in care apare deshidratarea puternica, gura uscata, respiratie rapida, puls rapid ne vom prezenta de urgenta la medic chiar daca luam orice fel de tratamente pentru greata. Durerile de cap puternice, sangele in voma, oboseala cronica, confuzia, dureri abdominale severe, febra, diareea, durerile in piept, acestea sunt semnele clare ca avem nevoie de ajutor medical de specialitate.

Senzatia de voma sau greata va fi mereu un simptom al bolilor extrem de important, pe care, din nefericire, nu l-am putea lua in serios de prima data. Medicii ne sfatuiesc sa nu ne tratam „dupa ureche” si sa mergem la doctor, pentru diagnosticare corecta si pentru analize si recomandari, prezentare la alti medici pentru mai multe idei si sfaturi in vederea obtinerii unui tratament adecvat.

Chiar daca senzatia de voma dispare treptat nu trebuie sa evitam discutia cu specialistii cu experienta pentru ca aceasta ar putea reveni si am putea avea iarasi probleme si mai mari, afectiuni netratate agravate peste noapte si sanse mai mari sa ajungem in spital. Preventia este mai importanta ca orice in acest caz, asa ca incearca sa nu ajunsi la greata si varsaturi si sa fii atent la alimentatie si la medicamente, la starea ta generala de sanatate.

Senzatia de voma, ce boli poate ascunde. La ce simptome sa fim atenti

Apa marii desi e sanatoasa pentru organism si benefica datoritat continutului de saruri si minerale, daca e ingerata in timpul unor momente de inot poate contine si paraziti daca in acea apa alte persoane o folosesc ca si toaleta publica. Inclusiv riscul creste exponential daca inoti in mare in apropiere de locuri unde stapanii de caini ii lasa liberi pe acestia in valurile marii. Aceeasi situatie si in cazul unor lacuri de acumulare sau alte zone de agrement urbane unde apa nu e filtrata si curatata. Aceeasi problema poate aparea si in piscinele publice unde din cauza aglomeratiei nu se pot curata la timp bazinele. 

Iar sansele de a contacta paraziti prin intermediul apei cresc si mai mult daca ai vizitat recent o tara exotica si ai baut apa din rauri sau din spatii nu tocmai igienice. De altfel, ingerarea apei contaminate reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale infectiilor cu paraziti. Indicat ar fi sa bei doar apa imbuteliata atunci cand te afli intr-o zona geografica unde riscul ca apa de la robinet sau din alte surse sa fie contaminata este mare si sa nu faci baie sau dus in zone unde nu esti sigur daca apa este filtrata si purificata.

Exista multe boli care pot cauza pierderea inexplicabila in greutate, insa slabirea inexplicabila este si unul dintre principalele simptome ale unui parazit, mai ales in anumite cazuri. Viermii plati, de exemplu, vor cauza scaderea in greutate, dar acest simptom este de cele mai multe ori insotit de pierderea poftei de mancare si de stomac deranjat. Explicatia e simpla. Acesti paraziti se hranesc cu vitaminele si substantele nutritive care ajung in intestinul subtire si nu mai raman resurse si pentru organism.

Tot ce ai nevoie sa stii despre parazitozele intestinale

Bibliografie:

Missaye A, Dagnew M, Alemu A, Alemu A. Prevalence of intestinal parasites and associated risk factors among HIV / AIDS patients with pre-ART and on-ART attending dessie hospital ART clinic, Northeast Ethiopia;
Okeniyi JA, Ogunlesi TA, Oyelami OA, Adeyemi LA. Effectiveness of dried Carica papaya seeds against human intestinal parasitosis: a pilot study. J Med Food. 2007;
Ottenhof M, Baidjoe A, Mbugi EV, et al. Protection against diarrhea associated with Giardia intestinalis Is lost with multi-nutrient supplementation: a study in Tanzanian children. PLoS Negl Trop Dis. 2011;
Ritchie BK, Brewster DR, Tran CD, Davidson GP, McNeil Y, Butler RN. Efficacy of Lactobacillus GG in aboriginal children with acute diarrhoeal disease: a randomised clinical trial;

Articole similare
Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament Stresul: Efectele negative asupra creierului, metode tratament

Stresul, oboseala cronica, anxietatea si depresia au efecte negative nu doar asupra creierului, ci si asupra intregului organism, stand la baza declasarii multor probleme de sanatate. Dar atunci cand efectele lui se resimt la nivelul creierului, totul degenereaza pentru ca un creier bolnav nu va putea gestiona corect celelalte operatiuni care asigura supravietuirea. 

26 iulie 2024
Edited 26 iulie 2024
citește articolul
Angiografia: Cand se recomanda si de ce Angiografia: Cand se recomanda si de ce

Angiografia utilizeaza raze X pentru a produce imagini detaliate ale vaselor de sange. Este uneori numita angiografie conventionala pentru a o distinge de angiografia tomografica computerizata (CT) si angiografia prin rezonanta magnetica nucleara. Aceasta analiza poate furniza imagini statice sau filme. Cand se recomanda aceasta metoda de investigatie si analiza medicala si ce trebuie sa stim inaine de aceasta procedura descopera in acest material.

24 iulie 2024
Edited 24 iulie 2024
citește articolul
Laringita, cauze, simptome si tratament Laringita, cauze, simptome si tratament

Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala.

25 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina