Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Odolean: mod de utilizare, beneficii si contraindicatii

Odolean: mod de utilizare, beneficii si contraindicatii

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 aprilie 2023 Ultima actualizare: 11 aprilie 2023

Odoleanul este mai cunoscut pentru denumirea de valeriana si este folosit pentru rolul sau de sedativ de peste 2500 ani. Aceasta planta creste si se dezvolta in solurile umede si bogate in minerale Este o planta perena, cu frunze dese si flori mici, albe sau roz. Florile de valeriana au un miros placut, care se simte pana la o distanta de cativa metri. Radacinile uscate si florile ofilite de valeriana, au un miros greu ca cel regasit in spatiile nearisite. Florile de odolean infloresc la inceputul verii iar radacina acesteia contine uleiuri volatile si acizi valerianici care sunt responsabili pentru efectul calmant al plantei.

Odolean - Compozitie si proprietati

Datorita compozitiei complexe, aceasta planta are o renumita valoare terapeutica. Valeriana contine:

Alcaloizi – care au rol analgezic si antibacterian;
Izovaleramida – Care are proprietati sedative si anxiolitice;
Acid gama-aminobutiric – care reduce excitabilitatea de la nivelul sistemului nervos;
Acidul izovalerianic – care are rol anticonvulsiv;
Acid salicilic - care are efect antimicrobian puternic si ajuta in lupta impotriva infectiilor;
Acid cafeic – ce are capacitatea de a incetini stresul oxidativ din organism, luptand eficient cu radicalii liberi;
Flavonoizi;
Tanini;
Vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K);
Minerale (fier, fosfor, calciu, magneziu, potasiu);
Acizi grasi esentiali Omega 3 ce mentin sanatatea organismului.

Ceaiul de odolean reprezinta o solutie naturala pentru tratarea nevrozelor, palpitatiilor, insomniilor, tulburarilor menopauzei si a durerilor stomacale cauzate de sistemul nervos. Un avantaj al utilizarii ceaiului de valeriana pentru tratarea insomniei este faptul ca nu provoaca somnolenta sau oboseala pe parcursul zilei. De asemenea, acest ceai poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, durerilor menstruale, crampe stomacale, problemelor respiratorii si la scaderea tensiunii arteriale.

Ceaiul de odolean are proprietati relaxante asupra muschilor si poate ajuta la combaterea contractiilor musculare dureroase cauzate de supra-efortul fizic sau de stres. Acest ceai poate fi de asemenea utilizat pentru tratarea gastritei cauzate de stres si spasmelor gastrointestinale. Este un adjuvant eficient in cazul sindromului premenstrual, reducand starile de iritare si excitabilitate nervoasa, precum si durerile de sani, ovare si senzatia de tensiune sau greutate in bazin.

Care sunt beneficiile valerianei?
Datorita continutului de substante active, vitamine si minerale aceasta planta are multiple beneficii pentru sanatate.

Combate insomnia
Unul dintre beneficiile principale ale valerianei este combaterea insomniei.Administrarea preparatelor cu valeriana reduce timpul necesar pentru a adormi, oferind un somn lin si odihnitor. Nu exista nici un fel de reactii adverse in acest sens.

Reduce anxietatea
Valeriana stimuleaza productia de acid aminobutiric, cel care este responsabil pentru reglarea activitatii celulelor nervoase si reducerea anxietatii. Acidul valerianic si valerenolul din radacinile plantei au proprietati anti-anxietate.

Regleaza tensiunea arteriala
Radacina de valeriana contine izovaleriamida, o substanta care reduce hipertensiunea arteriala. O tensiune crescuta pentru nivelul normal faciliteaza riscul de atac vascular cerebral si de atac de cord. Preparatele cu valeriana ajuta la curatarea arterelor si regleaza tensiunea.

Reduce stresul
Prin stimularea productiei de acid aminobutiric din creier, valeriana reduce in mod considerabil stresul. In plus, valeriana mentine serotonina, cea responsabila cu starea de bine la un nivel normal, regland astfel activitatea hormonului fericirii.

Reduce simptomele tulburarii bipolare
De regula, cei care sufera de tulburare bipolara sufera si de anxietate si insomnie iar valeriana poate reduce aceste doua simptome. In acest fel, bolnavii vor avea o stare generala de sanatate mult mai buna si o viata mai frumoasa.

Trateaza indigestia
Antioxidantii prezenti in valeriana au reale beneficii in afectiunile usoare ale tractului digestiv, eliminand starea de constipatie si balonare si imbunatatind digestia. Consumul de ceai de valeriana normalizeaza functia intestinala si reduce disconfortul resimtit. De asemenea, este indicat si in curele de slabit deoarece mirosul si gustul ceaiului de valeriana actioneaza sinergic si inhiba instantaneu pofta de mancare.

Reduce migrenele
Datorita proprietatilor sedative, antiinflamatoare si reglatoare ale tensiunii arteriale valeriana ajuta la reducerea durerilor acute de cap si calmarea tensiunilor nervoase. Se recomanda folosirea acesteia in perioadele stresante si in perioadele in care ai foarte mult de invatat, avand in vedere ca ceaiul de valeriana mareste considerabil puterea de concentrare, retentia si memoria.

Trateaza sindromul obsesiv-compulsiv
Sindromul obsesiv-compulsiv poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii. Este dovedit faptul ca administrarea de valeriana pe o perioada de cel putin 8 saptamani ajuta la ameliorarea simptomelor acestei boli.

Cum se poate consuma valeriana?
Valeriana se foloseste atat intern, cat si extern. Aplicata sub forma de ulei esential, cataplasma, lotiuni, creme, valeriana are proprietati antibacteriene si vindeca diverse probleme ale tenului, hranesc pielea in profunzime, incetinind procesul de aparitie a ridurilor. Pentru tratarea intepaturilor de albine se amesteca 1-2 picaturi de ulei de valeriana cu o lingurita de ulei de cocos si se inlatura imediat senzatia de mancarime.

Valeriana se poate consuma intern sub forma de ceai, capsule si extracte lichide. Tratamentul pe baza de valeriana trebuie urmat pentru minim 4 saptamani, pentru a obtine efecte pozitive pe termen lung. Acestea sunt extrem de eficiente pentru cei care sufera de tulburari de somn, atacuri de panica si anxietate. Pastilele, ceaiurile si picaturile orale pe baza de valeriana ajuta la reglarea tulburarilor de somn si la reducerea stresului, avand un efect calmant asupra organismului.

Posibile reactii adverse
Valeriana este una dintre cele mai sigure plante din medicina naturista insa nu se recomanda supradozarea chiar daca are efecte terapeutice excelente. De regula, efectele adverse apar cand se depaseste doza recomandata, iar acestea se asociaza cu simptome precum: durerile de cap, senzatia de ameteala, durerile de stomac sau starea de agitatie si anxietate.

Valeriana ofera o senzatie de somnolenta, de aceea nu este recomandata inainte de a conduce masina sau de a realiza alte activitati care necesita atentie si concentrare. Este interzisa administrarea preparatelor cu valeriana de persoanele care sufera de boli cronice, care iau medicamente pentru ficat, scaderea nivelului colesterolului sau tratarea cancerului. De asemenea, valeriana nu trebuie consumata concomitent cu medicatia antidepresiva sau in combinatie cu alte medicamente precum: codeina, diazepam, fenobarbital sau adjuvante pentru somn.

Indiferent sub ce forma se foloseste valeriana, nu trebuie consumata pentru o perioada mai lunga de 2 luni. In plus, se recomanda sa faceti o pauza de cateva zile, pentru a beneficia din plin de efectele sale terateutice complexe.

Cum recunosti florile de obligeana. Asemanari si deosebiri cu florile de odolean

Obligeana se dezvolta foarte bine in solurile imbogatite cu gunoi de grajd si in zonele mlastinoase. Planta se inmulteste prin rizomi, iar pentru a creste cat mai frumos este nevoie de inundarea solului. Recoltarea se face manual atunci cand rizomii sunt foarte bine dezvoltati. Aceasta planta are o tulpina inalta si elastica de 150 cm iar rizomii cresc pana la 50 cm adancime. Portiunile imbatranite ale rizomilor prezinta cicatrici circulare.

Rizomul are un aspect de burete, iar cand este proaspat are culoare galbuie. Tulpina aeriana are forma aproape patrata cu o singura frunza Din rizomi pornesc alte frunze inguste si ascutite la varf. Acestea inconjoara de fapt tulpina aeriana. Florile au forma unei spade de culoare verde-galbui, sunt carnoase si au lungimea de 10 cm. Fructele numeroase ale obligeanei sunt mici, de culoare rosie, care formeaza semintele de culoare cafenii.

De la obligeana se folosesc in scop terapeutic rizomii, iar in industria cosmetica si parfumerie sunt folosite frunzele aromate. Rizomii acestei plante sunt bogati in ulei volatil, substante amare, mucilagii, rezine, substante saponine si tanin. In compozitia acestora se regasesc si cantitati impresionante de acizi – oxalici, palmitic si ascorbic. Datorita acestor substante chimice complexe obligeana are proprietati curative deosebite. Obligeana este un bun antiseptic, diuretic, colagog, carminativ, analgezic, antiinflamator si sedativ.

Tu stii sa recunosti florile de obligeana

Articole similare
Top 5 plante care domolesc pofta de mancare Top 5 plante care domolesc pofta de mancare

De cele mai multe ori, o dieta nu functioneaza pentru ca nu putem sa rezistam poftei de mancare. De aceea este important sa introducem in meniul zilnic plante care scad apetitul si stimuleaza digestia. Iata, in continuare, top 5 plante care domolesc pofta de mancare!

30 ianuarie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Top 5 plante cu proprietati expectorante Top 5 plante cu proprietati expectorante

Tusea productiva este determinata de acumularea in exces a mucusului in sistemul respirator si apare de cele mai multe ori in timpul unei infectii virale sau bacteriene din raceala, gripa si boli pulmonare.

20 decembrie 2016
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Top 10 plante pentru slabit Top 10 plante pentru slabit

Pentru foarte multe persoane, cresterea in greutate si obezitatea reprezinta un motiv in plus de ingrijorare, putand deveni o lupta continua cu caloriile si chiar un factor care predispune la stres. O greutate corporala peste limitele normale nu are doar o dimensiune sociala, ci poate duce si la instalarea unui numar considerabil de conditii medicale: colesterol crescut, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, boli

20 decembrie 2016
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...