Dr. Radu Alexandru Orfanu: Ruptura de Menisc, de la simptome la reabilitare
Meniscul este un cartilaj al genunchiului situat intre femur si tibie, avand rol de amortizare si de stabilizare a genunchiului. Format din cartilaj fibros, meniscul asigura lubrifierea regiunii. Fiecare genunchi prezinta un menisc intern si unul extern. Leziunile de menisc se produc mai frecvent la nivelul meniscului intern decat la nivelul celui extern. Ce se intampla atunci cand apar leziuni la nivelul meniscului? Cand meniscul este lezat, genunchiul devine mai vulnerabil la presiune.
Durerile devin de la temperate la cornice in functie de modul in care ne miscam. De exemplu, ridicatul brusc dintr-o pozitie ghemuita poate avea drept consecinta un traumatism la nivelul meniscului. O leziune izolata la nivelul genunchiului nu va afecta intr-o masura mare stabilitatea genunchiului, dar daca nu acordam atentie primelor semne meniscul poate suferi fracturi si fisuri.
Ce este ruptura de menisc?
Ruptura de menisc reprezinta o leziune a cartilajului situat in interiorul genunchiului, numit menisc. Meniscurile sunt doua structuri semilunare de cartilaj care actioneaza ca amortizoare intre osul femurului, sau femur, si osul shin, sau tibie, in articulatia genunchiului. Acestea au rolul de a proteja articulatia si de a distribui presiunea in timpul miscarii. Ruptura de menisc apare in general in urma unor miscari bruste si fortate a genunchiului sau a unui traumatism direct, cum ar fi o cadere sau un accident sportiv. Aceasta leziune poate afecta atat tinerii, mai ales in cazul activitatilor sportive, cat si persoane in varsta, pe masura ce meniscurile se subtiaza si devin mai susceptibile la rupere.
De ce ruptura de menisc seamana cu fracturile de stres
Fractura de stres este o leziune a osului (fisuri mici in os) care apare in urma repetarii excesive a unor activitati fizice sau ca urmare a aplicarii unui stres repetat asupra osului intr-un mod nefiziologic. Aceasta este diferita de fracturile acute, care rezulta dintr-un traumatism brusc sau o forta excesiva aplicata asupra osului. De cele mai multe ori, fracturile de stres se produc in situatiile cand apare o schimbare in rutina cotidiana, din punct de vedere al miscarii. Fracturile de stres apar de obicei in urma repetarii excesive a unor activitati fizice sau a suprasolicitarii mecanice a osului, fara suficient timp de recuperare. Acestea pot aparea in urma activitatilor precum alergarea, sariturile, mersul pe jos prelungit, dansul sau activitatile sportive care implica miscari repetitive si stres asupra oaselor.
Nu doar persoanele sportive pot suferi de astfel de fracturi, ci si persoanele care, de exemplu, merg rar pe jos si decid sa schimbe frecventa, mergand excesiv de mult. Un alt factor care poate produce aceste leziuni este schimbarea incaltarilor, intrucat se diminueaza capacitatea piciorului de absorbire a fortelor repetitive.
Cum se poate trata o ruptura de menisc?
In prima faza, atunci cand simti durere la nivelul meniscului se recomanda aplicarea de gheata, administrarea de medicamente antiinflamatoare, terapie fizica dar lasata problema netratata exista riscul sa se ajunga la o interventie chirurgicale pentru a repara sau de a indeparta meniscul afectat.
Care sunt primele simptome ale rupturii de menisc?
Simptomele unei rupturi de menisc pot fi diferite in functie de gravitatea si localizarea leziunii. Cateva dintre cele mai intalnite simptome sunt urmatoarele:
Durere acuta in zona genunchilor - Asemeni multor afectiuni la nivel articular, una dintre primele simptome ale rupturii de menisc este durerea acuta in zona genunchilor. Aceasta poate fi localizata in jurul articulatiei genunchiului sau in parte interioara ori exterioara a genunchiului, in functie de care regiune a meniscului este afectata.
Umflarea genunchiului - Ruptura de menisc poate determina acumularea de lichid in articulatia genunchiului, lucru ce duce la umflarea acesteia. Genunchiul poate sa ofere senzatia ca acesta este marit in volum si va deveni cu siguranta sensibil la atingere.
Blocajul genunchiului - In timpul miscarii, meniscul rupt poate bloca temporar articulatia genunchiului. Acest lucru poate sa dea senzatia ca genunchiul se blocheaza sau ca este dificil sa il indoiti sau sa il intindeti complet. Totodata, ruptura de menisc poate limita gama de miscari a genunchiului. Indoirea si intinderea genunchiului pot fi destul de dureroase sau pot fi restrictionate.
Senzatie de clic in genunchi - Exista persoane care experimenteaza senzatie de clic in interiorul genunchiului pe timpul miscarii. Acest lucru se datoreaza miscarii anormale a fragmentelor de menisc rupt.
Slabiciune la nivelul articulatiilor din genunchi - Ruptura de menisc poate avea drept urmari slabiciune in muschii din jurul genunchiului, lucru ce poate afecta stabilitatea si controlul acesteia.
Legenda foto: Dr. Radu Alexandru Orfanu, Medic specialist Ortopedie si traumatologie
Cum se pune un diagnostic corect de ruptura de menisc?
Un diagnostic de ruptura de menisc se realizeaza de exemplu cu ajutorul imaginilor oferite de imagistica prin rezonanta magnetica, prescurtat RMN, sau radiografii cu scopul de a confirma diagnosticul si de a recomanda tratamentul corespunzator nevoilor individuale ale pacientului.
Legenda foto: Ionut Andrei Patenteu, Fizioterapeut
Cum va puteti reabilita dupa o interventie chirurgicala la menisc?
Reabilitarea in urma unei rupturi de menisc reprezinta un proces foarte important pentru a recapata mobilitatea, forta si functionalitatea genunchiului care a fost afectat. Ce trebuie sa respecte o persoana care a trecut printr-o interventie chirurgicala:
Odihna si protectie – Dupa interventia chirurgicala, odihna este un element crucial pentru a fi permisa vindecarea meniscului. Este indicat sa utilizati carje sau alte dispozitive de asistenta, pentru a diminua presiunea genunchiului care este afectat.
Controlul inflamatiei si al durerii - Este recomandat sa aplicati gheata pe genunchiul proaspat operat daca il simtiti imflamat.
Terapie fizica - Un program bine conceput de terapie fizica este absolut necesar pentru o reabilitare eficienta. Terapeutul va ghida procesul de vindecare printr-o serie de exercitii care sunt special create pentru a va intari muschii din jurul genunchiului, pentru a restabili mobilitatea si pentru a imbunatati stabilitatea. Exercitiile de reabilitare a genunchiului include intinderi, imbinari izometrice, exercitii de echilibru si lucrul la imbunatatirea fortei musculare.
Totodata este important sa respectam parcursul terapiei si fizioterapiei. Trebuie sa incepem cu exercitii usoare si progresiv sa mariti dificultatea pe masura ce simtiti genunchiul mai puternic. Nu trebuie sa fortati prea mult intr-un stadiu incipient, acest lucru fiind de evitat pentru a nu reaparea sau agrava leziunea proaspat operata.Pe scurt, reabilitarea in urma unei rupturi de menisc poate dura cateva saptamani sau chiar luni, acest lucru depinzand de severitatea leziunii si de raspunsul organismului dumneavoastra la tratament. Persistenta si implicarea in procesul de reabilitare va vor ajuta sa va recastigati functionalitatea genunchiului afectat. Cei care au nevoie de consult sau de expertiza medicala a doctorului Radu Orfanu il gasesc la clinica Atletico Kinetic.
Legenda foto: Ionut Andrei Patenteu, Fizioterapeut in discutie cu un pacient