Activator ortodontic: cum functioneaza si cand se recomanda
Activatorul ortodontic este un tip de aparat dentar bimaxilar sau monobloc, care are rolul de a redistribui presiunea generata de muschii fetei si cei masticatori asupra maxilarelor si dintilor. Prin aceasta redistribuire, activatorul imbunatateste alinierea dintre dintii superiori si inferiori (ocluzia), contribuind la imbunatatirea functionalitatii limbii si a musculaturii orale. Denumirea de ortodontie provine din grecescul ,,orthos”, care inseamna ,,drept” si ,,odous” care inseamna ,,dinti”. Ortodontia este prima specialitate din domeniul stomatologic care se preocupa de probleme de muscaturi gresite (malocluzie), care pot fi rezultatul unor iregularitati ale dintilor, a unor relatii incorecte dintre maxilare, sau o combinatie dintre acestea doua.
Tratamentul ortodontic actual are o importanta semnificativa, depasind consideratiile pur estetice legate de frumusetea dentitiei. In prezent, acest tip de tratament nu urmareste doar obtinerea unei danturi frumoase, ci are in vedere si aspectul facial general al pacientului, precum si functionalitatea corecta a sistemului dentar in ansamblu. Astfel, abordarea ortodontica are un dublu beneficiu: atat imbunatatirea estetica, cat si asigurarea unei functionari corecte a sistemului dento-facial. Un tratament ortodontic implica utilizarea diverselor tipuri de aparate ortodontice.
Cand se recomanda un activator ortodontic
Ca parinte, una dintre principalele preocupari este sa grija fata de sanatatea dentitiei copilului Este important sa intelegi ca formele si dimensiunile dintilor si oaselor sunt influentate de factori ereditari. Daca unul dintre parinti are dinti strambi sau alte probleme ortodontice, este esential sa acorzi atentie deosebita igienei dentare si sanatatii orale a copilului tau. Nu este necesar sa astepti pana cand toti dintii permanenti au iesit in totalitate pentru a incepe sa te preocupi de dantura copilului tau. De fapt, este recomandat sa incepi sa acorzi atentie inca de la varsta de 6-7 ani, momentul potrivit pentru primul control de ortodontie. Astfel, vei putea monitoriza evolutia dentitiei copilului si, daca este cazul, sa initiezi tratamentul ortodontic la momentul optim.
Medicul stomatolog te poate indruma catre un specialist ortodont atunci cand observa potentiale probleme la o varsta mai frageda. Pentru a initia un plan de tratament ortodontic, sunt necesare una sau mai multe vizite la cabinetul specialistului ortodont. In prima vizita, se efectueaza un consult initial, insotit de fotografii (radiografii) intra si extraorale, amprente pentru modele de studiu si se fac recomandari pentru doua tipuri de radiografii: ortopantomografie si teleradiografie laterala.
A doua vizita presupune prezentarea optiunilor de tratament ortodontic, furnizand detalii complete privind durata tratamentului si costurile asociate acestuia. Una dintre principalele cauze ale dintilor strambi este ereditatea, dar si factori externi precum suptul degetului, folosirea suzetei, respiratia orala (respiratia predominant prin gura) sau alte obiceiuri nesanatoase pot contribui la aceasta problema. Dintii pot fi mosteniti de la un parinte, iar oasele de la celalalt, ceea ce poate duce la anomalii dentare.
Varsta ideala pentru a purta un activator ortodontic
Varsta nu reprezinta un criteriu decisiv pentru tratamentul ortodontic, deoarece dintii sanatosi pot fi mutati cu succes la orice etapa a vietii. In ceea ce priveste copiii, se recomanda evaluarea lor de catre un ortodont incepand cu varsta de 6- 7 ani, chiar daca putini vor avea nevoie de tratament la aceasta etapa. Descoperirea si abordarea problemelor dentare la o varsta frageda pot ajuta la prevenirea agravarii lor atunci cand apar dintii permanenti. Prin interventie precoce, se pot reduce eventualele probleme dentare (de exemplu, dintii vor erupe inghesuindu-i pe altii) sau probleme de crestere osoasa, astfel incat impactul lor sa fie diminuat atunci cand dintii permanenti incep sa erupa.
Chiar daca alinierea dintilor este de obicei corectata dupa ce au erupt toti dintii definitivi, este important sa se monitorizeze atent copii prin vizite regulate la stomatolog. Aceasta abordare ajuta la asigurarea ca dintii erup intr-o pozitie cat mai apropiata de cea corecta, optimizand astfel rezultatele tratamentului ortodontic.
Activator ortodontic – eficienta
Pentru unii, insa, un tratament precoce poate aduce beneficii semnificative, deoarece oasele maxilare sunt in plina crestere. Activatorul functioneaza optim si cu eficienta crescuta in copilarie, contribuind la ghidarea dezvoltarii maxilarelor. Cu toate acestea, principiile deplasarii dintilor prin remodelare osoasa il fac eficient si in tratamentul ortodontic la adulti.
Durata tratamentului ortodontic
In cadrul unui tratament ortodontic corect, deplasarea dintilor se desfasoara intr-un ritm lent, permitand osului alveolar sa se adapteze gradual la schimbarile produse. Aceasta abordare ajuta la prevenirea durerilor si a aplicarii excesive a fortelor asupra dintilor. Durata medie a unui tratament ortodontic cu aparat dentar pentru copii variaza intre 6 luni si 2 ani, in functie de gravitatea problemei ce necesita corectare. Desi poate parea un interval lung pentru parinti, copii vor percepe trecerea timpului mai usoara, astfel aparatul ortodontic nu le va va neplaceri, desi nu toti copiii il poarta cu drag.
Parintii trebuie sa incurajeze purtarea dispozitivului
Desigur, pentru un adult, aparatul dentar poate parea o corvoada. Cu toate acestea, in ochii unui copil, mintea este ca o coala alba asteptand sa fie scrisa. Adultii au puterea de a influenta ceea ce se imprima in mintea copiilor. Copiii nu cunosc diferenta dintre bine si rau pana cand adultii nu ii invata acest aspect. Daca parintii le transmit copiilor ideea ca tratamentul ortodontic este distractiv si ca aparatul ii ajuta sa arate mai bine si mai interesant, copiii vor adopta aceasta perspectiva. De multe ori, copiii au deja o perceptie pozitiva, dar parintii pot sa o stinga printr-o atitudine pesimista.
Prin urmare, ar trebui sa fim optimisti in privinta copiilor nostri si sa ii invatam sa vada mereu latura pozitiva a lucrurilor, sa extraga beneficiile din orice situatie si sa invete lectii pretioase din experientele lor. Parintii pot folosi abordari precum ,,Aparatul dentar nu te face sa arati urat, dimpotriva”. In trecut, poate ca exista aceasta perceptie, dar acum tehnologia s-a dezvoltat considerabil. Aparatele dentare moderne sunt mai mici, confectionate din materiale diferite si pot fi personalizate sau colorate. Acestea sunt apreciate de copii, care abia asteapta sa isi schimbe elasticelor culorile la fiecare vizita de reglare.
De asemenea, parintii trebuie sa le comunice copiilor faptul ca purtarea unui activator ortodontic nu ii va indeparta pe ceilalti copii. Mentalitatea s-a schimbat semnificativ, iar in prezent, aparatul dentar este considerat un element la moda si interesant. Copiii admira prietenii cu aparat dentar si considera acel dispozitiv un element interesant. Adolescentii admira ideea de a avea aparat dentar, care ii face sa fie unici. Ingrijirea unui aparat dentar nu este dificila, ci depinde de perspectiva noastra. Purtarea aparatului dentar poate incuraja copiii sa fie mai responsabili cu igiena orala, mai bine informati si ii ajuta sa dezvolte un reflex pentru ingrijirea corecta a dintilor si pentru vizitele regulate la medicul stomatolog.
Cum alegi apa de gura daca folosesti un activator ortodontic
Apa de gura cu alcool sau apa de gura fara alcool reprezinta doar un pas in rutina de igiena dentara, rolul ei fiind acela de a reducere numarul de bacterii timp de pana la 8 ore, dar si de a indeparta mirosul neplacut. Exista mai multe tipuri de apa de gura in functie de anumite ingrediente si de rolul pe care acestea vor sa-l rezolve. Ca idee, fie ca vorbim de apa de gura Listerine sau de apa de gura Anaftin, in functie de anumite substante avem si apa de gura antiseptica, apa de gura cu clorhexidina, apa de gura cu fluor sau apa de gura care elimina in timp placa bacteriana.
Antiseptica si antibacteriana
Apa de gura care contine substante antibacteriene precum clorhexidina, clorura de cetilpiridiniu, timolul si triclosanul, si se foloseste impotriva bacteriilor care cauzeaza gingivita, placa bacteriana si halitoza au un regim special de administrare. De aceea, alegem acest tip de apa de gura ca masura de combatere a infectiilor bucale si afectiunilor gingivale.
Antibacteriana terapeutica
Apa de gura terapeutica este cea care se prepara numai dupa prescriptia medicului. Aceasta are o actiune antibacteriana si antiseptica mai puternica si deci contine substante mai concentrate. O astfel de apa poate contine antibiotice, antiinflamatoare, antifungice si chiar elemente antiacide, toate pentru un efect mai puternic.
Apa de gură cu fluor
Apa de gura cu fluor este, de fapt, o apa de gura cu un continut de 0,05 fluorura de sodiu, care aduce un surplus de fluor persoanelor care au nevoie de el. Folosirea zilnica ajuta aceste persoane sa-si remineralizeze dantura si sa o mentina intr-o stare buna de sanatate. Fluorul este un mineral care ajuta smaltul dintilor intarindu-i, drept pentru care mult timp a fost prescris intensiv copiilor in diferite forme, in convingerea ca acestia vor avea o dentitie mai sanatoasa. S-a dovedit insa ca fluorul nu protejeaza gingiile de inflamatii si nu actioneaza impotriva placii bacteriene, motiv pentru care acesta nu poate inlocui periajul si ata dentara.
BIBLIOGRAFIE:
Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management, 2001;
Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study, 2002;
Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation, 2010;
Lemaitre RN, King IB, Mozaffarian D, Kuller LH, Tracy RP, Siscovick DS. n− 3 Polyunsaturated fatty acids, fatal ischemic heart disease, Cardiovascular Health Study. Am J Clin Nutr, 2003;
Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review, 2009;
Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;