Acerola: Fructul exotic care ajuta la intarirea sistemului imunitar
Acerola este un fruct care se aseamana cu visinile si ciresele, in ceea ce priveste aspectul, fiind fructul unui copac denumit Malpighia glabra. Cercetarile arata ca acerola este o sursa naturala de vitamina C, insa contine, de asemenea, alte vitamine benefice, minerale si antioxidanti. Acest fruct creste in America Centrala, Caraibe si unele zone umede din America de Sud.
Proprietatile nutritive ale acerolei
Dupa cum am mentionat anterior, acerola este una dintre cele mai mari surse naturale de vitamina C. Conform studiilor efectuate, continutul sau de vitamina C variaza intre 1500 si 4500 mg la 100 de grame, adica, cu aproximativ 50-100 mai mult decat cea cantitatea regasita intr-o lamaie sau portocala. Pe de alta parte, acerola contine vitamina A, vitamine din complexul B si minerale precum fosfor, fier, potasiu, magneziu si calciu. De asemenea, concentreaza doze importante de fitonutrienti, cum ar fi:
Carotenoide fenolice;
Antociani;
Flavonoide.
Beneficiile pentru sanatate ale fructelor de acerola includ, in principal, combaterea cancerului, sprijinirea digestiei, sustinerea sistemului cardiovascular, dezvoltarea imunitatii, prevenirea si controlul diabetului, prevenirea imbatranirii, imbunatatirea sanatatii creierului, promovarea oaselor si dintilor puternici, sustinerea unei vederi bune, a pielii sanatoase si prevenirea oboselii.
Stimuleaza apararea naturala si sistemul imunitar
Vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar si stimuleaza apararea naturala a organismului. Este esentiala pentru crearea anticorpilor, prin urmare are un mare efect antiviral. In timpul iernii, cand deficitul este cel mai mult resimtit, vitamina C ajuta la combaterea infectiilor si a bolilor specifice sezonului rece, cum ar fi racelile, tusea, bronsita. In aceste momente dificile, vitamina C ofera un impuls celulelor albe din sange pentru a neutraliza bacteriile. In plus, vitamina C ajuta la combaterea oboselii ochilor si a ametelilor, imbunatateste circulatia sangelui, reduce colesterolul si previne bolile cardiovasculare si cancerul.
Ofera vitalitate
Fructele de acerola sunt o sursa importanta de energie datorita continutului ridicat de vitamina C. Aceasta vitamina incredibila ofera energie si vitalitate si actioneaza impotriva oboselii cronice si fizice (care afecteaza in principal sportivii si hiperactivitatea). In plus, vitamina C promoveaza recuperarea musculara dupa exercitii fizice si imbunatateste memoria si concentrarea. Vitamina C nu doar ca da energie, ci reduce si nivelul de cortizol din organism (un hormon secretat ca raspuns la stres).
Are o putere anti-imbatranire si revitalizanta
Este deja evident ca vitamina C continuta in acerola are multe beneficii. In lupta sa impotriva imbatranirii, acest fruct are mai mult decat un as in maneca. Vitamina C este necesara in sinteza colagenului (hidratare, flexibilitate, elasticitate si rezistenta a pielii), dar joaca, de asemenea, rolul unui antioxidant care poate combate radicalii liberi, responsabili de oxidarea celulara. In plus fata de cresterea absorbtiei fierului, vitamina C are un efect revitalizant. Acest lucru promoveaza intarirea si dezvoltarea corecta a oaselor, dintilor si, de asemenea, influenteaza vindecarea si cresterea musculara.
Detoxifica organismul
In fiecare zi, corpul nostru se confrunta cu mai multe toxine. Vitamina C (ajutata de vitaminele A si E) reduce cantitatea de toxine prezente in organism. Vitaminele si aminoacizii continute in acerola vor permite corpului sa se curete.
Gestioneaza valorile glicemiei
Cercetarile recente au aratat ca antioxidantii gasiti in ciresele de acerola pot ajuta la incetinirea eliberarii zaharului in sange. Aceasta reglementare a insulinei si glucozei este un mijloc crucial de prevenire a varfurilor si caderilor diabetice. Fructele de acerola nu numai ca ajuta la prevenirea aparitiei bolii, dar regleaza si nivelul zaharului din sange la persoanele sanatoase.
Poate previne cancerul
Fructele de acerola contin un amestec divers de antioxidanti, inclusiv carotenoide si bioflavonoide, care neutralizeaza efectele radicalilor liberi asupra organismului. Radicalii liberi sunt produsele secundare nocive ale metabolismului celular care determina celulele sanatoase sa se transforme in canceroase sau nesanatoase, dar si sa se transforme in celule sanatoase. In ceea ce priveste antioxidantii regasiti in acerola, acestia au fost legati de incetinirea raspandirii cancerului pulmonar la pacientii care sufera de aceasta boala.
Protejeaza vederea
Carotenoizii din ciresele de acerola ajuta la protejarea sanatatii ochilor si la imbunatatirea sanatatii pielii, in timp ce bioflavonoidele ajuta la stimularea functiei cognitive si la prevenirea aparitiei altor boli legate de varsta.
Creste imunitatea
Pentru persoanele care doresc sa-si stimuleze rapid sistemul imunitar, pot consuma fructe de acerola. Vitamina C stimuleaza productia de celule albe din sange si in plus, este o componenta cruciala a colagenului, ceea ce inseamna ca organismul se poate vindeca mai repede prin repararea celulelor, vaselor de sange, organelor si tesuturilor de boli sau leziuni.
Imbunatateste metabolismul
Pentru a mentine functionarea normala a corpului, trebuie sa ca metabolismul sa se regleze. Unul dintre cele mai importante grupuri de vitamine care ajuta la realizarea acestui lucru este vitamina B. Vitaminele din acest grup includ niacina, riboflavina si acidul folic, care ajuta la reglarea proceselor metabolice si hormonale.
Sprijina sanatatea inimii
Ca o sursa bogata de potasiu, fructele de acerola pot creste, de asemenea, sanatatea inimii. Potasiul este un vasodilatator, deci ajuta la ameliorarea tensiunii din sistemul cardiovascular prin dilatarea vaselor de sange si cresterea fluxului sanguin, Acest lucru poate reduce riscul de a dezvolta ateroscleroza si poate preveni, de asemenea, un atac de cord si accident vascular cerebral. Varietatea bogata de antioxidanti prezenti in acerola ajuta, de asemenea, la mentinerea sistemului cardiovascular fara colesterol in exces si fara radicali liberi care cauzeaza stres oxidativ.
Sustine digestia
Desi ciresele de acerola nu au la fel de multe fibre ca multe alte fructe, fibrele sunt prezente intr-o cantitate semnificativa si pot ajuta cu siguranta la imbunatatirea sanatatii digestive. Fibrele dietetice promoveaza trecerea usoara a alimentelor prin tractul gastro-intestinal, ameliorand constipatia, balonarea, diareea, crampele abdominale si problemele mai grave, cum ar fi ulcerele gastrice.
Previne crampele musculare
Desi bananele au mai mult potasiu decat fructele de acerola, insa nu tuturor le plac bananele, iar o alternativa sunt ciresele de acerola. Potasiul ajuta la ameliorarea si prevenirea crampelor musculare, iar fructele de acerola pot fi consumate atat inainte, cat si dupa efectuarea efortului fizic.
In plus, fructele de acerola contin, de asemenea, fier, care poate ajuta organismul in formarea hemoglobinei, facand apararea organismului si mai puternica, chiar si in prevenirea bolilor nervoase musculare. Pentru femei, acerola poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii menstruale. Datorita continutului ridicat de vitamina C si a concentratiei sale de compusi antioxidanti, acest fruct exercita proprietati functionale care pot fi folosite pentru a promova sanatatea si bunastarea.
De ce e importanta Vitamina C pentru imunitate?
Toti am auzit de Vitamina C, toti o folosim, toti stim ca e buna pentru sanatate, dar, cel mai probabil, nu stim tot ce trebuie despre ea. Putini inteleg ca daca aceasta vitamina lipseste din organism poate avea un impact devastator asupra sanatatii noastre, incepand cu sistemul imunitar si cu cedarea unor organe interne in caz extrem. Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila care controleaza in mod direct cantitatea de hormoni suprarenali (glucocorticosteroizi), are impact asupra metabolismului colagenului, influenteaza structura chimica a acidului folic si controleaza degradarea celulara oxidativa.
In plus, vitamina C este un puternic agent antioxidant. Ea activeaza detoxifierea enzimelor in ficat si ajuta la reglarea nivelului de fosfolipide, neutralizeaza radicalii liberi si asigura conservarea si potentarea in timp a efectului antioxidant al vitaminei E. Totodata, aceasta vitamina faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv si ajuta procesul de digestie.