Util: Diferente intre sarea de mare si sarea gema extrasa din subteran
Atat sarea de mare, cat si sarea obisnuita (sare de masa) sunt forme de clorura de sodiu si pot fi folosite pentru a imbunatati gustul alimentelor. Cu toate acestea, exista unele diferente intre cele doua tipuri de sare in ceea ce priveste compozitia lor minerala. Principalele diferente dintre sarea de mare si sarea de masa constau in aroma, textura, dimensiunea si prelucrarea acesteia. In plus, pretul poate face diferenta.
Diferentele de metabolizare la nivelul organismului a celor doua tipuri de sare
Sarea de masa
De asemenea, cunoscuta sub numele de sare fina sau comuna, sarea de masa este tipul cel mai utilizat in viata de zi cu zi. Este extrasa din surse subterane sau din lacuri de sare si poate fi rafinata sau nerafinata si este supusa unui proces de rafinare pentru a obtine textura cu care este comercializata. Acest tratament face ca seara sa-si piarda contributia in minerale, desi este de obicei comercializata imbogatita cu iod, de aici si denumirea de sare iodata. Textura acestui soi este foarte fina si uniforma, ceea ce poate duce la adaugarea unei cantitati mai mari. Aroma sa este oarecum mai puternica, deoarece a fost purificata si indepartata orice urma de minerale.
Sarea de mare
Sarea de mare este termenul pentru sarea produsa prin evaporarea apei oceanice sau a lacurilor cu apa sarata. Potrivit specialistilor, este mai putin procesata decat sarea de masa si, prin urmare, si-ar putea pastra oligoelementele. Acest lucru face ca, in plus fata de sodiu, sarea de mare contine alte minerale, cum ar fi iod, magneziu, fier si calciu, printre altele. Aceste minerale adauga, de asemenea, aroma acestui tip de sare. Sarea de mare este disponibila sub forma de granule fine sau cristale.
Sarea de masa obisnuita este in cea mai mare parte clorura de sodiu, desi contine alte minerale, cum ar fi magneziu, potasiu, iod, printre altele. Cu toate acestea, sarea de mare are mai multe oligoelemente si minerale, mai presus de toate, are un continut mai mare de iod, care contribuie la sanatatea organismului. Pe de alta parte, sarea de mare are o aroma mai puternica si, prin urmare, este folosita in cantitati mai mici pentru a condimenta preparatele, iar acest lucru este unul benefic, daca luam in considerare ca, in general, se consuma mult mai mult sodiu decat avem nevoie.
Ce trebuie sa stii despre fiecare tip de sare
Sarea de mare este mai putin rafinata
Sarea de mare este mai putin procesata si, prin urmare, se considera a fi oarecum mai naturala decat sarea obisnuita. In timp ce sarea de mare contine in mod natural alte minerale, cum ar fi magneziu, calciu si potasiu, sarea obisnuita este adesea procesata mai puternic pentru a elimina aceste minerale si a preveni innegrirea.
Sarea obisnuita contine iod
Pe de alta parte, sarea obisnuita este imbogatita cu iod, un mineral esential pentru sanatatea glandei tiroide, in timp ce sarea de mare nu contine in mod natural iod. Acest lucru poate fi o preocupare pentru persoanele care traiesc in zone cu deficiente de iod, cum ar fi anumite zone montane sau insulare.
Diferente de culoare
Sarea de mare are o culoare gri, tipica starii sale naturale si fiind mai putin rafinata decat sarea pe care o folosim de obicei pentru a condimenta, are mai multi nutrienti si mai multa aroma, ceea ce contribuie la sanatatea noastra, favorizand aportul moderat de sodiu, care este atat de cautat in prezent pentru a preveni bolile asociate cu un exces de sodiu in dieta.
Sarea de mare se dizolva mai greu
De asemenea, aceste doua tipuri de sare prezinta diferente de textura si dimensiune. In timp ce sarea de masa este fina si se dizolva rapid, sarea de mare este mai groasa si se va dizolva mai greu in preparate. Datorita contributiei in oligoelemente, sarea de mare ofera o aroma mai complexa decat cea obisnuita.
Sarea de mare are un pret mai mare
Pretul poate face, de asemenea, diferenta intre sarea de mare si cea obisnuita. Desi niciunul dintre ele nu va fi situat ca cel mai scump produs din cosul de cumparaturi, soiul marin tinde sa fie usor mai scump, mai ales daca alegeti variante organice. Sarea de mare poate fi, de asemenea, mai costisitoare decat sarea comuna din cauza procesului de productie mai complicat. Acest tip de sare este adesea utilizata in bucataria gourmet si este considerata mai sanatoasa decat sarea obisnuita, deoarece contine mai multe minerale si este mai putin procesata. Cu toate acestea, trebuie sa fiti constienti ca sarea de mare contine, totusi, cantitati semnificative de sodiu si trebuie utilizata cu moderatie in dietele sanatoase.
Care sare este mai sanatoasa? Cum o alegem
Sarea este principala sursa de sodiu pentru organism, un mineral necesar pentru buna functionare si echilibru a muschilor, fluidelor corporale si nervilor. Excesul de sodiu este legat de hipertensiune arteriala si, prin urmare, probleme cardiovasculare. Desi ambele tipuri toate contin sodiu, sarea de mare se considera a fi mai sanatoasa deoarece din pricina texturii sare, se va adauga o cantitate mai mica. Atat sarea obisnuita, cat si cea de mare impartasesc multe similitudini, fara ca diferentele sa fie prea proeminente in ceea ce priveste sanatatea.
Desi sarea de mare poate avea un gust mai placut si poate oferi unele beneficii nutritionale suplimentare, acestea nu sunt suficiente pentru a face o diferenta semnificativa in ceea ce priveste sanatatea. Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina ca sarea de mare este mai sanatoasa decat sarea obisnuita (sarea de masa). Sarea de mare si sarea obisnuita contin acelasi ingredient activ, clorura de sodiu, in cantitati similare. Cu toate acestea, sarea de mare poate contine urme de alte minerale, cum ar fi magneziul, potasiul si calciul, care pot oferi beneficii nutritionale. Totusi, aceste minerale se gasesc in cantitati foarte mici si nu sunt suficiente pentru a face o diferenta semnificativa in sanatate.
In general, consumul excesiv de sare, indiferent de tipul de sare, poate avea efecte negative asupra sanatatii, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale si cresterea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral. Prin urmare, este important sa consumam sare in mod moderat si sa incercam sa evitam alimentele procesate care contin cantitati ridicate de sare. Indiferent de tipul de sare, limitarea consumului este importanta.
Asocierea dintre sare si nivelul de colesterol. Ce trebuie sa stim
Colesterolul devine nociv organismului daca nu se incadreaza in valorile de mai sus, caz in care ne confruntam cu o crestere a sa, numita in termeni medicali hipercolesterolemie. Aceasta afecteaza peste jumatate din populatia Romaniei si, din pacate, studiile au evidentiat ca, desi este o boala a inaintarii in varsta, tot mai multi tineri sunt afectati. Hipercolesterolemia nu prezinta semne si simptome clinice, insa sta la baza aparitiei problemelor cardiovasculare, deoarece surplusul de colesterol se depune sub forma de placa de aterom pe peretii vaselor.
Astfel, acestea isi pierd elasticitatea si se ingusteaza, afectand fluxul de oxigen catre inima. In plus, in momentul in care o placa se desprinde, ia nastere un cheag de sange. In functie de marimea sa, acesta poate bloca total sau partial fluxul de sange, dand nastere infarctului sau anginei pectorale. Colesterolul este, de asemenea, cauza importanta in aparitia AVC-ului, accidentul vascular cerebral.
Cu toate ca hipercolesterolemia are si o componenta genetica, caz in care organismul nu stie sa metabolizeze corect colesterolul, alimentatia ramane principala cauza, adesea spunandu-se ca este „boala generatiei fast-food”. Atat ca preventie, cat si ca tratament, exista o serie de alimente care trebuie excluse din meniul zilnic. In aceasta categorie intra produsele de tip fast-food, grasimile hidrogenate, alimentele intens procesate ca, de exemplu, untul, smantana sau ciocolata, dar si carnea grasa, ficatul si ouale.
Bibliografie:
Alternative Medical Review: "Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression."
The American Journal of Clinical Nutrition: "Phenylketonuria: tyrosine supplementation in phenylalanine-restricted diets."
Aviation, Space, and Environmental Medicine: "The effects of tyrosine on cognitive performance during extended'"
Kapalka, G. Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
Mount Sinai: "Tyrosine." National Headache Foundation: "Tyramine." NIH PubChem: "Tyrosine."
Pharmacology, Biochemistry, and Behavior: "Behavioral and cognitive effects of tyrosine intake in healthy human adults."